o psih
pasme
galerija
forum
zaščita ivali
posvojite psa
Dobrodošel/la,
gost
. Prosim
prijavi
ali
registriraj
se.
četrtek, 28.11.2024 : 00:28:47
1 uro
1 dan
1 teden
1 mesec
vedno
Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
mojpes.net
|
o psih
|
pasme
|
FCI 8
| Tema:
Flat Coated Retriever
Strani:
1
2
[
3
]
4
5
6
7
8
...
155
Dol
« nazaj
naprej »
Avtor
Tema: Flat Coated Retriever (Prebrano 215034 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
sanja
gost
Re: Flat Coated Retriever
«
Odgovor #30 :
nedelja, 21.04.2002 : 22:10:44 »
Pozdravljam sve ljubitelje Flat-coated retrievera. Lijepo je citati o FCR-ima na jednom ovakvom forumu i drago mi je da ima i zaljubljenika u ovu pasminu bez obzira na njihov mali broj u Sloveniji, a i opcenito u ovom dijelu Europe.
Osjecala sam da se moram javiti stoga sto se i moje ime proteze kroz vasa pisma, a posebno radi pisanja o Fletici bez rodovnika. Zasto skrivati i privatno pisati tko je otac te fletice?
Ja sam vlasnik muzjaka koji je otac tih stenaca. Nisam znala da ce oni prodavati stenca SA i BEZ RODOVNIKA. S tim svojim postupkom oni omalovazavaju moga psa i stvaraju negativne posljedice za pasminu. Otac stenaca je Almanza Highway Robbery, Multi.CH, pobjednik izlozbe u Grosuplju. Izlagan je do sada na pedesetak izlozbi u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Madarskoj, Austriji... Zar mislite da toliko ulazem u pasminu i psa da bi se njegovi stenci prodavali bez rodovnika? Ucinite nesto da se to vise ne ponovi. Mozda ja mogu nesto uciniti ?
Neznam, s obzirom da sam iz Hrvatske, mada sam clan slovenskog retriever kluba ?
Nadam se da ste me svi razumjeli, mada neznam pisati slovenski.
Puno pozdrava od Sanje i fletica Black wind of Varazdin,
http://
http://www.hinet.hr/sferlanh/
Samo jedan mali odgovor za Aljosu - pse treba izlagati bez obzira na uzrast, prvenstveno stoga da se znaju ponasati u ringu i oni i njihovi vlasnici. Zao mi je da nisi bio u Grosuplju i gledao kako to izgleda kada ljudi dodu sa svojom fleticom prvi put na izlozbu, pa neznaju apsolutno nista o tome. Kujica je sjedila u ringu i nije se htjela podignuti. Njezin vlasnik je slegnuo ramenima i samo gledao. Ja sam svoju kujicu dala voditelju ringa, uzela njegovu kujicu, podigla ju i postavila da je sudac moze ocjeniti. Sudac ne moze ocjeniti psa dok on samo sjedi i ljudi bi platili izlozbu i otisli s neocjenjenim psom doma. Da li je to onda rjesenje ?
Pozdrav, Sanja
Logiran
Aljosa
gost
«
Odgovor #31 :
ponedeljek, 22.04.2002 : 16:36:40 »
Sanja,
sem vedel, da bos huda... Debato os troskih razstavljanja sva pa tako ze veckrat imela... :-)
Kar se tice tistega, kaj ti lahko naredis glede tega, da ljudje ne bi prodajali psov brez rodovnik, pa sledece: Po mojem menju bi se lastnik psice lahko pogodbeno zavezal, da bo za vse polezene pse (za katere bo to mozno) pridobil rodovnike. V pogodbi se lepo doloci pogodbeno kazen, ce se za katerega od psov rodovnik ne pridobi in obveznost, da lastnik psice o tem, da je pridobil vse rodovnike, obvesti lastnika psa (ali neodvisno tretjo osebo). Ampak, to je ze dolga zgodba. Poleg tega, da bi taka pogodba res kaj veljala, bi moral lastnik psa pripravljen bi ob krsitvi tozit lastnika psice... Vendar, ce koga taka opcija res zanima, sem pripravljen brezplacno pripravit tekst pogodbe.
Takole nekako. Je pa res, da s prepovedmi pa zapovedmi se ne pride dalec... :-( Tako da, dokler bo narod spral pri 10.000 SIT, pri enem ubogem leglu, ni kakega hudega upanja...
Lep pozdrav
Aljosa
Logiran
Sally
odvisnež
Spol:
Sporočil: 846
«
Odgovor #32 :
ponedeljek, 22.04.2002 : 19:15:35 »
Sam absolutno ZA rodovnike v celotnem leglu, a kaj storiti, ko se v leglu pojavi psicek, ki npr. ne ustreza standardu :-/(napacna obarvanost...) za katerega je 100% da ne bo primeren za vzrejo? Ali je smiselno tudi takemu dodeliti rodovnik?
Logiran
Aljosa
gost
«
Odgovor #33 :
torek, 23.04.2002 : 16:34:50 »
Sally,
se strinjam, da nima smisla pridobivat rodovnike za "neprimerne" pse. Ampak, mocno dvomim, da bi se dalo kergakol flatcoata v starosti, ko pridobi rodovnik, ocent, da je 100% (ne)primeren... Vsaj jaz za tak primer ne vem... Ok, ce bi se rodili albini al pa rumeni, ajde, sicer pa...
Fajn bodte
Aljosa
Logiran
Barbka
midi
Spol:
Sporočil: 1.360
Seta del Oro: pametna lepota
«
Odgovor #34 :
torek, 23.04.2002 : 16:56:04 »
Sicer z retriverji nimam nic, a vseeno bi nekaj o rodovnikih.
Za mene rodovnik ni znak, da je pes prvak ali garancija, da bo sel v vzrejo. Za mene, kot vzreditelja, je rodovnik potrdilo o poreklu in mi omogoca sledljivost mojega psa in njegovih potomcev skozi zivljenje. Rodovnik mi omogoca, da me najdejo, kadar se lastniku kaj zgodi in mi daje pravico, da psa, ki zivi v neprimernih pogojih, vzamem nazaj.
Pa kaj, ce je mladic v legu vzrejno in raztavno neperspektiven? To je mogoce v vsakem leglu? Lahko pa bo super tekmovalec v agilityju, super lovski pes ali super delovni pes na obrambi ali rusevinah. Lahko bo krasen tekac. Vse to mu rodovnik omogoca. Kuza brez rodovnika pa je "omejen" v marsikateri aktivnosti in velikokrat obsojen na prezgoden konec.
In ce je pes v rodovniskem leglu netipicen (barva, brez repa ipd). Hja - je pac netipicen; ves, da se ti v tej kombinaciji to zgodi, tetoviras ga, rodovnik obdrzis, lahko pa celo ze na rodovnik udarijo stempelj "ni primeren za vzrejo".
To, da se je s tem flatom dogodilo to kar se je pa kaze samo na to, da vzreditelji niso pravilno doumeli poanto rodovnika in da ne zelijo najboljse za svoje mladicke. Hudo mi je le, ker obstaja verjetnost, da bo prekrasno bitje v zivljenju prikrajsano zaradi nespametnosti ljudi.
Logiran
La vita e bella. Včasih si pes, včasih si kandelaber...
Sally
odvisnež
Spol:
Sporočil: 846
«
Odgovor #35 :
torek, 23.04.2002 : 18:45:01 »
Citat
In ce je pes v rodovniskem leglu netipicen (barva, brez repa ipd). Hja - je pac netipicen; ves, da se ti v tej kombinaciji to zgodi, tetoviras ga, rodovnik obdrzis, lahko pa celo ze na rodovnik udarijo stempelj "ni primeren za vzrejo".
Sprasevala sem o rodovniku za "netipicne" primerke v leglu, ker sem v Angliji zasledila ravno to. Pes, ki se je v leglu rodil napacno obarvan (belo okoli ocesa, kar je po stamdardu prepovedano za njegovo pasmo) je dobil rodovnik, a je vzrediteljica ze vnaprej povedala, da ne bo za vzrejo in bo prodan pac kot "pet dog", po nizji ceni seveda, vendar obvezno Z RODOVNIKOM.
Logiran
Tone Hočevar
gost
«
Odgovor #36 :
torek, 23.04.2002 : 22:28:53 »
Spoštovani forumovci
Če nebo prepozno bom jutri poizkal družino Musar,ki je vzredila razvpite FCR in jim predlagal ,da si uredijo še rodovnik za "nesrečnico".Kolikor so meni poznani pozitivni predpisi o vzreji se bo dalo urediti tudi to.
G.Aljoša
Pasma FCR žal ni primerna za tvoj karakter,če rečem ,da je pes podoben gospodarju tudi po karakterju.
Sprijazniti se moraš z dejstvom,da je črna barva na splošno med ljudmi manj privlačna in ne sanjaj o kakšnem biznisu s FCR pa če si pripelješ še deset FCR iz Švedske.
P.S.
Tiha želja mene osebno in moje žene Milene je imeti še eno FCR psičko vendar z nekoliko nežnejšim karakterjem kot so FCR ki se trenutno "rolajo " na Balkanu kamor sodi tudi Slovenija.
Ogledujem si FCR iz okolice Amsterdama.
Mogoče bom po svetovni razstavi v Amsterdamu,koga presenatil z novo črno kepico.
Logiran
Barbka
midi
Spol:
«
Odgovor #37 :
torek, 23.04.2002 : 23:05:03 »
Tone,
to bos pa super naredil - crna barva ti je vcasih prav lepo pristajala.
In ce bo se rodovnik za malo crno deklico , bo jutri prav en lep dan
)))
Logiran
Aljosa
gost
«
Odgovor #38 :
sreda, 24.04.2002 : 10:46:01 »
Citat
Rodovnik mi omogoca, da me najdejo, kadar se lastniku kaj zgodi in mi daje pravico, da psa, ki zivi v neprimernih pogojih, vzamem nazaj.
Barbka, se strinjam z vecino napisanega, tole zgoraj pa ne drzi... Pes je po SLO pravnem sistemu (tut po vseh ostalih), stvar. Ko si enkrat na stvari prenesel lastninsko pravico na drugega, mu ne mores nic (razen, ce mas kaksno tozadevno klavzulo vpogodbi o prodaji).
Zal...
G. Tone,
ma kaksn profit neki, gre samo za to, da so "nasi" FCRji (po Corini pa Centi) se vedno v glavnem vsi v zlahti... In se potem, ko nekdo pari z Robinom (in se tko pol zlahte - Felsbachove - zgubi), folk ne gre pridobit rodovnika.
Moj namen v tem, da sm isku psa, ki ni v sorodu s Felsbachi, je bil predvsem to, da bi moj pes bil ata kaksnim mladicem, pa potem kaksn drug pes lahko ata vnukov, pa ta tret pravnukom, se prav, da bi se mal pomesal... Da bi zasluzu od psa, hehe, mocno dvomim, da bi z enim lahko bil vsaj na nuli kar se stroskov tice (tut ce 10x na leto parim...).
Glede rodovnika me pa grize to, kako sem sam sploh padu v ta foh... Ko smo leta 1991 kupl psa, sm mel 14 let... Mama je oblubla psa, ko se preselmo v bajto. In smo ga zacel iskat. Hotl smo goldna, ampak so mel ravn pr Erzenovih (zivijo ene 500m dalec) FCRje, pa smo pac tega vzel, ker je blo najbl preprost. In dobil se rodovnik. In sva v KD Naklo hodila na tecaj. In je potem bla v kranju razstava "psov vseh pasem", pa sm si reku, ja sej moj je tut "pasma" dejmo se prjavt... In je blo fajn na razstavi. In smo pol zacel hodt po razstavah, resevalce sm se sou, itn. Tko da od tistega "dejmo met psa" je prslo do tega, da smo v koncni fazi sli tut v Bern na razstavo, pa na Dunaj, pa na resevalske vaje v Avstrijo pa v Italijo...
To je tisto kar me jezi... Da bo mogoce ravno to psicko dobil en tak mladenic, ki bo totalno navdusen nad pasmo... Ampak, ker ne bo mela rodovnika (ceprav izpolnjuje vse pogoje), odpadejo razstave, odpade vzreja...
Tolk...
Fajn bodte
Aljosa
Logiran
Barbka
midi
Spol:
«
Odgovor #39 :
sreda, 24.04.2002 : 11:01:01 »
Aljosa,
odgovornost vzreditelja za psa je dozivljenska. Vprasanje je, ali jo sprejmes ali ne.
Vsi moji psi, ki so bili prodani, so s seboj odnesli "pogodbo", v kateri je bilo zapisano, da bodo odvzeti, ce ne bodo zivljenske razmere optimalne.
Res je, da je pes stvar. Rodovnik - v kontekstu, ki je bil omenjen, pomeni moznost, da pripoznas doloceno zival za psa svoje vzreje in ga odvzames, ce kaj ni v redu (pustiva ob strani eventuelne tozbe in tezave, ki sledijo temu).
Ce pa pes nima rodovnika, pa ga ti nikakor ne mores prepoznati za psa tvoje "vzreje", ker nimas nikakrsne identifikacije.
In osebno razumem pravico in dolznost vzreditelja, da psa odvzame, kakdar so krseni minimalni zivljenski pogoji, opisani v splosni slovenski kinoloski literaturi in v Zakonu o zasciti zivali.
In Aljosa - to sem, kot vzreditelj, ze naredila.
Logiran
cveto
gost
«
Odgovor #40 :
sreda, 24.04.2002 : 13:16:28 »
zdravo vsem!
ja.ja, razprave o rodovnikih so vedno vroča tema.
dilema ali rodovniškega psa zaradi zunanjosti ali njegovih zasnov in kaj se pri vzreji bolj upošteva ostaja, vsak pa se verjetno odloči po svojih potrebah.
ali se negdo pridobi rodovnike za mladiče ali ne, je seveda njegova odločitev odvisna od njegovih pogledov na kinologijo. vse pogodbe ali z vzrediteljem ali z samcem ki pari, so več ali manj vprašljive z različnih vidikov (pravnih, ekonomskih, itd)
čeprav sem sam pristaš psov z rodovnikom, razumem ljudi, ki jim rodovnik ne pomeni kaj dosti. pes brez rodovnika pa prav gotovo ni prikrajšan za dosti aktivnosti, če le njegov lastnik ima interes za njih (le razstave in uradna fci tekmovanja)
je le vprašanje, za kaj je prikrajšan njegov lastnik oz. njegov ego.
rodovnik kot inštrument vzreditelja za nadzor nad psom, pa ob uvajanju čipov, tako ali tako odpade.
sicer pa tako vsi veste, kaj naj bi se zgodilo z mladičem v legu, ki ne ustreza standardu psa po še veljavnem pravilniku kzs (ki ga na srečo večina ne upošteva), ki je seveda v nasprotju z zakonom.
morda še ta dilema; dosti psov z rodovnikom, ki prepoveduje nadaljno vzrejo, "producira čistokrvne pse brez rodovnika mar ne"?
o krasnih fcr pa skoraj nič, škoda ne.
lp cveto
Logiran
lester
nekaj malega že vem
Sporočil: 227
«
Odgovor #41 :
sreda, 24.04.2002 : 13:54:26 »
Cveto zanimivo razmišljanje.
Glede teh pogodb je škoda, da se v forum ne oglasi kakšen pravnik.
Predvsem kdaj je vzreditelj upravičen vzeti mladička nazaj , saj je pes dejansko prodan (razen če ni solastnišvo). Če je pa to povezano z zakonom o zaščiti živali - ali se lahko vzreditelj kar sam sklicuje na ta zakon da lastnik krši ta zakon, ali mora zato poklicati ustezno društvo proti mučenju živali....?
Logiran
Barbka
midi
Spol:
«
Odgovor #42 :
sreda, 24.04.2002 : 15:56:42 »
Cveto - se nekaj o FCR-jih; sem narobe zapisala, da je laufal samo eden iz Polzele v agilityju. Bila sta dva
)))
Kar pa se tice "odvzema" psov. Seveda, ce ti nekomu psa prodas, ni povsem enostavno dobiti psa nazaj. Vcasih je potrebno vrniti kupnino, vcasih pa so ljudje celo veseli, ko se koncno "resijo" psa. Je pa po vsem svetu tako - pri nekaterih vzrediteljih moras podpisovati vse mogoce papirje (in potem tudi dejansko tozijo, ce kaj krsis), nekateri se pa se imena ne zapomnejo.
Mislim pa, da ljudje kupijo psa brez rodovnika, kmalu pa bi si zeleli psa z rodovnikom in vsega, kar temu sledi. In velikokrat se odlocijo za rodovniskega, tisti, brez papirjev pa....
Logiran
VZ
rad pišem
Sporočil: 378
«
Odgovor #43 :
sreda, 24.04.2002 : 16:39:42 »
Kot vem, zakon predpisuje minimalne življenjske razmere medtem, ko vzreditelj napiše v pogodbo optimalne (kot je napisala Barbka) oz. postavi tudi svoje pogoje. Kršitve zakona naj bi nadzorovala veterinarska inšpekcija, vse kar je več od tega pa naj bi bila tudi pristojnost (in seveda dolžnost) vzreditelja. In se mi zdi kar prav tako.
Mogoče samo primer: zakon zahteva obvezna redna cepljenja proti steklini. Meni se ne zdi prav nič narobe, če od bodočega lastnika zahtevam, da psa cepi tudi proti kugi, parvi, hepatitisu..., ker če ga ne, komu se lahko pritožim, če pes pogine za eno od teh bolezni. Zakon in inšpekcija sta tu nemočna.
Konec koncev pa se mi zdi bolje za psa, če odreagiram sam tudi ko gre za kršitev zakona.
Logiran
kaja
midi
Spol:
Sporočil: 6.951
Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf
«
Odgovor #44 :
sreda, 24.04.2002 : 17:30:44 »
Citat
Kršitve zakona naj bi nadzorovala veterinarska inšpekcija
Veterinarska inšpekcija se požvižga na kakršnokoli neprimerno ravnanje. Še kadar gre za mučenje psa ali pa mačke, ne migne niti s prstom. Skoraj na glavo se lahko postaviš (in to dobesedno), da prijavo sploh preberejo. Potem pa se vse skupaj vleče toliko časa, da vmes že osiviš.
Upam, da je kje kakšna svetla izjema, ki svojo službo, za katero je plačana, jemlje resno.
Logiran
http://baguette.moj-album.com/
Strani:
1
2
[
3
]
4
5
6
7