mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sreda, 26.06.2024 : 05:34:37

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Lulanje na sto načinov  |  Tema: rencanje, grizenje, lulanje
Strani: 1 ... 9 10 11 12 13 [14] 15 16 17 18 19   Dol
Natisni
Avtor Tema: rencanje, grizenje, lulanje  (Prebrano 56309 krat)
0 članov in 3 gostov pregleduje to temo.
dogue de bordeaux
rad pišem
****
Sporočil: 481


« Odgovor #195 : sreda, 31.08.2005 : 18:07:57 »

TSA mislim, da v vecini primerih v novicah gre za nasilje nad psom vendar lastniki tega ne priznajo(je prepovedano) pa jokat nebi mogli. Pes more vedet, da sem jaz glaven in da drek pobiram, vendar tujcem se mu ni treba podredit. Podrejen pes vedno uboga in ne sili na kavc, da se ga podrediti na lep nacin(vem iz izkusenj in me nikoli ni ugriznil), pa tudi zob mi se ni nikoli pokazal, niti rencal(lahko vzamem karkoli npr. kost, kadarkoli). Absolutno me more ubogat, vendar to dosezem brez fizicne kazni. Psa imam pod kontrolo ceprav se me ne boji. Zakaj bi se psu strgalo? Mojim se ni nikoli. Sploh pa ce se psu strga ti nobena kazen ne pomaga, ker ga nisi sposoben ustaviti(velikih pasem). Pa glede otroka- kaj je otrok delal pred ugrizom? a je pes rencal pred ugrizom? Sammy prav imas, vsak clovek bi moral pred vsakim dejanjem gledati na situacijo iz pasjega vidika(sploh pa pred fizicnim kaznovanjem).
Logiran
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #196 : sreda, 31.08.2005 : 18:18:23 »

obrni ga na hrbet in to vsakic ko te ugrize namenoma ...

Potem pa počakaj, da se zave, da tudi on tebe lahko obvlada s fizično silo. Točno to tak pes prejkoslej ugotovi. Če se ne bo tudi on fizično spravil nate, bo to le znak, da si ga psihično "ubila".

Če bi psi med sabo delovali tako grobo, kot nekateri svetujete tukaj, bi bilo 90% psov mrtvih že pri prvem frajarjenju...
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #197 : četrtek, 01.09.2005 : 12:50:13 »

Takole je pri psicah: prav tako kot psi se znajo tudi psice "stepsti" tako, da ni posledic kadar se rangirajo. Tudi psice zelo dobro obvladajo ritualno agresijo - vidim vsak božji dan na lastne oči. Tisto o pretepih do smrti in pobijanju tujih mladičev mogoče drži v ekstremnih razmerah, ko so živali na robu preživetja ali pa mogoče pri kakšnih čudnih križancih z volkovi ali psih, ki izvirajo iz ekstremno težkih pogojev. Verjamem, da je Trumler to tudi res videl pri svojih napol divjih "psih"
Kolikor sem lahko videla jaz, psice, ki so že imele mladiče tujih mladičev ne marajo in jih spodijo, (mislim na toliko velike da že hodijo okrog, npr od 4 tedna naprej) vendar jih ne poškodujejo. Najde se celo kakšna izjema, ki jih ima prav rada. Glavna psica res pogosto nižje rangiranim ne pusti, da bi se parile (podi samce stran). Kadar je breja nižje rangirana psica, se med brejostjo zelo potrudi, da si izboljša rang, normalno ji to uspe (pri meni je vsem) in dokler so mladiči v leglu (do 4 tedna), jih druge psice ne upajo niti pipniti, celo če mame ni pri leglu hodijo okrog previdno "po prstih".
Ko sta imeli leglo hkrati dve psici, je bilo bolj pestro. Nižje rangirana psica se je za svoje mladiče zelo bala, višje rangirana se je kar naprej prizadevala, da bi kakšnega ukradla, če ji je uspelo, ga je dala k svojim, sploh ni delala razlik,  Prva psica je potem svoje jemala nazaj (izključno svoje, tuje je pustila pri miru) To sem opazovala le kakšen dan, ker sem potem psici raje povsem ločila, da se ne bi zares sklali. (že tako je med njima nastala dolgoletna zamera) Ko so mladiči toliko zrasli, da so bili samostojni a so še sesali so bili vsi mladiči skupaj, psici sta jih prišli samo podojit. Višje rangirana (tista, ki je mladiče kradla) je pustila sesati vse, brez razlike, druga psica pa samo svoje, druge je odgnala. Mogoče bi bila pri kakšnih terierjih slika povsem drugačna.

Zanimivo je bilo tudi videti, kako so psice obvladovale, kdo bo glavni med samci. Takrat sva imeli s sestro obe tudi po enega samca, moj je bil majhen in za povrhu še slep, sestrin bi bil strašno rad taglvni (oba sta si delila isti vrt),  a mu to ni uspelo, čeprav je bil veliko močnejši in je pretepe kar obvladal. Zakaj? Kadar sta se "pretepala" so psice iz primerne razdalje opazovale. Dokler je tamal zmagoval. Ko pa mu je začelo iti za nohte, je taglavna psica boj ustavila, postavila se je med niju in naredila tisto  razupito gesto, ko nastavi vrat. Tavelik samec je v hipu "zmrznil", zadeva je še posebej dobro učinkovala, ker tamal je bil pa slep, nič ni videl, nič ni zmrznil in je lepo položil tavelcga. To se je ponavljalo toliko časa, da je tavelik nazadnje obupal in si ni več prizadeval za nadvlado.

Še nekaj o signalih za pomiritev. Zehanje in recimo oblizovanje je znak za stres, hkrati pa je tudi pomiritveni signal. Zehanje pri mladičih, ki jih dvigneš sem velikokrat videla, vendar si nisem znala razložiti, zakaj zavraga zehajo, če pa niso videti zaspani. Sicer pa lahko zehanje oblizovanje in še kaj kot pomiritveni signal vidim vsak dan, ko se dve psici merita z renčanjem, kazanjem zob in buljenjem.  Tista, ki bi rada odnehala zazeha, se začne oblizovati, kar je sicer lahko posledica stresa, ko ne zdrži več napetosti, vendar druga psica na to reagira kot na signal za premirje (vedno).
Ti signali pri psih so, jih upoštevajo... problem je pa v naši interpretaciji. Mi namreč zaznamo en signal ("besedo") psi pa hkrati pokazejo več signalov("stavek") Tako recimo pes, ki položi taco drugemu na hrbet (ali lastniku na ramo recimo) lahko s tem res izraža nadvlado, lahko je samo znak naklonjenosti ali pa celo povabilo v igro, odvisno od drugih signalov ki pridejo hkrati s tem.


Vidica ti ni treba brati, ga moraš slišati, če hočeš ali ne. Se je pa malo poboljšal, odkar mu uspe imeti skupaj dve psici.
Logiran
nina23
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 167


« Odgovor #198 : četrtek, 01.09.2005 : 13:24:04 »

Uni je hvala bogu nehal grizti roke Smiley. Zdaj je našel novo veselje - trganje linoleja v predsobi ( seveda ko je sam doma; to je pa približno eno uro na dan ).
Logiran
marko006
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 285


« Odgovor #199 : petek, 02.09.2005 : 10:02:39 »

Takole je pri psicah: prav tako kot psi se znajo tudi psice "stepsti" tako, da ni posledic kadar se rangirajo. Tudi psice zelo dobro obvladajo ritualno agresijo - vidim vsak božji dan na lastne oèi. Tisto o pretepih do smrti in pobijanju tujih mladièev mogoèe drži v ekstremnih razmerah, ko so živali na robu preživetja ali pa mogoèe pri kakšnih èudnih križancih z volkovi ali psih, ki izvirajo iz ekstremno težkih pogojev. Verjamem, da je Trumler to tudi res videl pri svojih napol divjih "psih"
Kolikor sem lahko videla jaz, psice, ki so že imele mladièe tujih mladièev ne marajo in jih spodijo, (mislim na toliko velike da že hodijo okrog, npr od 4 tedna naprej) vendar jih ne poškodujejo. Najde se celo kakšna izjema, ki jih ima prav rada. Glavna psica res pogosto nižje rangiranim ne pusti, da bi se parile (podi samce stran). Kadar je breja nižje rangirana psica, se med brejostjo zelo potrudi, da si izboljša rang, normalno ji to uspe (pri meni je vsem) in dokler so mladièi v leglu (do 4 tedna), jih druge psice ne upajo niti pipniti, celo èe mame ni pri leglu hodijo okrog previdno "po prstih".
Ko sta imeli leglo hkrati dve psici, je bilo bolj pestro. Nižje rangirana psica se je za svoje mladièe zelo bala, višje rangirana se je kar naprej prizadevala, da bi kakšnega ukradla, èe ji je uspelo, ga je dala k svojim, sploh ni delala razlik, Prva psica je potem svoje jemala nazaj (izkljuèno svoje, tuje je pustila pri miru) To sem opazovala le kakšen dan, ker sem potem psici raje povsem loèila, da se ne bi zares sklali. (že tako je med njima nastala dolgoletna zamera) Ko so mladièi toliko zrasli, da so bili samostojni a so še sesali so bili vsi mladièi skupaj, psici sta jih prišli samo podojit. Višje rangirana (tista, ki je mladièe kradla) je pustila sesati vse, brez razlike, druga psica pa samo svoje, druge je odgnala. Mogoèe bi bila pri kakšnih terierjih slika povsem drugaèna.

Zanimivo je bilo tudi videti, kako so psice obvladovale, kdo bo glavni med samci. Takrat sva imeli s sestro obe tudi po enega samca, moj je bil majhen in za povrhu še slep, sestrin bi bil strašno rad taglvni (oba sta si delila isti vrt), a mu to ni uspelo, èeprav je bil veliko moènejši in je pretepe kar obvladal. Zakaj? Kadar sta se "pretepala" so psice iz primerne razdalje opazovale. Dokler je tamal zmagoval. Ko pa mu je zaèelo iti za nohte, je taglavna psica boj ustavila, postavila se je med niju in naredila tisto razupito gesto, ko nastavi vrat. Tavelik samec je v hipu "zmrznil", zadeva je še posebej dobro uèinkovala, ker tamal je bil pa slep, niè ni videl, niè ni zmrznil in je lepo položil tavelcga. To se je ponavljalo toliko èasa, da je tavelik nazadnje obupal in si ni veè prizadeval za nadvlado.

Še nekaj o signalih za pomiritev. Zehanje in recimo oblizovanje je znak za stres, hkrati pa je tudi pomiritveni signal. Zehanje pri mladièih, ki jih dvigneš sem velikokrat videla, vendar si nisem znala razložiti, zakaj zavraga zehajo, èe pa niso videti zaspani. Sicer pa lahko zehanje oblizovanje in še kaj kot pomiritveni signal vidim vsak dan, ko se dve psici merita z renèanjem, kazanjem zob in buljenjem. Tista, ki bi rada odnehala zazeha, se zaène oblizovati, kar je sicer lahko posledica stresa, ko ne zdrži veè napetosti, vendar druga psica na to reagira kot na signal za premirje (vedno).
Ti signali pri psih so, jih upoštevajo... problem je pa v naši interpretaciji. Mi namreè zaznamo en signal ("besedo") psi pa hkrati pokazejo veè signalov("stavek") Tako recimo pes, ki položi taco drugemu na hrbet (ali lastniku na ramo recimo) lahko s tem res izraža nadvlado, lahko je samo znak naklonjenosti ali pa celo povabilo v igro, odvisno od drugih signalov ki pridejo hkrati s tem.


Vidica ti ni treba brati, ga moraš slišati, èe hoèeš ali ne. Se je pa malo poboljšal, odkar mu uspe imeti skupaj dve psici.
upam da tvoje poste bere čim več ljudi. - nimam kaj dosti pripomniti in sem hvaležen, da se lahko učim tudi iz tvojih izkušenj.
eno pripombo pa imam - vsako zehanje verjetno še ne pomeni "stres" (čeprav jaz našega tobija, kadar leži poleg kavča in zazeha vprašam: "kva je bučman, si v stresu?")
ni na 100 straneh trumlerja niti na 500 straneh rugaas niti na 300 straneh o'heare niti na 700 straneh gospe pryor, niti v vseh knjigah gospoda koeppla napisana "absolutna resnica".
ampak od nekod se pač moraš naučiti kako s psom (če ga še imaš)- tebi  je razmeroma lahko, ti imaš izkušnje (meni tudi, jih imam sicer manj kot ti, ampak vseeno).
trumler je imel poleg svojih "poldivjih" krdel vedno še kakšnega "udomačnega" (tudi kakega udomačenega nevzgojenega ;-)) - in čeprav njegove knjige tudi berem - res učijo me trenutno tobi, era in gia, prej pa riki, živa, diana.... (no in zdaj tudi izkušnje drugih lastnikov psov).
ali je že kakšen tvojih psov renčal - kakajo ziher vsi ;-) - ampak renčanje samo po sebi še ni problem, problem je, ko mi lastniki na to ne znamo pravilno odreagirati. in za pravilne reakcije pač nimaš nikjer 100%no pravega odgovora (no - vidica še nisem slišal, mogoče ga ima on) - mladič renči ko cufa moje hlače, renči, ko mu hočem vzeti kost, renči na drugega psa, renči ko ga čoham - ti in jaz verjetno skoraj v vsaki teh situacij pravilno "odreagirava" (jaz zase rade volje priznam, da kdaj tudi narobe).
ampak na žalost ni vse tako enostavno kot pri kakanju - pes se pokaka, pusti drek kjer je ali ga pospravi...
 
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #200 : petek, 02.09.2005 : 14:26:54 »

Seveda vsako zehanje ne pomeni stresa, a sem rekla da ga? saj lih v tem je čar, en in isti signal lahko pes uporabi v čisto različnih kontekstih, gledat moraš celoto. Zeha lahko tudi če je zaspan, pa še bolezenski znak je lahko, ena moja psica pa zazeha, če zazeham jaz.  Saj tudi slučajno ne zazeha vsak mladič vselej ko ga dvigneš, je pa zadeva dovolj pogosta, da sem postala pozorna na to, čeprav si nisem znala razložiti zakaj. Se mi pa zdi dovolj logična predpostavka, da večina pomiritvenih signalov pravzaprav izvira iz znakov za stres (tudi praskanje, pa lizanje tac...še bi se kaj našlo)
Praviš, da recimo to, da gre pes prvi čez vrata ne pomeni, da te hoče nadvladati. Načeloma res ne, včasih pa prav zanesljivo. Če te pes pri tem nesramno odrine recimo, zlasti če te  pri tem še bulji v oči. tudi ležanje na postelji samo po sebi ne pomeni čisto nič...dokler se ti pes brez mrdanja umakne. itd...
Absolutne resnice itak ni. Vsi psi ne reagirajo enako, celo znotraj iste pasme so ogromne razlike, med pasmami pa gromozanske. potem ni vseeno, v kakšnem okolju se zadeva dogaja, koliko imajo stikov z ljudmi in zunanjim svetom.... Potem je pa tu še interpretacija videnega.
Kar pa se tiče renčanja...Pri nas psice grozno veliko renčijo. Tudi je veliko kazanja zob, buljenja in šavsanja v prazno. Dokler to počnejo med seboj me nič ne briga, delajo lahko kar hočejo, samo stepsti ali zlasati se ne smejo. Na človeka renčati pa ne smejo, razen v res izjemnih situacijah. Renčanje med igro in renčanje za hec (če jasno pokažejo da je hec) je čisto v redu. V nekaterih situacijah je zelo težko reči, kaj je pravilno reagiranje. Se mi je že  večkrat zgodilo, da sem z neprimernim posredovanjem sprožila pretep. No, vsi se učimo tudi na lastnih napakah.
Štršno veliko bereš, vsaka ti čast. Meni se niti pod razno ne da lesti čez tiste špehe (pa ne bi bilo nobene škode, če bi se malo potrudila)
Logiran
Moon
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.642


« Odgovor #201 : ponedeljek, 17.10.2005 : 15:44:21 »

Mene pa zanima (povprecno) kolikokrat na dan zdrav mladicek sploh kaka ? Mala Yuma, kaka tudi po 4× ..
Logiran
Sammy
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.634


« Odgovor #202 : ponedeljek, 17.10.2005 : 16:08:04 »

marko006, a bereš te knjige v angleščii? oz. bo verjetno boljše če vprašam, ali so te knjige v angleščini?
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #203 : ponedeljek, 17.10.2005 : 18:21:40 »

Meni se bolj zdi da so v nemščini.
Logiran
Sammy
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.634


« Odgovor #204 : ponedeljek, 17.10.2005 : 20:04:11 »

eh, škoda ... Sad sicer pa če malo premislim, dvomim da bi angleško zares vzela v roke. Wink Undecided
Logiran
Tripikice
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 316


« Odgovor #205 : petek, 21.10.2005 : 14:42:44 »

Mene pa zanima (povprecno) kolikokrat na dan zdrav mladicek sploh kaka ? Mala Yuma, kaka tudi po 4× ..

Mladiček ponavadi kaka po zaužitem obroku, torej, če na dan 4 x papca, potem tudi tolikokrat kaka. Smiley Smiley Smiley
Logiran
oli
novinec
*
Sporočil: 25


WWW
« Odgovor #206 : sreda, 26.10.2005 : 08:34:21 »

Pozdravljeni!
Tudi jaz imam probleme z grizenjem, ki pa so iz dneva v dan večji.Imam 2 meseca starega bernardinca, ki pa je prav obseden od grizenja . Imamo ga 2 tedna.Poskušam vse mogoče, pa nič.
K o ugrizne , mu rečem NE, FUJ,   včasih spusti, včasih pa tudi ne, ampak če slučajno spusti, od jeze laja, jaz govorim ne, od pa laja-pa imava prepir.Čedalje hujši je , ne znam si več pomagat.Pred njim smo imeli res super prijaznega mešanca, ampak je bolj ubogal, ta mala trma pa nikakor ne.
Logiran
Tripikice
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 316


« Odgovor #207 : sreda, 26.10.2005 : 09:31:09 »

Pozdravljeni!
Tudi jaz imam probleme z grizenjem, ki pa so iz dneva v dan večji.Imam 2 meseca starega bernardinca, ki pa je prav obseden od grizenja . Imamo ga 2 tedna.Poskušam vse mogoče, pa nič.
K o ugrizne , mu rečem NE, FUJ, včasih spusti, včasih pa tudi ne, ampak če slučajno spusti, od jeze laja, jaz govorim ne, od pa laja-pa imava prepir.Čedalje hujši je , ne znam si več pomagat.Pred njim smo imeli res super prijaznega mešanca, ampak je bolj ubogal, ta mala trma pa nikakor ne.

Oli, predvsem se ne sekirat! Cheesy Moja psička je bila tudi taka obsedenka, pravzaprav še zdaj rada grizlja mojo roko, ampak to je sedaj drugače, nežno, z občutkom in ko ji rečem, da naj neha, uboga. Me je pa takrat z grizenjem spravljala v obup, moji gležnji so trpeli dan na dan, na tisti čas pa imam za spomin  kup strganih nogavic in luknjasti trenirki in par majic. Takrat so mi forumci svetovali, da ko prime psa napad grizenja, naj odidem vstran, iz prostora in jo pustim samo, tako pes sčasoma ugotovi, da če grize potem ostane sam, ali pa jo skušam zamotiti z igračo. Tako smo se nekaj časa matrali na tak način, zadeva pa se je uredila skoraj sama po sebi, ko so se psički menjali zobki, mlečni za stalne.
Oli, naj vam to grizenje ne pokvari užitka druženja z mladičkom, ker te "bunkice" tako hitro odrastejo! Smiley Smiley Smiley Smiley
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #208 : sreda, 26.10.2005 : 10:09:49 »

.
Štršno veliko bereš, vsaka ti čast. Meni se niti pod razno ne da lesti čez tiste špehe (pa ne bi bilo nobene škode, če bi se malo potrudila)

jaz se veseljem čez kaj preberem,če imam čas,ampak pozabim vse avtorje in kje sem kaj prebrala. Mi j epa vse  branje o psih v zabavo in užitek.
Kar pa se tiče praktične uporabnosti..bolj bi rekla ,da si razložim kaj za nazaj, kot da bi bilo kaj novega za naprej. Oziroma- pratična zaznavanja se tako teoretično razložijo.
Kako pa razložit opisno kaj kakšen pes kdaj misli je nemogoče. To jaz enostavno vem. Pogledam ga in vem kaj misli ,kot bi imel nad glavo tisti oblaček iz stripov. Nemogoče je zanalizirati vse detalje mimike, gibanja, sitacije , itd. Tudi vem ,kdaj je z njim nekaj narobe, čeprav veterinarju ne morem opisat kaj je narobe in velikokrat ne vem točno kaj. vem p a,da pes NI v redu.
Tudi, ko govorim s človekom enostavno ČUTIM ali mi je naklonjen ali ne, ali ima kaj za bregom ali ne,kakšne volje je in vse ostalo... lahko se sicer naredim, da tega ne opazim,ali pa ne upoštevam..
Logiran
Sammy
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.634


« Odgovor #209 : sreda, 26.10.2005 : 15:13:53 »

Pozdravljeni!
Tudi jaz imam probleme z grizenjem, ki pa so iz dneva v dan večji.Imam 2 meseca starega bernardinca, ki pa je prav obseden od grizenja . Imamo ga 2 tedna.Poskušam vse mogoče, pa nič.
K o ugrizne , mu rečem NE, FUJ, včasih spusti, včasih pa tudi ne, ampak če slučajno spusti, od jeze laja, jaz govorim ne, od pa laja-pa imava prepir.Čedalje hujši je , ne znam si več pomagat.Pred njim smo imeli res super prijaznega mešanca, ampak je bolj ubogal, ta mala trma pa nikakor ne.

jaz bi ti rekla tako, da s tvojim kričanjem ali karkoli pač delaš z NE in FUJ samo še spodbujaš psa, da laja oz. grize. čim bolj boš ti kričala, tem bolj se bo upiral. največja kazen za psa je ignoriranje. enostavno ga ne upoštevaj, pojdi stran in ga "obišči" komaj, ko se bo umirl.
drugače pa me čudi, da je že tako zgodaj začel.
Logiran
Strani: 1 ... 9 10 11 12 13 [14] 15 16 17 18 19   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Lulanje na sto načinov  |  Tema: rencanje, grizenje, lulanje
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines