mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 27.09.2024 : 14:43:58

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Lulanje na sto načinov  |  Tema: rencanje, grizenje, lulanje
Strani: 1 ... 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 16 17 ... 19   Dol
Natisni
Avtor Tema: rencanje, grizenje, lulanje  (Prebrano 58058 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
Sammy
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.634


« Odgovor #165 : ponedeljek, 29.08.2005 : 13:42:57 »

ddb, marsikaj je mogoče! malo skoči, se obrne, pa je že zapleten. ne gre se zato, da bi se mu flexi čisto ovil okrog noge, lahko ga ima recimo pod sprednjima nogama in ob strani ven. annie ima po mojem s tem težave, da mu ne more niti tiste ene noge "rešit".
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #166 : ponedeljek, 29.08.2005 : 14:16:29 »

To se je nabralo toliko neumnosti na kupu, da lahko nastane resna škoda.
-annie, izbrala si si zelo zahtevno pasmo, ki ji niti slučajno nisi kos in ji še manj boš. Prav nič ti ne bo pomagalo, če boš prebrala še toliko knjig, še zlasti ker so si navodila pogosto nasprotujoča. Imaš čisto premalo izkušenj, da bi si znala sama izbrati iz tega kaosa to kar se bo obneslo v tvojem primeru. Zlasti si zapomni: HUSKY NI NEMŠKI OVČAR tisto, kar deluje pri nemcu je pri huskiju kontraproduktivno. Vsaka sila, ki jo boš uporabila, se ti bo povrnila v obliki vse večje trme. Ker je tvoj pes izrazito dominanten (huskiji so silno dominantni že po defoju, tvoj je pa še posebej izrazit) lahko tudi v obliki napada, čeprav je za huskija to, da napade človeka zelo neznačilno.
Huskija je možno vzgojiti in šolati samo z uporabo pozitivne motivacije in negativne kazni,. Kako to gre ti morajo pokazati v praksi, sama po opisih tega ne boš zmogla. Potrebuješ silno veliko vztrajnosti in doslednosti. Vzgoja s pozitivno motivacijo ne pomeni, da psa v nedogled prosiš da nekaj naredi. Očitno vso zadevo razumeš povsem narobe.
Zelo hude prekrške, kakršen je recimo ugriz, sicer izjemoma lahko kaznuješ s telesno kaznijo, ki pa mora biti ostra in hitra, tisti trenutek ko pes naredi prekršek recimo krepka klofuta. Ker pa ti tega ne obvladaš, ti zadevo toplo odsvetujem.
bojim se, da si prišla že tako daleč, da ti mala šola sama po sebi ne bo več pomagala.  Obrni se na nekoga, ki obvlada šolanje in vzgojo polarnih psov, poskusila ti bom najti kakšen naslov in ti ga poslati po ZS. Za prvo pomoč bi lahko uporabila halti, vendar moraš tudi v tem primeru psa na to pravilno pripraviti, ga postopno navaditi in seveda pravilno uporabljati, kar ti brez pomoči tudi verjetno ne bo uspelo.

- vsem, ki toplo priporočate, da se pri vzgoji oponaša psice pa tole: sicer se posamezne psice razlikujejo, vendar načeloma psica nežno vzgaja samo zelo majhne mladiče. Če pustimo mladiča, starejšega  recimo 6 tednov, teden gor ali dol, še naprej večino časa s psico, ta mladiča karakterno nujno uniči. Mladiči, ki jih vzgajajo matere ostanejo plašni, nesamozavestni, pretirano odvisni in neprimerni za kakršno koli resno delo. Če mladiča vzamemo od psice kasneje kot pri recimo 4 mesecih je škoda nepopravljiva, ne glede na morebitno kasnejše pravilno ravnanje z mladičem. Vzgoja mladičev v krdelu poteka po drugačnem sistemu, mladiča navadno vzame v zaščito psica ali tudi pes nizko po rangu, jaz takemu pravim tetica, ki mladiču pusti skoraj vse, nikoli ga fizično ne kaznuje in ga tudi ščiti pred preveč dominantno materjo.
Tresenje za vratno gubo in obračanje psa je zanj ponižujoče, uporabimo ga lahko res v izjemnih primerih, še bolje pa nikoli. Zelo dominanten pes se bo takemu ravnanju prej ali slej uprl in takrat ne bo lepo za videti.

Logiran
Annie
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 30


WWW
« Odgovor #167 : ponedeljek, 29.08.2005 : 21:03:52 »


Uf, vidim, da ste mojo mrcino vzeli zares, torej hvala za odgovore. Lanabela, takole je..ko sem poskusala svojega psa na lep nacin odvrniti od grizenja hlacnice ali moje roke, mu ponujala kaj drugega in ga hvalila, ko je spustil, je s svojim pocetjem nadaljeval vsak dan in z velikim veseljem. Ko pa sem ga parkrat za take stvari potisnila na tla, me za hlace ne grabi vec, pa tudi sicer dvakrat premisli, preden me zgrabi za roko ali se me kako drugace loti. Enako je s popadljivim rencanjem, kadar se ukvarjam z njegovo ovratnico ,odkar sem ga zadnjic malo stresla za gubo je malo boljse. To so zame precej prepricljivi dokazi, da stroga vzgoja ocitno tudi pri huskyu le nekaj zaleze. Poleg tega sem clovek, ki gre na tak ali drugacen nacin do konca in sem prepricana da bom tudi pri tem psu nekako nasla nacin.On je trmast, jaz sem se bolj. Kljub vsemu se pa priporocam za kakrsnekoli dodatne informacije o huskyih in njihovi vzgoji., ker sem res dobila ze na tone nasprotujocih nasvetov.
Dogue, v flexi se je zelo enostavno zaplesti, se posebej ce se vrvica malo zatakne v kaki travi , se lahko cel zavije in zaplete.
Marko tvoj predlog se mi zdi super, sentilj je sicer res malce dalec, zato bom najprej videla kako bo v mali soli naslednji teden, sicer bom pa res vesela, ce se bom lahko oglasila!

In se nekaj. Zacela sem dosledno upostevati to, da jem ali pa se vsaj delam da jem  zmeraj preden dam njemu jesti, grem prva skozi vrata, po igri vzamem igracke ipd. Danes sem poskusila se tole... zavzeto je glodal neko kost iz goveje koze in ko sem se sklonila k njemu in ga pri tem pobozala je zacel opozorilno rencati, da mu je ne bi vzela. Kljub vsemu sem jo prijela, ceprav je ves cas rencal in mu pokazala pasjo cokolado. Ko je spustil kost sem ga pohvalila in mu cokolado dala in mu potem tudi vrnila kost. Je to pravi nacin ali je boljse da ga pustim pri miru ce gloda kost?

Pozdravcek tudi Sammy in ostalim,

Annie
Logiran
oliver
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 212


WWW
« Odgovor #168 : ponedeljek, 29.08.2005 : 23:07:08 »

Kardela pravila, ki si jih opisala (hrana, vrata, igračke) MORAŠ res nujno VEDNO upoštevati. S tem boš prevzela vlogo vodje kardela. Enostavno rečeno: vsako stvar si mora zaslužit. Sedi preden mu daš hrano, sedi (ali prostor) preden ga pobožaš, ...
Kakor pa si naredila s kostjo pa je popolnoma pravilno. Seveda to ne delaj prepogosto, ampak vseeno mu moraš pokazati da ti "postavljaš pravila igre". Mogoče je boljše da mu prej pokažeš kaj imaš za zamenjat, potem primeš kost, mu daš nagrado in takoj vrneš kost.
Veliko uspeha!
Lp Katja
Logiran
TSA
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 328


« Odgovor #169 : torek, 30.08.2005 : 00:14:29 »

hehe annie se premalo si ga stresla ... Cheesy nobeden pes se ne podleze 100 % gospodarju brez sile in mislim da bi pri psu morala biti fizicna vzgoja nujna ... ne tisto nasilno... toliko da pes ve kam sodi ..... sem veliko knig prebral se posebej o volkih in njohvim obnasenjim in vodja krdela ni nikoli zivcen in nasilen do drugih volkov v krdelu ker tako kaze samo slabost vendar mora vedno delovati neusmiljeno in ostro ter obenem odlocno in mislim da bi ga morala annie malo pogosteje stresti, ker ni nikakor prav , da te pes grize brezveze... se posebej huskyi in severni psi so zelo trmasti in prav pri njih je treba ravnati previdno... prvic ga nauci da vedno gres ti prva in delas stvari prva in sele nato on.... ce te grize ga na hitro stresi za gubo in nato pocakaj par sekund in mu ponudi roko ali ga zgrabi za roko in ponovi vajo.... ponavljaj vajo dokler se ne utrudi in odneha ter ga po uspesno opravljeni vaji pohvali.... nikakor mu ne daj da te grize samo pomisli kaj bo sele ko odraste ....
Logiran
marko006
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 285


« Odgovor #170 : torek, 30.08.2005 : 11:25:54 »

annie: zelo priporočljivo je, da lahko svojemu psu vzameš iz gobca karkoli, kadarkoli - v skrajnam primeru mu to lahko reši življenje (če vzame n.pr. v gobec kaj strupenega)

renčanje: spada k pasji komunikaciji. lastniki, ki psu "prepovedujejo" renčati ali ga za to celo kaznujejo, riskirajo, da bo pes v naslednjih kočljivih situacijah to "svarjenje" , "predstopnjo pred ugrizom" enostavno "preskočil". dobro pa je seveda psu čim prej dopovedati, da renčanje v določenih situaciah pač ni potrebno, ker se nima česa bati. n.pr. tako, kot si to naredila ti z zamenjavo pasja čokolada za kost - deeskalirati situacijo.

dominiranje in alfa-status: ne razumem, kako je mladiček lahko "dominanten" (razen med vrstniki).
pri nas imamo tri pse, pa še nisem videl, da bi se triletni 60 kilski tobi zato ker gre petmesečna gia pred njim skozi vrata kaj bunil ali bil zaradi tega gii "podrejen". prav tako mu je vseeno, če gia leži na klopci, on pa pod njo. v nobenem krdelu katerekoli zvrsti, ne hodi "vodja krdela" prvi v neznane situacije.
"alfa" je pa tisti, ki skrbi za dobrobit krdela. človek ima v "mešanem" krdelu s psi nadzor nad vsemi dobrinami, ki si jih kuža želi.... v bistvo so starši alfe (pa res otroci hočejo "prevzeti vodstvo družine", če kdaj ne ubogajo???)

fizično discipliniranje: je verjetno v redkih primerih umestno, se med psi dogaja, vendar zelo, zelo redko (in ko mladički odraščajo, s časom vedno redkeje - logično, saj s časom mladič ve kaj sme in kaj ne sme). stresanje za vratno gubo sem v svojem krdelu od pasjih staršev videl 0x.
da so starši pri tem fizičnem discipliniranju vedno nežni, pa seveda tudi ne drži. pri nas je (izključno ata-pes) bilo kdaj tudi precej grobo.

DOSLEDNOST je važna (nima nobene zveze s despotizmom ali silo) - dosleden si pa lahko samo, če si tudi prisoten.

lp
marko
Logiran
jasminaj
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 506


« Odgovor #171 : torek, 30.08.2005 : 11:33:21 »

marko006
 
Citat
dobro pa je seveda psu čim prej dopovedati, da renčanje v določenih situaciah pač ni potrebno, ker se nima česa bati

 hmm,, kaksen nasvet, kako mu to dopovedati brez kaznovanja?
Logiran
marko006
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 285


« Odgovor #172 : torek, 30.08.2005 : 13:17:22 »

marko006
 
 hmm,, kaksen nasvet, kako mu to dopovedati brez kaznovanja?


to je seveda odvisno od situacije - v primeru malo bolj zgoraj, je annie povedala, kako je svojemu psu, ki je renčal vzela kost - brez kaznovanja. je pa to samo ena od neštetih možnosti.
misliš, da je pes ki renči "agresiven in dominanten"Huh - jaz bi rekel, da je v večini primerov "defenziven in preplašen" (vseeno pa z renčanjem seveda pravi, da se je pripravljen tudi braniti, če se bo zanj "strašljiva" situacija nadaljevala ali stopnjevala).
pokazati mu moraš, da situacija zanj ni "nevarna" - kako, to je pa odvisno na koga ali kaj, in zakaj renči - samo "lop po glavi", je zame v vsakem primeru ena najslabših rešitev, ker se v najslabšem primeru nauči, da "ne sme svariti oz. povedati, da ga nekaj moti" in so zanj alternative samo brez renčanja v beg ali brez renčanja v napad.
še en nasvet: bežite čim dalj od malih šol, kjer mladiče ki renčijo "obračajo na hrbet" ;-)

lp
marko
Logiran
TinaZ
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.533


« Odgovor #173 : torek, 30.08.2005 : 13:28:19 »

...
- vsem, ki toplo priporočate, da se pri vzgoji oponaša psice pa tole: sicer se posamezne psice razlikujejo, vendar načeloma psica nežno vzgaja samo zelo majhne mladiče. Če pustimo mladiča, starejšega recimo 6 tednov, teden gor ali dol, še naprej večino časa s psico, ta mladiča karakterno nujno uniči. Mladiči, ki jih vzgajajo matere ostanejo plašni, nesamozavestni, pretirano odvisni in neprimerni za kakršno koli resno delo. Če mladiča vzamemo od psice kasneje kot pri recimo 4 mesecih je škoda nepopravljiva, ne glede na morebitno kasnejše pravilno ravnanje z mladičem. Vzgoja mladičev v krdelu poteka po drugačnem sistemu, mladiča navadno vzame v zaščito psica ali tudi pes nizko po rangu, jaz takemu pravim tetica, ki mladiču pusti skoraj vse, nikoli ga fizično ne kaznuje in ga tudi ščiti pred preveč dominantno materjo.
Tresenje za vratno gubo in obračanje psa je zanj ponižujoče, uporabimo ga lahko res v izjemnih primerih, še bolje pa nikoli. Zelo dominanten pes se bo takemu ravnanju prej ali slej uprl in takrat ne bo lepo za videti.

Lanabela, prosim za en nasvet (ali pa pojasnilo). Zgoraj razlagaš, da psica mladiča karakterno uniči, če ga vzgaja dlje časa. Kaj pa naj naredim potem z mladičem, ki ga želim obdržati iz legla te psice? Ali je že po defoltu obsojen na "uničen karakter"? Sicer to ni stvar te teme, ampak nikjer drugje nisem zasledila pogovora o tem. Lahko mi odgovoriš tudi na privat...

Hvala & lp,
Tina
Logiran
jasminaj
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 506


« Odgovor #174 : torek, 30.08.2005 : 13:56:52 »

marko006 ja nisem mislila takih situacij.. moj je meni podrejen, pa na mene renci samo v gri, ko si kaj vlecema, pa spusti pa neha ko recem.. mene bolj zanima , ce zarenci na drugega psa.. agresivnost to ni, ker ce zarenci, pa ga spustim, se ne bo stepel (ok, vsaj do zdaj se se ni), ampak pac zarenci- bolj iz straha kot kaj drugega.. pa se to ne na vse pse, ampak le "izbrane"?..torej kako v takem primeru dopovedati psu, da rencanje ni potrebno, ker se nima cesa bati  Undecided  .. ali pa v primeru ljubosumja, kako mu dopovedati da rencanje ni potrebno (ljubosumje se pojavlja samo pri psih, pri psicah ne Huh, prav tako tudi na psice ne renci, razen ce takoj ne ugotovi da je psica, samo takoj neha ko to ugotovi)  Undecided
Logiran
marko006
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 285


« Odgovor #175 : torek, 30.08.2005 : 14:42:58 »

jasminaj: žal vsesplošno veljavnih pravil in nasveto pri vzgajanju psov ni.
johny renči na "izbrane samce", če je na povodcu:
po katerih kriterijih jih izbira? (renči na velike, na male, posebne barve, poseben videz, stare, mlade, so na povodcih, so spuščeni ....)
kdaj renči? (takoj ko jih zagleda, če se približujejo - kako se približujejo?, pri ovohavanju....)
kako renči?
kakšna je njegova drža, ko renči, dlaka, rep, ....?
kako se držijo psi, ki na njih renči?
....
....
kako veš, da se nima česa bati? - poznaš vse pse, na katere renči?
zakaj te sploh moti, če kakemu samcu pove, da naj bo previden, da naj se obnaša, naj ne hodi preblizu dokler ima tebe na povodcu ;-)...? - če itak potem ni agresiven, ko ga spustiš.
kaj bi rada, da vse pse pusti do sebe brez renčanja, ali da pse na katere bis sicer renčal ignorira, ali...?
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #176 : torek, 30.08.2005 : 14:47:56 »

Jasmina: kako mu boš pa to dopovedala s kaznovanjem? Tako kot je naredila Annie je čisto v redu. Annie je hotela kost, pes je renčal, na lep način ga je pripravila,da ji je kost pustil, potem pa jo je dobil nazaj. Renčanje v določenih situacijah lahko odignoriraš, da pes vidi, da nima nobenega učinka, lahko pa poskrbiš, da bo pes tisto kar hoče dosegel izključno tedaj ko bo nehal renčati. Ne smeš pa pokazati, da se renčanja bojiš. Če bo pes ugotovil, da te z renčanjem prestraši, je dosegel svoj namen. Če se bojiš, je bolje, da se konfliktnim situacijam izogneš in si pridobiš spoštovanje psa na drugih, nekonfliktnih področjih.

TSA: koliko severnih psov si izšolal in do katere stopnje?

Marko: Z večino se čisto strinjam.  Pri psih v krdelu sicer obstaja hierarhija, vendar je v primeri z volčjo zelo omiljena. tudi ni nekaj togega, na različnih področjih je recimo lahko vodilen drug pes. Kadar je krdelo stabilno, to pomeni, da vsak ve, kje je njegovo mesto, je agresije izjemno malo, ta pravila, kje kdo leži, kdo prvi je, kdo koga pri igri obrača okrog, kdo koga liže okrog gobca, kdo na koga daje tace... pa so čisto ohlapna, vsi lahko delajo vse. Pravzaprav moraš biti že kar dober opazovalec, da sploh vidiš, kje je kdo na lestvici. Vendar gredo kardela tudi skozi nestabilna obdobja: prihod novega člana, odhod starega, upor zoper vodjo (ne reci da tega ni, jaz sem videla pri svojih čisto pravo zaroto), takrat ta pravila kar naenkrat postanejo silno pomembna, prekrški pa se kaznujejo. Pri mojih s klofutami in lasanjem, pri kakšnih drugih z resnim grizenjem.
Mislim, da to lahko kopiramo tudi na človek-pes "krdela": če opazimo, da nam pes leze čez glavo, pravila strogo upoštevajmo, kadar pes ve kje je njegovo mesto, pa ni nič hudega če jih zanemarimo. Prav imaš, bistvo je, da si mora pes vse zaslužiti. Tudi in zlasti našo pozornost. Imajo pa tudi pravila kdogreprviskozvrata, kdoprvije, kdokjeleži svoj smisel, čeprav niso čista kopija tega kar se dogaja v krdelu. Od psa namreč zahtevajo disciplino.

Psice so pri vzgoji zelo različne. Pri meni so bile zlate prinašalke do mladičev vse po vrsti bistveno bolj stroge kot samojedke. Famoznega stresanja za vratno gubo, kot se ga nekateri učijo res nisem nikoli videla. Sem pa zelo pogosto videla nekaj podobnega, psica je mladiča nič kaj nežno prijela za vratno gubo, ga dvignila in dokaj trdo postavila na tla. Če se je še kaj repenčil, ga je še malo povaljala po tleh. Daleč najpogostejša telesna kazen pa so klofute - udarci z gobcem. Blažja, z zaprtim gobcem, ki samo boli in hujša z odprtim gobcem, ko lahko nastane tudi luknja v koži.
Psica postane navadno bolj huda do mladičev v času odstavljanja, ko lazijo za njo tudi ko jim pokaže da jih noče. Zlate prinašalke so v tem obdobju striktno strogo kaznovale vsako nespoštovanje s strani mladičev, samojedke so jim pustile bistveno več. Vem pa za terierke, ki so svoje mladiče resno poškodovale. Mladiči so si zaslužili klofute tudi od drugih visoko uvrščenih v krdelu, zlasti jih niso marale psice, ki so že imele mladiče. Vendar je bilo tega v praksi zelo malo, ker so mladiči zelo hitro začeli upoštevati svarila. Je pa vedno skoraj vsak mladič preizkušal meje do kod lahko gre. tisti, po naravi bolj dominantni so poskusili večkrat in so jih pač dobili več. Je pa vsak mladič, ki je v krdelu ostal dalj časa našel svojo tetico - psico ki še ni imela mladičev, ki ga je ščitila, pri kateri si je lahko privoščil skoraj vse in kamor je šel po tolažbo če jih je dobil.. Šele tam nekje pri osmem, devetem mesecu je takšna tetica pokazala mladiču kje je njegovo mesto. Pa kar naenkrat ni bila več tazadnja luknjica.


Annie: Lahko, da si bolj trmasta od mladička. Močno dvomim, da si lahko bolj trmasta od odraslega huskija, še zlasti, ker na tak način trmo samo potenciraš.


Tina: zelo preprosto, mama in mladič ne smeta biti ves čas skupaj. Na večino sprehodov (ne na vse) naj gresta ločeno. Mladiča socializiraj tako, kot da bi bil edini pes v družini. Za razliko od nesorodnih psov, ki živijo skupaj v enem gospodinjstvu, je zelo priporočljivo, da sta takrat ko sta sama doma zaprta v ločenih prostorih. Toliko časa, da bo mladič izoblikoval svojo osebnost, se navadil samostojnosti...Potem sta lahko čedalje več skupaj. Najhujša je situacija, ko vzreditelj pusti doma mladiča in ga ima v pesjaku skupaj s psico. Zgleda vse v redu, lepo se razumeta, ko pa bi moral mladič enkrat nekaj narediti samostojno je pa katastrofa.
Logiran
jasminaj
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 506


« Odgovor #177 : torek, 30.08.2005 : 15:25:35 »

jasminaj: žal vsesplošno veljavnih pravil in nasveto pri vzgajanju psov ni.
johny renči na "izbrane samce", če je na povodcu:
po katerih kriterijih jih izbira? (renči na velike, na male, posebne barve, poseben videz, stare, mlade, so na povodcih, so spuščeni ....)
kdaj renči? (takoj ko jih zagleda, če se približujejo - kako se približujejo?, pri ovohavanju....)
kako renči?
kakšna je njegova drža, ko renči, dlaka, rep, ....?
kako se držijo psi, ki na njih renči?
....
....
kako veš, da se nima česa bati? - poznaš vse pse, na katere renči?
zakaj te sploh moti, če kakemu samcu pove, da naj bo previden, da naj se obnaša, naj ne hodi preblizu dokler ima tebe na povodcu ;-)...? - če itak potem ni agresiven, ko ga spustiš.
kaj bi rada, da vse pse pusti do sebe brez renčanja, ali da pse na katere bis sicer renčal ignorira, ali...?
marko006 hm.. ce kar grem po vrsti,..
po katerem kriteriju zbira pse še ugotavljam.. v vecini vrstniki ali malo starejsi psi, le redko katerega starejsega(do 5 let npr, na sterejsega mislim da se ni zarencal), drugega mi se ni uspelo ugotoviti.. Huh zdaj pa je tak, ce je spuscen, psa povoha brez rencanja, pa ce mu ni vsec, rahlo zarenci pa gre dalje, ali pa tudi gre stran brez rencanja..v tem ko se ovohavata, sem jaz kar stran, pa ce sledi to rahlo rencanje, se samo se bolj umaknem, tako da pride za mano..to je to, potem grema dalje in ga vec ne silim k temu psu, ce pa se hoceta igrat, pa ga pustim, da se igra..cetudi to, da se hoce igrat s samci je bolj redko... ce je taka situacija mi je vse ok, pa ne zelim nic spremeniti, saj vem da ga ne morem prisiliti, da se igra.. je pa drugace fora v tem, da ce vidim psa (ko johny ni na povodcu), vprasam ce je pes ali psica, pa ce je psica ga pustim dalje spuscenega, ce je pes pa ga poklicem pa privezem..to zaradi tega, da se res ne bi slucajno stepla, saj ne vem kako bo odreagiral drug pes in tudi ne 100% kako bo moj odreagiral kontra.. potem pa grem pocasi do psa, da se povohata (razen ce recejo drugi, da je hud, potem grem kar dalje).. no dolocene isto kot prej, povoha, pa gre dalje, ali pa se rahlo zarenci,, na redke pa zacne kar fejst rencati in to ze preden ga povoha ,,dobesedno "popizdi", zacne vleci k psu in rencati, kot da bi ga hotel ne vem kako napasti.. evo, v tem primeru ne vem kako naj odreagiram.. se je ze zgodilo, da je bil privezan zraven mene npr, na drevo, pa ko je tako podivjal, se mu je ovrtanica strgala, samo psa ni napadel, ampak se je pred njim obrnil in umaknil.. drugace da bi ga sama spustila, ce podivja in se umaknila stran, tega ne upam, ze zato, ker mogoce niso pogoji tkasni (blizina ceste), in pa zaradi uvidevnosti do drugih lastnikov, saj se sigurno vstrasijo.. pa tudi nisem 100 % da se res ne bi stepel, sigruno je dosti odvisno od reakcije drugega psa, katere pa ne morem predvidet..no, rada bi preprecila to "norenje" ko je na povodcu, vlecenje in zaganjanje proti psu.. saj pravim ponavadi povoha psa pa se umakne, to bi rada da naredi vedno, ne pa da vcasih podivja na povodcu  Undecided   je pa drugace tak, da stepel se je enkrat, ko sta se prvo igrala, pa potem johynju vec ni bilo, pa je zarencal, jaz bi se takrat mogla umaknit, pa se nisem,,tako da ko je johny drugic zarencal, pa drugi pes nazaj, sta se stepla.. vbistvu, je johny zacel cim je drugi zarencal an njega.. pa enkrat se je spustil tudi v enega, ker je hodil za njim, pa mu je ze prej trikrat povedal (zarencal), da ga naj pusti.. tako da brezveze se ni nobenega napadel, samo pa vcaih kot sem prej napisala na povodcu podivja, kot da bi hotel psa napasti, cetudi dvomim da bi ga , ce bi ga spustila iz povodca.. no, kakasna ideja kako naj to divjanaje na povodcu preprecim,,ker mi res ni prijetno, zgleda kot da je ne vem kako nevaren, pa ko vem, da noce nic hudega, ampak samo zgleda tako Huh .. aja, dlake na hrbtu se mu niso se nikoli najezile, pa ponavadi, ko tako podivja (renci in se zaganja k drugemu psu) maha z repom.. aja, je pa trenutno ravno v puberteti (v cetrtek bo star eno leto), zato sprasuejm, ker mislim, da lahko to se preprecim,samo ne vem na kaksen nacin se naj tega lotim  Undecided
marko006 uff..sem napisala celi roman, upam da se ti bo dalo prebrat (pa ostalim tudi), pa mi kaj svetovat  Cheesy
lanabela sem napisala prej da ne renci na mene(razen v igri, kar pa preneha, cim se prenehama igrati), skrbi me rencanje na druge pse oz. bi rada da ne renci..no, saj sem zgoraj v tem postu napisala kaj bi zelela Roll Eyes
Logiran
marko006
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 285


« Odgovor #178 : torek, 30.08.2005 : 16:19:14 »

jasminaj:
sem prebral Smiley, vseeno ti ne morem nič svetovati, ker iz tega kar pišeš ne morem razbrati, kaj povzroča pri določanih psih johnyjevo reakcijo. treba bi bilo videti - pa še če bi nekajkrat videl ni rečeno, da bi videl vzrok. lahko je vzrok vedenje drugega psa, lahko vedenje ali videz lastnika drugega psa, lahko je vzrok pri tebi (da nevede in nehote s kakim gibom ali svojim vedenjem sprožiš tako reakcijo), lahko je vzrok v kaki posebni lokaciji - ne vem!!
mahanje z repom pa ne pomeni nujno "veselje". tudi pes ki trga srno maha z repom, ker je vzburjen.

Logiran
TSA
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 328


« Odgovor #179 : torek, 30.08.2005 : 16:41:48 »

lanabela jest nisem se sam sem bodoci lastnik aljaskega malamuta , prebral sem ogrmno knjig o psih in aljaskih malamutih nasploh , najvec sem pobral od strica ki ima 2 aljaska malamuta .....
Logiran
Strani: 1 ... 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 16 17 ... 19   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Lulanje na sto načinov  |  Tema: rencanje, grizenje, lulanje
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines