mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 23.09.2024 : 11:55:13

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: Mastino Napoletano = neapeljski mastif - cvek
Strani: 1 ... 32 33 34 35 36 [37] 38 39 40 41 42 ... 50   Dol
Natisni
Avtor Tema: Mastino Napoletano = neapeljski mastif - cvek  (Prebrano 178358 krat)
0 članov in 8 gostov pregleduje to temo.
maj
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.664


« Odgovor #540 : četrtek, 09.06.2005 : 10:52:37 »

Za "čičanje na krilu" pa je Hera prevelika,čeprav včasih tudi poskusi Grin Grin,

Sonja, to ti misliš .... S Hero smo se čisto lepo sporazumele, kje bo sedela, oz. ležala ... mislim, da imaš nekje spravljen dokaz ....


LP, maj
Logiran
altervita
živim tukaj
***
Spol: Moški
Sporočil: 4.029


« Odgovor #541 : četrtek, 09.06.2005 : 11:11:27 »

aja...skoki: moja Polly je bila en tak norc, ki je (ko je pogruntala sistem) že nekje pri 5,6 mesecih za šalo šla na potep po tem ko je preskočila 150 cm ograjo. Sem paničaril da si bo kolke uničila, pa sklepe poškodovala, pa jaobože. Na preliminarnem slikanju kolkov pa A, pri 9 mesecih.
ok, bokser ni mastino. ampak tak mladič, pa da takole skače, pa tudi ne gre. Meni je to jasno, psici z dobrimi zasnovami, je pa to bilo (in še vedno je) malo težko dopovedat, oz. ji to dejavnost prepovedat.

da ne govorim o tem, kako je pri pol leta, z dvometrske škarpe sklatila mladega mačka ki se je na njej sončil. No potem se je sončil direkt pri bogu, ker ni preživel "dolsklatenja".

Argenta pa je čeprav ne vem o pasmi kaj dosti, vem pa nekaj o skeletu oz morfologiji psov, prav fajn "narejena". Kvadratična z dobro okotenostjo spredaj in zadaj; z dobro hrbtno linijo; mišičasta in dobre kondicije. In tistih pet skokov na teden ji prav gotovo ne škodi. glede starosti pa je lepo pisalo, da je začetnica. torej je na  skoke prišla šele pred kratkim in verjetno z tem ne pretiravajo. Konc koncev dela pod strokovnim vodstvom.
Logiran
sonja
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 356


« Odgovor #542 : četrtek, 09.06.2005 : 12:22:40 »

Sem se spomnila šele sedaj Tongue čestitke za stran gredo izključno Jani in Veroniki,jaz sem samo sedela in čakala,kdaj bo gotova Wink
Ja,MAj,nekje je še vedno dokaz,ampak na tisti sliki se tebe bolj malo vidi Tongue Roll Eyes Grin Drugič bo treba slikati iz drugega zornega kota Wink
Alti,tebi pa sploh ne upam odpisati,niti pod razno nisem dovolj podkovana v tem,da bi se spuščala v  debate s tabo Wink Če Nataši in Argenti odgovarja takšen način šolanja,prav-samo zmedlo me je,da v opisu pasme odsvetuje to,kar sedaj počne...Iz srca ji pa želim,da bosta v šolanju uspešni in se kasneje  ne bi pokazalo,da takšen način ni najboljši Undecided
 
Logiran
skar
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 64


« Odgovor #543 : sobota, 11.06.2005 : 17:58:50 »

Živjo, Bina, bom kar jaz odgovorila na tole vprašanje. V mondioringu je - za razliko od IPO - na terenu veliko za psa  motečih elementov. Čim več, tem bolje. VSAK pes in tudi pes za mondioring mora namreč dovolj brezpogojno ubogat svojega vodnika POVSOD, pod obremenitvijo z vidnimi in slušnimi dražljaji in ne zgolj in samo v tišini ograjenega, po možnosti domačega, vadišča. In tista vetrnica je eden od takšnih motečih elementov - plod moje domšljije in ne obvezen rekvizit na terenu za MR- in Argenta izvaja pozicije na daljavo kljub temu, da ta vetrnica šumi in se vrti in obrača. In pri nas so vsi psi, ki jih šolamo, pa tudi če samo za osnovno A poslušnost, podvrženi delu ob takih motečih elementih - vetrnicah, trakovih, obešenih plastenkah + vsem mogočem hrupu in aktivnostim ki se jih uspemo spomniti (košenje trave, brcanje žoge, jogging, avtomobički na daljinsko upravljanje,etc.). Prav zabavno in več kot koristno. Pozdrav.
Logiran
sonja
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 356


« Odgovor #544 : nedelja, 12.06.2005 : 17:08:00 »

Skar,eno vprašanje,tako čisto iz radovednosti-ali je to prvi mastino,ki ga  šolate,ali imate že kakšne izkušnje z mastini?
Ne razumet vprašanja kot provokativno,prosim,ampak po debati o  šolanju tu na forumu sem šla iskat podatke o tem in našla nekaj zaskrbljujočih  ugotovitev,pa me zanimajo še vaše morebitne  izkušnje,ki mi bi zelo pomagale pri zbiranju informacij!
Logiran
skar
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 64


« Odgovor #545 : ponedeljek, 13.06.2005 : 09:30:41 »

Živjo, Argenta je prvi mastino, ki ga šolamo pri nas. Mogoče bi bilo dobro povedati v zvezi z Argento in mondioringom naslednje:
Argenta bo delala program "BREVET" - to je najnižja stopnja v MR, nekakšen izpit nižje stopnje kot so pri IPO izpiti A, B in C. V tem programu Brevet je veliko večji poudarek na poslušnosti in vodljivosti kot pa na vajah obrambe za razliko od "tazaresnega MR". Ta stopnja je pravzaprav za vse tiste ljubitelje MR, ki bi radi imeli lepo izšolanega psa (in tudi to znanje uporabno povsod - zato npr. uporaba motečih elementov),  značaj pasme pa ni tipično deloven ala belgijski ovčarji. Na brevetu sva tako z Igorjem v vsem tem času pridobivanja izkušenj imela priložnost delati z nemško dogo, šnavcerjem, pudljem (Švica), prav tako se po tekmah v kategoriji MR I pojavljajo bokserji, rotvajlerji, dobermani...... Moje mnenje v zvezi s šolanjem "delovno netipičnih "pasem je pozitivno, ne glede na to, za katero pasmo gre. Se mi zdi mnogo pomembneje, da lastnik lahko psa  dovolj dobro obvladuje tudi v kritičnih situacijah in "pod nagoni". Rotvailerje, recimo, se mirno šola tudi za obrambo (in to konkretno) pa je toliko lastnikov teh prekrasnih psov, ki jih ne obvladujejo in potem je pasma na slabem glasu. Zame je šolanje pomembno predvsem zato, da lastnik psa (še posebej velikega in močnega, ne glede na pasmo) pridobi nedvoumen položal ALFA ŽIVALI v odnosu do svojega psa. In več se človek ukvarja s psom, večja je verjetnost, da se bo to zgodilo. Zato sem vesela, da se je Nataša odločila za delo z Argento po MR programu - to je zelo dolgotrajna zgodba učenja psa, trajalo bo vse skupaj najmanj eno leto. In začeli smo s poslušnostjo!!! Vedno in povsod in brezpogojno. Šele zdaj smo dodali igro s klobaso - plenom in zelo, zelo počasi bomo prešli v pravo obrambo. Ki pa jo bomo nehali izvajati TAKOJ!!!!, ko se bo izkazalo da relacija Nataša - Argenta ne funkcionira tako, kot je to priporočljivo za odpiranje "obrambnih" nagonov pri mastinu. Upam, da ti je moj odgovor v pomoč, če pa želiš, me lahko kadarkoli pokličeš in rečeva še kakšno. Pozdrav.
Logiran
sonja
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 356


« Odgovor #546 : ponedeljek, 13.06.2005 : 10:29:43 »

Skar,zahvaljujem se za izčrpen odgovor,če bom potrebovala še dodatne informacije,pa bom res izkoristila tvojo ponudbo in še kaj vprašala-hvala!
Logiran
valvasor
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 794


« Odgovor #547 : ponedeljek, 13.06.2005 : 10:51:51 »

         Ojla!

   Sem zelo presenecena, ko tole berem. Prvic, ker je Argenta definitivno PREMLADA , da bi lahko skakala 75 cm visine. To je za tako velikega in tezkega psa prevelika obremenitev!!! Vsi tulimo, da je treba mladice takih pasem cimdalj nosit po stopnicah- ravno zaradi kosti in sklepov. Ce ste se ze odlocili za to, potem ste se definitivno prekmalu. Pri dogah, bernardincih, mastifih( ki so se tezji) je treba pocakat do 15 mes., da pes lahko dela vecje obremenitve in pa tezke sprehode ( npr. hribi)  
  Alti- ne vem, kaj ima pri tem lepa okotenost in kvadratno telo??? Tudi tisti, ki niso najbolje okoteni in skladni v telo, lahko skacejo. Saj to ni pogoj za delo. Prvi pogoj je starost in pa razvitost psa- kar bi morali tudi instruktorji vedeti!!!!
  Druga stvar , ki je moteca je pa obramba. Ki pa NI primerna za tako pasmo ( ravno tako za doge). Tudi z dogami so poskusili z obrambo, pa je bila to huda napaka. Vsi ti psi so imeli podrt naravni obrambni nagon. S takimi psi se ni dalo vec hoditi okrog in pocasi so pristali zaprti doma v boksih. Samo, da nekdo malo prevec krili okrog lasnika z rokami- ze je pes pripravljen branit!
   Ne vem, ce si lahko predstavljate, kako bi zgledalo, ce bi mastino ali pa doga, zares skocil in ga je treba zadrzat?Huh?
  
   Natasa se je pac tako odlocila in jaz ji privoscim, da bi vsa ta stvar uspela.  
   Skar- a je mogoce prej delat ostalo in  s skoki pocakat se nekaj mesecev( zaradi psice)??

  Cao-Slavi
  

  
  
  
  
Logiran
sonja
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 356


« Odgovor #548 : ponedeljek, 13.06.2005 : 10:53:13 »

Evo,obljubljena slika Arija-na mojo veliko žalost je zelo slaba sram
Srečku(mene ni bilo zraven Cry)je uspelo narediti samo eno sliko,preden ga je Ari od veselja "napadel" -ob tem mu je verjetno prestavil gumb na snemanje filmov  Grin Cheesy tako,da imam doma sedaj pet filmčkov,katere  ne morem pokazati Sad
  Ari  je zelo velik-74 cm,močan,glava je že sedaj vsaj tako velika kot Herina!-če bo tako lepo nadaljeval,bo res izredno lep mastino Smiley

http://img.photobucket.com/albums/v467/mastino/Ari.jpg

[slika spremenjena v povezavo; Mirc]

Logiran
mefisto
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 507


« Odgovor #549 : ponedeljek, 13.06.2005 : 12:48:16 »

Citat
Vsi tulimo, da je treba mladice takih pasem cimdalj nosit po stopnicah- ravno zaradi kosti in sklepov.

Ja, tulimo,predvsem vzreditelji, da si zaščitimo hrbet, če imajo odrasli psi slabe kolke.  Nikoli nisem in ne bom nikomur priporočala mojih poskusov.  Svojih psov pa nisem nikoli “šparala” pred obremenitvami.  Rezultat moje nepokorščine glasu večine pa so energy mastini in vsi, ki so od mladiča naprej zrasli pri nas, so mastini brez kolčne displazije. To je zame zadosten razlog, da bom še naprej krmarila proti vetru!
Skladno razvit, mišičast, pravilno hranjen pes je predpogoj za dober trening. Inštruktorji so za to, da pomagajo, svetujejo,…nikakor pa niso niti ne bodo krivi, če jaz po mnenju večine z glavo rinem skozi zid. Zaupam jim!
Glede ne obrambe, pač pa breveta, pa je skar že vse razložila.
Mastino ni bav bav, ampak je pasma kot vse ostale.  Tudi on ima krdelni nagon in upošteva krdelne zakone. Tako vizuelno kakor značajsko odrašča vse do 4. leta starosti. Stoletja je bil njegov predhodnik selekcioniran za psa zaščitnika posestev in lastnika. Zato mu njegovih močnih, naravnih in primitivnih instinktov ne bomo zlahka spremenili. Zato je prav in nujno ( če ga želimo za v urbano okolje ), da dovolj časa posvetimo njegovi vzgoji.  ( do sedaj se v vzgojo nisem kaj prida spuščala, saj zahteva ogromno časa in predvsem učenja vodnika, kaj je prav in kaj ne! Zadoščal mi je mastino na povodcu na sprehodih in prijazen do domačih. Z leti so se moje ambicije povečale.).  Pasma, za katero ga. Paulsen pravi “ njegov lastnik je njegov svet “, bo ob doslednem lastniku tudi dosledno upoštevala njegova navodila.
Za boljši vpogled v pasmo skozi zgodovino priporočam VSE navedene knjige na naših spletnih straneh.
Slavi, verjamem, da so se dogajale neprijetnosti pri dogah, tudi z enim svojih prejšnjih psov imam podobno izkušnjo. Ne vem, kaj so počeli dogaši, zase pa vem, da nisem imela dosledne poslušnosti, ki je predpogoj za nadaljnje delo.
Logiran
skar
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 64


« Odgovor #550 : ponedeljek, 13.06.2005 : 15:49:05 »

Slavi, živjo. Najprej o skokih: za odraslega mastina (recimo bolje - spolno zrelega) "prestopiti!!!!" 75 cm visoko skakalnico ni poseben napor in umetnost. Umetnost je, kako ga pripraviti, da to dela z veseljem! A se pri skokih vprašam o agilitiju? Koliko so stari psi, ko začnejo resno trenirat to disciplino? Ali so odrasli in razviti? Eno leto star pes brez displazije in drugih bolezni okostja in gibalnega sistema je dovolj star in dovolj razvit, da preskoči oviro v velikosti njegove plečne višine. In več. Tudi nemško ovčarji, ki imajo izrazite težave z displazijo (in še čem, komolci npr.) pri enem letu ob resnem delu skačejo 100 Cm in delajo skok čez palisado 180 cm. In njihova plečna višina po standardu ne presega 65 cm v vihru.

Zdaj pa še o obrambi: ob vseh teh že starih debatah me pa zanima, kaj določa PRIMERNOST psa za delo v obrambi? Pasma? Lastnik? Politika? Javno mnenje? Značaj psa? H-A-L-O?Huh?? Prosim za odgovor na zadnje vprašanje, ki ni zgolj retorično. Se že vnaprej zahvaljujem.
Logiran
Right_Thing
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 114


« Odgovor #551 : ponedeljek, 13.06.2005 : 21:37:02 »

Živjo!
Čisto iz firbca me zanima, če je mastine sploh dovoljeno v Sloveniji šolati obrambo (kaj niso neka pravila, ki to urejujejo)
Osebno nimam nič proti, če ima nek lastnik takšne pasme  želje po šolanju ,naj šola (saj v končni fazi bo sam dobil na svoja pleča "rezultat šolanja".  Ne vidim pa smisla v široki populariziaciji in pozivanju k šolanju obrambe tovrstnih pasem  v medijiski obliki - kar forum definitivno je.   Če me spomin ne vara, je pri mastinotih že obstajal ponesrečen primerek šolanja , zato previdnost le ni odveč.
 
p.s. ovira za Large agility so od 55-65 .Baje imajo Francozi prilagojene višine za "molose", ki tekmujejo v agilitiju. 
Logiran
skar
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 64


« Odgovor #552 : torek, 14.06.2005 : 09:53:31 »

V zvezi s prepovedmi šolanja dololčenih pasem za obrambo v SLO - res me zanima, kdo to določa, prepoveduje in sankcionira. Zato naprošam VSE, ki bi mi lahko priskrbeli to kopijo dokumenta o pasmah, ki se jih ne sme šolat na obrambo in morebitnih sankcijah, da mi ta dokument tako ali drugače dostavite (proti plačilu poštnine in kopij, seveda) Govora o tem, katere pasma se lahko šola na obrambi in katere ne, je zdaj že toliko, vsi vse vedo, ker so "nekje" slišali, jaz pa želim videti dokument. Hvala za pomoč.
Debata na forumu pa ni poziv k popularizaciji MR za molose in javno vabilo k temu, če bi želela reklamo in nove tečajnike, bi izbrala stran kakšne druge pasme. Verjemi, da z mastini zgodba še zdaleč ni tako enostavna kot z belgijci ali nemci. Ampak ker Nataša in Argenta res dobro delata, zakaj pa ne bi bilo to znano širši javnosti - normalna reakcija po mojem bi bila kakšna spodbudna beseda in morda pohvala, ampak če menite, da je potrebno iz VELIKEGA!!! TRUDA NAREDIT SCENO  in izničit in pod vprašaj postavit trdo delo - WELCOME! Moj predlog, da pa izšolam mastine za brevet in jih peljem v Italijo, je pa zgolj zato, da vas vidim vse tiste pametne, koliko imate časa, potrpljenja, denarja in j...c.
Logiran
altervita
živim tukaj
***
Spol: Moški
Sporočil: 4.029


« Odgovor #553 : torek, 14.06.2005 : 10:14:25 »

V zvezi s prepovedmi šolanja dololčenih pasem za obrambo v SLO - res me zanima, kdo to določa, prepoveduje in sankcionira. Zato naprošam VSE, ki bi mi lahko priskrbeli to kopijo dokumenta o pasmah, ki se jih ne sme šolat na obrambo in morebitnih sankcijah, da mi ta dokument tako ali drugače dostavite (proti plačilu poštnine in kopij, seveda) Govora o tem, katere pasma se lahko šola na obrambi in katere ne, je zdaj že toliko, vsi vse vedo, ker so "nekje" slišali, jaz pa želim videti dokument. Hvala za pomoč.
od mene sicer ne bo fotokopije, bo tudi enmalo "reklakazala", ampak mislim, da se bom smiselno navezal.

Da bi tako kot v nemčiji, imeli ZAKON (se pravi s strani države sprejet pravni akt)- to mi ni znano. Vsaj zasledil tega nisem v zakonodaji, ki sem jo imel možnost doslej prebirat s tega področja. Dopuščam možnost, da kje obstaja kaka uredba ali odlok, ampak dvomim.
Morda pa obstaja kak tajni papir ki ga dobijo v tajnem uradnem listu.

Da obstaja kako obvezno navodilo strokovnemu kadru, ki ga je sproducirala stroka in ga je izdala KZS, pa je povsem možno.

Mislim, da je v vsem prej fora v tem, da si eni upajo, eni pa ne. in tisti ki si ne upajo se najlažje izognejo želji lastnika po tovrstnem šolanju z izgovorom, da to ni ok in priporočljivo za to pasmo.


p.s. sam sem kar nekaj ljudi vprašal, strokovnega kadra KZS o tej famozni "prepovedi". Kadar imam čas, sprašujem že dve leti. Vsi to vedo iz glave (verjetno ker grejo v kzs dokumenti namesto v pisni obliki, kar po indijansko, od ust do ust, z generacije v generacijo...), nihče pa ne zna povedat KJE to piše. tako da ....vse najboljše pri pridobivanju teh papirjev Skar. pa tudi sam se za kako kopijo priporočam. bi res že rad prebral to zadevo.
Logiran
valvasor
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 794


« Odgovor #554 : torek, 14.06.2005 : 10:23:15 »

                Ojla!

    Natasa- tulimo zato, ker vemo, kako tezki so to psi kot mladicki in kako hitro rastejo. Pa , da so sklepi se hrustancasti in ne okosteneli in tako lahko pride do obrabe!!!!! Ne zato, da si kasneje, ko ima pes diplazijo- krijemo hrbet!  Vsaj jaz tulim zaradi tega.
  Jaz verjamem, da bi rada imala super vodljivega psa. Ampak zato je poslusnost- in ne obramba.
  Skar- kaj doloca katera pasma je za obrambo in katera ni? Mislim, da karakter, ki ga dolocena pasma ima. Kolikor pa jaz vem, se pri mastinih odsvetuje obramba ravno zaradi njihovega karakterja. Ne odsvetuje, celo povdarja se , da mastino NE SME delat obrambe in napada.  Tudi Natasa je o tem pisala in govorila.
   Nisem vas hotela napasti, samo spomniti na par motecih stvari. Vi ste se tako odlocili- prav.
   Vsem zelim veliko uspeha. Natasi , da bi imela vodljivega in poslusnega psa. Skar, tebi pa , da dokazes , da si imela prav in smo se mi motili.
   Srecno!

    Cao-Slavi

   P.S. Alti, tu ni fora "eni si upajo, drugi ne ".  Mogoce pa je "eni premislijo, drugi ne".


  
Logiran
Strani: 1 ... 32 33 34 35 36 [37] 38 39 40 41 42 ... 50   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: Mastino Napoletano = neapeljski mastif - cvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines