mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 42  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Kraški ovčar
2. FCI skupina - Pinči, šnavcerji, molosoidi in švicarski planšarski psi
<< nazaj | pomoč
Kraški ovčar (Kraski Ovcar - Karst Shepherd Dog)

Avtor in foto: Franc Kiseljak
Objava na mojpes.netu: 28.9.2007

Predstavlja se kraška ovčarka Ch Šana

Z Rivo Izpod Debenca smo leta 1996 pričeli vzrejati kraške ovčarje. Z odlično telesno oceno in vzrejno oceno I ter opravljenim izpitom A je bila zelo dobra osnova za vzrejo. Vzredila je 5 legel. Nekateri od njih živijo tudi v tujini. Mladiči iz Rivinih legel se lahko ponašajo z odličnimi vzrejnimi in kar nekaj visokimi razstavnimi uspehi.

Šana

Predvsem velja izpostavit njeno hči Ch. Šano, ki je ostala v domači psarni. Na vzrejnem pregledu je dobila odlično telesno oceno in vzrejno oceno I. Uspešno je opravila izpit A iz vaj poslušnosti pri KZS. Že v svoji rani mladosti je osvojila štiri kandidature prvak razreda mladih, na podlagi teh je postala slovenska mladinska prvakinja v lepoti.

V naslednjih letih je bila prisotna na številnih razstavah doma in v tujini. Na podlagi pridobljenih kandidatur CAC in CACIB je postala slovenska, hrvaška, avstrijska in mednarodna prvakinja v lepoti. Leta 1999 je postala evropska prvakinja v lepoti. Leta 2000 pa je postala svetovna prvakinja v lepoti. V letu 2006 je na podlagi številnih kandidatur postala slovenska veteranska prvakinja v lepoti. V letu 2007, ko je dopolnila enajst let, pa je postala še evropska veteranska prvakinja v lepoti.

V njenem dosedanjem obdobju je bila prisotna na več kot petdesetih razstavah doma in tujini in osvojila 4 x PRM, 28 x CAC, 20 x CACIB in 18 x BOB prvak pasme. Na razstavah je posegla tudi po prvem mestu v drugi pasemski skupini. Kot veteranka pa je bila že kar nekajkrat na stopničkah v konkurenci med vsemi pasmami, največkrat na prvem mestu. Tudi kot nosilka vzrejne skupine psarne Srednjedravske, iz katere izhaja, je na pasemskih specialkah, kakor tudi CAC in CACIB razstavah, le to popeljala že kar nekajkrat na najvišje stopničke. Od njene rane mladosti izpred enajstih let, pa tudi danes, je bila redno prisotna na skoraj vseh predstavitvah, ki jih organizira Društvo ljubiteljev in vzrediteljev kraških ovčarjev Slovenije.

Šana

Sodelovala je tudi pri snemanju filma Slovenija domovina Kraškega ovčarja, kakor tudi na predstavitvi pasme na TV in pri predstavitvah pasme v vzgojno izobraževalnih skupinah.

Skotila je dve legli. Iz prvega legla sta bili tudi dve psički oddani na Nizozemsko. V šestem letu je skotila svoje drugo in tudi zadnje leglo, iz katerega je ostala v domači psarni hči Ch. Boni-Srednjedravska. Z odlično telesno oceno in vzrejno oceno I je bila zelo dobra osnova za nadaljno vzrejo. Tudi ona je postala na podlagi sedmih CAC kandidatur slovenska prvakinja v lepoti. Tudi njeni potomci imajo odlične vzrejne in telesne ocene ter posegajo na državnih in mednarodnih kakor tudi evropski razstavi po najvišjih razstavnih uspehih.

Z gotovostjo lahko zatrdimo, da je Ch. Šana kraška ovčarka, ki je dosegla največje razstavne uspehe v vsej zgodovini pasme. Kot je zapisal naš znani slovenski slikar in kinolog Janez Plestenjak "Skozi stoletja jih je oblikovalo naše okolje in vzgajal jih je slovenski človek".

Preberite tudi Ch Šana se je poslovila


Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.