mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 21  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku

Nemški žimavec
7. FCI skupina - Ptičarji
<< nazaj | pomoč
Nemški žimavec (Deutsch Drahthaar - German Wire-haired Pointing Dog)

Avtorica Ksenija Bevk
Objava na mojpes.netu: 06.04.2006


Deutscher drahthaariger Vorstehhund
Nemški ostrodlaki ptičar (žimavec)

DOMOVINA: Nemčija

Sodi v FCI VII - Ptičarji
podskupina 1.1 - kontinentalni ptičarji tipa brak

UPORABNOST: Je vsestransko uporaben lovski pes.

KRATKA ZGODOVINA: Nemški ostrodlaki ptičar z žimasto dlako. Pasma temelji na ideji "Hegewald" (Sigismund Freiherr von Zedlitz und Neukirch), njeni začetki segajo na konec 19. stoletja (Griffon Korthals). Pasmo so začeli selektivno vzrejati na začetku stoletja. Sledili so cilju vzrediti pasemsko stabilnega in odpornega nemškega ptičarja, ne glede na vremenske vplive. Sledili so načelu "učinkovitost naj definira tip". Po presoji vzrediteljev so križali naslednje pasme: pudelpointer, griffon korthals, nemški resavec in z mešanjem krvi nemškega kratkodlakega ptičarja so v kratkem času (nekaj desetletjih) dobili odličnega vsestranskega lovskega psa z vodo odpornim kožuhom. Zadnjih nekaj desetletij je zaradi vsestranskih kvalitet postal nemški žimavec najbolj cenjen in zanesljiv med veliko skupin delavnih ptičarjev v Nemčiji in po drugih državah sveta.


Free-Minds Drina, na vseh tukajšnjih fotografijah stara 11 mesecev
Foto: Mojca Novak

SPLOŠNE ZNAČILNOSTI: Ptičar plemenite zunanjosti, športnega videza, s pozornim in energičnim izrazom in z žimasto dlako, ki popolnoma varuje kožo pred vremenskimi vplivi in neprijaznim terenom. Njegovo gibanje mora biti močno, z dobrim izkorakom, tekoče, harmonično in energično.

POMEMBNA RAZMERJA: Dolžina telesa in plečna višina je skoraj enaka. Dolžina telesa lahko preseže plečno višino za 3 cm (za 3 cm daljši kot višji).

OBNAŠANJE IN ZNAČAJ: Trden, hraber, uravnotežen, ne sme biti agresiven in ne plah. Je odličen lovec in odličen hišni čuvaj. Je zvest svojemu vodniku. Energičen, pa vendar prijazen. Potrebuje pozornost in ljubezen svojega vodnika, le tako iz njega dobimo najboljše, kar nam ptičar lahko da.

GLAVA

Glava: V razmerju z velikostjo psa in v odvisnosti od spola. Os lobanje in hrbet nosa sta rahlo različna.

LOBANJSKI DEL:
Lobanja: ravna, srednje široka, rahlo zaokrožena na straneh. Dobro izraženi lični kosti.
Stop: dobro viden.

OBRAZNI DEL:
Smrček: močno pigmentiran in ubran z barvo dlake. Dobro odprti nosnici.
Gobec: dolg, širok, močan in robusten. Rahlo nabit gobec.
Ustnice: debele, priležne in neviseče. Dobra pigmentacija ubrana z barvo dlake.
Ugriz: dobro razviti zobje, močna čeljust s popolnim škarjastim ugrizom (42 zob, ki so v skladu z zobno formulo). Med spodnjimi in zgornjimi incisorji ne sme biti reže.
Oči: temne, kot se le dá. Ne smejo biti vsajene pregloboko, niti ne smejo biti izbuljene. Izraz oči je živahen in pozoren. Tesno priležne in dobro pigmentirane veke.
Ušesi: srednje velika, visoko nastavljena in široka, ne smeta biti nagubana.

VRAT: srednje dolg, močno omišičan, rahlo obokan in brez gub.


Free-Minds Drina
Foto: Mojca Novak

TELO

Zgornja linija: raven in rahlo nagnjen.
Plečka: dobro vidna.
Hrbet: čvrst in mišičast.
Ledja: kratek, širok in mišičast, široka medenica.
Krup: dolg in širok, rahlo padajoč in dobro mišičast.
Prsa: široka in globoka z dobro razvitim predprsjem, prsnica je segajoča daleč nazaj. Rebra dobro zaokrožena.
Spodnja linija: elegantno zaokrožen, rahlo pritegnjen trebuh.
Rep: nadaljuje linijo hrbta, nosi ga horizontalno ali rahlo navzgor, ne vertikalno. Ni ne predebel in ne pretanek. Je skrajšan zaradi lovskih zahtev. (V državah, kjer je krajšanje repov prepovedano z zakonom, ostajajo repi neskrajšani. V takih primerih naj sega do skočnega sklepa in je nošen ravno ali rahlo sabljasto.)

OKONČINE

Prednji nogi - splošno: gledano od spredaj ravni in paralelni. Gledano s strani pa so dobro postavljeni pod telo. Razdalja med tlemi in komolci je enaka razdalji med komolci in plečko.
Ramena: ramenski lopatici dobro ležeči nazaj in mišičasti. Dobra okotenost prednjih nog.
Nadlaket: dolga kolikor se le da, mišičasta.
Komolci: priležni k telesu. Niso obrnjeni ne navznoter in ne navzven. Nadlaket in podlaket dobro okoteni.
Podlaket: vitka, ravna in navpična, močnih kosti.
Podlaktni sklep: močan.
Prednji šapi: ovalne do okrogle oblike. S prsti tesno skupaj. Dobro razvite blazinice. Močne, odporne in dobro pigmentirane. Šapi sta paralelni - nista obrnjeni ne navzven in ne navznoter, ne med mirovanjem in ne med gibanjem.

Zadnji nogi - splošno: gledano od zadaj ravni in paralelni. Dobra okotenost, močnih kosti.
Stegno: dolgo, široko in mišičasto. Dobra okotenost med medenico in stegnenico.
Kolenski pregib: močan, z dobro okotenostjo.
Skočni sklep: močan.
Podkolenica: kratka, navpično na tla.
Zadnji šapi: ovalne do okrogle oblike. S prsti tesno skupaj. Dobro razvite blazinice, močne, odporne in dobro pigmentirane. Šapi sta paralelni - nista obrnjeni ne navzven in ne navznoter, ne med mirovanjem in ne med gibanjem.

Gibanje: močno z dobrim odrivom. Zadnji in prednji nogi se gibata ravno in paralelno. Gibanje je ponosno.
Koža: priležna, brez gub.


Free-Minds Drina
Foto: Mojca Novak

KOŽUH

Zgradba dlake: žimasta, močna, priležna. Krovna dlaka je približno 2 - 4 cm dolga. Gosta podlanka, ki je vodo odporna. Celo telo ne sme biti skrito pod predolgo dlako. Žimasta in trda dlaka mora zagotoviti psu kar najboljšo zaščito proti poškodbam in proti vodi. Dlaka na spodnjem delu nog, po trebuhu in po prsih naj bo krajša, toda gostejša. Dlaka po glavi in po ušesih naj bo krajša in gosta, toda to ne pomeni mehkejša. Zelo vidne so močne obrvi in brada - ne predolga, toda žimasta / ostra kot se le dá - kar poudarja njegov energičen izraz.
Barva: rjavo-serasta-siva, črno-serasta-siva, z ali brez lis. Rjava z ali brez beline na prsih. Druge barve niso dovoljene.

VELIKOST IN TEŽA:

Plečna višina:
- psi od 61 do 68 cm,
- psice od 57 do 64 cm.
Teža: se giblje med 27 kg in 32 kg.

NAPAKE: vsako odstopanje od zgoraj navedenega se smatra za napako in se kaznuje v odvisnosti od velikosti le-te.

RESNE NAPAKE: kratek, koničast in ozek gobec; slab ugriz, kleščast ugriz, delni kleščast ugriz; nepigmentirane veke; uleknjen hrbet, nadgrajen, premočan pes - psica; grodnica prekratka, izvrnjeni komolci, kravja stoja, krive noge, noge ozko zadaj pri mirovanju in pri gibanju. Stopicanje, hoduljasta ali izumetničena hoja. Tanka dlaka, manjka podlanka.

IZKLJUČITVENE NAPAKE: pomanjkanje samozavesti, streloplahi psi, predgrizavost ali podgrizavost, nepravilen ugriz, manjkajoči zobje (razen P1). Entropija, extropija, prirojeno prikrajšan rep, rep z robi in krivinami, nepravilna pigmentacija, očesi različnih barv.

N.B.: samci morajo imeti dve že na videz normalni in popolnoma v mošnjo spuščeni modi!


Free-Minds Drina
Foto: Mojca Novak

PRIMEREN LASTNIK: Primeren lastnik je lovec. Čeprav izjemno uživa na kavču v dnevni sobi še vedno rabi lov.
Nemški žimavec je pes, kateremu delo predstavlja užitek. Dela za svojega gospodarja. Lastnik se mora zavedati njegovega temperamenta. Vzgajati ga mora dosledno in z določeno mero discipline, nikakor pa ne z agresijo in prisilo. Žimavcu je potrebno točno določiti mesto v njegovem krdelu, ob pretiranem popuščanju nam prav hitro lahko zraste čez glavo in prevzame vlogo alfe.

ŠOLANJE: Šolati žimavca je veselje in užitek. S šolanjem pa je potrebno začeti že zelo zgodaj. Šolati začnemo že mladička. Prva vaja je seveda odpoklic in sedi. Že v rani mladosti ga moramo spoznati z divjadjo. Navajamo ga stoje na divjad in prinašanja. Prav tako ga že kot mladička začnemo učiti uporabljati nos. Predstaviti mu moramo različna okolja: mesto, gozd, travnike, vodo, ločja... Potrebno ga je peljati v malo šolo, kasneje v tečaj poslušnosti VP1, kjer se ob družbi svojih vrstnikov uči osnov poslušnosti in srelomirnosti. Kasneje z njim opravljamo VP2. Ta mu je najljubši, ker se spoznava z loviščem.
Nemški žimavec spada v skupino delavnih, zato mora za vzrejno dovoljenje opraviti določene izpite.


Vsebine na tej spletni strani so avtorsko zaščitene. Vsako kopiranje je prepovedano.

 

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.