Izjava za javnost v zvezi s primerom psa Luxa

Datum 23.7.2018 15:42:39 | Rubrika: Razno

Izjava za javnost v zvezi s primerom psa Luxa
23. 7. 2018

V zvezi s primerom psa Luxa, ki je vzbudil veliko zanimanje javnosti, podajamo naslednje obvestilo:

OU UVHVVR Celje je prijavo glede neustreznih pogojev reje psa na naslovu v Polzeli prvič prejel 15. 2. 2018. V prijavi je bilo navedeno, da se na lokaciji nahajata dva psa in mačke, ki naj bi jih lastnik zapustil, saj se je odselil.


vir slike je posnetek na strani siol.net
Uradna veterinarka je z vpogledom v uradne podatke glede živali ugotovila, da gre za dva psa in sicer za psa Luxa, starega 13 let, mešanca v tipu nemškega ovčarja, sedemkrat vakciniranega proti steklini, nazadnje 27. 2. 2018, brez zabeleženih ugrizov. Druga žival je psica Luna, stara 8 let, mešanka, sterilizirana, vakcinirana proti steklini trikrat, nazadnje 27. 2. 2018, brez zabeleženih ugrizov.

Uradna veterinarka je dne 22. 2. 2018 opravila pregled na naslovu v Polzeli. Lastnik ni bil prisoten, vendar je bilo ob pregledu ugotovljeno, da je boks primerne velikosti, tla lesena z dodatnim lesenim podestom, na voljo je bila posoda z vodo in 3 prazne posode s hrano, po tleh ni bilo opaziti iztrebkov, v kotu boksa pa je bila škatla z odstranjenimi iztrebki. Lastnik biva na drugem naslovu.

Ob ponovnem pregledu uradne veterinarke dne 13. 3. 2018 se je lastnik ravno vrnil s sprehoda s psoma. Psa sta bila v primernem rejnem stanju in socializirana. Kljub nizkim zunanjim temperaturam sta imela na voljo tekočo vodo in hrano. Na posestvu sta bila postavljena dva pesjaka, zraven podest, ki je bil v času obiska očiščen. Lastnik je na zapisnik izjavil, da psa izmenično hranita z bivšo partnerko. Mačk naj ne bi imel, niti jih ni hranil. Uradna veterinarka je ugotovila, da ni razloga za ukrepanje, ker lastnik psoma zagotavlja vse predpisane pogoje.

Ponovna prijava zaradi neustreznih pogojev reje psov na tem naslovu je bila na OU UVHVVR Celje podana dne 16. 7. 2018 ob 12.15 uri. Dne 17. 7. 2018 je uradni veterinar opravil pregled na naslovu v Polzeli.

Ugotovil je, da sta psa primernega rejnega stanja, starejši pes težje vstaja. Psa imata možnost poiskati zavetje pred neugodnimi vremenskimi vplivi, v času pregleda jima je bila na voljo hrana in voda (10 litrsko vedro). V času pregleda je bila na tleh pesjaka manjša količina svežih iztrebkov, v kotu pesjaka pa je bila kartonska škatla z odstranjenimi iztrebki. Na pesjaku je bila navedena telefonska številka lastnika psov, ki je bila ob klicu nedosegljiva. Ob tem pregledu lastnik ni bil prisoten, zato je uradni veterinar zapisnik pustil na pesjaku z opozorilom lastniku, da mora v roku 24 ur poklicati uradnega veterinarja, in da mora na pesjaku navesti osebno ime in stalno bivališče ter odstraniti kartonsko škatlo z iztrebki.

Naslednjega dne, to je 18. 7. 2018, je uradni veterinar z lastnikom psov opravil telefonski razgovor, v katerem mu je odredil, da mora starejšega psa odpeljati na pregled v veterinarsko ambulanto in z ugotovitvami pregleda in morebitno predpisanimi terapijami seznaniti uradnega veterinarja. V tem pogovoru je lastnik psa povedal, da je pes od februarja 2018 na protibolečinski terapiji zaradi bolečih nog ter da bo v kratkem oba psa preselil na drugo lokacijo.

Lastnik psa je dne 19. 7. 2018 ob 16:30 uri uradnega veterinarja telefonsko obvestil, da mu je "Društvo srce za bule" odvzelo starejšega psa iz pesjaka in psa brez njegove vednosti odpeljalo v veterinarsko ambulanto v Celje, ter da je zoper društvo na policiji podal kazensko ovadbo zaradi odtujitve njegove lastnine.

Policija je dne 20. 7. 2018 odtujenega psa, ki se je nahajal v veterinarski ambulanti v Celju, izročila lastniku, ta pa ga je neposredno po prejemu odpeljal na Veterinarsko postajo v Žalec, ki je sicer izvajala veterinarsko oskrbo psa Luxa. V tej veterinarski postaji je zdravstvena kartoteka psa Luxa z zabeleženimi zdravljenji od leta 2010. Lastnik psa in veterinarska postaja iz Žalca sta dne 20. 7. 2018 o sprejemu psa na to veterinarsko postajo pisno obvestila OU UVHVVR Celje. Iz obvestila je razvidno da je pes hospitaliziran.

Veterinarska postaja iz Žalca je dne 20. 7. 2018 ob 13:00 uri pristojni OU seznanila z zdravstvenim stanjem psa ter poslala njegov izpis iz kartoteke. Razvidno je bilo, da je lastnik psu od leta 2010 sedemkrat nudil veterinarsko pomoč, zadnjo z nakupom protibolečinskega zdravila dne 23. 2. 2018.

Pes Lux je dne 21. 7. 2018 odpuščen in predan lastniku s protibolečinsko terapijo in sredstvi za revitalizacijo živčevja.

Isti lastnik poseduje tudi psico Luno, staro 8 let, zadnjič vakcinirano proti steklini 27. 2. 2018. Psica je bila ob pregledih uradnih veterinarjev primerno oskrbovana in primernega rejnega stanja. Lastnik je psico zaradi bojazni odtujitve preselil na drugi naslov.

OU UVHVVR Celje zoper lastnika živali do prejete prijave februarja 2018 ni vodila nobenega postopka, ki bi se nanašala na zanemarjanje živali.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin
www.uvhvvr.gov.si



Dopolnitev sporočila v zvezi s primerom psa Luxa
24. 7. 2018

Dne 23. 7. 2018 je bil izveden nadzor na novem naslovu bivanja obeh psov. Ugotovljeno je, da imata psa primerne pogoje za bivanje in primerno oskrbo. Zdravstveno stanje psa Luxa se po prejeti terapiji izboljšuje. Narejeni so bili priloženi posnetki.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin
www.uvhvvr.gov.si


Fotografija © Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin


Fotografija © Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin


Fotografija © Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin



Prispevek natisnjen s spletne strani mojpes.net
//www.mojpes.net

URL za ta prispevek je:
//www.mojpes.net/article.php?storyid=2613