Cepljenje proti steklini – spremenjena pravila

Datum 3.12.2013 15:16:44 | Rubrika: Predpisi in dokumenti

Cepljenje proti steklini – spremenjena pravila

29. novembra 2013 je bil v Uradnem listu objavljen nov Pravilnik o ukrepih za ugotavljanje, preprečevanje širjenja in zatiranje stekline, ki prinaša tiste spremembe, ki jih je avgusta letos v medijih napovedal minister za kmetijstvo in okolje. Navedenega pravilnika se lahko lastniki psov razveselimo, saj uvaja obvezna letna cepljenja samo za prva tri leta, potem pa v skladu z navodili proizvajalca.

Lastniki psov moramo psa prvič cepiti proti steklini (primarno cepljenje) v starosti od 12 do 16 tednov. Najpozneje ob prvem cepljenju morajo biti psi označeni in vpisani v centralni register psov v CIS VET (v nadaljnjem besedilu: register psov). Če lastnik psa s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji opravi cepljenje iz tega pravilnika v drugi državi, mora najpozneje v 30 dneh od opravljenega cepljenja veterinarski organizaciji predložiti dokazilo o opravljenem cepljenju, ki ga veterinarska organizacija vnese v register psov.

Drugo in tretje cepljenje psov je treba opraviti v razmakih do 12 mesecev od predhodnega cepljenja, vendar dve zaporedni cepljenji ne smeta biti opravljeni v istem koledarskem letu. Za tretje cepljenje se uporabijo cepiva, ki zagotavljajo imunost več kot eno leto. Vsa nadaljnja cepljenja se opravijo v skladu z navodili proizvajalca cepiva.

Če se drugo, tretje ali nadaljnja cepljenja ne izvajajo v rokih iz prejšnjega odstavka, se cepljenje po prekinitvi šteje kot prvo cepljenje.

Ker je nekje treba začeti, predvideva pravilnik v prehodnih določbah, da morajo biti v letu 2014 cepljeni vsi psi, kar se šteje kot:
- drugo cepljenje, če je iz spremljajoče dokumentacije ali uradnih evidenc razvidno, da je bil pes cepljen v letu 2013; ali
- tretje cepljenje, če je iz spremljajoče dokumentacije ali uradnih evidenc razvidno, da je bil pes cepljen v letih 2012 in 2013.


Shema cepljenja psov proti steklini v Republiki Sloveniji
  2014 (*) 2015 2016 2017
0 X X X NP
1 X X NP NP
2 X NP NP NP
(*) v letu 2014 morajo biti vsi psi cepljeni proti steklini

Legenda:
0 = psi, ki so prvič cepljeni v letu 2014 (primarno cepljenje)
1 = drugo cepljenje, opravljeno v letu 2014
2 = tretje cepljenje, opravljeno v letu 2014
X = cepljenje je treba opraviti v skladu z novim pravilnikom
NP = cepljenje je treba opraviti v skladu z navodili proizvajalca cepiva
Vir: Priloga 2

Klinični znaki stekline pri psu, mački in belem dihurju
Pojavi se neobičajno vedenje, neposlušnost, žival se umika v temna mesta. So nemirne, grebejo s sprednjimi nogami, lajajo ali grizejo predmete brez razloga. Žival se vznemiri že ob gladenju z roko. Telesna temperatura je povišana na 400C. V primeru osvetlitve z močno svetlobo se pojavijo krči, zenice so nesimetrično odprte. Odklanjajo hrano in vodo, s težavo požirajo. Od tretjega dne dalje se nemir intenzivira, besno grizejo predmete, brezciljno hodijo in se ne vračajo domov. Ob srečanju z živalmi se z njimi spopadejo. Če je žival zaprta v kletki, grize rešetke. Nastopi paraliza požiralnih mišic, gobec je odprt, iz njega visi jezik, žival se intenzivno slini. Zaradi paralize mišic zadnjih okončin je hoja neusklajena, sčasoma je gibanje onemogočeno. Žival poskuša vstati le s sprednjimi nogami. Bolezen se zaključi s smrtjo.
Vir: Priloga 1

Več o steklini najdete tukaj.
Pravilnik o ukrepih za ugotavljanje, preprečevanje širjenja in zatiranje stekline.



Prispevek natisnjen s spletne strani mojpes.net
//www.mojpes.net

URL za ta prispevek je:
//www.mojpes.net/article.php?storyid=2191