mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 25  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Šport, veselje in delo : Zlata raca 2015 je odletela čez zahodno mejo
Dodal/a jana 19.11.2015 11:36:20 (3906 prebrano)

Zlata raca 2015 je odletela čez zahodno mejo

Na mrzel in deževen marčevski konec tedna 2013 se je v Sokoličih v slovenski Istri izlegla prav posebna žverca - v Klubu za delo prinašalcev smo jo poimenovali Zlata raca. Poguma in delovne vneme ji nikoli ni primanjkovalo. V treh letih pa si je nabrala že dovolj izkušenj, da je oktobra letos povsem samozavestno zaključila že svojo tretjo in obenem najuspešnejšo sezono, v kateri smo pripravili štiri delovne teste.


foto Iztok Noč

Posebnost med letošnjimi prireditvami je bilo zelo uspešno sodelovanje s prijatelji iz Italije, s katerimi smo aprila na Krasu na obeh straneh meje organizirali dvodnevni delovni test One passion, two nations cup. Zlata raca je nato junija gnezdila ob Soči v Tolminu, avgusta v domačih revirjih v Mengšu, oktobra pa se je ustavila še na severnem obrobju Ljubljane. Nazadnje si je spletla varno gnezdo pri skupni zmagovalki Italijanki Fabiani Bearzi in njeni labradorki Veli Vir Alpha, ki je prejela pokal Zlata raca 2015. Tekmovalni pari na prvih treh mestih skupnega seštevka sezone so bili po številu točk zelo tesno skupaj, še posebej zanimivo pa je dejstvo, da so si zmagovalne stopničke razdelili psi iz slovenske psarne Veli Vir. Na drugem mestu je bila namreč mama zmagovalke Blackthorn Idunn Romana Starmana (dobitnica prve Zlate race 2013), na tretjem pa brat Veli Vir Atlas Anje Tomšič. Iskrene čestitke vsem!


Zmagovalka Zlata raca 2015
foto Lara Hodej


Male Zlate račke so ujeli zmagovalci posameznih razredov in treh izmed štirih sodelujočih pasem prinašalcev. Med začetniki je zmagala Avstrijka Jutta Janesch z labradorcem Kornay Hunting Karlsson, med novinci domačinka Anja Tomšič z labradorcem Veli Vir Atlas, v razredu vmesni dobitnica pokala Zlata raca 2015 Fabiana Bearzi z labradorko Veli Vir Alpha, v najzahtevnejšem razredu odprti je dosegel največ točk Roman Starman z labradorko Blackthorn Idunn, najboljši veteranski par pa sta bila Italijan Venerio Monti in labradorec Loverslane Lapo.

Na delovnih testih letošnje sezone so sodelovale štiri pasme prinašalcev: zlati, gladkodlaki in novoškotski prinašalci ter najbolj zastopani, labradorci. Najboljši zlati prinašalec je postal Dewmist Drummerboy Avstrijca Christopherja Petschke, med gladkodlakimi prinašalci je bil najbolj uspešen RonRaj Fly Away With Me domačinke Andreje Frankovič, med labradorci pa že večkrat omenjena skupna zmagovalka sezone in razreda vmesni. Novoškotski prinašalci so žal ostali brez točk.


Nagrade za zmagovalce
foto Lara Hodej


Letošnjih delovnih testov se je udeležilo 74 tekmovalnih parov, kar je 24 več kot lani, med dobitnike točk pa se jih je uvrstila tretjina (25; lani 22). Ti so pozitivno opravili vsaj en delovni test v sezoni vključno z vodnim preizkusom. Poleg Slovencev, Italijanov in Avstrijcev sta bili uspešni še Čehinja in Finka.

Vsem zadovoljnim tekmovalcem iskreno čestitamo! Tistim udeležencem, ki jim letos morda ni šlo vse po načrtih ali pa jim je zmanjkal le kanček sreče pa privoščimo več uspehov v prihodnje.

Poleg delovnih testov smo v KDP letos organizirali tudi tri intenzivne mednarodne delavnice, ki so potekale dan pred oz. po testu. Dragocene in koristne nasvete so nam v Tolminu, Mengšu in Ljubljani posredovali priznani sodniki in inštruktorji iz tujine: Laura Lazzaretto iz Italije, Dirk Volders iz Belgije in Anne Besnard iz Francije ter Martin Incédi iz Češke. Na delovnih testih so sodili še Csaba Karai iz Madžarske, Salvatore Zappavigna in Riccardo Raccanelli iz Italije ter Athanasios Keller in Sebastian Keller iz Avstrije.


foto Mauro Varagnolo

Ob zaključku uspešne sezone se najlepše zahvaljujemo tudi kinološkim društvom, ki so nam pomagala pri organizaciji prireditev: DRP Burja, ŠKD Tolmin in KD Šmarna gora ter Lovski družini Mengeš. Nepogrešljivi so bili tudi vsi požrtvovalni pomočniki sodnikov, fotografi in številni posamezniki, ki so s svojim delom in dobro voljo pripomogli, da je vse potekalo tako, kot mora. Za pomoč in sodelovanje se priporočamo tudi v prihodnji sezoni!

Nasvidenje spomladi 2016! Da ne bi česa zamudili, spremljajte našo spletno stran www.wtslo.com, na kateri so objavljeni tudi vsi rezultati letošnjih delovnih testov in bogata galerija fotografij.

Klub za delo prinašalcev


foto Iztok Noč

Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.