mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 8  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Nakup psa : Kupiti ali posvojiti psa?
Dodal/a jana 9.4.2013 17:42:37 (26723 prebrano)

Kupiti ali posvojiti psa?

Če vprašamo živalovarstvene aktiviste, bo večina za posvojitev, če pa postavimo vprašanje na pasji razstavi, jih bo večina za nakup pasemskega psa (to so psi z rodovniki).

Pred odločitvijo za pasjo pridobitev se ni mogoče zanesti samo na to, kateri skupini smo bližje - tisti, ki se ukvarja z reševanjem problema zapuščenih psov, ali tisti, ki se ukvarja z vzrejo in pasemskimi psi. Poleg individualnih potreb in želja je mnogo dejavnikov, ki odločajo o našem odgovoru in odločitvah za naš izbor, zelo pogosto pa v dejanjih povsem mahnemo mimo naših lastnih prepričanj: kot prepričani posvojitelji kupimo pasemskega psa ali kot dolgoletni lastniki pasemskih psov po hipni odločitvi posvojimo psa, ki išče dom.

Najpogostejša izjava v prid posvojitev je, da je neodgovorno kupiti pasemskega psa, ko pa je toliko zapuščenih psov, ki iščejo nov dom in ljubezen, dajejo pa samo čisto zvestobo. Osebno menim, da je neodgovorna taka izjava, ne pa nakup psa. V debatah prihaja celo do verbalnih napadov zagovornikov posvojitev na lastnike pasemskih psov in zagovornike nakupa le-teh. Redkeje pa naletimo na napade kupcev pasemskih psov na posvojitelje ali zagovornike posvojitev.

Enako odgovorna sta lahko posvojitev in nakup, kot sta lahko tudi enako neodgovorna.


foto Anja Škof

Kje so vzroki in kje posledice?

Vse se začne pri odgovornem lastništvu in skrbništvu, ne glede na izvor psa. Najprej mora biti skrbnik psa neodgovoren, šele potem lahko sledi zapustitev psa kot posledica. Če je skrbnik odgovoren in poskrbi za žival v vsem, kar je potrebno, zapuščenega psa sploh ni, torej nimamo koga posvojiti. Prva odločitev, s katero se v povezavi skrbnik-pes soočimo, je naša osebna odločitev, da bomo imeli psa. Če je ta neodgovorna in nepremišljena, lahko z večjo verjetnostjo pričakujemo, da bo šlo v neodgovorni smeri tudi naprej, vse do zadnjega dejanja - oddaje oz. zapustitve.

Seveda, vse neodgovorne odločitve ne privedejo do zapustitve. Nikakor. Ljudje se pogosto odločimo hipno, vendar smo potem, kljub morebitnemu spoznanju, da je 'bilo prehitro' in 'premalo premišljeno', sposobni svojo odgovornost speljati do konca po svojih najboljših močeh. Takim psom običajno nič ne manjka, pogosto se imajo v novem domu izvrstno, le nekaj več prilagajanja in truda je ponavadi potrebnega z vseh strani.

Vse zapustitve so neodgovorne, niso pa neodgovorne vse oddaje psov. Življenje nam vsak dan prinaša presenečenja in spremembe. Želeli bi si, da vedno na bolje, vendar žal ni tako in včasih je za psa bolje, da mu poiščemo nov dom. Povsem neodgovorno in tudi nezakonito pa je psa zapustiti.

Tisti, ki smo ali še bomo v življenju kupili pasemskega psa in zanj poskrbeli v vsem tako, kot je potrebno, nismo odgovorni za zapustitev nobenega psa. Tudi tisti, ki smo v življenju posvojili psa (zapuščenega ali ne) in zanj poskrbeli v vsem tako, kot je potrebno, nismo odgovorni za zapustitev nobenega psa. Psa zapusti njegov neodgovoren lastnik. Delati se, da je problem v tistih, ki pse kupujemo, je neumno. Problem je treba videti tam, kjer v resnici je - pri neodgovornih lastnikih, ne glede na to, ali so zapustili pasemskega psa ali mešanca.

Z lastniki, ki so potencialni ali realni zapustitelji, se od zagovornikov posvojitev skoraj nihče ne ukvarja. Ponavadi jih 'javnost' kot imaginarne osebke on-line 'popljuva' in povdarja, da smo dolžni zapuščene pse posvajati in da je posvojitev bolj sprejemljiva od nakupa. To, da si oseba, ki zapusti enega psa, že naslednji dan lahko pridobi drugega, ki bo moral morda tudi že kmalu zapustiti svoj dom in iskati novega, žal le malo ljudi zanima.

Je kakšna razlika med nakupom in posvojitvijo psa?

Razlik med nakupom in posvojitvijo dejansko ni, razen v denarju in posameznih tehničnih detajlih pri pridobitvi psa, ter v občutkih nekaterih posvojiteljev, da s posvojitvijo naredijo veliko dobro delo, ki jih bo pripeljalo v nebesa, kjerkoli in kakršnakoli zanje že so.

Oboje (nakup in posvojitev) ima za posledico, da v naš dom pride pes. Z odločitvijo zanj smo naredili prvi korak, sama izvedba pridobitve živali je tehnično vprašanje, odgovornost, obveznost, naloge in posledice pa so v obeh primerih popolnoma enake.

Veliko lahko beremo o 'hvaležnosti', ki nam jo bo posvojeni pes menda izkazoval vse življenje, kar pa je popolna izmišljotina in marketinška poteza zagovornikov posvojitve. Psi, posvojeni in kupljeni, ne izkazujejo hvaležnosti, temveč vzamejo, kar jim ponudimo, oz. poskušajo dobiti tisto, kar želijo. 'Hvaležno gledanje' psa ne pomeni, da nam je po človeško hvaležen, ker smo ga posvojili, temveč le to, da od nas nekaj pričakuje: hrano, priboljšek, igračo, da mu dovolimo na kavč, crkljanje, igro, sprehod ...


foto Urška Aljančič

Kako (poenostavljeno) izgledajo različni načini pridobitve psa?

Nakup: Pregledamo ponudbo pasemskih psov, po zbranih informacijah izberemo vzreditelja in leglo, se dogovarjamo z vzrediteljem, določen dan odidemo ponj, ga plačamo in odpeljemo domov. Od tega trenutka naprej imamo doma psa in smo njegov skrbnik.

Posvojitev v zavetišču: Pregledamo ponudbo v zavetiščih, izberemo psa po sliki in morebitnem opisu, se dogovorimo za ogled in če je izbor pravi, ter smo mi po merilih zavetiškega osebja ustrezen posvojitelj, plačamo posvojitveno takso, uredimo dokumente, ter ga odpeljemo domov. Od tega trenutka naprej imamo doma psa in smo njegov skrbnik.

Posvojitev pri znancih/sosedih: Izvemo, da imajo pri znancih leglo mladičev, jih gremo enkrat ali večkrat pogledat, si enega izberemo in ko je čas za prevzem, gremo ponj, morda še damo kakšen drobiž lastniku legla, ali pa še to ne, potem pa odpeljemo psa domov. Od tega trenutka naprej imamo doma psa in smo njegov skrbnik.

Posvojitev 'rešenih' psov: Kot uporabniki interneta smo dnevno z vseh strani bombardirani z reševalnimi akcijami za pse z vseh vetrov. Ena zgodba nam pade v 'uč', odločimo se, se javimo na navedene kontakte, se dogovorimo za prevzem, ga res prevzamemo in odpeljemo domov. Od tega trenutka naprej imamo doma psa in smo njegov skrbnik.

Ne glede na način, na katerega smo pridobili psa, smo od trenutka, ko ga prevzamemo in odpeljemo v svoj dom, njegov skrbnik in v vsem odgovorni zanj.

Samo od nas samih je odvisno, ali bo naš odnos do psa od pridobitve do njegove smrti odvisen od višine zneska, ki smo ga plačali zanj, od 'rešiteljske ljubezni', ki smo jo vložili v 'javno posvojitev', od 'ljubezni' do živali na sploh, od vdanosti v usodo po svoji lastni odločitvi, ali od zavedanja vse svoje odgovornosti za živo bitje, ki smo ga sprejeli v svoj dom. Vsi psi so na istem - v vsem odvisni od svojih ljudi, od njihove skrbi zanje in od stopnje njihove odgovornosti. Vsi psi potrebujejo odgovorne skrbnike v povsem enaki meri. Majhni, veliki, pasemski, mešanci, mladiči, odrasli, zapuščeni, kupljeni, posvojeni ...


foto Maja Radošević

Odločite se odgovorno!

Vsak pes je poseben, kot je med nami vsakdo osebnost zase. Ljubitelj točno določene pasme bo izbral pasemskega psa iz odgovorne vzreje, ljubitelj športnih aktivnosti bo izbral aktivnega psa, ljubitelj mešančkov bo imel svoj individualen izbor, ljubitelj dolgodlakih psov bo izbral dolgodlakega psa, pasemskega ali mešanca ... Nekdo, z zahtevami po točno določenih karakternih lastnostih psa, ne bo izbral odraslega mešanca z neznano preteklostko, karakterjem in navadami, temveč pasemskega mladiča ali odraslega psa s takimi lastnostmi. Nekdo, ki si želi čim manjšega psa, nima pa posebnih želja po izgledu in karakterju, bo izbiral med majhnimi pasmami ali majhnimi psi, ki iščejo nov dom ... Lahko nadaljujemo v nedogled, pa ne bomo obdelali vseh kombinacij.

V članku Oddajanje psov postaja čustveno izsiljevanje pišem o tem, da psa ne posvojimo zato, ker se nam smili ali ker nam nekdo pravi, da nas potrebuje, temveč zato, ker si prav tega psa želimo, si življenje z njim in vsemi težavami ter radostmi z lahkoto predstavljamo in smo zanj pripravljeni odgovorno poskrbeti v dobrem in slabem od pridobitve do njegove smrti. S povsem enakim premislekom se moramo odločati tudi za nakup. Zavedajmo se, da nekaj, kar točno paše v moj življenjski stil, morda nikakor ne paše v vašega in obratno.

Želim vam pravo odločitev in pravega psa za vas, ne glede na to, ali ga boste kupili ali posvojili.

Kje najdete?

  • Vzreditelji pasemskih psov
  • Oglasi za prodajo mladičev pasemskih psov
  • Psi za posvojitev v Zavetišču Horjul


  • Jana Pahovnik
    9. april 2013


    foto Tjaša Doljak

    Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
    domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

    2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
    Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
    splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.