Veliko avstralcev živi z drugimi psi in z mačkami in mislim, da tu ne bi smelo biti problema, če boste seveda na prav način pristopili k stvari. Zdi se mi tudi fino, da imate čimveč obiskov, tudi takih s psi, da se bo kuža od malega naučil, da svoj dom lahko deli z drugimi, in da je to pravzaprav super.
Seveda imajo off gumb
, ampak se ne da pričakovati da bo mlad pes poln energijo mirno poležaval cel dan. Poleg gibanja pa potrebujejo tudi veliko miselne zaposlitve, ker si drugače sami poiščejo zabavo in si v svoji prepametni glavi namislijo kakšne nevšečnosti.
Lahko so odlični spremeljavlci na terenih s konji. Mogoče bi bilo treba od začetka psu dopovedati, da ta žival pač ni za preganjat, ampak ni nujno - odvisno od psa. Jaz sem žal sicer samo parkrat jahala (v maneži) in sem imela svojo psičko s seboj pa je cel čas sama od sebe lepo hodila zraven naju s konjem.
Skijoring, bikejoring, canicross vse to je super
Za učenje veljajo enaki napotki kot za ostale pasme.
Glede sprejamanja otrok je pa spet odvisno od psa, delno tudi od socializacije in tega kako se loti zadeve že v nosečnosti. Poznam nekaj avstralcev, ki so brez težav sprejeli otroka in nekaj takih, kjer je bilo potrebno malo več dela. Ker se karakter psa v določeni meri tudi deduje, predlagam, da iščeš legla, kjer se oba starša (pomožnosti tudi širše sorodstvo) dobro razumeta z otroci - se pravi, da ni prisotnega strahu ali agresije. Upam, da me tule, no pa tudi drugje, dopolni še Andreja - AngSeter, ki ima izkušnje iz prve roke
Imajo precej izražen nagon čuvanja, no to je spet odvisno od prednikov/linije, in se ga nevede lahko zelo hitro tudi potencira. Glede na svet v katerem živimo bi rekla, da je treba čimbolj delati na tem, da se čuvanje odpravlja.
Lahko so živčni, meni osebno se zdi bolje, da niso; da so čimbolj stabilni, mirnih živcev, a vseeno navdušeni nad delom. Živčnost ni potrebna za dobro delo, kvečjemu je ovira, ker se pes preveč ubada z okolico in zato nezbrano dela karkoli že pač dela. Tako kot povsod je delno stvar dedna, delno je pa odvisna od vzgoje in vaj, ki se psa uči (samokontrola).
Tudi glede "mehkobe" imaš pse, ki jim je povzdignjen glas dovoljšna korekcija za vse večne čase in druge, ki jih to ne gane. Spet imaš kombinacijo genetike in vzgoje
Upam, da sem vsaj malo pomagala, in da me še kdo drug dopolni ali popravi.
Če te vseeno zanima še kaj na privat ali pa bi mogoče rada spoznala predstavnike v živo, kar močno priporočam, lahko malo pobrskaš po googlu ali facebooku, pomoje me najdeš