mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sreda, 07.08.2024 : 22:23:28

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 1  |  Tema: Avstralski ovčar - čvek
Strani: 1 ... 45 46 47 48 49 [50] 51 52 53 54 55 ... 104   Dol
Natisni
Avtor Tema: Avstralski ovčar - čvek  (Prebrano 124017 krat)
0 članov in 29 gostov pregleduje to temo.
Jean
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 191


« Odgovor #735 : torek, 04.04.2006 : 10:42:07 »

Znacajsko pa mislim, da so tezje obladljivi delovni aussieji

(Can I cheat and write in English?)

Coming in late to the discussion here, but yes, Olivia (ASCA working line) is a holy terror. "Angel" my ass (her mother's name is Angel, and Olivia looks and acts just like her)--more like a devil in disguise. She's very affectionate towards us, and totally devoted to my daughter (which is exactly what we wanted), but mistrustful and hostile towards strangers--and it takes a long time for a friend/acquaintance/visitor to be moved out of the mental category of "stranger." She's completely accepted our next-door neighbors now (Lyra's foster "parents") as her own, but it will take a while before she tolerates other villagers. We're working on it.

On the other hand, Lyra was a holy terror too at that age. She had all kinds of undesirable behaviors--aggressively herding (including nipping at the heels of) little kids, lunging at passing and parked cars while riding in the car, barking hysterically at livestock (she tried to bite a horse...BAD idea...), etc. But now (almost 3) she is wonderfully well socialized, reasonably obedient, and 99% reliable in public (not quite 100%, we still have to watch her around workmen--she has a thing about overalls and dark shoes with laces).

My theory--when she behaves, and performs well in agility, it's the border collie in her, when she's being a nuisance, it's the aussie, right? Wink

I don't get to watch Oli at puppy kindergarten since Lyra and I are a distraction, but Monika says she's doing well--Veni (border collie!) of course is the star of the class, but Olivia is not not far behind, according to Monika.

Logiran
5rca
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 687


WWW
« Odgovor #736 : torek, 04.04.2006 : 10:57:24 »

no, no, Jean... Ne pretiravajmo...  Wink

Oli dela odlično v mali šoli. Izredno lepa pozornost na Moniko. Igriva, zivahna... Samo na prostoru noče bit pretirano dolgo (je težko mirovati toliko časa). Pa, če kakšen pes dela na ovirah, jo je tezko pripraviti, da ne bi stekla tja (kot Veni). Se vidi, kaj najraje delata.  Wink

Je pa res izredno nezaupljiva do ljudi in psov. Psom takoj pokaže, naj se ne dotikajo njenih igračk ali pa priboljškov...  Grin Ljudem se pa bolj umakne (razen, če vidi, da imajo kakšne dobre salamce pri sebi, potem te tako lepo pogleda s tistimi očki...).
Logiran
martina.o
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 211


« Odgovor #737 : torek, 04.04.2006 : 11:56:30 »

Jean, to je natančno to, kar jaz pravim. Precej zahtevno je imeti zelo delovnega aussija v urbanem okolju. Aussie je vendarle tudi čuvaj, z vsemi lastnostmi čuvaja na rančih, kjer daleč naokoli ni nikogar. In če kdo pride, ga je treba "pregnati".
In dokazano lahko dobiš zelo dobre delovne pse mešanih linij, ki jih človek z normalno socializacijo lahko obvlada v urbanem okolju.
Imam izkušnje z Ruby in njenimi lastnostmi, čisto dovolj. In mislim, da so vsi njeni mladiči zaenkrat pokazali dovolj delovnih lastnosti, še zlasti pa manj nezaupljivosti do ljudi, kar za reševalne pse ni ravno najbolje.
Hočem samo povedati, da tako tipično delovnih ravno ne rabimo oz. jih nimamo kje uporabljati in so teže obvladljivi, po drugi strani pa lahko ohraniš vse delovne lastnosti tudi z mešano linijo.
Tega se bom v bodoče tudi držala...
lp
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #738 : torek, 04.04.2006 : 12:04:14 »

Hehehe Martina kaj tako povišuješ razstavne linije. Z drugimi besedami, moje leglo je bilo več ali manj razstavnih linij (Legacy+Gefion). Od 7 mladičev so vsaj 3 taki, ki bi jih po značaju mirne duše proglasili za delovno linijo in po tvoji definiciji tudi "neprimerne za urbano okolje". Wink

Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #739 : torek, 04.04.2006 : 12:06:19 »

Po drugi strani pa je Blum recimo poleg Tane še najbolj delovnih linij, pa odlično prilagojena za življenje v urbanem okolju.

Torej Martina kako razlagaš, da imajo trije moji mladiči razstavnih linij praktično enake značajske poteze kot Olivia, ki je povsem delovnih linij, hkrati pa imamo tudi delovne linije v psih, ki se obnašajo čisto nasprotno?
Logiran
Jean
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 191


« Odgovor #740 : torek, 04.04.2006 : 12:28:39 »

Martina, I figured you'd be pleased to hear more about Olivia's character Smiley. We knew what we were letting ourselves in for, and we do have the conditions for a dog of this type--plenty of land around, lots of exercise, sufficient knowledge (I hope!) and time for training. But I agree with you that a breeder would always have to worry about what kind of environment the offspring would end up in, and it could be problematic. I don't know that we'll ever breed Olivia. But she is definitely the right companion for Monika.

Your Alpine River litter is definitely something to be proud of. I think I've met all of them, and they are all very impressive.

My first introduction to an aussie was when I was Monika's age (14) and at a summer horse camp in the Pocono Mountains of Pennsylvania. Our riding instructor and her husband (a saddlemaker) raised and trained
quarter horses, and also bred aussies. Their female, Buffie (red merle if memory serves), was an absolute sweetheart. Hard-working ranch dog but at the same time affectionate and friendly towards all us horse-crazy girls running around the place, accompanying us on trail rides, and so on. She used to sleep with me in bed.

Lyra's littermate Nisa (blue merle) did not turn out as well as Lyra. She had fewer nuisance behaviors as a pup but didn't get any training from my irresponsible ex-husband in Indiana, and has reportedly turned neurotic--chases runners, barks nonstop in the yard, barks at visitors and circles them warily, then nips at them from behind, and so on.

Now, what about my theory? I.e. "Border collies good, aussies evil." Do you agree?
Logiran
martina.o
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 211


« Odgovor #741 : torek, 04.04.2006 : 12:31:24 »

Sirtaki, sem pričakovala...

Daleč od tega, da poveličujem kakršnekoli razstavne linije.. popolnoma si me narobe razumela, Sirtaki. ( sploh mi je čudno - razstavna linija, če upoštevamo, koliko psov pa je sploh primernih za kake večje dosežke na razstavah?? )
 In Ruby nima prav nič drugačnih lastnosti, kot navajaš , da so delovne. In tudi vem, kaj to pomeni in koliko socializacije je potrebno...In ni problem imeti delovnega psa, problem je imeti krave ( ovce lahko še imaš.. )
In seveda sem prepričana, da lahko kritično presodiš, kaj je v urbanem okolju zaželeno in kaj ni.
In končno poglejmo resnici v oči: kateri pes pa DELA ( n.pr. od Jonfi in kaj ), ali pa moji?? Bomo še videli..
Sirtaki, gre vendar za delo, značajske latnosti... ah, voljo do dela ima PRAV  VSAK aussie, ki sem ga do zdaj videla in je imel možnost karkoli aktivno početi ( ne le delati ). Sem prepričana, da bi tudi vsak Prpwash pes delal, če bi delali z njim.!!! 100%
Zato mislim, da ne bi smeli govoriti o nekem delu, če to pač ni... Gre za pse, sprejemljive za okolje. Ampak govorim s stališča vzreje ( ne vzrediteljice, za kar se pač nimam in se ne morem imeti).
Popolnoma druga stvar je, če si kupiš psa za sebe in za delo, za kar ga rabiš.
In Ruby je bila kupljena namensko za agility, in Blum za reševanje in nekaj mojih mladičev tudi zelo namensko.. In to tudi delajo..
Seveda je pa debata odprta za široka mnenja, ki jih s primerno argumentacijo moramo vsi upoštevati
lp
Upam, da sem bila razumljiva
Logiran
martina.o
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 211


« Odgovor #742 : torek, 04.04.2006 : 12:39:03 »

Thanks, Jean. It was a cross-mail.
Točno tako je bilo z moje strani tudi mišljeno. Preveč primerov poznam, ko so bili  psi vrnjeni. In čeprav imam to v pogodbi, je to zadnje stvar, ki bi jo želela mojemu psu.
O borderjih: ne poznam toliko, kot aussija, nisem nikoli živela z njimi. Ampak mislim, da je problem popolnoma ist( lahko ).
Sicer sta pa obe udoviti pasmi, ki pač zahtevata aktivne skrbnike.. to je to
lp
Logiran
Blumina
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 186


« Odgovor #743 : torek, 04.04.2006 : 12:59:10 »

Se moram se jaz malo vmesati  Wink
Pa je debata zopet na tisti tocki, kjer se nikoli ne bomo strinjali. Vsak ima svoj pogled na stvar. Nekomu so ljubse bolj razstavne linije, drugim bolj delovne. Kupec bo izbral tisto, ki njemu najbolj ustreza. Vsaj naj bi si!
Mislim, da je vse v okviru sprejemljivega, ce vzreditelji pazijo pri paritvenih kombinacijah na cimvec stvari. Zdravje, videz, karakter. Mladicki so si po znacaju, ki so ga prinesli na svet zelo razlicni v vsakem leglu. Razstavnem ali pa delovnem ali pa mesanih linij. Vedno naj bi stremeli po tem, da za vsakega od njih najdemo cloveka, ki bo zadovoljen s tocno taksnim karakterjem kot je nek doticni mladic.
Martina, veliko je zelo stabilnih delovnih linij, ki niso zivcki, le delajo lazje kot masivni, bolj odlakani psi. Nikjer pa ne pise, da drugi ne zelijo delati. Tu se strinjam s tabo, da vsak aussie, pa naj bo iz kakrsne koli linije zeli delati. Le koliko energije in kaliko casa bo lahko delal na dan, to pa verjetno je razlika. Tezko me bo kdorkoli preprical, da se tezji in bolj masiven pes, z ogromno dlake giblje lazje od lazjega, bolj uravnotezeno odlakanega psa. Seveda se pogovarjam s predpostavko, da za oba enako skrbis. Od nege, do treninga, do vzgoje, do...
Seveda najdes med razstavnimi dobre delovcke po karakterju. Ampak ne predstavljam si, da bi npr. v nedeljo na izpitu v Zagrebu imela namesto Blum s seboj masivnega, kuzka z ogromno dlake in bi ga potem podila naokoli z enako mocjo kot sem Blum. Ze ona je skoraj pregorela, kaj sele nek bolj masiven kuza. Ne bi bilo fer od mene, da bi to zahtevala. Vem, sem imela bernko. Koliko vec energije za gibanje je porabila, in njena dlaka...?!
Seveda, ce bi meni razstave pomenile vec kot mi, potem bi seveda iskala psa iz razstavnih linij. Le res dobro bi premislila katera linija. Seveda tako kot pri delovckih.
Zato naj vsak pac dobro razmisli kaj bo delal s psom, kaj mu najvec pomeni (raztave, resevanje, agiliti,...) in potem izbere tocno taksnega mladicka, ki mu najbolj odgovarja. In naj ga isce naokoli, pa magar, ce caka nanj par let.
Pustimo drug drugemu moznost, da se odloci tako kot njemu najbolj odgovarja, seveda le, ne bomo skodovali pasmi. Zdravje mora biti pri vzreji vedno na prvem mestu, nato karakter, nato...
Pa naj bo katerakoli linija ze.

Uf, sem se razpisala!
LP
Blumina


Pa se nekaj. Mocno drzim pesti, da bi v bodoce uspeli najti dobre lastnike za vse prihajajoce aussije. Ni vazno kaksnih linij. Vazno je le to, da se bodo karakterno ujeli s svojimi bodocimi lastniki. Le to je vazno pri vsem skupaj.
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #744 : torek, 04.04.2006 : 13:20:02 »

No Blumina tudi razume, da značaj vsaj pri aussiejih ni pogojevan z tipom linije pri večini. Z raznimi izjemami seveda, ki dodajo pasmi tisto očarljivost in originalnost.

Glede na dosežke mojih Jonfijev pri 2 letih sem jaz več kot zadovoljna, glede na to:
- da je bil samo en namensko kupljen za nek šport (agility) kjer pridno tekmuje
- imamo  "v žepu" 2x BBh
- 1x RO1,
- 1 pa bo v roku enega leta že čisto pravi reševalec, upam da tudi s kakim izpitom (ta je pogojen predvsem z mojo "lenobo in navdušenjem ko se pride do poslušnosti"  Grin
- 1 se je iz reševalskih vod vrnil nazaj v agilitaške in bo slej ko prej tudi na tekmah

Konec koncev pa je tudi njihova mama še vedno edina aussiejka v A3L, pa poleg BB-h ima celo predizpit reševalski  (in je pripravljena tudi na višje stopnje), mirne duše pa bi naredila tudi RO pa je lastnica absolutno nenavdahnjena nad to disciplino, razen kadar so just4fun tekme  Roll Eyes

Pašnega nagona trenutno še ne moremo izkoristiti, upam pa da ga bomo zelo kmalu imeli priliko odpakirati in nadgraditi (pustimo občasne epizode na kakih izletih, kjer se prav pogumno kosajo z govedom na paši).

In tako kot Blumina imam tudi jaz raje za psa, ki lahko funkcionira v vseh vremenskih pogojih z enako motivacijo in navdušenostjo kot pa psa, ki je "just good looking". Si res ne predstavljam poletne tekme v vročini ali iskanja s psom, ki raje leži v senci ali se namaka  Wink

Ampak v bistvu je brezveze se primerjat, ker so si kot dan in noč. Vsak lastnik ima svoje prioritete, tisti ki hoče delati s psom bo iskal nekaj čisto drugega kot pa tisti, ki ima raje razstave.

Jean, yes I agree, aussies are evil, or better they are definitly all the time one step infront of their human slaves  Cheesy While BCs I think are more "working for the human" types, aussies are "working with the human". It's in their nature, the independancy while using their brains.










Logiran
Jean
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 191


« Odgovor #745 : torek, 04.04.2006 : 13:21:34 »

Blumina, lepo in diplomatsko napisano!

Ta moj prispevek bo dost krasji, zdaj ko pisem po slovensko!

Se strinjam, da ze po fizicni konstituciji, so t.i. rastavni lepotci manj primerni za delo v zares napornih razmerah (razen mogoce pri resevanju na snegu, ko pride prav toliko dlakov). Komaj prepoznavam danasnjega aussija v primerjavi s tistimi, s katerimi sem srecala kot najstnica v Ameriki na konjeniskih prireditvah. Buffie na primer je bila zelo kompaktna, ce ne celo drobna, z dosti manj dlakov kot tisti, ki jih vidim danes. Mogoce moja osebna preferenca (a se rece tako po slovensko?) po t.i. delovnemu tipu izhaja bolj iz kaksne neracionalni nostalgiji po moji mladosti kot iz logike, razuma...Olivia pa je res ostra po znacaju (kar Buffie ni bila), in bomo imeli kar nekaj dela in preglavic z njo, tako kot smo imeli z Lyro. In tudi veliko zadovoljstvo in obojestransko ljubezen.

Logiran
Blumina
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 186


« Odgovor #746 : torek, 04.04.2006 : 13:24:18 »

Aja, pa se nekaj bi rada dodala. Zame je vzreditelj vsak, ki spravi na svet lahko tudi le eno samo leglo. Tako naj bi se tudi vedel. Sprejemal odlocitve z vso resnostjo in se izobrazeval in izobrazeval in ...
Nobenega znanja ni nikoli prevec. Cetudi le za eno leglo.
LP
Blumina
Logiran
sana
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 231


« Odgovor #747 : torek, 04.04.2006 : 13:29:09 »

Blumina se popolnoma strinjam, da naj se vsak odloci po svoje.

Sem pa mnenja, ce imas zares cisto delovnega psa, moras z njim tudi cisto zares delati in ne vem, ce bi treninge agilityja lahko steli za resno delo. Verjetno da ne... Koliko aussiejev pa potem resno dela v Sloveniji se lahko vprasamo? Tisti, ki se ukvarjajo z resevanjem (ampak s tem ne mislim le obcasnih treningov) in pa Buki, ki pase. To je pa tudi vse.

In priznam, da sama ne bi upala imeti cistega delovnega avstralca. No saj se Nero tudi rad gre razne stvari, ampak mu trikci, vaje poslusnosti in treningi agilityja cisto zadoscajo za to, da lahko z njim prijetno zivimo. In dokler imas psa zato, da se bos lahko z njim igral in se malo za zabavo preizkusal v raznih pasjih sportih potem ne potrebujes ne vem kaksnega super delovca. Tako pa je moje mnenje...

lp    
Logiran
martina.o
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 211


« Odgovor #748 : torek, 04.04.2006 : 13:38:10 »

Ampak jaz vseeno ne vidim psa pri nas, ki bi delal ves dan.. saj so vsi skrbniki po 8 ur v službi.. in v tem je problem..ne gre za občasno celodnevno delo
Pa tudi razen Oli ni nobenega delovnega psa..mislim delovne linije..
In še nekaj: vsi vemo, nekateri ljudje bolje znajo motivirati kot drugi.. tudi v tem je razlika
Ampak tu ima vsak samo malo drugačno mnenje. Me veseli, da se strinjamo v tem, da morajo biti aussiji aktivni.. in njihovo skrbniki predvsemlinija ta ali ona..

Je pa relativno enostavno poskrbeti za primerno paritev - od vsega najteže je najti primerne skrbnike Tukaj pa mislim, da  se 100% strinjemo.
Aha, Jean sem zdaj prebrala tvoj post.
Pasme se ( na žalost ) spreminjajo. Pri aussijih je ogromna sprememba tudi nekupiranje repov. Tudi to bo povzročilo velike spremembe n.pr. v gibanju. In človek vedno nekaj posega v naravo.. ampak navsezadnje zlasti pse ustvarja za svoje potrebe.. ( no, zdaj že malo filozofiram ).
Je pa res, da si vsak zasluži toliko pozornosti in ljubezni, kot jo potrebuje. In za aussija si upam trditi, da kar veliko
Blumina: jaz si ne upam reči zase, da sem vzrediteljica ( v pomenu velikih psarn ). Sem se pa trudila odgovorno, kot moje znanje dopušča ( in dobro veš, da sem v zadnjih treh letih presedela ure in ure pred računalnikom ) seznaniti s to čudovitp pasmo nekaj ljudi v Sloveniji. In mislim, da jim ni žal ( meni tudi ne, zelo sem vesela ).In se bom zudi naprej trudila, da aussie ne bi prišel na slab glas ( v pomenu vzreje in v iskanju pravih skrbnikov ) In to je točka, v kateri se vsi strinjamo..
Zdaj grem pa trenirat svoje pse( še malo, sem jih že.. )

Logiran
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #749 : torek, 04.04.2006 : 13:39:03 »

Martina, pozabila si na Tano ...
Logiran
Strani: 1 ... 45 46 47 48 49 [50] 51 52 53 54 55 ... 104   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 1  |  Tema: Avstralski ovčar - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines