Zdravo
Zanimam se za nakup dobermana ze dlje casa.
1. Sem ze veliko prebral o teh psih in se bojim da ne morem zadovoljiti vsem potrebam: Pes v hisi ne more biti, razen dve garazi in kurilnica (predvsem za pozimi). Imel bi dobro izoliran pesjak, po potrebi tudi z grelcem. Glede zelje psa po druzbi je pa tako, da bi bil sam za delovni cas, oziroma otroci so kaksno uro prej iz sole – se na to lahko navadi in zdrzi? Res je se, da imamo tudi dedka, ki se sicer razume z zivalmi in bi ga kaj pogledal cez dan, ima pa vedno dela okrog his, hlevov. Smo pa iz vasi, podezelja. Glede na sprehode pes tudi ne bi imel jutranjih sprehodov, ker ni vedno casa in se mi zdi bolj smiselno, da se pes na to ne navadi, kot pa da zjutraj pricakuje, ti se pa odpeljes v sluzbo in je razocaran.
2. Zanima me tudi se kako je s kupiranjem repa in uses? A se to sme, se ne sme, kaksen je to postopek, kaksna je cena, pri kaksni starosti se to naredi?
Ne morem se pa odlociti za spol - naceloma mi je vseeno, bi pa vzel tistega, ki bi lazje prenasal te moje potrebe, da bi bil sam tistih 8 ur, da bi imel mogoce malo manj energije.
3. Zanima me pa se kako je s tem, ko se govori, da dobermanu moras vsak dan dokazovati, da si ti gazda, ne on.
Veliko je seveda odvisno od lastnika, nekaj pa tudi od psa seveda - zato, ali bi doberman glede osamljenosti v delovnem casu pa tudi splosne osamljenosti (misljeno kot to, da pac ne bi bil z nami v dnevni sobi, kuhinji, itd... vedno ob druzini) lahko skrojil kaksne zamere itd.?
Zanima me pa se, kako je z dobermani pozimi - po eni strani so energicni psi, ki jih moras vsak dan fino sterat, po drugi strani jih pa hitro zebe, zato me zanima a se jih pozimi tudi vodi na sprehode, metanje palic in ostalo zunaj?
4. Zdaj pa se malo o prodajalcih:
Na **** sem nasel en oglas, moski 130e, zenske 100e - *********. Nekako se mi zdi poceni. Pravi da to ne pocne zaradi zasluzka - ga kdo pozna, kaksne pse ima?
Potem je pa se nekaj oglasov za ceno po dogovoru, en pravi da ima odlicne starse, drugi je napisal imena starsev in slike... vsi so pa brez rodovnika.
Kaj sedaj za psa pomeni rodovnik? Meni ne veliko, iscem druzinskega psa, bi pa vseeno nekako preveril starse in prednike o bolezenski zgodovini, da bi kupil psa iz zdrave druzine. Dovolj mi je zdrav pes, nikakor pa ne rabi bit sin kaksnih hudih sampijonov.
5. Potem me pa zanima se o stroskih, ki jih za sabo prinese nakup takega psa? Kaj se recimo letno placuje (brez hrane seveda)? Kaj je takojsen strosek ob nakupu (kaksen davek)? So kaksna zavarovanja, obvezna/neobvezna, kaj pokrivajo in priblizne cene.
Postavu sem kar nekaj vprasanj, nakonc sem odstavke se lepo oznacu, ce bo kdo tako dober, da si bo vzel nekaj casa pa odgovoril kar po odstavkih vse