o psih
pasme
galerija
forum
zaščita ivali
posvojite psa
Dobrodošel/la,
gost
. Prosim
prijavi
ali
registriraj
se.
sobota, 23.11.2024 : 18:13:35
1 uro
1 dan
1 teden
1 mesec
vedno
Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
mojpes.net
|
o psih
|
pasme
|
FCI 2
| Tema:
Dobermani - čvek
Strani:
1
...
20
21
22
23
24
[
25
]
26
27
28
29
30
...
106
Dol
« nazaj
naprej »
Avtor
Tema: Dobermani - čvek (Prebrano 189910 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Primavera
odvisnež
Spol:
Sporočil: 600
Re:Dobermani
«
Odgovor #360 :
sobota, 04.12.2004 : 20:58:26 »
Madona se v Škocijanu na Dolenjskem hitro čas obrača: včeraj so imeli kužki še ne 8 tednov! Nisem vedela, da gre za Škocijan,ker včeraj nisem vprašala, sem se pa takoj spomnila, da ima nekdo tam ogromnokrat nerodovniška legla dobermanov! Očitno gre za iste ljudi. Yo, upam, da si kaj pobesnela!
Si pa dobila pameten nasvet, zato bom svojo črno psico takoj napodila s postelje, saj vendar ni za tja- ni rjava....
Svašta.
Logiran
mal1
nekaj malega že vem
Sporočil: 153
«
Odgovor #361 :
sobota, 04.12.2004 : 22:28:52 »
hoj
1Vera se skoraj v vsem strinjam s tabo.
Sem pa malo v soku glede podatka .da je samo en dobi naredil kontro.Mi pa prosim odgovori ,koliko je bilo dobijev in koliko jih je imelo rodovnik.
moj dobi je karakterno dokaj v redu,ce zanemarim,da je dominanten do sebi enakih psov sicer je pa velka carta.
Moj naslednji kuza bo verjetno rodovniski in sicer beauceron.
LP MAL
Zgleda ,da je na Dolenjskem najvec nerodovniskih dobermanov.
Logiran
Primavera
odvisnež
Spol:
«
Odgovor #362 :
sobota, 04.12.2004 : 22:48:36 »
Mall
: ta podatek o "kontrah" pri obrambi velja kot povprečje za obdobje kakih treh let, nikakor ne gre samo za eno samo tekmovanje ali izpit. Rodovnik so imeli vsi. Če hoče nekdo priti do kontre, je treba opraviti vsaj Sch1 ali IPO 1 izpit-tam se namreč šele prvič to opravlja. Pri nižjih izpitih ni potrebno, je pa že tu obramba z današnjimi dobiji (pri nas) problematična, saj redkokateri normalno zgrabi rokav, večini se niti ne ljubi kaj drugega kot bevskati na markerja. Pes, ki je krasno opravljal obrambo in se ni ničesar bal pa je bil Niels Nandor Dobart, ki je že dolgo pokojni. Gotovo se kdo spomni svetovne prvakinje v delu Queen von der Hochstaede, ki jo je imela Nuška Sergo. Res škoda za delovno pasmo kar doberman je. Škoda, ker lepota zaseda prvo mesto po pomembnosti, šele nato sta na vrsti zdravje in karakter.
Lepo, da se tvojemu dobiju dobro godi. kako pa to, da si se za naslednjega psa odločil za beaucerona in kako to misliš "verjetno rodovniški"
Logiran
Primavera
odvisnež
Spol:
«
Odgovor #363 :
sobota, 04.12.2004 : 22:52:55 »
Citat: mal1 , sobota, 04.12.2004 : 22:28:52
Zgleda ,da je na Dolenjskem najvec nerodovniskih dobermanov.
Mogoče res drži-vsaj črnih vzrediteljev je na Dolenjskem veliko. Zdi se mi , da povprečen Dolenc raje investira v cviček ali vrtnega palčka kot v rodovniškega psa....
Logiran
mal1
nekaj malega že vem
«
Odgovor #364 :
nedelja, 05.12.2004 : 16:03:17 »
1Vera Lp
saj dolenjski cvicek tudi nima rodovnika
1vera ocitno se pogovarjam z nekom ,ki veliko ve o psih in to mi je v cast.Upam ,da si tudi lastnica dobija tako da,lahko kaj zvem kar iz prve roke.
zakaj verjetno rodovniski- zato ,ker si ze sama odgovorila.
Jaz zelim delovnega psa in ce je med rodovniskimi dobiji tako malo sposobnih psov je z vzrejo nekaj narobe posledicno ,pa tudi z rodovniskimi psi.Zakaj bi imel psa z rodovnikom,ce je velika verjetnost dobiti karakterno deformiranega psa,sploh pa ce zelim imeti delovno linijo.
Dobermani so pac psi ostrega znacaja in tako naj tudi ostane,ce bi zelel pudlja ali civavo ali...bi pac iskal psa v tej smeri.
Ce se ne motim je pes ,ki zarenci na sodnika ob pregledovanju zobovja diskvalificiran...halo..
zame je to ponizevanje psa.
Zakaj beaucerona? Kot prvo naj povem ,da ce bi zivel v hisi,bi defenitivno imel Krasevca ,kateri ima pac to smolo, da je slovenska pasma .
Ce bi bila nemska bi Rexa pac igral Krasevec.
Ker pa ima pes na razpolago samo atrij in dnevno sobo iscem pac kratkodlakega kuzata.
1vera kje v SLO pa so dobri vzreditelji dobijev.O Nuski se ne slisi vec veliko!
Lp Mal
Logiran
Primavera
odvisnež
Spol:
«
Odgovor #365 :
nedelja, 05.12.2004 : 21:53:14 »
ja, mall sem lastnica dobija že kar dolgo. Nisva se dobro razumela: nikakor ti ne svetujem nakupa nerodovniškega dobija, saj tu ne boš dobil le karakterno šibkega psa, ampak tudi bolanega in verjetno podhranjenega! Nihče, ki se se z vzrejo ukvarja na črno, ne pari zato, da bi izboljšal linije , ampak le zato, da mu bo kaj kanilo v žep. ZATO SE IZOGIBAJ NAKUPA NERODOVNIŠKEGA PSA!
pri današnjih dobijih me moti, da so tako nesocializirani, plahi in da grizejo iz strahu. tu bi lahko bila vzrejna politika bolj ostra. Za odobritev paritve bi moral biti opravljen IPO 1 izpit. Tako bi po moje hitro dobili selekcijo.
Povsem pravilno je, da je pes, ki zarenči na sodnika, diskvalificiran! Pes stabilnega značaja nima kaj renčati brez veze na ljudi. odreagirati mora mirno v vsaki situaciji. Upam , da si ne želiš agresivnega psa in da ne uživaš, če tvoj pes na koga renči. Potem dobi res ni zate.
Malo čudne poglede imaš na strvari. Kaj pa je narobe, če je kraševec slovenska pasma? In pozabi no, na pravljico o Rexu! To so bedarije, ki pasmi delajo škodo. samo poglej, koliko zavrženih nemških ovčarjev je po svetu, ker niso postali Rexi, čeprav so si lastniki psa kupili s tem namenom. V vzgojo in šolanje psa je treba vložiti veliko znanja, izkušenj in potrpljenja. veliko je treba delati in biti dosleden.
V Sloveniji je nekaj dobrih vzrediteljev dobijev. Gre predvsem za lepotne linije. Če si zares želiš dobrega delovnega dobija, se pozanimaj o psarni von der Weiermuhle ali trenutno nam najbližji von Bayern, saj se je vzreditelj z vsem svojim krdelom preselil v Labin v Istri.
Tu imaš še link
http://mlerner.bei.t-online.de
http://www.ascomannis.com/articles/lisa/lerner
Še posebej dobro pa si preberi intervju na spodnjem linku!
Logiran
mal1
nekaj malega že vem
«
Odgovor #366 :
ponedeljek, 06.12.2004 : 02:41:55 »
1vera hvala za linke, ta intervju ,bi moral prebrati vsak lastnik sluzbenih pasem.
Kar se pa tice rodovniskega psa je pa tako,moj dobi nima rodovnika, pa je veliko boljsi pes od dveh rodovniskih dobijev ,katera izhajata iz Iga.
Je lepsi po videzu in znacaju.Torej ce bi se takrat odlocil za enega od njiju,bi sedaj imel slabsega psa pa se denarnica bi bila lazja za150.000sit.Nauk-cemu rodovnik.Rodovniski kuza pa pride v postev samo ce imata oba IPO1(starsa od mladica)
Kar me moti so ta vzrejna dovolenja katera so dodeljena po subjektivnem okusu.
V intervjuju je lep primer-sodnik v Nemciji diskvalificira
dobermana,ker ga je ugriznil,(ne zarencal
)
res da ga je sodnik ob pregledu s knjigo po glavi ,in pes je ostal brez vzrejnega.G.lerner ne bodi len,odide na Cesko dobi vzrejno in ko ima ta diskvalifikant potomko ,ta postane prvak mladih v Nemciji ,naslov ji podelijo tisti ,kateri niso dali vzrejnega njenemu ocetu.
Nauk-cemu rodovnik!
Ja imam malo cudne poglede na stvari.kar se Krasevca tice ni narobe ,da je iz SLO narobe je da si ga lastijo Slovenci ,za katere je itak vsaka druga pasma boljsa.Ob tem macehovskem odnosu ga bo tako izpodrinil tornjak.
Dobije v labinu si bom pa vsekakor sel ogledat.
Primavera verjetno tudi poznas psarno pri Puli,
Lansko leto sem po nesreci zasel in bil presenecen nad urejenostjo poligina.Prej so imeli Dobije sedaj se pa ukvarjejo z Malinoai.Sicer me pa vlece k Beauceronom-moj pogled je pac tak -da so sedanji Beauceroni taki, kot nekdaj dobermani in Malinoiji taki, kot nekdaj Nemski ovcarji.
Lp tebi in ostalim forumovcem
p.s.-od kje pa izvira tvoj dobi.
Logiran
vicio
nekaj malega že vem
Spol:
Sporočil: 205
«
Odgovor #367 :
ponedeljek, 06.12.2004 : 12:22:44 »
Ne morem mimo, da ne bi malo komentiral zadeve. Znanje večine markerjev je prvi problem, saj se iz vsakega psa da kaj potegnit, pa tudi kontro. Obramba je problem po celi Sloveniji in to pri vseh pasmah. Uvažamo najboljše krvne linije, ampak rezultatov ni, je tudi nekaj izjem, vendar izhajajo iz enih in istih klubov. Primanjkuje markerjev in tisti dobri znanja ne delijo radi z mladimi nadebudneži, željnimi znanja. Čeprav se zadeve spreminjajo in to na bolje.
Doberman se more markirat na poseben način, ker pes zelo počasi dozoreva in se ga ne sme preveč pritisnit. Imam izkušnje s tem in zdaj vem, kako je treba markerja opozorit na takšne stvari. Prejšnji psico sem z popravljal dve leti, da je bila zadeva spet na povprečnem nivoju. Največ pa igra zraven genetika in vpliv vodnika na psa. Vendar se genetsko dobrega psa še vedno lahko zašprudla in iz povprečne krvi se lahko tudi nekaj naredi. Pač moreš več delat in to zelo dobro.
Logiran
vicio
nekaj malega že vem
Spol:
Sporočil: 205
«
Odgovor #368 :
ponedeljek, 06.12.2004 : 12:28:07 »
Aja, še nekaj. Če lernerjev intervju preberete pazljivo, boste opazili, zakaj so dobermani takšni kot so.
Logiran
Primavera
odvisnež
Spol:
«
Odgovor #369 :
ponedeljek, 06.12.2004 : 15:19:07 »
Vicio, se strinjam stabo, da v Sloveniji primankuje dobrih markerjev. Če želiš vaditi z markerjem, ki se spozna na svoje delo, pa moraš na drug konec Slovenije. Večina markerjev dela preveč na silo in nasploh niso ljubitelji dobijev, saj jih imajo v zadnjem času bolj za "kavč-pse". KZS bi lahko namenila kaj več sredstev za njihovo izobraževanje. Res pa je, da bi dobiji potrebovali posebne markerje , saj tu metode za NO , rotije in malinoise "ne palijo". Ne vem, zakaj imamo klub za dobermane in čemu sploh služi? Izboljšavi vzreje dobermanov pri nas gotovo ne.... Če samo pogledam, kakšni psi dobivajo vzrejna dovoljenja in ne zahteva se nobenih zdravstvenih testov pred skokom.
Mall
Glede rodovniških dobijev iz Iga pa raje nebi.... Vem kako, zakaj in s pomočjo koga so nastali in....dobili rodovnik.Pozabi nanje. tude mene zelo zanimajo psi g. Lernerja, z veseljem bi jih šla pogledat. Vicio pa verjetno tudi, a ne? Mene je najbolj fasciniral njihov značaj in dolga življenjska doba.
Logiran
xerox
novinec
Spol:
Sporočil: 33
«
Odgovor #370 :
ponedeljek, 06.12.2004 : 18:19:14 »
lep pozdrav
imam nekoliko premalo znanja in izkušenj o dobermanih da bi lahko sodeloval pri tem pogovoru! vseeno pa morem povedati da (pomoje) ni toliko pomembno ali ima pes rodovnik ali ne. bol važno se mi zdi da je pes dobro vzrejen (nega, dobri starši, izkušeni vzreditel...) kot pa če ima pač papir o čistokrvnosti... seveda ne smemo pozabiti na vse zdravstvene teste... no stvar odločitve pač seveda pa je neka določena "garancija" pri rodovniških psih večja! jaz vsem ki kupujejo dobermana priporočam da pokličejo v okolico lendave gospoda Nagya! (psarna esporai) no jaz sem bil v nedeljo na ogledu pri njem trenutno ima 3 psičke cibo, goldo in še eno. (imena se ne spomnim) res sem ogromno odnesel od tega obiska in sem še vedno 100% siguren da bom imel dobermana! je še ena zelo super stvar ki bi vam jo rad povedal ampak naj bo zaenkrat skrivnost obljubim pa da boste kmalu zvedeli...
aja rad bi se zahvalil vsem za zaupanje... človek pač iz krepko opravičljivih razlogov ne more na razstavo pa je kar naenkrat neprimeren za neko pasmo... ok vi ste poznavalci vi že veste!
Logiran
andi
rad prihajam sem
Spol:
Sporočil: 1.633
«
Odgovor #371 :
ponedeljek, 06.12.2004 : 18:50:25 »
Xerox, tukaj poznavanje pasme nima nobene veze. In ja, marsikaj ti še ni jasno. Vesten vzreditelje ne bo sproduciral nerodovniških dobijev ker točno ve kaj to prinese. Psica, ki ima opravljen vzrejni pregled bo le-tega izgubila, če bo bila parjena z nerodovniškim psom. Pohvalno pa je, da si se obrnil na g. Nagya.
Poglej, moj pes nikoli ni paril in tudi nikoli ne bo. Ima pa kardio pregled srca opravljen in tudi kolke bo imel slikane. Komot bi lahko dala psa parit, zaslužila par tisočakov za skočnino in to je to. Kako bi ponoči spala bi bilo pa drugo vprašanje. Ko se enkrat spustiš v to zadevo oz vidiš kakšne probleme prinaša seboj produciranje nerodovniških ali magari rodovniških bolnih psov (v tistem trenutku ni nujno, da so bolni), se ti začne obračat.
Logiran
xerox
novinec
Spol:
Sporočil: 33
«
Odgovor #372 :
ponedeljek, 06.12.2004 : 19:13:04 »
dam ti za prav ampak gotovo pa se zna zgoditi da nekdo vzredi bolšega nerodovniškega psa kot nekdo drug psa z rodovnikom... dosti je odvisno od lastnika kako vzreja oz. vzaja psa! sam hočem psa z rodovnikom (psičko) pa čeprav bo takoj sterilzirana... kajti ne želim se spuščati v vzrejo! hočem rečti samo to da ni nujno da je rodovniški pes super nerodovniški pa slab!
Logiran
Primavera
odvisnež
Spol:
«
Odgovor #373 :
ponedeljek, 06.12.2004 : 19:37:24 »
Xerox,
super, da si se odpravil h gospodu Nagyu v Lendavo. tretja psica , ki ji ne veš imena je Flora, ki je sestra od moje psice. No, kar zaupaj nam tisto skrivnost- gotovo si se zmenil za mladiča ob naslednji paritvi....
To, kar gor omenjaš "nega , dobri starši, izkušen vzreditelj, opravljeni testi..." je pri nerodovniških rejcih (vzreditelji to niso) znanstvena fantastika. Tega se preprosto noben paritelj na črno ne gre, saj bi imel težko zgubo, če izhajamo iz tega, da so nerodovniški dobiji okoli 40 jurjev ali celo manj. Samo dobra nega, hrana in testi te stanejo velkio več , da ne omenjam šolanja in cepljenja. Ker vsak ve, da bo v minusu, je najlaže naštepati mladiče in jih čimhitreje prodati, vse ostalo pa ni važno. Kar srh me spreleti!
Xerox, upam, da te cena ne bo premamila in da si ne boš kupoval nerodovniškega dobija. Zavedaj se, da boš kasneje ti na zgubi.
Logiran
MISSA
odvisnež
Spol:
Sporočil: 813
«
Odgovor #374 :
ponedeljek, 13.12.2004 : 12:03:25 »
LP!
Včeraj sem iz gole radovednosti in zato, da se pripravim kako bom v božični oddaji navijala za mojo sestrično, gledala en del oddaje miljonarja. Bilo je vprašanje za pol miljona tolarjev: katera pasma je namenjena za lov. Med štirimi možnimi odgovori je bil tudi doberman. Do tukaj vse lepo in prav. So me pa precej ganili komentarji voditelja Boštjana Romiha. Sem si predstavljala, da se v njegovi "cort" glavci skriva kaj več kinološkega znanja kot ga je pokazal. Njegov komentar, da doberman ni primeren za lov, ker bi ubogo ptičko, namesto prinesel, raztrgal je milo rečeno brez komentarja. Poleg pripombe, da so to ostri in napadalni psi so bile še druge neprimerne cvetke iz njegovih ust.
Če nič drugega, bi si lahko pred oddajo vzel malo časa in na netu pobrskal za značilnostni in karakteristiko te pasme.
In slab glas gre napre...
LP,Miša
Logiran
Strani:
1
...
20
21
22
23
24
[