mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sreda, 27.11.2024 : 08:51:29

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: Dobermani - čvek
Strani: 1 ... 54 55 56 57 58 [59] 60 61 62 63 64 ... 106   Dol
Natisni
Avtor Tema: Dobermani - čvek  (Prebrano 190520 krat)
0 članov in 5 gostov pregleduje to temo.
jimmy
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 6

« Odgovor #870 : ponedeljek, 28.11.2005 : 23:05:19 »

No WildAngel, podobne probleme kot imaš ti s tvojo Fabijo imam jaz s svojo Pio.
Po moje je veliko odvisno od šolanja, so pa to hiperaktivni psi in imajo prav tako kot vsse ostale pasme željo po lovu.
Ko sem izbiral Pio sem bil pozoren, da nisem izbral psa, kateri bi posebej izstopal v leglu. Izbral nisem ne najbolj živahnega in ne najbolj mirnega, toraj sredino. Kasneje se je izkazalo, da je Pia hiperaktivka, kar ostali iz legla niso. Zelo je podobna njeni leto starejši sestri, prav tako edini hiperaktivki v leglu.
Pred Pio sem imel Tima, prav tako dobija. Bil je pravo nasprotje. Malo je bil ljubosumen na ostale samce, to je bilo pa tudi vse. Kasneje sem se pogovarjal z večimi lastniki in ugotovil, da so psičke nasplošno le malo živahnejše. Tako da bo naslednji moj kuža ponovno moškega spola.
Kar se pa tiče izbire v leglu pa vsekakor izjeme potrjujejo pravilo.
Logiran
WildAngel
odvisnež
Spol: Ženska
Sporočil: 754

« Odgovor #871 : torek, 29.11.2005 : 08:40:31 »

Lepo jimmy, da si se oglasil Wink Imaš kakšno fotko svoje Pie?

Kakšne so pa izkušnje ostalih?
Logiran
vicio
nekaj malega že vem
Sporočil: 205

« Odgovor #872 : torek, 29.11.2005 : 12:04:57 »

Hm, kaj pa vem, če lahko to vpliva izbor v leglu. Temperament sigurno. Plenski nagon tudi. Vendar se vse to z delom da odpravit. Treba je uveljaviti avtoriteto. Psica pač nima discipline. Moja Aba je bila sprva zelo hiperaktivna, ni blo minute, ko ne bi svoje njuške vtikala nekam. Potem se je sčasoma to umirilo, zdaj sicer še vedno vtika svojo njuško vsepovsod, ampak popolnoma na easy. Ko sem jaz šel gledat leglo, so bili vsi mladiči ko naviti. Skakali okoli in terorizirali. Aba je to nadaljevala še na poti domov, hvala bogu, da jo je na meji malo minlo, hehe. Kasneje so se vse psice malo umirile, tudi sestre, koliko sem uspel izvedeti. Za samca vem samo enga in je kar temperamenten.
Logiran
WildAngel
odvisnež

« Odgovor #873 : torek, 29.11.2005 : 12:25:56 »

Se pravi, da ko gresta na sprehod in imaš naprimer spuščeno, pred vama pa srna, ona zaštarta za njo in ko ji ti rečeš sem ali poleg, te ona uboga?
Logiran
vicio
nekaj malega že vem

« Odgovor #874 : torek, 29.11.2005 : 12:55:39 »

Hehe, pred srne še na srečo nisem prišel, srečujem pa bolj zajce in mačke, kar pa ni razlika, saj se psu odpre isti nagon. Jep, pride nazaj in verjemi, verjetno bi še zajec prišel, če bi se na polno zadrl, hehe.
Logiran
WildAngel
odvisnež

« Odgovor #875 : torek, 29.11.2005 : 13:03:11 »

hehehe Cheesy Grin

se pravi imaš tako avtoriteto, da ji totalno ubiješ nagon? recimo kaj si naredil, ko se je prvič zagnala za nekom?

pri fabiji ne morem več kaj dosti naredit, ampak ne bi pa želsela iste napake ponovit pri naslednjem psu.

vicio kakšne so pa tvoje izkušnje s tzemperamenton pes/psica pri dobijih in nagonom pri različnih spolih?
Logiran
vicio
nekaj malega že vem

« Odgovor #876 : torek, 29.11.2005 : 13:20:52 »

Mislim, nagona ji glih ne ubijem, ker potem bi imel popolnoma mrtvo psico. Pač ve, da če ne pride sledi kazen. Če pride, bo pohvaljena. To moreš delat od malega, pa še ni nujno, da ti bo hitro ratalo. Glede temparamenta so ful različni. Sem že videl sila mirne samce in samice, pa tudi zelo temperamentne. To se vedno deduje, šele kasneje pride človeški vpliv. Ni pogojeno s spolom. Vem za eno psico na Ptuju, ki ustrahuje celo familijo in bog ne daj, če ni kaj po njenem. In vem, kdo je njen oče in ta je dajal vedno problematične pse (ga ne bom omenjal javno, itak več ni živ, je pa imel kar nekaj paritev v Sloveniji). Njena mati pa taki cuker, da si ga vsak zaželi. Sila različno. Zato je vedno dobro, da poznaš oba starša.
Logiran
jimmy
novinec
*
Sporočil: 6

« Odgovor #877 : torek, 29.11.2005 : 13:43:49 »

Prav imaš vicio, pomembno je poznati oba starša, pa tudi to ne drži 100%, čeprav po navadi je tako. Lahko se pa pojavijo značilnosti še iz kakšne veje prej.
Logiran
Primavera
odvisnež
Sporočil: 600

« Odgovor #878 : torek, 29.11.2005 : 14:59:32 »

Meni se zdi, da se tam nekje pri starosto 2-3 let psica totalno umiri (za samce ne vem, ker ga še nisem imela). Obe moji sta bili neznosni, niti minute pri miru, ko sta bili majhni, tako, da sem bila do starosti enega leta še sama totalno sesuta, da ne omenjam vseh kilometrov sprehodov in sledov šivankastih zob na rokah. Okoli 2, 5 let se je pa stanje totalno izboljšalo, dobesedno umirili sta se. Seveda so zato potrbni trije oreng sprehodi dnevno ali vsaj dve zeeelo velika. Sedaj se zgodi, da jo z enim stavkom komot pripraviš do tega, da se še za kake pol urice uleže in da mir. Glede preganjanja divjadi se ne da naredit kaj dosti, ne srečujemo sicer veliko srn, niti zajcev ( smo pa že dva medveda!!) in vedno ji pustim, da se zapodi za kakim zajcem, saj je on 3x hitrejši in ni šans, da ga ujame. Itak se pa hitro naveliča in če je sploh nič ne kličem, je prej, ko v eni minuti nazaj. Tako, da divjad pri nas ni problem, kolesaeji in ostali sprehajalci tudi ne. Ko je bila moja psica še manjša, smo veliko hodili na Pot spominov in tovarištva na Brdo in tam se je lepo navadila na vse, kar se vozi in hodi mimo nje. Na splošno lahko rečem, da imam kar ubogljivo psico, ki se nikoli ne oddaljuje daleč stran od mene.

Smiley
Logiran
vicio
nekaj malega že vem

« Odgovor #879 : torek, 29.11.2005 : 19:11:40 »

Jaz pa ne puščam nobenega lovljenja. Lahko, da je mlada žival ali pa kaj takega. Psici sta mi enkrat fentali podgano in mi glih ni pasalo. Že itak sem proti jagrom in da bi še moji pesi jagali.... Nene, tega pa ne.
Logiran
WildAngel
odvisnež

« Odgovor #880 : torek, 29.11.2005 : 21:45:09 »

Tudi Fabija se je kar umirila pri 2,5 letih, tako kot je rekla Primavera. In je nasploh mirna in pridna psica. Tudi, ko mi zaganja divjad ali mačka se kmalu vrne nazaj, tudi, če je ne kličem oziroma se ravno tako hitro vrne, če jo kličem ali ne. Problem imam le pri hitro premikajočih se zadevah, pa pustimo jaganje srn ali zajcev (jih ne ujame), problem je bolj, če je slučajno ne pripnem dovolj hitro in mimo švigne kolesar ali mopedist al tekač. Ona gasa za njim, histerično lajanje in ne uboga 5 %. Saj ugrizne ne, ampak vseeno se vsak ustraši in še bolj goni naprej, skratka to se ne sme zgoditi. Pa tudi, v tem primeru je nazaj prej kot v 1 minuti, nikoli se ne oddalji preveč daleč. Rada bi samo, da je to ne bi zanimalo. Vem, da sem pri Fabiji prepozna, je pa to vsekakor zadeva na katero moram biti pozorna pri naslednjem psu. Se pravi - čim bolje spoznat starše, opazovati obnašanje v leglu in dosledna vzgoja, navajanje na hitro premikajoče stvrai že od malega, ji dopovedat, da to ni za lovit in vzpostavit avtoriteto do te meje, da bo moj odpoklic močnejši kot pasji nagon! Zdi se mi skoraj nemogoče.

Kako pa naprimer  malemo, hiperaktivnemu, podivjanemu mlademu dobiju dopoveš, da ne sme laufat za kolesarjem, da to ni zanimivo....
Logiran
WildAngel
odvisnež

« Odgovor #881 : torek, 29.11.2005 : 21:47:41 »

Fabija je pa fentala eno veveričko nedonošeno. Celo leglo je namreč ležalo pod drevesom in fabija je stala tam in lajala v njih. Sestrica je kolikor hitro se je dalo naložila 3 veveričke, 4. pa je zagrabila Fabija in z njo v gobcu laufala naokrog, veverička je cvilila in potem poginila... GROZA!! Takrat je bila še mlajša, ampak tudi danes ne vem koliko bi odpoklic v takem primeru pomagal... V takih situacijah se mi pa Fabija zameri. K sreči jih ni veliko.
Logiran
andi
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.633

« Odgovor #882 : četrtek, 01.12.2005 : 11:10:46 »

Z nagonom je tako; tisti, ki uspe ustaviti dobermana, ko mu srna švigne direkt pred očmi iz grma, mu jaz čestitam iz srca, padem na kolena itd. Tebi vicio, bom verjela, da jo ustaviš šele ko bom na lastne oči videla Wink, potem pa sledi vse našteto.

Mi z roleraši, kolesarji nimamo več problemov, se je navadil in ne zalaufa več za njimi, je bil pa kar se tega tiče pravi mali gavnar. Na pst-ju je lovil tekače, enkrat je enega uščipnil v rit (pri starosti recimo 5 mesecev), seveda so ti tekači podirali rekorde Wink Z kolesarji sem imela pa večje probleme s tamalo psico, ta se še zdaj občasno hoče pognati v kolesarjeve noge.

Lahko pa svoje pamže preizkusite v kakšnem coursingu, ki ga organizira klub za hrte. Aba se je že dokazala Wink

Logiran
andi
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.633

« Odgovor #883 : četrtek, 01.12.2005 : 11:11:35 »

Aja, še srečanje;

lahko bi se dobili enkrat decembra na kosilu /večerji, kaj pravite?
Logiran
Tjasa
nekaj malega že vem
Sporočil: 117

« Odgovor #884 : četrtek, 01.12.2005 : 11:19:37 »

Očitno je naš neki posebnega, ker ga srna 100% ne zanima. Smo že ene parkrat naleteli na srno v gozdu, pa naredi samo dva do pet korakov, nato se ustavi in gleda. Mogoče je pomagalo, to da imajo v sosednji vasi srne in jelene v ogradi za vzrejo, pa gremo dostikrat mimo in se ne zaganja v ograjo, niti ne laja. Samo gleda. No je pa čisto druga zgodba če zagleda tujo mačko, takrat pa adijo pamet  Angry
Logiran
Strani: 1 ... 54 55 56 57 58 [59] 60 61 62 63 64 ... 106   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: Dobermani - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.