o psih
pasme
galerija
forum
zaščita ivali
posvojite psa
Dobrodošel/la,
gost
. Prosim
prijavi
ali
registriraj
se.
sreda, 27.11.2024 : 23:42:09
1 uro
1 dan
1 teden
1 mesec
vedno
Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
mojpes.net
|
o psih
|
pasme
|
FCI 2
| Tema:
Dobermani - čvek
Strani:
1
...
37
38
39
40
41
[
42
]
43
44
45
46
47
...
106
Dol
« nazaj
naprej »
Avtor
Tema: Dobermani - čvek (Prebrano 190764 krat)
0 članov in 6 gostov pregleduje to temo.
deteljica
rad prihajam sem
Sporočil: 1.357
Re: Dobermani
«
Odgovor #615 :
petek, 17.06.2005 : 11:14:57 »
Citat: Primavera , torek, 07.06.2005 : 14:28:51
Po moje bi veliko pomagalo, če bi za vzrejo zahtevali obvezen IPO 1 izpit, ne samo BBH. Govorim seveda za dobermane. IPO, ki se ga nebi dalo kupit, se razume. Ker se seveda ljudem nebi dalo vlagati energije v to, bi imelo lahko negativne posledice in bi povzročilo še več črnih paritev. Vsekakor pa bi morali uvesti ZTP izpit in t.i. Korung, kjer bi res samo najboljši dobili vzrejno dovoljenje. Psi, ki bi imeli vse zdravstvene teste opravljene brezhibno,opraviti IPO 1, ZTP,bi smeli pristopiti k vzreji pa zajeziti bi morali incestno vzrejo 1-3 npr. So pa to stvari, ki zahtevajo veliko časa, energije, volje in denarja nenazadnje. Tako bi se populacija dobermanov malo zmanjšala, kar tudi nebi bilo slabo, saj zdaj pari vsak, ki ima 5 minut časa, eni pa še celo zato, da s tem služijo.
ja prava rešitev je korung oz preizkusi značaja, n eizpitim ker šolanje pokaže bolj kvaliteto inštruktorja kot psa. Pa še en izpit itak nima teže. O kavliteti psa lahko sklepaš delno , če tekmuej več let in se tako izkaže v različnih situacijah in v daljšem obdobju,ko šolanje ne more več vsega prikrivat.
jaz sem imel adobija 50 % iz švedskih linijin je bil zelo v redu za delat, zdravstveno pa slab (po " naših" 50 % linijah, a ne srce, pač pa drugo), šolala sem jih še nekaj in so mi izredno všeč. Kar neredijo je impresivno,hitro eksplozvno in res lepo. Daleč najboljši je bil pes tudi starih linij (kdor je dalj v tem mislim ,da je bil nek znani pes Črni ČU ali nekaj takega zadaj).
Mogoče bo pasmi kaj pomagaloa prepoved kupiranja repov in ušes, da se bo končno začelo geldati na ostale lastnosti ne le na "eleganco".
Mislim pa ,da bi morali kake 50 let nazaj- zmanjšati okvir in težo ter doboti nazaj spretnega, agilnega psa z dobrimi živci. Nagone še imajo odlične z razliko od mnogih "delovnih" pasem,ki jim šepa tudi to področje.
Logiran
andi
rad prihajam sem
Spol:
Sporočil: 1.633
«
Odgovor #616 :
petek, 17.06.2005 : 11:19:55 »
kakšni preizkusi pa se delajo na tem korungu?
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
«
Odgovor #617 :
petek, 17.06.2005 : 11:30:45 »
Citat: andi , petek, 17.06.2005 : 11:19:55
kakšni preizkusi pa se delajo na tem korungu?
to so prizkusi zančaja ,kjer so situacije pripravljene tako, da jih ne veš naprej nič kaj se bodo spomnili in da psa ne moreš priravit na točno določeno situacijo (no socializacijain splošno šolanje seveda imata vpliv). Preveri se tudi nagonea ne v obrambi.
Npr za nagone- igra z vodnikom , s tujo osebo, vztrajnost, ko hoče prit do predmeta v nenavadnih okoliščinah (npr vržejo za sode , pod ponjavo med kante itd), različni predmeti po velikosti in trdoti,
za živce: npr nenadoma kdo odpre dežnik proti psu, priteče mimo s plastiščnimi kantami privezanimi na vrvici, skoči kdo v palerini z drevesa pred psa, dajo v gozd čudno veliko plastično žabo ,ki spušča čudene glasove, nlp svetlobni efekti v grmovju itd
za socialnost: skupina ljudje sklene krog okoli psa in se počasi bližajo, da se krog manjša
sodelovanj ez vodnikom:-ves čas se opazuje tudi ,kako pes sodeluje s človekom, ni treba da uboga veliko povelij ,če ni šolan, se pa gleda,če se obrača na človeka za informacije, ko jekaj nenavadnega , če se drži zravensam od sebe , če kaže pripravljenost na sodelovanje , če išče igro in kontakt
Logiran
andi
rad prihajam sem
Spol:
«
Odgovor #618 :
petek, 17.06.2005 : 11:34:19 »
No tole je pa ena fajn zadeva, ki jo vsekakor podpiram. Nič klasične poslušnosti in obrambe zraven?
Logiran
vicio
nekaj malega že vem
Spol:
Sporočil: 205
«
Odgovor #619 :
petek, 17.06.2005 : 11:50:44 »
Deteljica, a je tole ZTP ali koerung? Ali pa sta si tako podobna. Sicer vem, da če hočeš na koerung, morata oba starša imeti ZTP. Sicer pa je edini pes iz bivše jugo vzreje, ki je opravil koerung Hudson Hawk von Jahrestal, lastnik je sicer iz Osijeka, je pa vsaj pes slovenske vzreje.
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
«
Odgovor #620 :
petek, 17.06.2005 : 11:58:14 »
Citat: vicio , petek, 17.06.2005 : 11:50:44
Deteljica, a je tole ZTP ali koerung? Ali pa sta si tako podobna. Sicer vem, da če hočeš na koerung, morata oba starša imeti ZTP. Sicer pa je edini pes iz bivše jugo vzreje, ki je opravil koerung Hudson Hawk von Jahrestal, lastnik je sicer iz Osijeka, je pa vsaj pes slovenske vzreje.
ma ne mislim nič konkretnega, pač nek preizkus naravnih zasnov , predvsem kar se tiče značaja
in to bi jaz uvedla za vse pasme, čisto za vse , vključno z maltežani ,pudli višavci in dogami, stafordi, itd. seveda so ocene različne in pričakovan razpon reakcij, a definitvno bi moralo bit 30% značaj, 30% zdravje in 30% tpičnost zunajosti gelde na pasmo vrednsot v skupni vzrejni oceni . In noben od kritrijev ne bi smel bit ocenjen negativno za vzrejno dovoljenje.Ampak to bi bila revolucija,ko jo FCi ne bo zlahka prebavil.
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
«
Odgovor #621 :
petek, 17.06.2005 : 12:04:54 »
Citat: andi , petek, 17.06.2005 : 11:34:19
No tole je pa ena fajn zadeva, ki jo vsekakor podpiram. Nič klasične poslušnosti in obrambe zraven?
sej za vzrejno oceno ne rabiš izšolane poslušnosti. Kar je izšolano se itak ne deduje
.
Iz naštetih testov pa dobiš podtke o tem, ali bi se tega psa dalo šolati za karkoli ( obrambo,poslušnost ali bilo kaj) ,če so kdo to želi in kako enostvno
ali težko bi bilo
.
Vidi se pa tudi reakcij v nepričakovanih okoliščah,ki se vedno lahko zgodijo in ki naredijo življenje s psom lepo
ali pa morasto
(primer tistih slavnih rotijev , ali pa tistih, ki vse praznike sedijo v omarah nafilani s pomirjevali, ker ne prenesejo hrupa)
ja sem pozabila ponavadi so še neki testi motorike in vedenja na višini, malo skokcev, plezanja ,gugalnice , mostički
Logiran
vicio
nekaj malega že vem
Spol:
«
Odgovor #622 :
petek, 17.06.2005 : 12:19:00 »
Jep, to je ZTP. Nobene poslušnosti, pes na obrambi ne rabi spuščati, vse pa je lahko na 10 m štriku, veliko je podrejeno socializaciji in nepredvidljivim situacijam ter temperamentu. Pravilniki ZTP so napisani na skoraj vsaki uradni doberman strani, posnetke pa lahko najdete na dobermannreview. Sicer so vsi psi madžarski in grizejo zanič, le en pes grize solidno.
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
«
Odgovor #623 :
petek, 17.06.2005 : 12:27:18 »
Meni se zdi še bolje, če se sploh ne gleda grizenja rokava, samo igro s predmeti. Ker na rokavu se že kaže kvaliteta ali nekvaliteta markerja in že dejstvo,da ljudje hočejo (navadno)nekaj na hitronekajskupaj zmašit za preiskus je slabo,pa še nepotrebno. Pes,ki se dobro in z vsemi igra,ki ima veliko vzrajnost da pride do predmeta tudi v neanavadnih okoliščinah, ki kaže tendenco zagrizovanja ne cufanja v igri, bo ob dobrem delu imel dobro obrambo.
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
«
Odgovor #624 :
petek, 17.06.2005 : 12:29:40 »
Citat: vicio , petek, 17.06.2005 : 12:19:00
, posnetke pa lahko najdete na dobermannreview.
a bi še kakšno povezavo namalal?
Logiran
vicio
nekaj malega že vem
Spol:
«
Odgovor #625 :
petek, 17.06.2005 : 13:02:27 »
Evo malo bolj natančne, upam, da bo delovala.
http://www.dobermannreview.co.yu/phpBB/dload.php?action=category&cat_id=6
Logiran
Primavera
odvisnež
Spol:
Sporočil: 600
«
Odgovor #626 :
petek, 17.06.2005 : 13:02:40 »
Saj so opisi ZTP-ja (Zuchttauglickeitsprufung=t.i.Vzrejni izpit)opisani na vseh doberman straneh ali pa greš na stan IDC in tam vse piše.
če bi pri nas tole uvedli, bi bilo krasno, a le zelo malo psov bi ZTP , kaj šele Korung opravilo. Ker se pa še običajnega kardio testa ne zahteva, pa vemo, kako daaaaaaleč smo od tega in s tem tudi daleč od kvalitetne vzreje, katere baza je kvaliteten genski potencial.
Logiran
andi
rad prihajam sem
Spol:
«
Odgovor #627 :
petek, 17.06.2005 : 14:15:16 »
Vse to pomeni tudi večjo ceno mladičev na trgu, bojim se, da bi se nerodovniška vzreja še bolj pojačala.
Hkrati pa to pomeni, da bi se morali za tak preizkus opravljati tudi tečaji. Smo še v kameni dobi v Sloveniji.
Kdo ve mogoče kdo mora postaviti pogoje za pridobitev vzrejnega dovoljenja?
Logiran
simi
rad prihajam sem
Spol:
Sporočil: 1.225
«
Odgovor #628 :
petek, 17.06.2005 : 15:20:27 »
Citat: andi , petek, 17.06.2005 : 14:15:16
Vse to pomeni tudi večjo ceno mladičev na trgu, bojim se, da bi se nerodovniška vzreja še bolj pojačala.
Hkrati pa to pomeni, da bi se morali za tak preizkus opravljati tudi tečaji. Smo še v kameni dobi v Sloveniji.
Kdo ve mogoče kdo mora postaviti pogoje za pridobitev vzrejnega dovoljenja?
Zakaj tečaji. Tukaj gledajo naravne zasnove, ne pa kaj se je pes naučil. To sta dve popolnoma ločeni stvari.
Vse kar potrebuješ je socializiranega psa.
Pri recino agresicnem, ali pa nestabilnem psu ti ne bi šola nič pomagala, no oblažila bi, ampak bi se videlo.
B-Bh je nek približek temu, a tukaj je vse v naprej določeno. Govorim o urbanem delu B-BH.
Šola ti ne pomaga če je pes po karakterju zanič.
Logiran
andi
rad prihajam sem
Spol:
«
Odgovor #629 :
petek, 17.06.2005 : 15:47:59 »
Seveda pomaga, sploh pri preverjanju motorike, kot je navedla deteljica. Noben pes se ne nauči sam plezati po gugalnici in mostičkih.
Tukaj se ne gre za tipične elemente motenja, na raznorazne zvoke je potrebno psa pripraviti. Že za BBh mestu je potrebno malo vaje s psom, da se prilagodi šunder. Sploh za tiste pse, ki mesta ne poznajo. Ne razumem pa poante metanja kant v bližini psa in raznorazne fore, ki jih je napisala deteljica, kjer naj bi se preverjala "stabilnost" Še človek se zdrzne če mu naenkekdo v faco odpre veliko marelo, vrže piksno polno kamenja. Me prav zanima kako gre točkovanje. Če se pes zdrzne in odskoči, naredi vaje? Glupo.
Poleg tega me če tale izpit opravljajo samo službene pasme?
Logiran
Strani:
1
...
37
38
39
40
41
[
42
]