mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sreda, 18.09.2024 : 06:30:26

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 6  |  Tema: Beagle
Strani: 1 ... 157 158 159 160 161 [162] 163 164 165 166 167 ... 197   Dol
Natisni
Avtor Tema: Beagle  (Prebrano 432275 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
vesele tačke
novinec
*
Sporočil: 8


WWW
« Odgovor #2415 : sreda, 14.01.2009 : 12:53:40 »

V nemški reviji sem pred kratkim zasledila oglas za oddajo odsluženih poskusnih beaglov. Ko sem raziskovala tematiko, sem z grozo prebrala, da je bilo v enem letu za poskuse uporabljenih samo v Nemčiji skoraj 7000 beaglov!! Pri nas, vsaj po mojih podatkih tega ni več, je pa kar nekaj kužkov, ki so to funkcijo opravljali v preteklosti in med njimi tudi naša štirinajstletna Sara. Njeno zgodbo in nekaj več informacij ter povezav na društva v Nemčiji in Avstriji, ki se ukvarjajo z oddajo beaglov boste našli na ****.

Pa se slikica naše Sare:





Maja Turk, dr. vet. med.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.395


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #2416 : sreda, 14.01.2009 : 13:01:00 »

vesele tačke, za povezave na komercialne strani veljajo tukaj dolocena pravila. Ce je kaj za napisati okrog teh beaglov, okrog tvoje Sare ali dati link na nekomercialne spletne strani, ki pomagajo beaglom v Nemciji, se to lahko stori tukaj. Zato ta forum obstaja.
Logiran

Micika
rad pišem
****
Sporočil: 445


« Odgovor #2417 : sreda, 14.01.2009 : 13:19:55 »

Ojej... saj me je kar strah vprašat... ampak - kakšne poskuse pa delajo na njih?
Logiran
vesele tačke
novinec
*
Sporočil: 8


WWW
« Odgovor #2418 : četrtek, 15.01.2009 : 10:47:11 »

Živijo,

Jana, hvala za opozorilo. Glede na to, da tema ni bila komercialna, se predvidevala, da to ne  bi smel biti problem. Se iskreno opravičujem.

Dodajam linke društev in info strani, kjer boste lahko našli informacije o tej temi:

 http://www.versuchstiere.de/
http://www.vmf.uni-leipzig.de/ik/wimmunologie/Lehre/WS04/WS04-4-04.pdf
http://www.laborbeagle.de/

Micika, drugi link je na predstavitev, kjer si lahko prebereš o vrstah poskusov. So pa vse strani v nemščini.

Lep pozdrav,

Maja Turk, dr. vet. med.
Logiran
Larra
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 66


« Odgovor #2419 : četrtek, 15.01.2009 : 15:29:27 »

Ojoj...res groznoo sram
Kdo ki obvlada nemščino... Smiley So kje slike tistih, ki jih lahko posvojiš...?
LP
Logiran
Micika
rad pišem
****
Sporočil: 445


« Odgovor #2420 : četrtek, 15.01.2009 : 15:52:45 »

Larra, odpri prvi link in se z miško pomakni navzdol do velikega rderčega ***Achtung neue Notfaelle!!!*** in klikni nanj... tam je nekaj slikc...
Logiran
Micika
rad pišem
****
Sporočil: 445


« Odgovor #2421 : četrtek, 15.01.2009 : 16:04:47 »

Groza... revčki sonca še vidijo ne dokler ne odslužijo svoje dolžnosti...  Cry
Logiran
Micika
rad pišem
****
Sporočil: 445


« Odgovor #2422 : četrtek, 15.01.2009 : 16:10:07 »

A tudi pri nas delajo poskuse na psih?
Logiran
Larra
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 66


« Odgovor #2423 : četrtek, 15.01.2009 : 19:39:53 »

Ojoj kakšni reveži...
Še border collia sta dva...
Jaz bi takoj kakšnega takega beagla posvojila, ampak se doma vrjetno nebi strinjali...
Upam da bo kdo od vas pomagal tem boščkom.. Smiley
Vesele tačke, kakšno je boli oz. je kaj stanje vaše princeske Sare? Ste imeli kdaj težave z njo ...
LP
Logiran
tadeja_n
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 506


« Odgovor #2424 : četrtek, 15.01.2009 : 22:36:28 »

A tudi pri nas delajo poskuse na psih?

So jih v Krki.
Logiran
vesele tačke
novinec
*
Sporočil: 8


WWW
« Odgovor #2425 : petek, 16.01.2009 : 15:24:37 »

Sara je bila poležena 15.3.1995 v Krki in ima njihovo evidenčno številko na notranji strani uhlja. Sicer pa je živela na Veterinarski fakulteti, kjer smo jo tudi mi dobili. Ko sem še študirala, so bili njihovi beaglčki v pesjakih, prav veliko, razen osnovnih zadev, pa se z njimi niso ukvarjali. O poskusih na njih ne vem prav veliko - študentje smo jih imeli za demonstracijo kliničnega pregleda (pregled bezgavk, poslušanje srca, merjenje temperature in utripa ter frekvence dihanja...) ter za kakšen odvzem krvi. Da bi kdo z njimi direktno slabo ravnal, nisem videla, žalostilo pa me je to, da so bili ves čas zaprti na betonskem dvorišču. Študentje z njimi veliko stika nismo imeli, razen ko jim je bilo treba počistiti - spominjam se, da so se vsi razbežali, ko sem stopila v pregrado. Eni so se skrili v pesjake, drugi so tekli levo-desno in lajali...bil je kaos. Sara je bila takrat med njimi, ampak meni se še ni sanjalo, da bo tale mali "želodek", kdaj našel pot v naš dom in naša srca.
Ko smo doma naenkrat ostali brez svojih dveh šnavcerk, sem si jaz kupila dolgo želenega rodezijskega grebenarja. Moja mami pa si je želela manjšega psa, ki ga bo lahko vzela v naročje. Moj edini pogoj je bil, da ima kratko dlako, saj je celotna nega - striženje, trimanje, odvozlavanje vozlov in čiščenja travnih ježkov iz kožuščka naših prejšnjih kosmatincev padla name. Nekako sva se dogovorili, da bova pogledali po azilih in ponudili dom kašnemu težje posvojljivemu psu - ponavadi so to starejši, psičke, kakšni, ki so razvili kakšno neželeno vedenje...v tistem pa sem dobila klic od kolegice veterinarke, ki mi je povedala, da so na Veterinarski fakulteti s poskusi prenehali in da oddajajo še zadnje beagle. Sicer so nehali že pred časom in so bili kužki nekaj časa v oskrbi na drugi lokaciji - v smislu pasjega hotela, kjer so imeli nekoliko bolj primerno življenje, vključno s sprehodi po gozdni okolici. Ko smo prišli spoznati Saro, sem z veseljem ugotovila, da je vzdušje čisto drugačno kot pred leti, da se osebje ukvarja z njimi, jih vodi na krajše sprehode in da so ves čas v sicer svojem boksu, ampak so v notranjih prostorih in v stiku z ljudmi in drugimi psi. Sara me najprej ni upoštevala niti malo. Dogovorili smo se, da pridemo še enkrat, tokrat z drugo psičko in če se bosta ujeli, gre enajstletna Sara z nami domov v Portorož. Vmes sem mami (ki je imela prav tiste dni rojstni dan) sestavila čestitko v imenu Sare, da jo "darilo" nestrpno čaka v Ljubljani in tako smo šli vsi v kompletu spet do Sare. Vse je potekalo super, na poti nazaj sta Sara in naša rodezijka že spali stisnjeni skupaj na zadnjem sedežu. Mi pa srečni.

Prve dni pri nas je bila Sara samo v svoji kletki. Šla je ven toliko, da se je kje na skrivaj polulala, potem pa "frrrrrrr" nazaj noter. Če si jo klical in jo vabil, ni prišla, ampak se je prihulila k tlom ali pa zlaufala v kletko. Isto je bilo tudi, ko si hotel iti na sprehod. Bala se je avtomobila, ko je bila pa enkrat noter, pa je bilo ok. Ko se je navadila na nas, pa je bila še vedno nezaupljiva do vseh ostalih. Jokala je, ko je bila sama. Nasploh se je držala "pri tleh". Smo pa kmalu videli, da je zelo radovedna in se ful veseli novih krajev (jasno, veliko novih vonjev) Če zdaj, po dveh letih skupnega bivanja potegnem črto, lahko povem, da je Sara naredila velike korake tudi pri nas, čeprav sem bila prepričana, da so res veliko že naredili na fakulteti tista zadnja leta pred oddajo. Najprej jo je bilo treba prepričati, da je avto fajn - ko je pogruntala, da se gre z avtom na izlet, zdaj vedno, ko gremo ven, prav išče, kje je avto. Treba jo je bilo tudi navaditi, kje se lula in čeprav se še zgodi tu pa tam kakšna "nezgoda", smo se to v glavnem zmenili. Kar me je zadnje dva meseca razveselilo in se mi je zdel prav velik napredek, je bilo to, da zdaj že veseljem pride sama od sebe (ali pa na klic), skoči na kavč in se uleže zraven nas za zasluženo dozo božanja. Tudi ko primem v roko njen fleksi, se le še redko teče skrit. Pride k vratom z dvignjenimi uhlji in vidnim navdušenjem, pa tudi rep od časa do časa že dvigne v skoraj "beagle držo". Opažam tudi, da gre na sprehodu zdaj že skoraj na redni bazi pozdraviti kakšnega človeka, ki jo vabi k sebi. Le še gužve in hrupa se včasih zboji. S srečevanjem psov Sara ni imela nikoli težav, raje ima bolj umirjene. Take energetske bombe, kot je naša druga psička, ki ji prilafuajo z neverjetno hitrostjo mimo glave, ji grejo malo na živce in jih ignorira (v upanju, da jo bodo pustile pri miru). S takimi bolj umirjenimi pa se celo poigra (samo ti ponavadi pa njo ignorirajo). Sicer pa doma Sara odlično shaja ne samo z našo drugo psičko (spita skupaj), ampak tudi z obema našima mucama in tudi občasnimi obiskovalci, psi ali mucki, ki jih imamo v začasni oskrbi/na obisku.

Pri Sari spodbujamo in nagrajujemo če pokaže samozavestno obnašanje, pazimo, da naloge niso pretežke in da napreduje postopoma. Od "klasičnih" vaj je sta na repertoarju "sem" in pa "Sara" (za pozornost) in to je zdaj že zelo v redu. V glavnem imamo se fajn, si smo super srečni, da smo skupaj in nobeden od nas (mislim, da lahko rečem tudi za Saro) ne razmišlja veliko o preteklosti. Spomnila sem se spet na to problematiko, ko sem našla aktualen oglas za oddajo bivših poskusnih beaglov v tisti reviji, kar sem že napisala nekaj postov nazaj in se mi je zdelo pomembno, da povem tudi naprej, da se te stvari še dogajajo v tujini. Kajti po mojih podatkih v Krki že kar precej časa nimajo več psov. Ampak to neuradno, nobenih pordobnosti ne vem. Sicer obstajajo protokoli in standardi o oskrbi laboratorijskih psov, od obvezne socializacije do načinov zmanjšanja bolečine pri nekaterih poskusih, ampak psi potrebujejo še druge stvari, ki jim pa tako življenje ne more nuditi - ljubezen in vzgojo "svojega" človeka, svoj dom in okolje, ki jim nudi dovolj različnih doživetij. In če je kdaj res, da se od svojih štirinožcev kaj naučimo, je to v Sarinem in mojem primeru še kako res - kako se razveseli vsake malenkosti - takrat ji prav zažarijo očke... kdaj tudi zameri in pokaže, da ji kaj ni prav, ampak je vedno pripravljena pogledati, da zadeve le niso take, kot so se ji zdele prvi trenutek...
Pri nas je torej zgodba s srečnim koncem - je pa res, da se ukvarjaš s stvarmi, ki so za katerega drugega kužka samoumevne. Ampak vse se da, če se hoče. Upam, da sem s svojim pisanjem in opozorilom vseeno koga spodbudila, da se bo morda odločil, da posvoji beaglčka iz laboratorija. Aja, morda velja dodati tudi to, da so ti kužki v glavnem vsi kastrirani in sterilizirani, tako da ni nadaljnjih neželenih razplodov.
Logiran
Larra
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 66


« Odgovor #2426 : petek, 16.01.2009 : 18:53:11 »

Uff...vidim da je bila potem Sara v tem času ko jo imate zelo pridna Smiley Smiley
Upam da jo kdaj spoznam...
Tudi jaz upam, da se bo kdo usmilil teh ubogih beaglov in kakšnega posvojil.. Sem prepričana da mu bo pes bolj hvaležen, kot pa kakšen iz zavetišča, kjer se jih za primerjavo teh razmer ne godi slabo...
LP
Logiran
Vixen
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.804


« Odgovor #2427 : sobota, 17.01.2009 : 10:24:10 »

vesele tačke, če se zelo ne motim, sva bili na faksu sošolki (Petra Berce). Wink

Če se jaz prav spomnim, so imeli beagli, ki smo jih imeli na vajah pod kožo vgrajen nek srčni spodbujevalnik ali nekaj takega; poskuse pa so delali medicinci in ne veterinarji.
Fajn, da si se zavzela za eno od beaglic. Tam v pesjakih se nobene tudi dotaknit ni dalo, samo en samček je bil res prijazen. In super, da so se sploh lotili socializacije. Smiley

Lp, 5ra
Logiran
vesele tačke
novinec
*
Sporočil: 8


WWW
« Odgovor #2428 : sreda, 21.01.2009 : 18:36:49 »

He he, ja....Sara vseeno ni tak angelček in ima na vesti nekaj naših hišnih predmetov. Pač sproti ugotavljamo, kaj zna in kaj ne zna in se potem tega lotimo. No, pri uničenih predmetih (daljinec od DVDja, plastični prtiček) je šlo za našo nepazljivost in smo pač pospravili ter zaključili zgodbo. Sem jo pa dobila prejšnji teden, ko sem po prihodu iz Ljubljane odprla prtljažnik od avta, s pletenim povodcem v gobcu. Ves ta čas ga je žvečila in ko sem ji ga vzela iz gobčka, je samo padel na dva dela. Ob tem je slišala en odločen "NE!" in jaz sem se krcnila v glavo, da ga nisem prej pospravila na sprednji sedež....

Ima pa še eno "cvetko" - Sara namreč ljubi raznorazne kakce, v katerih se z veseljem povalja in bolj ko so mehki, bolj je vesela. Tako da sva že parkrat šli domov zaviti v brisačo in s prvo postajo v kopalnici. Enkrat sem jo dobila  na delu in odločno skregala. Takrat sem jo videla prvič užaljeno - to pokaže tako, da se drži na nekaj metrov razdalje, pogleduje nazaj in mežika z napol zaprtimi očmi. Je trajalo cel sprehod do konca, potem pa sva bili v redu. He he, ko sem jo peljala na obisk na kliniko, kjer je bila prej, sem jim povedala za njeno veselje do tega in so se samo namuznili ter pohihitali, češ da to pa je res in da so "pozabili" omeniti, ko so nam jo predali. No pa saj ni važno, to ne bi ničesar spremenilo, Sara bi še vedno prišla k nam.

Ampak zdaj ko vemo, kaj so njene razvade, pač poskrbimo, da do njih ne pride. In smo vsi zadovoljni.

Heeeeej Petra! Te je pa lepo videti (brati)!! Kako si kaj? Vidim, da se tudi ti spominjaš podobne situacije....no, res, neverjetno, v kakšnem neprimerljivo boljšem stanju sta bila Sara in Lojze (ostale so že oddali prej), ko sem ju jaz po tolikih letih spet srečala. Vse pohvale osebju hospitala, ki se je z njimi ukvarjalo in jih socializiralo do tam, kjer sem potem prevzela Saro. No, tudi naša sošolka Alja je pred časom vzela eno od psičk - Pupo, če se je spomniš. Mislim da je bila precej drobna psička. Pupa ni imela sreče, kmalu po oddaji je žal zbolela za diabetesom in kljub trudu, so se morali predati in jo uspavati....Alji je še zdaj zelo hudo. Petra, pogooglaj me, pa bova rekle kakšno "s faksa" še po privat kanalu! ;-)

Lep pozdrav, Maja in seveda Sara!
Logiran
vesele tačke
novinec
*
Sporočil: 8


WWW
« Odgovor #2429 : sreda, 21.01.2009 : 18:38:06 »

Larra, če želiš spoznati Saro, se lahko zmeniva za kak sprehod! ;-)
Logiran
Strani: 1 ... 157 158 159 160 161 [162] 163 164 165 166 167 ... 197   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 6  |  Tema: Beagle
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines