mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 07.10.2024 : 00:44:13

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: novofundlandec - čvek
Strani: 1 ... 25 26 27 28 29 [30] 31 32 33 34 35 ... 105   Dol
Natisni
Avtor Tema: novofundlandec - čvek  (Prebrano 166836 krat)
0 članov in 13 gostov pregleduje to temo.
M|my
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 142


« Odgovor #435 : petek, 01.07.2005 : 16:47:26 »

Js sm vidla enkrat evropski tip (dolga dlaka) pa sem ugotovila da so mi ameriški bolši k majo krajšo dlako  Grin sicer sem pa tut sama zmešana s temi lastnostmi kaj ma kateri tip. Cheesy

Lp
Logiran
newfi
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 102


« Odgovor #436 : petek, 01.07.2005 : 17:26:28 »

Halo, se opravičujem za malo molka, ampak naše kepe so kar zahtevne in se po cel dan okvarjamo samo z njimi, sploh pa moramo izkoristiti trenutke, ko so še znami.Zanimiva tale tema o ameriških in evropskih tipih. V marsičem se strinjam z vami, jaz moram reč, da sem imela šanso živeti in spoznati oba tipa, sicer evropskega samo enega naš dragi Švrk je bil evropski tip, so razlike med njimi in to več razlik od karakterja do izgleda, vsekakor sem jaz pristaš ameriškega tipa, ki je pravzaprav osnovni tip in za moje pojme bolj ustreza standardom  kot pa evropski. Kot ste že ugotovili je evropski tip šibkejši ni pa nujno tudi manjši, predvsem ima precej lažje okostje, manj dlake, katera je skoraj praviloma valovita, po standardu naj bi bila ravna z ogromno podlake, katera ščiti pred mrzlo vodo, to da evropski tipi nimajo dlake po glavi ne drži povsem, ker naš Švrk jo je imel, razlika je tudi v sami glavi, glava ameriškega tipa je precej bolj močna z močnim krajšim gobčkom in izrazitimi "žnablji", kar se pa tiče karakterja bi pa rekla, da se spet nagibam v prid ameriškemu tipu, kajti oni so bolj temperamentni, živahni, ubistvu imajo karakter tak kot ga opisuje standard in ne drži da je evropski tip bolj deloven in bolj primeren za agiliti, naša Mandy, (pa je čisto ameriški tip), si je namreč pri domačem agilitiju (preskočila je namreč ograjo od 1,5 do 2 m visoko) poškodovala nogo, da ne govorim kako močan nagon ima po reševanju iz vode, za Švrka tega ne morem trditi, je pa res, da je imel on hudo displazijo, pa vendar tudi nagona po reševanju ni imel tako razvitega kot ga ima Mandy, niti plaval ni tako z navdušenjem kot Mandy. Ja navidez zgledajo ameriški tipi res bolj okorni, vendar pa že gibanje pove svoje, imajo skoraj praviloma lepše gibanje kot evropski. Kar se pa tiče tega kateri tip prevladuje pri nas bi rekla, da vsekakor evropski, pa ne samo pri nas tudi v Nemčiji in v Avstriji, le Italija in Madžarska se mi zdi imata več ameriškega tipa, kot evropskega, lahko da se motim, ampak mislim, da ne, je pa res, da je Italija kar malo nazadovala glede kvalitete, Madžarska se pa zelo uspena. Ma zdej sem vam pa napisala cel roman, kdo bo to bral tudi ne vem.

lp, Marjana
Logiran
n3wfka
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 343


« Odgovor #437 : petek, 01.07.2005 : 17:51:41 »

Jaz sem vse prebrala (pa še prekratko je bilo  Cheesy)!
Mi je pa zdaj fajn, da so končno razjasnjeni ti dvomi o ameriških in evropskih tipih. Prej mi je bilo vse bolj v meglo zavito. Na internetu do zdaj recimo sploh še nisem zasledila izraza ameriški ali pa evropski tip.

newfi:
A tisti dve  psički sta že našli nove lastnike?
Aja, pa za tisti opis bom kaj poklicala, hvala!

Lp
Logiran
T.M.T
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 577


« Odgovor #438 : petek, 01.07.2005 : 21:48:28 »

Najprej bi se opravičila N3wfi,ker nisem vedela,da je poznavalec sram.Tako da oprosti.

Potem je na vrsti Lilit.Ja slikce so ravno dobre prišle na net.Krivec pa je moj brat (Tiger),saj sem ga  mesec dni prosila za dovoljenj in za vsako sliko molila,če jo lahko dam.In je bilo premalo slikic (še sedaj jih je takooooooo malo Cry ).No pa upam,da se kaj kmalu pojavi prijateljica pa sosed z digitalcem.

Newfi:super si!Jaz sem tudi vse prebrala.Ampak meni so rekli,da z njufkotam ne moreš trenirat agiltiya.Ej super razlage so to.

No hvala vsem (Newfi,N3fika,Alepes,Ssidney...) super ste  Kiss
Logiran
n3wfka
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 343


« Odgovor #439 : sobota, 02.07.2005 : 15:22:20 »

Najprej bi se opravičila N3wfi,ker nisem vedela,da je poznavalec sram.Tako da oprosti.

 Shocked Tud jaz nisem vedla, da sem poznavalec. Eh, daleč od tega! Sem samo ljubitelj (za enkrat! Wink ). Tako ni se za kaj opravičevat, se nisi zmotila.  Wink

Pa tvoj njufko je res lep, zelo ima lepo dlako. A ga ti češeš? Sčim ga pa hranite?

Lp
Logiran
T.M.T
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 577


« Odgovor #440 : sobota, 02.07.2005 : 16:35:25 »

Hehe.Jaz sem tudi ljubiteljica.Pa povej,ko boš poznavalec.

Pa tvoj njufko je res lep, zelo ima lepo dlako. A ga ti češeš? Sčim ga pa hranite?

Hvala.Danes ali pa jutri pridejo nove slikice.Nekaj mi jih je pa res ratalo Tongue.Ja češem ga jaz hranimo pa ga...joj sploh ne upam povedat.Bom kregana.S Chappijem sram.To pa zato,ker ga dobro prenese,pa še prhljaja smo se znebili.Čeprav bi jaz šla rajši na Hill's...
Logiran
flufi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 292


« Odgovor #441 : sobota, 02.07.2005 : 17:20:13 »

Po kaksnih kriterijih ste uvrstili tip crnega primerka s prve in tip belo-crnega primerka z druge slike pri postu #422 pod evropski tip Huh Jaz vidim masivno buco, ki se ne zlije s telesom,  za dlako pa ne morem rec drugega, kot to, da je temeljito postrizen... zagotovo ne more biti evropski tip hehe.

Kot drugo, noben belo-crn njufi ni evropskega tipa, temvec kanadskega ali ameriskega. Kanadski tip belo-crnega njufija lahko vidite v mojem avatarju in na moji spletni strani.

Kolikor spremljam vzrejo njufijev v SLO, mislim da vsi tisti, ki "parimo" pod strokovnim vodstvom g. Fanturja, ne mesamo evropskega tipa v vzrejo, temvec parimo ameriski-ameriski ali v dolocenih primerih z namenom kakega solidnega belo-crnega legla ameriski-kanadski. Marjana, popravi me, ce sem kaj usekala mimo.. Cool

Newfi, jaz sem prebrala tvoj roman hehe - bi dodala mogoce se to, da se zaradi mocnih gobcev & glav ameriski in tudi moj bolj slinijo (imajo gobci ohlapnejsa tesnila  Wink ) Po moje imajo evropski lahko zelo bujen kozuh, ki pa nekoliko cudno izgleda, ko izpod njega zagledas stiri tanjse noge in ozji gobcek.

Potem pa je tu se tretja varianta kozuha: zelo gost, kakovosten, a dlaka krajse dolzine..
Logiran
n3wfka
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 343


« Odgovor #442 : sobota, 02.07.2005 : 17:25:42 »

Flufi, a nam lahko malo več poveš še o razliki med kanadskim in ameriškim tipom?  Wink

Lp
Logiran
newfi
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 102


« Odgovor #443 : nedelja, 03.07.2005 : 01:02:13 »

Me veseli, da ste prebrali moj roman, predvsem zato, ker vidim, da še obstajajo resnični ljubitelji te res čudovite pasme, neglede na to kateri tip je to, čeprav, no ja ameriški je res zame lepši. Se strinjam, da vzreditelji pod budnim očesom G. Fanturja pazimo, da parimo ameriški tip z ameriškim, pa ne samo to, tudi ameriški tip z ameriškim mora biti kar se da v skladu z standardom in seveda kar se da zdravstveno čimbolj brezhibno. Kar se pa tiče še tretjega tipa in sicer kanadskega pa še nimam nobenega vedenja o tem, to pa mislim, da bi vam znala Flafi bolje razložiti.  Imamo pa res še dve psički na voljo, bom poskusla spet kake slikice prilimat, so res ful ful dobre, smo imeli pred dvema dnevoma kolektivno kopanje in sušenje pa moram reč, da so bili prav pridni in da se fena sploh ne bojijo in da so prave frajlice, da so ful rade lepe, res imamo polno užitkov z njimi, samo kaj ko čas tako hitro beži in bomo zelo hitro brez njih. Ma ljudje to bi morali kdaj doživeti, ko mali tropek zasliši tvoj glas in prileti kot nor, pa čeprav samo zato, da jih počohaš, vzameš naročje in se poigraš z njimi, to je užitek svoje vrste. Pa spet vam pišem romane, kar ustavte me, ko me boste imeli dovolj, prav.

lp, Marjana
Logiran
bina
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.790


« Odgovor #444 : nedelja, 03.07.2005 : 01:07:21 »

Zakaj pa tako strogo pazite, da se pari ameriški tip z ameriškim in evropski z evropskim? Ker pri bernardincih tudi obstajata 2 tipa: evropski in ameriski. In obstajajo ogromne razlike med njimi. Ampak vseeno jih parijo med seboj. Pač, jaz imam evropski tip samičke. In če bom nasla kaksnega super samcka, ki bo pac ameriski tip-nic zato. Lahko se pari. In nihce mi tega ne odsvetuje. Edini problem pri ameriskemu tipu je to, da ni vec v sorazmerju (razmerje tace: trup ni vec 50:50 ali najvec 55:45, ampak so tace precej nizje kot trup).

LP Jana
Logiran
Lilit
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.364


« Odgovor #445 : nedelja, 03.07.2005 : 10:35:04 »

Lepo da se je tudi nasa tema malo razzivela Cheesy Newfi ti kar pisi romane, mislim da jih vsi z veseljem beremo, ker so ful zanimivi Smiley
Logiran
M|my
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 142


« Odgovor #446 : nedelja, 03.07.2005 : 13:07:19 »

res je Wink
Logiran
n3wfka
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 343


« Odgovor #447 : nedelja, 03.07.2005 : 21:46:29 »

Ja newfi kar piši! Verjamem, da vsak izmed njufkoljubcev z veseljem to prebere.

No pa še dva linka toliko za predstavo, koliko se lahko predstavniki iste pasme razlikujejo. Jaz nisem mogla verjet, saj je več razlik kot podobnosti  Shocked. Pa obe psarni sta ameriški.

http://www.lakecrew.com/pouchcovepwds/newfies/Matthew.html

http://evarista1.tripod.com/pics15.html

Lp
Logiran
n3wfka
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 343


« Odgovor #448 : nedelja, 03.07.2005 : 21:50:21 »

Aja, pa še to sem pozabila reči, da res si ne predstavljam, kako je mogoče dva tako različna psa ocenjevati po istem standardu.  Undecided

Lp
Logiran
T.M.T
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 577


« Odgovor #449 : nedelja, 03.07.2005 : 22:07:54 »

Joj ampak tale njufi pa meni deluje na enega mešanca med njufkom pa še nečem.Meni je flufijin popolnoma drugačen.Ne vem no...kaj pa mislite drugi???

...res si ne predstavljam, kako je mogoče dva tako različna psa ocenjevati po istem standardu. Undecided

N3ewfi se popolnoma strinjam s teboj.Tako sta si različna.Pa sta res oba ameriška Huh ?

Pa še to.Jaz sem tudi zelooooooooooooooooooo vesela,da se je tema razživela Wink .
Logiran
Strani: 1 ... 25 26 27 28 29 [30] 31 32 33 34 35 ... 105   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: novofundlandec - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines