Ok pišem še enrat, ker mi je prej ta škatla zablokirala lih ko sem oddala "send" (pa tako fajn sem imela napisano in tako veliko
Zdje ne bo pol tok OK spisano grrrh
Spomladanski vzrejni?
19. maj 2003Dolgodlaki prinašalec - če res tako piše v rodovniku, je to samo dokaz kako so strokovno neusposobljeni na KZS tisti, ki imajo opravka z rodovniki... Problem kje se nahaja slovenska kinologija pustimo raje ob strani.
Pasma v SLO 1. 90 % slovenskih FCR izhaja iz sester Cente in Corine, prvih dveh FCR v državi, pripeljanih v 80. letih
2. večina njunih potomcev (mislim, da sta imeli vsaka po 3 legla) ima diskvalifikacijsko napako, ki se prenaša naprej - napačen ugriz
3. zgornji razlog je glavni zakaj je pasma na sceni povsem neprisotna, saj je bila vzreja že takoj na začetku zabremzana preko njunih potomcev
4. na "sceni" niso ravno prisotni, med reševalci jih je ene 5 mogoče (pa še to ko gredo v pokoj njihovi vodniki posežejo po drugih retrieverjih), v agilityu vem celo za 2... razstave pa odpadejo za večino SLO FCR ravno zaradi zgoraj omenjenega ugriza in pa zaradi netipičnosti ostali, torej je vse odvisno od tega ali pride Sanja ali ne
Retrieverka ko boš imela male vztraji pri pravih lastnikih, pa čeprav to pomeni da boš kakega imela doma do 3-4 meseca (madička ne lastnika
Slej ko prej boš našla prave ljudi in le tako bo pasma imela optimalne šanse za obstoj. Boš videla kako se boš dobro počutila na koncu.
Pošasten primer od lani:
v LJ je bilo po dolgem času spet rodovniško leglo FCR (ja tudi nekaj nerodovniških je že bilo - napačen ugriz pri starših in ni vzrejnega jasno). Še danes nam je neznan vzrok zakaj je prijavila samo 5 mladičkov, ostale pa prodala kot nerodovniške (v popisu so bili navedeni kot mrtvi)...
Da ne omenjam kakšen neprijeten šok je bil to šele za lastnico plemenjaka. A noben ni mogel nič več. Škoda je bila narejena.
Sicer pa FCR tudi drugod ni popularna pasma, kar he pravzaprav super, saj le tako ostane taka kot je originalno in neizprijena (primer: labradorji in zlati prinašalci, dve najbolj popularni pasmi, 60 % jih je to samo še po rodovniku).
Drugače pa bi se lahko tukaj oglasil Tonko, kot lastnik pokojne Cente...