mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
nedelja, 24.11.2024 : 20:51:43

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 8  |  Tema: Flat Coated Retriever
Strani: 1 ... 124 125 126 127 128 [129] 130 131 132 133 134 ... 155   Dol
Natisni
Avtor Tema: Flat Coated Retriever  (Prebrano 214566 krat)
0 članov in 3 gostov pregleduje to temo.
retrieverka
odvisnež
Spol: Ženska
Sporočil: 734

« Odgovor #1920 : četrtek, 27.10.2005 : 19:46:06 »

Ne to ni prvo cokoladno leglo - in definitivno ne zadnje Cool Benka je iz Trzica.

Marjetka: Imas popolnoma prav glede obesanja - ma sem navajena Wink Glede rjave barve pa pri mladicih ni za sodit ves - mladicki imajo vsi zelo cudovito barvo in so ful lustkani! Smiley No jaz komaj cakam Cheesy
Logiran
flatka
odvisnež
Sporočil: 597

« Odgovor #1921 : četrtek, 27.10.2005 : 19:49:46 »

Citat
mladicki imajo vsi zelo cudovito barvo in so ful lustkani!
Potem si jih že videla  Cheesy
Logiran
retrieverka
odvisnež

« Odgovor #1922 : četrtek, 27.10.2005 : 21:34:35 »

tehle benkinih ne - govorim nasplosno o rjavih mladicih...
Logiran
flatka
odvisnež

« Odgovor #1923 : četrtek, 27.10.2005 : 23:09:03 »

Citat
govorim nasplosno o rjavih mladicih...
ja to pa vsekakor  Wink

Lp
Logiran
flatka
odvisnež

« Odgovor #1924 : petek, 28.10.2005 : 14:13:18 »

Sem brskala nazaj, ko smo se že nekaj takega pogovarjali, pa nisem našla.  Undecided

Malo bolj genetsko obarvano vprašanje.
Ali mogoče obstaja čokoladni flat, ki je dominanten za rjavo barvo, ali so pri flatih samo črni dominantni, čokoladni pa recesivni?  Roll Eyes  Tongue
Logiran
Marjetka
odvisnež
Sporočil: 540

« Odgovor #1925 : petek, 28.10.2005 : 14:16:01 »

Se mi zdi, da je ta druga varianta - crna dominantna, rjava recesivna... Roll Eyes

Logiran
flatka
odvisnež

« Odgovor #1926 : petek, 28.10.2005 : 14:18:27 »

Se mi zdi, da je ta druga varianta - crna dominantna, rjava recesivna... Roll Eyes

Grin
Meni se tudi zdi in sem skoraj prepričana (manjka 1%)  Tongue, sprašujem le informativno, če je mogoče možno.  Smiley
Logiran
Marjetka
odvisnež

« Odgovor #1927 : petek, 28.10.2005 : 14:46:04 »

Caki, caki... sem se spomnila, da gre za dvojno vijacnico.... se pravi so geni po parih. Gen za rjavo barvo je recesiven, za crno pa dominanten, potlej so pa mozne kombinacije parov

rr = cokoladen kuza
Cr ali CC = crn

Kam se pri vsem tem vklopi rumena barva, mi pa ni jasno???  Huh
Logiran
retrieverka
odvisnež

« Odgovor #1928 : petek, 28.10.2005 : 15:32:42 »

Marjetka ima prav!

Malo bolj genetsko obarvano vprašanje.
Ali mogoče obstaja čokoladni flat, ki je dominanten za rjavo barvo, ali so pri flatih samo črni dominantni, čokoladni pa recesivni?  Roll Eyes  Tongue
Tale je malo bosa oz. zmedena Roll Eyes

Ni dominaten flat oz. pes pac pa njegovi geni, tocno tako kot je napisala Marjetka. Potem pa imas razlicne kombinacije in poznavanje teh vodi do tega da vemo kaj bo padlo iz neke kombinacije.

Primer:
C = crni dominantni gen
r - rjavi recesiven gen

CC - crni pes, ki nosi samo crno
Cr - crni pes ki nosi rjavo
rr - rjav pes

CC + CC = CC + CC+ CC + CC
CC + Cr = CC + CC + Cr + Cr
Cr + Cr = CC + rr + Cr + Cr
CC + rr = Cr + Cr + Cr + Cr (to je bila kominacija mojega legla)
Cr + rr = Cr + Cr + rr + rr (to je potencialna kombinacija npr. Ajsinega legla)
rr + rr = rr + rr + rr + rr (kombinacija benkinega legla)

Iz tega zdaj recimo lahko ful logicno potegnete vsa dedovanja barve.

Rumena ki se prikljuci zraven je podobno kot pri labradorcih. O tem pa je bilo ze nekje govora v temi o LR.
Logiran
flatka
odvisnež

« Odgovor #1929 : petek, 28.10.2005 : 15:42:46 »

Citat
Ni dominaten flat oz. pes pac pa njegovi geni,
No ja, saj sem tako mislila.  Wink

Zanimalo me je, če je možno, da sta oba gena za barvo, tako rjavo, kot črno, lahko KODOMINANTNI?
Logiran
flatka
odvisnež

« Odgovor #1930 : petek, 28.10.2005 : 15:57:15 »

Zanimalo me je,...
No v bistvu me še zmeraj zanima  Grin   Tongue

Wink
Logiran
Marjetka
odvisnež

« Odgovor #1931 : petek, 28.10.2005 : 16:54:42 »

Cr + Cr = CC + rr + Cr + Cr

Se pravi imata lahko celo oba crna starsa kaksnega rjavega mladicka! Shocked To si pa res nisem mislila! Kako pa vzreditelji vejo, ce je pes CC ali Cr? (recimo v primeru ko sta bili v leglu mozni obe varianti) Roll Eyes
Logiran
anana
nekaj malega že vem
Sporočil: 214

« Odgovor #1932 : petek, 28.10.2005 : 20:00:28 »

retrieverka, a pa rumeni vseeno dobijo rodovnik Roll Eyes? Ne razumem ravno najbolje tega z rumeno, a Nara in ostali mladički imajo tudi kaj rumenih genov, če jih ima Chili?

Pa še malo za popestritev: Nara med lajanjem plahuta z ušesi

Lp, Ana Smiley
Logiran
retrieverka
odvisnež

« Odgovor #1933 : petek, 28.10.2005 : 20:03:04 »

Zanimalo me je, če je možno, da sta oba gena za barvo, tako rjavo, kot črno, lahko KODOMINANTNI?
Ne. To da je črna dominantna in rjava recesivna je dejstvo. To kaksni barve mladicki pa je odvisno od paritvenih kombinacij.

Se pravi imata lahko celo oba crna starsa kaksnega rjavega mladicka! Shocked To si pa res nisem mislila! Kako pa vzreditelji vejo, ce je pes CC ali Cr? (recimo v primeru ko sta bili v leglu mozni obe varianti) Roll Eyes
Ja seveda! To je bilo recimo v primeru legla v katerem je bil Val. Oba starsa crna a oba z enim rjavim starsem (oba morata biti Cr!) Ugotoviti ali pes nosi rumeno ali rjavo se da enostavno z DNA testom. Tako se tudi ugotavlja nosilce rumene in ze v startu preprecuje rumene mladice ki pac niso priznani - torej pomaga pri odlocitvi za plemenjaka.
Logiran
retrieverka
odvisnež

« Odgovor #1934 : petek, 28.10.2005 : 20:10:13 »

retrieverka, a pa rumeni vseeno dobijo rodovnik Roll Eyes? Ne razumem ravno najbolje tega z rumeno, a Nara in ostali mladički imajo tudi kaj rumenih genov, če jih ima Chili?

Priznam da ne vem ali bi rumeni mladici dobili rodovnik v Sloveniji (če že pa imajo seveda takoj vzrejno prepoved in tudi na razstave nima smisla) sram . Pes je dajansko rodovniski ce sta starsa oba, rodovnik je pac papir ki govori o prednikih, ne nekaj s cimer nas pes postane poseben. Rumeni mladicki so kuzki kot vsi drugi in si zasluzijo ljubezen. Ampak ce ze govorimo v tem okviru pac niso zazeljeni s stalisca vzreje in standarda. In rumeni geni niso neka bolezen ki bi se je bilo treba bati.

Ali Nara in ostali nosijo rumene gene ne morem reči. Ne vem ali Chili nosi rumene. Najlažje bi bilo to preveriti s testom. Ima nekaj prednikov ki nosijo rumene a s tem ni se nic receno in glede na to kar je do zdaj paril (kombinacije) bi rekla da zelo verjetno ne nosi rumene. Jo pa nosi Robin, torej Ronin očka. Obstaja verjetnost da jo nosi Rona - spet seveda ni nujno in možno d ajo tudi kdo od mladičev. Ajšo bom morda dala testirat. Odvisno za katerega samca se bom na koncu koncev odločila. Kot sem ze rekla, to ni bolezen in rumenim mladicem se prav s tem znanjem enostavno izognemo.
Logiran
Strani: 1 ... 124 125 126 127 128 [129] 130 131 132 133 134 ... 155   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 8  |  Tema: Flat Coated Retriever
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.