Standardni način je iz osnovnega položaja: pes sedi s plečko ob naši levi nogi in gleda okrog na začetku... Ko pogleda - klik.
To se stopnjuje. Pol se narediš kot da greš naprej in pes mora gledat... Ko to dela probaš naredit korak, pes gre s tabo in te gleda... Postopoma stopnjuješ. To je čisto navadna metoda. S klikerjem ali brez.
Druga varianta pa je, da ti pes (bilo kje je) sledi s pogledom. Ni važen osnovni (prisilni) položaj. Pač pes te samo gleda v oči, ti na začetku samo stojiš, pol se malo prestopaš, kasneje narediš kak korak... Pes naj te nebi samo gledal, ampak ti tudi sledil. Brez kakih povelj.
Kot nekaka igrica sledi mi.
Zdaj ko malo vadim vadim oboje. Škodit ne more verjetno
Vidim pa, da ji prva metoda ni tako všeč, ampak ji postaja in mi je glede na trenutno stanje boljši pristop in se ji je pozornost lepo popravlja, s tem, da lepo postopoma podaljšujem čas trajanja vaje, da si prisluži nagrado.
Lažje mi je, ker pes že ve kaj se od nje pričakuje, samo ne da se ji, ker ji prej ni bilo treba kar nekaj časa
pa verjetno je še malo pubertete zraven...
Druga metoda je dosti hitrejša na sploh in po moje da boljše rezultate. Malo kombiniram, da je pač bolj zanimivo.
Ker ob tem sledenju pogledu, lahko psa komot pripelješ v idealni položaj za poleg. Ker če zaostaja te ne more več gledat v oči, če pa prehiteva, se mora spremeniti v sovo
Pes, ki zaostaja ali prehiteva te NE gleda takrat...
Če bi gledal in bil skoncentriran nate bi se k večjemu malo odaljil v stran, kar se pač mimo grede korigira... in ostale vaje naknado vpelješ.