o psih
pasme
galerija
forum
zaščita ivali
posvojite psa
Dobrodošel/la,
gost
. Prosim
prijavi
ali
registriraj
se.
torek, 03.12.2024 : 00:22:12
1 uro
1 dan
1 teden
1 mesec
vedno
Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
mojpes.net
|
o psih
|
vzgoja
|
Učenje vaj, veščin in trikov
| Tema:
kliker
Strani:
1
...
12
13
14
15
16
[
17
]
18
19
20
21
22
...
31
Dol
« nazaj
naprej »
Avtor
Tema: kliker (Prebrano 87775 krat)
0 članov in 9 gostov pregleduje to temo.
Nanook
midi
Spol:
Sporočil: 7.399
NS Lama Tari
Re: kliker
«
Odgovor #240 :
petek, 16.09.2005 : 12:10:11 »
A tudi ce dela klovna iz sebe malcica ne pospesi?
Logiran
"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
TagTu
tukaj sem doma
Spol:
Sporočil: 2.173
«
Odgovor #241 :
petek, 16.09.2005 : 13:00:39 »
Klovna? Kako to misliš? Sicer pa ni v špilu malčica, ampak bjonda
Tamalo imam za šolanje jaz v krempljih, ampak zaenkrat delam preveč dimnih oblačkov, da bi laufala na agilityju
Logiran
Nanook
midi
Spol:
NS Lama Tari
«
Odgovor #242 :
petek, 16.09.2005 : 20:10:46 »
Mislim tako, da s ful visokim glasom "krici" priiidna, hiiitro,... take in podobne klovnske zadeve so pri Tariju kar palile kar se hitrosti tice (nisva agija trenirala, samo tak sva se malo hecala).
Logiran
"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
AklAm
nekaj malega že vem
Spol:
Sporočil: 103
«
Odgovor #243 :
nedelja, 18.09.2005 : 12:11:02 »
Citat
Citat
Pozdrav!
Zanima me, če lahko s klikerjem učimo več trikov (vaj) naenkrat. Na primer "stopiti" v oprsnico in se vrteti v levo stran. Z "naenkrat" mislim ali v eni seansi ali pa v lčenih.
Lp,
Malka
Jaz trenutno delam loceno-ena seansa, en trikec.
Moj proces dojemanja moti predvsem to, da pes dobi povelje šele, ko stvar obvlada.
A ga potem ne zmede preveč, če enkrat želimo prvo in drugič drugo stvar (čeprav, ko še dobro ne pozna povelja, je itak zmeden, ampak vseeno)?
A kdo uči tako, da samo čaka, da bo pes enkrat, ko se mu bo zazdelo, napravil tisto, kar bi želeli? Na primer, da odpre gobec, kar se ponavadi zgodi le ko zeha ali pa bolj "aktivno" diha. A v tem primeru tud poklikate dve stvari (če napravi stvari, ki bi ju radi naredili naučeni, eno za drugo v bolj ali manj oddaljenih trenutkih)
? Al pa na primer, da delate eno vajo z vabo in eno kr tako spontano, a pes potem ni cel zmešan?
Sicer smo mi še čisto na začetku in si še blinkamo.
Ampak imam enih par stvari, ki bi jih bilo najlažje poblinkat, ko bi se slučajno zgodile, in enih par, ki bo jih potrebno "narihtat", pa ne vem, če lahko to kar tako eno čez drugo ...
Logiran
Lilit
rad prihajam sem
Spol:
Sporočil: 1.364
«
Odgovor #244 :
nedelja, 18.09.2005 : 12:46:54 »
Citat: AklAm , nedelja, 18.09.2005 : 12:11:02
Moj proces dojemanja moti predvsem to, da pes dobi povelje šele, ko stvar obvlada.
A ga potem ne zmede preveč, če enkrat želimo prvo in drugič drugo stvar (čeprav, ko še dobro ne pozna povelja, je itak zmeden, ampak vseeno)?
A kdo uči tako, da samo čaka, da bo pes enkrat, ko se mu bo zazdelo, napravil tisto, kar bi želeli? Na primer, da odpre gobec, kar se ponavadi zgodi le ko zeha ali pa bolj "aktivno" diha. A v tem primeru tud poklikate dve stvari (če napravi stvari, ki bi ju radi naredili naučeni, eno za drugo v bolj ali manj oddaljenih trenutkih)
? Al pa na primer, da delate eno vajo z vabo in eno kr tako spontano, a pes potem ni cel zmešan?
Sicer smo mi še čisto na začetku in si še blinkamo.
Ampak imam enih par stvari, ki bi jih bilo najlažje poblinkat, ko bi se slučajno zgodile, in enih par, ki bo jih potrebno "narihtat", pa ne vem, če lahko to kar tako eno čez drugo ...
Moram priznat, da meni klikerja ni ravno uspelo spraviti v prakso z mojo psico
sem pa teorijo dobro nastudirala
Naceloma lahko ucis vec stvari hkrati, ampak samo eno na seanso.
Point je itak v tem, da pes sam pogrunta, kaj hoces. Se pravi, po mojem lahko kliknes, ko zazeha, ce se cez 5 minut popraska, pa kliknes se to.
Enkrat, ko ji "potegne", kaj naj dela, da bos klikala
naj bi zacela sama "ponujat" vedenje, in potem v eni seansi utrjujes samo zehanje, v drugi seansi pa samo praskanje.
No, tako naj bi bilo teoreticno
ampak kot pravim, prakse nimam, tako da...
Logiran
AklAm
nekaj malega že vem
Spol:
«
Odgovor #245 :
nedelja, 18.09.2005 : 13:56:58 »
Jaz sem najprej, preden sem se sploh začela resno ukvarjat z idejo, da bi pa to tudi mi uvedli, razumela učenje s klikerjem kot izključno takšno spontano učenje. Sem mislila, da moraš cel dan čakat, da bo pes zazehal.
In to počneš cel mesec, če mu pač ni do zehanja.
Potem sem ugotovila, da se lahko preprosto tudi postaviš pred njega s klikerjem v roki, pa bo že sam začel kaj migat. In nazadnje je do mene tudi prišla ideja z vabo.
Hja, nič, bomo poskusili.
No, predvidevam, da začet pa je najboljše z eno stvarjo.
Logiran
Nanook
midi
Spol:
NS Lama Tari
«
Odgovor #246 :
nedelja, 18.09.2005 : 14:01:45 »
Hehe, ne, to se zdalec ni edini nacin. Lahko cakas, da sam kaj stori, in potem kliknes. Lahko pa mu do tega pomagas.
Primer: dvig tacke. Lahko bi cakala, da bo sam od sebe kdaj dvignil tacko in takrat kliknila-precej dolgotrajna in (zna biti) tudi dolgocasna zadeva. Zato sem mu zacela pihati v faco in vsakic, ko sem pihnila, je dvignil tacko cez ucke-takrat sem kliknila. V roku 10min ali manj je ze sam od sebe (brez pihanja) dvigal tacko.
"klikanje" ponuja ogromno moznosti, ne mores reci, da je samo ena prava, ker je toliko razlicnih "tehnik" kolikor je psov in vodnikov; vsak pac malce prilagodi zadeve.
Logiran
Sammy
rad prihajam sem
Spol:
Sporočil: 1.634
«
Odgovor #247 :
nedelja, 18.09.2005 : 14:03:35 »
AklAm, jaz klikam samo za vedenje, ki ga želim dobiti. recimo ne kliknem za "preval", če hočem "priklon". pri obeh uporabljam podobno držo telesa, kar psa zmede in včasih pomeša, ampak kliknem pa vselej samo za tisto, kar v tistem trenutku želim.
Logiran
Nanook
midi
Spol:
NS Lama Tari
«
Odgovor #248 :
nedelja, 18.09.2005 : 14:12:45 »
A ga potem ne zmede preveè, èe enkrat želimo prvo in drugiè drugo stvar (èeprav, ko še dobro ne pozna povelja, je itak zmeden, ampak vseeno)?
Pes dobi povelje cisto na koncu. Sama utrjujem tako, da tik preden stori zadevo, izrecem povelje in potem dobi nagrado. Cisto na koncu pa dobi nagrado samo, ce zadevo stori potem, ko izrecem povelje-spontano dajanje tacke (recimo) ni nagrajeno, nagrajeno je samo, ce naredi zadevo po povelju.
A kdo uèi tako, da samo èaka, da bo pes enkrat, ko se mu bo zazdelo, napravil tisto, kar bi želeli? Na primer, da odpre gobec, kar se ponavadi zgodi le ko zeha ali pa bolj "aktivno" diha. A v tem primeru tud poklikate dve stvari (èe napravi stvari, ki bi ju radi naredili nauèeni, eno za drugo v bolj ali manj oddaljenih trenutkih)
Jaz rajsi delam v seansah, ker pes uziva; cakanje je dolgocasno in mu zato, ce takoj ne rata, nakazem, katero vedenje morda vodi do klika (ampak samo malo nakazem, tako da je vseeno zanimivo, ker mora naprej sam potuhtati). Nikoli ne klikam za dve razlicni stvari naenkrat-v eni seansi. Ce se uciva obrat v levo, bo klik samo za obrat v levo, pa ceprav recimo vmes naredi se par korakov nazaj in bi torej lahko zasluzil klik za nazaj.
Tega z vabo pa ne razumem? Midva sva zacela obrat z vabo, vendar tako, da v roki vcasih nisem imela nicesar, vcsih pa briketek (slediti ji je moral). Je kar hitro pogruntal da je obrat tisti, ki vodi do klika, neglede na to, ali imam kaj v roki ali ne (nagrada je bila vedno-kljub prazni roki). Tako ni povezal "polne roke" z nagrado in torej ni vazno ali imam kaj v roki ali ne-ker nagrada ni odvisna od tega.
Sicer smo mi še èisto na zaèetku in si še blinkamo.
Ampak imam enih par stvari, ki bi jih bilo najlažje poblinkat, ko bi se sluèajno zgodile, in enih par, ki bo jih potrebno "narihtat", pa ne vem, èe lahko to kar tako eno èez drugo ...
Jaz pri mojem tega ne delam, ker mu tudi ne klikam "kar tako", ampak imava zadnje case seanse (ca. 10min?), kjer potem izvaja razne vragolije.
Logiran
maja01
živim tukaj
Spol:
Sporočil: 3.095
«
Odgovor #249 :
nedelja, 18.09.2005 : 15:26:14 »
en "vpad" v debato - morda kdo ve kje bi se v Lj. dalo dobiti kliker (baje se jih trenutno ne dobi)?
m.
Logiran
lejca
odvisnež
Spol:
Sporočil: 599
«
Odgovor #250 :
nedelja, 18.09.2005 : 15:36:20 »
V Mr. Pet so jih imeli, drugače se mi pa zdi,da jih imajo sedaj tudi v zooticu.
Logiran
Nanook
midi
Spol:
NS Lama Tari
«
Odgovor #251 :
nedelja, 18.09.2005 : 15:39:53 »
Aler v BTC?
Logiran
Lilit
rad prihajam sem
Spol:
Sporočil: 1.364
«
Odgovor #252 :
nedelja, 18.09.2005 : 16:03:25 »
Prejsnji petek (se pravi 10 dni nazaj) so jih v Galiju se imeli.
Logiran
AklAm
nekaj malega že vem
Spol:
«
Odgovor #253 :
nedelja, 18.09.2005 : 16:28:03 »
Citat
Tega z vabo pa ne razumem.
Tako sem mislila, kot si napisala, da pes sledi "vabi". Se pravi, da psu več ali manj pomagata (Nanook in Sammy) do rešitve? Nas so namreč naučili, da gre tako počasneje (dolgoročno), ker pes pri tem načinu manj "razmišlja", ampak včasih samo sledi vonju klobasice.
Itak pa vsega kar sam od sebe ne bo ponudil, a ima kdo takšen primer?
Aha, sem bila očitno rahlo nejasna v izražaju, to se mi dogaja, ja.
Ne mislim, da bi psu za vsak potencialni trik kliknila, sploh pa ne, če bi se to zgodilo v katkem časovnem razmaku. Na primer, da želim, kot sem že napisala, psa naučiti odpreti gobec (da bi se pri ščetkanju zob znal lepo obnašat
). Ker večino časa preždimo v eni sobi, ni težko na mizo vreči par koščkov sira in pripraviti kliker (v mojem primeru "blinker", kar pa stvar seveda rahlo zakomplicira
). Ko slučajno opazim, da odpre gobec, blink (klik), priboljšek. Med tem čakanjem na odprt gobec pa imava še na primer štiri seanse, ko pa se učiva na primer stojo.
(Optimistično!) To je bilo mišljeno z "eno čez drugo".
Vaba sodi torej v seansirano učenje.
Pri tej spontanosti sem pa rahlo dvoumna, bom se zdaj sterminirala
...
Spontana spontanost
na primer, ko sedim in par ur potrpežljivo čakam na zeh,
sensirana spontanost
- vzamem kliker (blinker
), mala začne noret, delat vse mogoče in jaz (mal manj kot v prejšnjem primeru) čakam na določen gib, iz katerega bom kasneje skušala oblikovati določeno vedenje. No, seanse, po potrebi vabo in saensirano spontanost bi rada pomešala med spontano spontanost in me skrbim, da male junakinje to ne bo preveč iritiralo.
A sploh kdo ždi in čaka na kakšno pasjo norijo, da bi jo oklikal?
Logiran
AklAm
nekaj malega že vem
Spol:
«
Odgovor #254 :
nedelja, 18.09.2005 : 16:30:42 »
Aja, Sammy, hvala za pripombo glede podobnih vaj. Bom pazila, da jih bom učila čim bolj ločeno, še nisem pomislila na to.
Logiran
Strani:
1
...
12
13
14
15
16
[
17
]