mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sreda, 27.11.2024 : 23:51:32

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: kraški ovčar - čvek
Strani: 1 ... 51 52 53 54 55 [56] 57 58 59 60 61 ... 198   Dol
Natisni
Avtor Tema: kraški ovčar - čvek  (Prebrano 277453 krat)
0 članov in 5 gostov pregleduje to temo.
otalež36
nekaj malega že vem
Sporočil: 120

« Odgovor #825 : torek, 14.02.2006 : 23:09:25 »

re-Šibainmika
Te stvari,ki si jih napisala so meni že dolgo popolnoma jasne. Jaz sem le omenil katero ime mi je bolj všeč.To ime se uporablja od nekje 1920 leta, v uporabi pa so bila tudi druga imena. V naših krajih so mu rekli Ilirec ali Ilirski ovčar. Istemu psu pa so  rekli na Ilirsko Bistriškem področju tudi ČIČ.Sicer pa bom z lahkoto sprejel ime Kraševec.
Glede ovčarskih in pastirskih psov pa sem jaz malo v dilemi.Sam sem lastnik Mađarskega Pumija, ki ni le naganjač črede ampak tudi dober čuvaj. Kako bi rekli takemu psu?Potem imamo Podhalanskega ovčarja,Abruškega ovčarja. To so sami zelo veliki psi, ki drobnico le čuvajo in ne naganjajo.Pa kolikor jaz vem tem psom pridevka ovčar niso ukinili.Zato me nikoli ni motilo ime Kraški ovčar, je pač povezano z ovcami,ki jih je ta pes desetletja čuval na Krasu.
Prav rad bom prebral tvojo razlago kaj meniš o tem kar sem zapisal. Wink
Logiran
Talija
midi
Spol: Ženska
Sporočil: 223

« Odgovor #826 : torek, 14.02.2006 : 23:52:06 »

Tripikice, koliko je Duka stara? Oprosti, samo sem spregledala pa ne bi zdaj vse od začetka brala. Domnevam, da je psička začela dozorevati in postala bolj samozavestna. Naš Feld je dozorel šele pri 3 letih in pred tem je bil ves navdušen na ljudmi, ki jih je srečeval na sprehodih. Nato pa se je začel enako obnašati kot tvoja Duka. Moj nasvet: ko zalaja in se začne agresivno obnašati do ljudi, kratek poteg z vrvico in povelje "ne sme" ali kaj pač uporabljaš za prepoved. In to takoj, nič pohvale, kajti s tem jo samo še vzpodbujaš. Ko se umiri pohvala in priboljšek. In to je potrebno dosledno ponavljati, vsak dan, večkrat na dan. "Najami" si kakšne "sprehajalce", psica naj sedi ob tebi, ljudje pa se naj sprehajajo okoli nje. Naj jo pobožajo, ko bo mirna, da bo videla, da niso nevarni. Pa še en nasvet, čim več med ljudi. Lahko si brez skrbi, da kljub prepovedi agresivnosti, bo ona še vedno branila, če bo to kdaj potrebno. Na ta način sem jaz Felda navadila na prisotnost tujih ljudi, zdaj ga lahko vsak boža, če vidi, da sem ga jaz sprejela.
Logiran
Tripikice
rad pišem
Sporočil: 316

« Odgovor #827 : sreda, 15.02.2006 : 11:30:58 »

Tripikice, koliko je Duka stara? Oprosti, samo sem spregledala pa ne bi zdaj vse od začetka brala. Domnevam, da je psička začela dozorevati in postala bolj samozavestna. Naš Feld je dozorel šele pri 3 letih in pred tem je bil ves navdušen na ljudmi, ki jih je srečeval na sprehodih. Nato pa se je začel enako obnašati kot tvoja Duka. Moj nasvet: ko zalaja in se začne agresivno obnašati do ljudi, kratek poteg z vrvico in povelje "ne sme" ali kaj pač uporabljaš za prepoved. In to takoj, nič pohvale, kajti s tem jo samo še vzpodbujaš. Ko se umiri pohvala in priboljšek. In to je potrebno dosledno ponavljati, vsak dan, večkrat na dan. "Najami" si kakšne "sprehajalce", psica naj sedi ob tebi, ljudje pa se naj sprehajajo okoli nje. Naj jo pobožajo, ko bo mirna, da bo videla, da niso nevarni. Pa še en nasvet, čim več med ljudi. Lahko si brez skrbi, da kljub prepovedi agresivnosti, bo ona še vedno branila, če bo to kdaj potrebno. Na ta način sem jaz Felda navadila na prisotnost tujih ljudi, zdaj ga lahko vsak boža, če vidi, da sem ga jaz sprejela.

Talija, Duka je prejšnji teden dopolnila 1 leto. Cheesy Verjetno bo njena reakcija res povezana s samim odraščanjem. S tvojo pomočjo pa vidim svojo napako - ko je začela lajati, je jaz ne bi smela najprej pohvaliti, s tem sem ji očitno res dala še večji zagon. Hvala ti za nasvet in LP!

Logiran
EBRANKA
rad pišem
Sporočil: 304

« Odgovor #828 : sreda, 15.02.2006 : 14:29:18 »

Tripikice, verjetno se spomniš, da sem tudi jaz opisovala popolnoma iste situacije pri Čajki. Talija je obema dala dobre napotke..  Na sprehodih se poskušam držati podobnih napotkov, samo jo je včasih zelo težko preusmeriti ... sploh če me preseneti in si že začne malo dajati duška .. bolj se zazene v teh afektih, tezje jo spravim nazaj, tako da tudi sama opažam, da je treba biti ves čas kake pol sekunde pred njo in da jo je treba preusmeriti ze takrat, ko nekoga pogleda, ne pa sele takrat, ko zalaja ... ker potem je to kar tezko. Je pa treba biti verjetno kar dosleden pri tem, da pogrunta, da ti to ni vsec.. Čajka ma te "popadke" na vsake tolk od lanskega morja naprej (je bila tudi ravno stara leto in kak mesec), pa imam vcasih obcutek, da je že vse OK, potem pa v trenutku moje nepazljivost spet kdaj eksplodira in se mi zdi, da smo spet na zacetku .. no, bo treba naredit tako kot pravi Talija (se kdo javi za prostovoljca, da bo hodil mimo? Wink), drugace je vse prevec prepusceno nakljucju. Sem pa ugotovila, da sta dve situaciji, ko lahko Čajki popolnoma zaupam. Če ima sprehajalec psa, je avtomatično zanjo del krdela, pa v veliki guzvi se tudi ne gre čuvaja, ker si verjetno misli, da smo vsi naši.

Kar se tiče poimenovanj kraševca ali kraškega ovčarja ... jaz se vedno uporabljam kar oba imena, ceprav sem tudi brala o obeh poimenovanjih. Sem pa poleg Čiča in Ilirskega ovčarja (to ime so izbrali takrat, ko so ga prvič mednarodno priznali, ker je bil takrat Kras pod Italijo in ime "kraški" ne bi bilo politično sprejemljivo, je bil pa pod tem imenom kod podtip voden tudi takratni šarplaninec ... na nekem ameriškem forumu sem zasledila, da Albanci svoje sarplanince še sedaj imenujejo s tem imenom in povezujejo to ime s starimi Iliri, za kar pa baje ni nobene prave osnove) zasledila tudi ime istrski ovčar, za katerega pa sem prebrala, da ga nekateri omenjajo kot isto, drugi pa kot vzporedno, podobno pasmo, ki je bila prisotna tudi v hrvaški Istri in nekaterih Dalmatinskih otokih.

Glede teh poimenovanj ovcar oziroma pastirski pes pa predvidevam, da je bilo za stare pastirje razlikovanje med nalogo pastirski psov in ovcarskih psov povsem naravno in razumljivo, samo mozno, da so v razlicnih delih sveta uporabljali razlicna imena, ki so ponazarjala to razliko. Zelo mozno se mi pa zdi, da si prvi kinologi, ki so vplivali na mednarodno priznanje pasem niso bili cisto na jasnem glede tovrstnih razlik. Res je sicer, da so ovcarski psi vecinoma v prvi FCI skupini, pastirski pa skupaj z ostalimi molosi v drugi, samo verjetno so se pri poimenovanju tipicnih pastirskih psov za ovcarje tisti prvi kinologi malo zmotili ... verjetno so nakateri pastirji z ovcarskimi psmi mislili na pastirske, pa se je to ime ohranilo tudi vnaprej. Predvidevam, da so prvi kinologi pri priznavanju pasem bolj razmisljali o zunanjih znacilnostih in razstavnih kvalitetah pasme in jim je bilo vazno predvsem, da gre za nek enoten, zaokrozen tip, niso pa bili toliko pozorni in pouceni glede same funkcije, ki so jo psi opravljali. Kot vidite, veliko ugibanj na moji strani, ce ima kaksne bolj podrobne informacije, pa kar na plano... morda je to dober uvod tudi v teorije o zgodovinimarogastih krasevcev? Wink
Logiran
evrosad
rad pišem
Sporočil: 283

« Odgovor #829 : četrtek, 16.02.2006 : 00:11:28 »

Meni se zdi prav, tako kot je veljalo doslej. Kraški ovčar - "Kraški", ker ima tam korenine in "ovčar", ker je v preteklosti pastirjem pomagal pri paši "ovc" ali Kraševec - "Kraševec", ker ima tam korenine, ni ovčarski, temveč je pastirski pes! Samostojna beseda Kraševec zveni nekoliko preveč splošno (to je namreč vsak človek - prbivalec Krasa). Oboje skupaj je veliko bolje, saj ime "Kraški ovčar - Kraševec" v prvem trenutku da vedeti, da govorimo o psu...
           Potemtakem bi morali Kraševca najbolj pravilno imenovati z imenom "Kraški pastirski pes", ki bi o njem povedal vse, kar je bistveno! Ker naziv pastirski pes na hierarhični lestvici nekako po "krivici" ni konkurenčen nazivu ovčar (denimo popularni Belgijski ovčar, Nemški ovčar, ...), dvomim, da bi se med Slovenci lahko prijel...
           Tako je najboljši nadomestek (takšno je moje osebno mnenje!) nazivu "Kraški pastirski pes" (ali celo "Slovenski kraški pastirski pes") prav naziv "Kraški ovčar - Kraševec" (ali "Slovenski kraški ovčar - Kraševec"), kajti kraški svet najdemo tudi ponekod drugje po svetu. Se pa nikjer ne imenuje tako kot pri nas, torej Kras, zato je pridevnik Slovenski (z veliko začetnico zato, ker gre za ime!) "morda" nepotreben! O tem bi pa bilo treba vprašati slaviste!!!
           Zato je izbira, kako bo kdo imenoval svojega "Kraševca" v naših rokah. Tudi v tem pogledu je naš pes edinstven na svetu, zato se je vsem slovencem vredno zanj še kako potruditi...

Pa lahko noč in prijetne sanje
Logiran
Kraški
novinec
*
Sporočil: 40

« Odgovor #830 : četrtek, 16.02.2006 : 11:43:11 »

Večina vas bo rekla-bog te nima rad Cry,ampak vseeno-naljimo si čistega vina-črna ovca pa bom ostal za vedno.
Češminove metle pa sem se tudi že navadil-več kot boli,vam povem,da ne. Wink

Evo vam odgovora,ko že razpredate zakaj je prišlo do ukinitve spletne strani,o kraškem ovčarju.
Kar se je pisalo,je bilo večinoma le posipanje s pepelom in ugibanja,zamerim pa otaležu36,ker je poznal odgovor in je vseskupaj pospravil pod preprogo-zopet sebi v prid. Tongue Tongue

Če nekoga-v našem primeru urednico spletne strani o kraškem ovčarju- grdo obtožiš,da dela proti pasmi-proti kraškemu ovčarju,ki nudi med drugim servis tudi tebi kot vzreditelju kraških ovčarjev-
kaj ostane uredniku drugega kot to,da ukine spletno stran,in med drugim tudi na ta način preneha delovati proti pasmi-proti kraškemu ovčarju.

Otalež36 prosim brez sprenevedanja-pričakujem nizke udarce-ampak,da se bo vedelo kdo je kdo,kdo je v tej frki tudi glavni akter in da bo k nekomu,ki ga vse skupaj BOLI vsaj malo posijalo sonce-sem pripravljen sprejet vso tvojo besedno navlako.

Pa lepo se razpiši.
Na snidenje v nedeljo na Vranskem.

Adijo.

Logiran
EBRANKA
rad pišem
Sporočil: 304

« Odgovor #831 : četrtek, 16.02.2006 : 12:54:24 »

Kraski in Otalez, ne verjamem, da je javni forum res pravi prostor za razciscevanje zamer, o podrobnostih katerih 99% ostalih udelezencev in bralcev foruma ne ve nic. Preden nadaljujeta s pranjem umazanega perila bi vaju pozvala, da tovrstne stvari razciscujete med sabo in jih vrnete tja, od koder prihajajo. En cloveski namig za vse, ki ste bili prizadeti v tem prepiru... zelo lahko se je skregati in koga osebno prizadeti, za to, da priznas, da nisi imel pri vsem vedno vse prav, pa se je potrebno malo potruditi in najti pri sebi malo razumevanja in sposobnost, da reces tudi oprosti. Videla sem ze ogromno forumov, kjer se je diskusija sprevrgla v medseboja obracunavanja, grde besede in obtozevanja, ki verjemita ne vodijo nikamor... SEm sicer za odkritost, neposrednost in za izmenjavo razlicnih mnenj, ampak ne ce le to ne gre brez napadanja in obtozevanja. Iskanje krivde pri drugih ne bo privedlo nikamor..., navajanje ljudi, ki ne sodelujejo na tem forumu pa tudi ni korektno. Ce znate svoje kritike formulirati tako, da se lahko iz te kolobocije vsi skupaj kaj naucimo in da v bodoce do cesa takega ne bo prislo pa dobrodosli s svojimi mnenji.
Logiran
otalež36
nekaj malega že vem

« Odgovor #832 : četrtek, 16.02.2006 : 13:29:19 »

Re- Kraški
Vidim, da resnično kracaš kar nekaj tja v en dan na tem forumu. Zakaj?Zato , ker situacije popolnoma nič ne poznaš in se je tičala samo enega od vzrediteljev in mene, ti nikakor nisi bil vpleten Wink. Ni pa bila v NIKAKRŠNI povezavi s spletnjo stranjo Kraških ovčarjev. Nekdo ti je pač natvezil polno laži , ki jih žal nisi preveril in to je tvoja velika napaka.Morda boš ,ko postaneš pravi vzreditelj doživel na svoji koži ,kar je doživel g. Kren.
Tukaj tega ne bom pogreval saj se je zadeva rešila K,O, v prid in jaz sem skupaj z gospodom Krenom zadovoljen. Ukinitev spletne strani kluba, pa je lahko razumeti tudi kot zamero na ta dogodek.
Še enkrat, sam sem se postavil samo v bran g. Krenu, ki mi je ta neljubi dogodet tudi sporočil, tako, da jaz nisem bil pri tem direktno akter.Kraški tebe pa razumem, da če si v oblastni strukturi kluba lahko z vzreditelji nekaznovano počneš kar ti paše.Pa še nekaj ,dokler nisi uspešen pri vzreji si naš, ko pa uspeš pa .... .. .... . Wink
Logiran
otalež36
nekaj malega že vem

« Odgovor #833 : četrtek, 16.02.2006 : 13:47:59 »

Pa še nekaj.
Jaz sem s tem zaključil, saj se resnično ne tiče nikogar drugega kot akterje, ki sem jih omenil in ga. tajnice kluba. Sam ne gojim do nikogar prav nikakršnih zamer. Smo si pač povedali kar smo imeli in rešili zadevo Kraševcu v prid.Sedaj pa se posvetimo novim nalogam, kar pomeni pasmi ,ter pustimo sodbo o vzrediteljih in vzreji zato določeni komisiji.Tebi Kraški pa en lovski pozdrav.  Tongue
Logiran
Tripikice
rad pišem

« Odgovor #834 : četrtek, 16.02.2006 : 16:27:51 »

Ej, fantje, vsekakor je treba položiti karte na mizo in si povedati Roll Eyes, kar je za povedati, vendar pošteno in kulturno, prosim Smiley Smiley, da nam s tega foruma ne pobegnejo prav vsi naši "bratje" in "sestre" po pasmi, ki jo obožujemo. V nedeljo si pa dajta spit v miru en špricer - na moj račun. Smiley
Ko bo pa nedelja mimo, pa bi vam bila zelo hvaležna, da bi poleg politike spregovorili tudi o svojih izkušnjah s svojimi lepotci in lepotičkami, da bi se "ta novi" skrbniki kraševcev tudi kaj naučili, mogoče bi se na podlagi prebiranja vaših izkušenj in zanimivih dogodkov še kdo navdušil in se odločil za kraševca... Cool Smiley  Zadnje čase smo na tem forumu tako zamorjeni, da si ob novicah iz Iraka kar oddahnem. Wink Grin Grin Grin

Kar se pa tiče poimenovanja pasme: najbolj ustrezno se mi zdi "kraški pastirski pes", a se bojim, da je "kraški ovčar" tako udomačen, da bi ga bilo težko preimenovati v "pastirskega psa". Kraševec mi je kot sam naziv zelo všeč, ker zveni zelo slovensko in celo poetično, je pa res, da je kraševec tudi prebivalec pokrajine Kras in je mogoče iz tega vidika rahlo neustrezen. Če se pa ozirom po moji Duki in njenem karakterju, pa bi bil nabolj ustrezen naziv "kraški govnač", ker počne "govnarije" in se "sladka" z govnom. Cheesy Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin

Lep dan še naprej!
Logiran
Tripikice
rad pišem

« Odgovor #835 : četrtek, 16.02.2006 : 16:43:57 »

Sem pa ugotovila, da sta dve situaciji, ko lahko Čajki popolnoma zaupam. Če ima sprehajalec psa, je avtomatično zanjo del krdela, pa v veliki guzvi se tudi ne gre čuvaja, ker si verjetno misli, da smo vsi naši.

Pri nas je popolnoma enaka situacija! Cheesy V mestu je vse ok, ko pa sva kje v "pustinji", takrat so pa ušesa ves čas budno kvišku in bog ne daj, da se v daljavi Shocked pokaže človek, takrat se glava dvigne kot teleskop in na povodcu imam naenkrat grizlija. Angry Smiley Smiley  Tako sem ta teden ugotovila, da sem v isti situciji kot jo ti opisuješ - vedno moram biti "budna" in paziti, če se kje na obzorju pojavi človek (brez psa), potem hitro Duko obrnem v drugo smer. Undecided
Logiran
evrosad
rad pišem

« Odgovor #836 : četrtek, 16.02.2006 : 20:59:24 »

Kaj si lahko misli naključni sprehajelec, ko zaide na 56. stran kraševskega čveka. Še dobro, da gre le za čvek, ker ravno to v zadnjem času postaja.
       Ampak vseeno, nalijmo si čistega vina, ... Kraški, ne ga srat in delat zgago, dokler se ne prpričaš o resnici, ki je čisto drugačna, kakršno ti je nekdo naslikal. Namesto, da bi bili prijatelji in navijali drug za drugega, vsaj kadar gre za prodajo naših Kraških ovčarjev v tujino (konkretno na Finsko), dokler je še mogoče kje kakšnega solidnega dobiti, prihaja v ospredje tista žalostna slovenska zgodba o uspešnih in nevoščljivih...
Tega si ljubitelji naše maloštevilčne, vendar povsem spodobne, če že ne odlične pasme, res ne smemo dovoliti!!! Poskrbimo raje za njen normalen razvoj in jo ljudem predstavljajmo takšno, kakršna je.

Glede imena pasme  Roll Eyes spoštovan/a tripikice bo pa dobro, če si še enkrat prebereš moj včerajšnji sestavek. Če že poskušaš delati povzetke, bodi pri tem precizen/a in ne povzemaj nečesa, česar nisem zapisal... Pri vsej stvari gre za dve možnosti imena pasme:

1. Kraški ovčar - Kraševec  (Slovenski kraški ovčar - Kraševec) ali pa
        2. Kraški pastirski pes oziroma Slovenski kraški pastirski pes; potrebno mnenje slavistov!

Po 1. različici gre za ime, ki ga sedaj uporabljamo pretežno vsi in je zgodovinsko gledano sprejemljivo, pri 2. pa za ime, ki hkrati povdari pastirske prvine pasme, je pa malo možnosti, da bi se prijelo med Slovenci. Malo tudi zato, ker smo že naveličani nenehnih sprememb, posebej tam, kjer te niso potrebne!

Zame je ime Kraški ovčar dovolj dobro. Ime (ali bolje naziv) Kraševec pa tudi, vendar le takrat, kadar se o njem pogovarjamo znotraj DLVKOS...

Lep pozdrav vsem    Smiley

Logiran
evrosad
rad pišem

« Odgovor #837 : četrtek, 16.02.2006 : 22:13:37 »

Tripikice

Oprosti, to moram takoj narediti, sicer bo joj! Tvoj stavek "...: najbolj ustrezno se mi zdi "kraški pastirski pes", a se bojim, da je "kraški ovčar" tako udomačen, da ...", sem napačno razumel kot povzetek mojega včerajšnjega prispevka, zato je prišlo do nesporazuma. Namesto, da bi ga sprejel kot kompliment, sem te "napadel". Oprosti!

Meni bi tudi bolj pasal "Kraški pastirski pes", ampak navada je železna srajca..., zato je povsem dobro tudi "Kraški ovčar".

Lep večer  Wink
Logiran
Tripikice
rad pišem

« Odgovor #838 : petek, 17.02.2006 : 14:02:38 »

Nič hudega, evrosad, se zgodi. Smiley Smiley Ne, sploh nisem hotela delati povzetka, hotela sem samo povedati, kaj je pa meni všeč.
Ne vem, kako je pri vas - pri nas me ljudje debelo pogledajo, če jim na vprašanje kakšne pasme je Duka odgovorim, da je kraševka. Vedno se moram dopolniti, da je kraški ovčar. Pri nas v Pomurju je poimenovanje kraševec povsem neznano.
Naj se imenuje tako ali tako, vedno gre za najlepšega psa na svetu. Cheesy Cheesy Cheesy

Logiran
otalež36
nekaj malega že vem

« Odgovor #839 : petek, 17.02.2006 : 14:05:40 »

Za vse ljubitelje Kraškega ovčarja ena zelo spodbudna vest. G. Kren je prodal v tujino dva samčka na Češko, enega samčka v  Holandijo in samičko v daljno Finsko.To bo zelo lepa promocija našega Kraševca v tujini.Kren je lep dokaz kaj se, da narediti z tako obširno promocijo kot jo je opravil on. Jaz mu z veseljem čestitam. Cheesy
Logiran
Strani: 1 ... 51 52 53 54 55 [56] 57 58 59 60 61 ... 198   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: kraški ovčar - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.