o psih
pasme
galerija
forum
zaščita ivali
posvojite psa
Dobrodošel/la,
gost
. Prosim
prijavi
ali
registriraj
se.
sobota, 23.11.2024 : 22:18:17
1 uro
1 dan
1 teden
1 mesec
vedno
Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
mojpes.net
|
o psih
|
pasme
|
FCI 2
| Tema:
kraški ovčar - čvek
Strani:
1
...
43
44
45
46
47
[
48
]
49
50
51
52
53
...
198
Dol
« nazaj
naprej »
Avtor
Tema: kraški ovčar - čvek (Prebrano 275942 krat)
0 članov in 4 gostov pregleduje to temo.
EBRANKA
rad pišem
Spol:
Sporočil: 304
Re: kraški ovčar - čvek
«
Odgovor #705 :
ponedeljek, 23.01.2006 : 09:50:03 »
Otalež36 dobrodošel med nami
Prav veseli me, da na forumu razpravljamo tudi o takšnih konkretnih pobudah, kot so kraševci za čuvanje drobnice. Ta ideja z vračanjem del kraševcev v svojo prvotno službo se mi zdi pa narvnost fantastična, sploh ker si jo že pri sebi zelo dobro razdelal. Bramky je namreč dobro opozorila, da tisto, kar je zastonj, ljudje nikoli ne cenijo
ampak če bi pa te pse oddajali samo s pogodbo, bi bila pa to druga pesem!
Šibainimika je omenila, da so bili pred par tedni rejci drobnice kar zainteresirani za nesrečno psičko iz Kočevja, ki se je sedaj nekje izgubila. Baje je bila psica izjemna čuvajka, navajena ovc imela pa je tudi že leglo. Z rejci drobnice bi se morali res dobro povezati in jim predstaviti vse prednosti kraševca. Otalež, te ideje bi ti moral predstaviti na naslednji skupščini. Mislim, da ne bom edina, ki bo podprla ta predlog, pa tudi pomoč lahko ponudim za izvedbo
.
Otalež glede na to, da imaš konkretne izkušnje s kraševci, ki čuvajo drobnico, me zelo zanima še kakšna podrobnost več. Ali kraševci drobnico samo čuvajo, ali tudi pomagajo pri njenem usmerjanju (se opravičujem, ker ne poznam dobro izrazov) - vem, da to niso ovčarski psi, kot npr borderji, ampak nekje sem slišala, da so v tem vseeno boljši kot kakšne druge pastirske pasme. Ali so kakšne bistvene razlike med kraševcem v službi in šarplanincem?
Kar se promocije tiče, moramo pa res samo stakniti skupaj glave in moči pa lahko še marsikaj dodatno naredimo. Že na tem forumu je padlo kar nekaj idej, tako da sem kar optimist. Važno se mi samo zdi, da te promocijske dejavnosti uskladimo znotraj kakšne promocijske skupine, tako da se kaj ne bo podvajalo ali pa padla odgovornost le na enega človeka. Pomembno je pa tudi, da skupaj pritisnemo na kinološko zvezo in državo, ki bi morale za našo pasmo narediti veliko več (mislim, da jih je treba spomniti (sicer na lep način), da je to njihova dolžnost, ne pa jih prositi.
Tripikice, kar se tiče parjenja, pa Čajko čaka še vzrejni pregled, ki bo enkrat spomladi. Se je pa njena gonitev ravno začela, tako da sedaj nimam pojma, kdaj bo naslednja
, . Če bi jo pariili, pa bi rajši imeli leglo spomladi, tako da se vse lahko še malo zavleče. Kar pa ne pomeni, da se sezona za ogledovanje čudovitih dvoriščnih kraševcev že ni začela
;) Na društvenih straneh bom na svojem albumu v kratkem naložila eno fotoreportažo iz včerajšne ekspedicije po krasu, kjer so se nama s sestro pridružili še Šibainimia in Kraški. Za zdaj naj le rečem, da je bil dan čudovit, kraševci, ki smo jih videli pa nekaj najlepšega na svetu
Logiran
DMN
še malo sramežljiv
Sporočil: 59
«
Odgovor #706 :
ponedeljek, 23.01.2006 : 10:05:16 »
Zadnjič sem na hrvaški televiziji zasledila dokumentarni filemček, kjer tornjak čuva ovce. Potem je sledil prizor z volkom, ki je želel napasti ovce. Tornjak se je spustil na volka in ga v boju ena na ena premagal. Bilo je kar divje, samo tako je prav in je tudi bilo napisano, da je to prizor iz narave.
Jaz sem prepričana, da bi se naši kraševci prav tako znali postavit po robu volku in bi jih lahko uporabili v tak namen, seveda z drugačno vzgojo. Tak pes res ne more biti hišni ljubljenček, ker morajo ovce biti njegova "družina". Sicer pa o tem vedo več tisti, ki imajo ovce in kraške ovčarje.
Logiran
Tripikice
rad pišem
Spol:
Sporočil: 316
«
Odgovor #707 :
ponedeljek, 23.01.2006 : 11:23:41 »
OTALEŽ 36 - dobrodošli tudi z moje strani
.
Veseli me, da se je odprla ta tema, ker se strinjam z že povedanim - država in kinološka zveza naredita absolutno premalo za širšo prepoznavost kraševca. Dovolite, da tudi jaz dodam kako besedo
.
Ko naša država in turistična podjetja v tujini promovirajo turizem pri nas, bi morali v propagandnem materialu imeti tudi slike kraševca z njegovo kratko predstavitvijo. Poleg slik Triglava, Blejskega jezera, Pirana, toplic in drugih najbolj znanih prizorov iz naše dežele, bi se obvezno morala pojavljati tudi slika kraševca.
V Sloveniji ne bi smelo biti razstave psov brez, da bi se na vidnih mestih pojavljala tudi slika kraševca. Naj gostje in obiskovalci vidijo, da imamo Slovenci svojo avtohtono pasmo. Slovenci sicer vejo, da imamo svojo pasmo (a žal še vedno ne vsi!
), vendar je večinoma ne cenijo, ker jim nihče ne "vzbudi" ponosa na njo. Kako je s slovenskim ponosom itak vemo, zato je treba ta ponos vedno znova vzpodbujati, povedati ljudem na to pa ste lahko ponosni in bodite posnosni.
Npr. ondan sem prelistavala časopis, kjer je bila objavljena tudi kratka reportaža iz razstave v Ljubljani. Ob spremni besedi so bile objavljene slike lepih psov, a nikjer slike najlepšega - kraševca. Kako lahko novinar objavi reportažo brez, da bi izpostavil EDINO DOMAČO AVTOHTONO PASMO?!!!
Pa imamo tako čudovitega in inteligentnega psa!
In velikokrat v vlogi zmagovalca!
V medijih bi se morale "vsak dan" pojavljati slike kraševca (tako kot se npr. nemškega ovčarja!), pa bi ljudje začeli spoznavati našo pasmo in tudi bolj ceniti. In za to bi morala poskrbeti kinološka zveza. Ne vem, če oni objavljajo revijo Kinolog - kje so slike kraševca in vsake toliko predstavitev te naše "lepote"?
"Slovenija - moja dežela" je tudi kraševec!!!
V kmetijstvu vidim dva problema: prvi so visoke in sorazmerno lahko dosegljive subvencije. Drugi pa: bojim se, da bo šele potem, ko bodo ljudje postali ponosni na kraševca možno uveljavljanje kraševca v kmetijstvu, da ga bodo cenili in lepo, spoštljivo ravnali z njim. Drugače bi preveč hitro postal "podarjeno ščene".
No, da ne bom samo tečna, naj še povem, da me zelo veseli, da bo društvo kraševcev letos izdalo koledar s slikami kraševcev. Vsa pohvala njegovim avtorjem in avtoricam že vnaprej, ker vem, da bo prekrasen!
Upam pa, da bo izdan v takšni količini, da ga bodo lahko ponudili tudi knjigarnam, podjetjem, ki se ukvarjajo s prodajo daril (npr. Rokus) in podjetnikom, ki se ukvarjajo s sitotiskom ipd.
Evo, hovk - govoril sem.
Logiran
Suzana
rad pišem
Spol:
Sporočil: 393
«
Odgovor #708 :
ponedeljek, 23.01.2006 : 17:47:45 »
Citat: DMN , ponedeljek, 23.01.2006 : 10:05:16
Zadnjič sem na hrvaški televiziji zasledila dokumentarni filemček, kjer tornjak čuva ovce. Potem je sledil prizor z volkom, ki je želel napasti ovce. Tornjak se je spustil na volka in ga v boju ena na ena premagal. Bilo je kar divje, samo tako je prav in je tudi bilo napisano, da je to prizor iz narave.
Jaz sem prepričana, da bi se naši kraševci prav tako znali postavit po robu volku in bi jih lahko uporabili v tak namen, seveda z drugačno vzgojo. Tak pes res ne more biti hišni ljubljenček, ker morajo ovce biti njegova "družina". Sicer pa o tem vedo več tisti, ki imajo ovce in kraške ovčarje.
Hrvati imajo čisto drugačen odnos do svojega tornjaka, imajo močno podporo ministrstva in kinološke zveze, tudi sicer so bolj ponosni na vse kar je njihovo. Koliko sem seznanjena je to projekt njihovega ministrstva, da rejcem drobnice podarijo pse za opravljanje te njihove osnovne funkcije.
Tripikicekaj se tiče objavljanja kraševca v revijah, me prav zanima, če bo v Kinologu pri članku o razstavi objavljena slika zmagovalcev med vzrejnimi skupinami.
Sem poslala slikce in rezultate razstave v Vrtojbi in jih prosila naj objavijo vsaj v rubriki kjer društva objavljajo novice, če že ne k članku o razstavi, nič ni bilo objavljeno nikjer.
Lani sem poslala slike naše društvene razstave, da bi objavili v galeriji fotografij na spletni strani Kinološke zveze in niso nič objavili. O tej razstavi je bil objavljen članek v Kinologu in ena skromna slika, o šnavcerjih je članek obsegal tričetrt strani za enak dogodek (specialno razstavo). Tol.iko o mojih izkušnjah objavljanja slik kraševcev s strani Kinologa in zveze.
Res so dali 50% popust za razstave, to pa je res najmanj kar lahko storijo.
Ministrstvo za kmetijstvo nam letos ni namenilo nič denarja samo zato, ker nismo priložili potrdila, da nismo davčni zavezanci.
Na hrvaškem njihovo ministrstvo financira cel projekt o promociji in razširitvi tornjaka. Kdaj je bil tornjak priznan, vendar še malo in bo veliko bolj razširjena in renomirana pasma kot kraševec in ne samo na Hrvaškem.
Hrvati so pač glede tega veliko bolj kinološko razviti. To je zopet moje mnenje.
Logiran
bramky
še malo sramežljiv
Sporočil: 64
«
Odgovor #709 :
ponedeljek, 23.01.2006 : 20:59:10 »
Dragi moji forumovci!
Ta zadeva od interneta je res fenomenalna- vedno sem si želela diskutirati in slišati različna mneja vzrediteljev pa tudi samo ljubiteljev teh naših pesjanov, zdaj lahko to delam kar v moji dnevni sobi!!! kakšna gužva.
Res me še vedno tu pa tam malo jezi ker vsega ne znam ( smajliji kar nočejo med moje vrstice.
Ste se dobro razkokodakali zgleda da je odaleš dregnil v pravo osje gnezdo. Ker zgleda da situacijo pri pasmi kar dobro pozna ( presneto, da ne morem videti kdo je?) mu naj še jaz zaželim dobrodošlico med nami- sem se že bala da bo to samo ženski čvek.
Glede žgoče teme o poromociji pasme pa bi še vseeno nekaj rekla.Prvič mislim da samo kot pastirski pes kraševec ne bo prosperiral- koliko pa je ovčerejcev pri nas. Enih par na Kočevskem in nekaj na krasu- za to je dovolj 10 psov na leto. Ne me narobe razumeti, seveda sem za to da se kraševci za to uporabijo tudi z načinom oddaje mladičev se z odalešem popolnoma strinjam.
Mislim da bi bilo pametno razmisliti, da v naši vzreji vzpostavimo dva ali tri vzreje ki bi jih vodili rejci drobnice- ti bi potem najlažje izbrali primernega mladiča za te naloge. Če bo nek ovčerejec ali pa tudi kdo drug prišel v neko leglo( ko bojo mladiči stari 8 tednov) jih pol ure opazoval in dobil od vzreditelja navodila kako ga naj hrani bo to velika polomija- tak primer smo že imeli.
Perspektiva razširjanja kraškega ovčarja je po mojem mnenju družinski pes in dober čuvaj. Malo lahko pri tem nakladamo o nacionalni zavesti o kulturni dediščini najbolj važno pa je da usmerimo vzrejo tako, da bomo imeli zdravega psa in psa z primernim karakterjem za urbano okolje- ne koleričnih bevskačev in notoričnih potepuhov kot jih je na žalost zdaj veliko.
Logiran
otalež36
nekaj malega že vem
Sporočil: 120
«
Odgovor #710 :
ponedeljek, 23.01.2006 : 21:22:28 »
EBRANKA odgovoril ti bom na zastavljeno vprašanje.
Za zavračanje drobnice se ponavadi uporabljajo pastirski psi, ti so manjši in bolj okretni zato lažje sledijo drobnici. Med take pse sodijo,mejni ovčar,pumi, mudi,puli, hrvaški ovčar, avstralski govedarji in še nakaj pasem bi se našlo.Naš kraševec in šarplaninec pa sta namenjena za čuvanje drobnice in ostalih človekovih dobrin.Ker imam izkušnje z obema naj omenim razlike med njima. Seveda to je moje opažanje.Značaj šarplaninca je dokaj nepredvidljiv ,saj zna napasti brez kakršnega koli opozorila. V zadnjem času so v modi zelo veliki in težki šarplaninci , kar pa za delo z drobnico ni najbolje.Zelo hitro se upehajo in so dokaj štorasti.Zato pa so na pogled inpozantni.Z njimi se drobnice neda zavračati.
Z našim Kraševcem je pa tako;
Kraševec je dosti manjši pes, zato pa mnogo bolj okreten. Kar je šarplaninec v prednosti z svojo velikostj, kraševec nadomesti z svojo hitrostjo. Da se razumemo preveč rejen pastirski pes ni za nobeno rabo in sam zelo pazim, da se mi preveč ne zredijo.Dejstvo je, da so Kraševci dobri jedci in s tem posledično nagnjeni k debelosti.S Kraševcem je možno delo pri zavračanju drobnice. Pogoj pa je ,da si v leglu izberemo naj živahnejšega mladička. Sam imam psičko, ki je pri tem kar uspešna.Idealno je, če imamo doma takega psa , da mladička pustimo zraven mamice, da ga ona uči dela z drbnico. Tako je nam prišparanega mnogo truda, saj veš brez nič ni nič.Pa še to, Kraševec vedno nakaže, da bo napadel in je tudi nekoliko lažje vodljiv in poslušen.Glede posušnosti pa še tole,
ko so Kraševke z mano lepo ubogajo, ko pa jih ima hčerka je tega manj in s pridom izkoriščajo njeno popustljivost. Tako sledi, da se Kraševca ,da izšolati le dosleden moraš biti z njim.
Prav veseli me , da sem sprožil polemiko o odnosu do KRAŠEVCA S STRANI KZS pa tudi do ostalih indiferentnežev. Meni se vaše razmišljenje zdi pravilno. Menim, da bomo le skupaj močni in s tem uspešni pri promociji našega Kraševca
Logiran
Suzana
rad pišem
Spol:
«
Odgovor #711 :
ponedeljek, 23.01.2006 : 21:42:10 »
Bramky glede tega se čisto strinjam s tabo. Jaz sem želela samo povedat, da imajo hrvati veliko boljši odnos do svoje pasme kot mi. Seveda 95% kraševcev je družinskih psov, ki živijo v urbanih naseljih. Temu primerno je potrebno razvijat tudi karakter kraševca. Včeraj smo bile z EBranko, njeno sestro in Kraškim na primorskem Med drugim smo se glede tega pogovarjale tudi z enim dobrim vzrediteljem kraševcev (bramky ti veš s kom), ki ima veliko znanja in izkušenj. Predstavil nam je linijsko vzrejo, veliko smo se naučili o konstrukciji kraševca...in moram rečt, da se z njim v veliko stvareh strinjam. Glede preverjanja značaja kraševca na vzrejnih pregledih oz. preverjanja naravnih zasnov, sem pa malo skeptična. Nisem prepričana, da s tem načinom napada na vodnika dobiš realno sliko o plašnosti oz. "pravilnem" karaktru psa. Bojim se, da bo preveč psov neopravičeno izključenih iz vzreje.
Jaz menim, da se vidi karakter, ko vodnik pripelje psa na ocenjevanje, kako se obnaša v množici ljudi in do drugih psov ipd. To pove dovolj. Kot sem že omenila, kraševec ne opravlja več prvotne naloge, je predvsem družinski član in temu prilagojen mora biti tudi karakter.
Poznam kar nekaj kraševcev, ki so popolnoma sprejemljivi v urbanem okolju in popolnoma zavračajo mit, da je kraševec agresiven pes (so vodljivi in prijazni do ljudi in živali), ki pa verjetno po tem kriteriju preverjanja značaja sploh ne bi naredili vzrejnega in bi jih ocenili za plašne.
S tem se pa nisva strinjala, sicer pa je pomembno, da se znamo normalno pogovarjat tudi takrat ko imamo različna stališča!
Logiran
Suzana
rad pišem
Spol:
«
Odgovor #712 :
ponedeljek, 23.01.2006 : 21:50:51 »
V redu bi bilo, da bi tudi značajsko obstajale linije. Npr. tako kot pri namških ovčarjih delovna linija opd. Nekdo, ki želi kraševca za delo-čuvanje drobnice, bi najlažje dobil primernaga psa, če že njegova mama opravlja tovrstno nalogo oz. vzreditelj uporablja pse v te namene.
Večinoma so pa kraševci res družinski psi, ki pa morajo imeti malo bolj mil karakter.
To je moje razmišljanje, ne vem če je pravilno. Naj še kdo pove kaj glede značaja in preverjanja le tega na vzrejnih pregledih, ki ima s tem ve izkušenj.
Logiran
otalež36
nekaj malega že vem
«
Odgovor #713 :
ponedeljek, 23.01.2006 : 22:48:48 »
Glede dveh linij pri Kraševcih se mi zdi to skoraj nemogoče.Zakaj'?Za pse ,ki bi bili namenjeni samo za pašo drobnice, bi se gledalo samo na to ,da bi bili karakterno stabilni. Lepota psa bi bila pri tem skorajda nepomembna.Pri drugi nežnejši liniji pa bi bila pomembna lepota in nežen značaj. To je možno pri mejnih ovčarjih, saj njihova populacija šteje na tisoče psov in tu je možna selekcija na dve liniji, to je razstavna in delavna linija.Sam bi bil tudi za to, a žal vemo, da sedanja populacija Kraševca to ne omogoča.Morda nam to uspe kdaj v prihodnosti.
Še nekaj o preiskusu hrabrosti Kraševcev z palico;
Nekateri so zagovorniki takega preizkusa na vzrejnih pregledih, sam nisem med njimi.Zakaj?Zato, ker moja praksa kaže, da so Kraševci dobri branilci posesti ali dobrine svojega lastnika.Doma se pokažejo kot dobri čuvaji na drugem teritoriju pa mislijo, da nimajo kaj braniti in se ne pokažejo v pravi luči. Kraševec ni policijski pes.S takim ravnanje potenciramo samo agresijo psa do okolja, saj pes ne bo več nikomur zaupal.Vse ljudi bo ubravnaval kot potencilne sovražnike. To je pač samo moje razmišljanje.
Logiran
Suzana
rad pišem
Spol:
«
Odgovor #714 :
ponedeljek, 23.01.2006 : 23:11:43 »
Tudi moje mnenje je približno tako, tudi jaz sem mnenja, da napad s palico na vodnika ne pokaže realnega značaja psa. Kraševec se mi zdi, da zelo dobro ve kdaj gre zares in kdaj ne. Se spominjam pri mojem prvem kraševcu, takrat je bila v šoli še obvezna obramba, Fago je samo trapasto gledal kaj zdaj ta maha z neko palico in rokavom in sem prepričana, da je bil bpljši čuvaj kot vsi namški ovčarji skupaj, ki so grizli v tisti rokav.
Nisem mislila vzpostavitve strogo dveh linij na delovno in razstavno, za kako posebej razstavno linijo sploh nisem, samo za prilagoditev psa za življenje v pogosto strnjenem naselju. Tako je žal vedno bolj naše okolje (pozidano) in če želimo, da bo pasma sprejemljiva za širši krog ljudi, je potrebno temu prilagodit karakter. Drugače bo samo za ljudi, ki niso v tako gosto naseljenih krajih , teh pa je vedno manj. Pomembno pa je , da ohrani svoj čuvajski nagon, da bo še vedno tudi primeren za opravljanje svoje prvotne naloge.
Sicer pa je odvisno od vzgoje, če kraševca od malega navadiš in mu omogočiš stike z drugimi osebki ter ga socializiraš, bo čisto v redu družinski pes, ki bo še vedno dober čuvaj, ker to imajo v sebi. V bistvu sem želela povedat, da se mi ta preizkus značaja ne zdi primeren, ker nisem prepričana, da da pravo sliko o psu. sem pa za to, da se res plašne pse izloči iz vzreje, samo to se pa takoj vidi na drugačen način. Jaz se samo bojim, če bo kdaj tak preizkus sprejet, da bo preveč psov neupravičeno izločenih iz vzreje.
Bramky, kaj pa ti praviš?
Logiran
Kraški
novinec
Sporočil: 40
«
Odgovor #715 :
torek, 24.01.2006 : 11:02:48 »
Res je, da se da plašne pse prepoznati tudi na drugačen način, vendar pa se nekatri sodniki na vzrejnih pregledih nočejo "izpostavljati"
pred vodniki in vzreditelji psov- pa imamo to kar imamo.Zato svaka čast Mateji,ki jo ima večina rada kot vodo v svojem kolenu
, se pa ne skriva za svojim znanjem ali ne znanjem le z odličnimi ocenami-pove tisto kar ji leži na jeziku in pameti.
Preizkus zasnov bi dal vsem neke zapisane okvire, za katerimi bi lahko stali tudi tisti bolj " neodločni " sodniki, bi pa verjetno morali ubrati drugačen stil preizkušanja kot je bil v praksi zadnjih par let.
Pa še ena kost v glodanje-za vzrejo potreben izpit PSA SPREMLJEVALCA.
Otalež in vsi ostali lep dan še naprej.
Logiran
DMN
še malo sramežljiv
Sporočil: 59
«
Odgovor #716 :
torek, 24.01.2006 : 12:26:23 »
Malo bom presekala vašo debato o vzreji in izpitih, ki je zelo zanimiva. Prava "trenja".
Šibainmika potrebovala bi informacije o razstavi na Finski. Kdaj bo in če bo res kdo s kraškim šel gor. Naš simpatizer iz Finske, bi bil navdušen nad vašim prihodom.
Logiran
otalež36
nekaj malega že vem
«
Odgovor #717 :
torek, 24.01.2006 : 13:36:31 »
O razstavi na FINSKEM sem se jaz pogovarjal z gospodom sodnikom BLAŽEM KAVČIČEM.Omenil mi je ,da bi se dalo stroške razstave delno sponzorirati. Vse to sem povedal našemu največjemu razstavljalcu KRAŠEVCEV G. KREN VIKTORJU IZ PODGORJA PRI SLOVENJ GRADCU.Sam bom verjetno prav takrat imel leglo kraševcev, tako , da najbržej ne bom mogel iti na FINSKO.Zelo dobro bi bilo, da se eventuelni kandidati za FINSKO pogovorite med seboj in to sporočite g. BLAŽU KAVČIČU.
TEL. G. KRENA 041600402
TEL.G. KAVČIČA041 632333
Logiran
otalež36
nekaj malega že vem
«
Odgovor #718 :
torek, 24.01.2006 : 14:04:27 »
POZDRAVLJEN KRAŠKI !
Nisem te prav razumel, kako bi ti preizkušal naravne zasnove pri Kraševcih.Strinjam se s teboj, da plahi psi niso za vzrejo.Kako plahost ugotavljati pa je stvar vzrejne komisije. Kar bo odločila vzrejana komisija bo obveza za vse nas lastnike in vzreditelje.Seveda pa pri tem ne more veljati neki diktat ali beseda samo enega člana te komisije,saj je v njej več članov.Ker je razvoj pasme v veliki večini odvisen od vzrediteljev bi morala veliko veljati tudi beseda vzrediteljev.
Ne vem natačno na koga si meril, ko si omenjal gospo Matejo.Z moje strani ni do nje nikakršne zamere, narobe priznam ji strokovnost, ki jo od nas ima malokdo.Vem pa tudi to, da od besed moramo preiti na konkretna dejanja. Le ta se vidijo in štejeo.
LEP DAN!
Logiran
Tripikice
rad pišem
Spol:
Sporočil: 316
«
Odgovor #719 :
torek, 24.01.2006 : 14:50:52 »
Res je, kraševca je treba predstavljati kot čudovitega družinskega psa, psa, ki ima rad ljudi, tudi otroke, psa, ki se laho razume tudi z drugimi domačimi živalmi, da je to pes, ki je zelo navezan na vse družinske člane in je najsrečnejši, ko je vsa družina zbrana in doma. Takrat si "oddahne" in zadovoljno zadrema.
Marsikdo je začuden in pozitivno presenečeni, ko povem, kako igriva je naša psička, res imajo čudne predstave ljudje o kraševcu. Marsikomu se ne sanja, kako prijazen kuža je to, kako se razveseli npr. sosedov, ker ve, da bo počohana, Treba je razbiti mit o kraševcu - "divjem" in agresivnem čuvaju.
Kinološka zveza in uredništvo Kinologa pa me res presenečata: pa kako lahko zignorirajo prispevke, ki jim jih nekdo pošlje, ne da bi to objasnili? In sploh ko gre za prispevke o kraševcih? Jim še ni "sinilo", da bi bilo lepo to našo edino pasmo ohraniti?
Citat: otalež36 , ponedeljek, 23.01.2006 : 22:48:48
Še nekaj o preiskusu hrabrosti Kraševcev z palico;
Nekateri so zagovorniki takega preizkusa na vzrejnih pregledih, sam nisem med njimi.Zakaj?Zato, ker moja praksa kaže, da so Kraševci dobri branilci posesti ali dobrine svojega lastnika.Doma se pokažejo kot dobri čuvaji na drugem teritoriju pa mislijo, da nimajo kaj braniti in se ne pokažejo v pravi luči. Kraševec ni policijski pes.S takim ravnanje potenciramo samo agresijo psa do okolja, saj pes ne bo več nikomur zaupal.Vse ljudi bo ubravnaval kot potencilne sovražnike. To je pač samo moje razmišljanje.
Nimam izkušenj s tem, vendar moram pripomniti, da se mi že naziv "preizkus hrabrosti s palico" zdi grozljiv
. Še sama ne vem, kako bi reagirala, če bi mi nekdo grozil s palico, kako potem veš, kako bo reagiral tvoj pes? A bo reagiral tako kot je Šibin Fago ali se bo pa izjemoma res ujezil? O teh stvareh sem že razmišljala. Naša Duka npr. pozna palico le kot igračko, s katero se igra in jo včasih tudi pogrizlja.
Na omenjenem preizkusu se pa pes sreča s palico, ki se pokaže v drugi "vlogi". Bi od preizkusa naprej bila palica "sovražnica"?
Kako ugotoviš, če je pes plašen ali se pa samo noče spopasti?
Logiran
Strani:
1
...
43
44
45
46
47
[
48
]