mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 23.11.2024 : 19:53:11

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: kraški ovčar - čvek
Strani: 1 ... 38 39 40 41 42 [43] 44 45 46 47 48 ... 198   Dol
Natisni
Avtor Tema: kraški ovčar - čvek  (Prebrano 275889 krat)
0 članov in 4 gostov pregleduje to temo.
Kraški
novinec
*
Sporočil: 40

« Odgovor #630 : torek, 10.01.2006 : 21:18:29 »

Takih in podobnih zgodb se je kar nabralo.Bom enkrat zaupal eno,ki je našo družino stala 1mio Sit  Shocked .
Branka,si psičko že kdaj razstavljala?
Brez živčnosti in nervoze pa bo.Psičko pripravi doma-glavnik,krtača,usnjena krpa ali pa gumijaste rokavice.Pogosto s kopanjem tik pred razstavo (do 14 dni) narediš pri kraševcu več škode kot koristi.Nikoli pa nisem z lepotičenjem, psice nerviral na sami razstavi.Mogoče poteg z rokavico po telesu,da sem ji odstranil morebitno odmrlo dlako.
Pa saj itak veš kaj naredi kraševca lepega.Včasih vidim kakšnega čudovitega psa privezanega ob skednju,ki še svoj živ dan ni videl krtače,pa kar žari v vsem svojem ponosu.No ja na razstavi brez krtače pač ne gre.

Šibainmika-hvla bogu ,če se motim Smiley,Tudi jaz upam,da bomo videli več kot 9 kraševcev.
Logiran
Suzana
rad pišem
Spol: Ženska
Sporočil: 393

« Odgovor #631 : torek, 10.01.2006 : 21:32:33 »

Šibainmika-hvla bogu ,če se motim Smiley,Tudi jaz upam,da bomo videli več kot 9 kraševcev.

Saj ne vem, če jih je več, če si preveril pri org. in so dali tako informacijo, bo že držalo.
Sem pa upala, več kot 9 mi je obljubilo, da se bodo prijavili, ko sem jih nagovarjala, da se prijavijo. Res škoda!

Upam, da bo na tem našem piklniku spomladi večja udeležba in da bo piknik pripomogel tudi k večji udeležbi na razstavah.
Logiran
Suzana
rad pišem
Sporočil: 393

« Odgovor #632 : torek, 10.01.2006 : 21:34:45 »

Ja pa še ta stavek "saj veš kaj naredi kraševca lepega", se mi je dopadel. Ja to vsi vemo, ki jih imamo. Je vsaj 1000 stvari, ki ga naredijo lepega-najlepšega bolj kot glavnik in krtača.
Logiran
Tripikice
rad pišem
Sporočil: 316

« Odgovor #633 : sreda, 11.01.2006 : 10:03:08 »

Hojla! Kako je tu "živo" Cheesy, kar tri strani ste napolnili brez mene Shocked Wink! Se pozna, da se nam je pridružil novi klepetalec. Smiley
KRAŠKI dobrodošel v klubu zaljubljencev v kraševce! Cheesy Smiley Smiley Smiley Smiley Smiley Smiley Smiley
Tvoja Biba je bila zelo očarljiva, me je dodobra stisnilo pri srcu, da je več ni. Cry Cry Cry A živeti je treba naprej, zato ti želim, da se ti bo v tvojem življenju čimprej pridružil mladi, nadebudni kraševski uničevalec stanovanja. Grin Grin Grin Grin Grin Naša Duka je namreč v tej druščini, sicer na srečo vedno manj (ker ji počasi zmanjkuje repertuarja Wink), ampak še vedno. Ker je dvorišče prekril sneg, se je "preselila" s svojo dejavnostjo spet v hišo in njena zadnja "umetnija" so oguljeni zidni robniki (saj ne vem kako se jim reče, mislim na robnike med laminatom in zidom Roll Eyes Undecided).

Zelo impresivna se mi zdi zgodba o čuvajki Bibi Shocked Cool Cool. Tudi Duka se je že izkazala kot prava čuvajka. Sem ugotovila, da v megli, ko je razpoznavnost ljudi zelo slaba, sploh ne smem z njo na sprehod. Vse sence so za njo potencialni sovražnik, zato nanje sovražno renči in jih hoče kar napasti. V tem zbere takšno moč, da me je ondan, ko sem si, tepka, "privoščila" sprehod v mraku in megli, spravila na kolena Shocked, da sem jo zadržala pri napadu na smučarja tekača, ki sva ga srečali. kdo bi si mislil, da se lahko sladka domača živalca, ki vsak dan sprejme kar nekaj poljubčkov na smrček Grin, spremeni v takega "zmaja". Je pa dober občutek imeti tako žival, se mi zdi, da mi nihče več nič ne more narediti, poleg Duke sem se znebila vseh v življenju nepotrebnih strahov. Smiley Smiley Smiley

Kraški, upam, da nam napišeš še kakšno zgodbo, teh smo na tem forumu prepotrebni, a ne? Wink

Kar se pa razstave tiče, se povsem strinjam s Kraškim:

Videti je da si kraševca izberemo ljudje,ki smo po naravi podobni svojim psom-nezaupjivi,ne silimo radi v ospredje...,škoda je le da nismo sposobni svojim psom slediti tudi pri odločnosti-ko gre pri kraševcu zares gre zares,kot se spomnim se takrat pokaže v vsem svojem sijaju in strahospoštovanju.

Vseprevečkrat si kraševca izberemo ljudje, ki porečemo, da je pes za našo dušo in naše veselje. Sama priznam, da sem že takoj v začetku tako rekla in tudi mislila. Žal pa taki ljudje res delamo slabo reklamo in ne naredimo nič za promocijo te naše prelepe pasme. In, če je tako, bo tu težko kaj narediti in spremeniti. Roll Eyes Vedno se pa da...
Moje mnenje je, da bi sami mediji pri nas mogli malo bolj "bombardirati" z omenjanjem kraševca. Kolikokrat se piše in govori o npr. lipicancih, a o kraševcih skoraj nikoli. Kraševec je bil v zadnjem letu omenjani le v sobotni oddaji o živalih. Zakaj se kraševec ne pojavi npr. v reklamah na TV ali kot slika v kakšni reviji?! Marsikoga bi, ko bi videl na sliki to prekrasno žival, zanimalo, kakšna pasma pa je to? Predvsem pa bi bilo potrebno vedno znova v teh reklamah poudarjati, da je to zelo prijazen družinski pes, ne pa agresivna mrcina. V naši regiji, npr. zelo malo ljudi pozna kraševca, Duko imajo največkrat za šarplaninko ali pa kar za mešanko. In ko povem, da je kraševka oz. kraški ovčar (ker je izraz kraševka sploh nepoznan), večina stopi korak nazaj, češ kako je to  agresiven pes. In jih glede številčne zastopanosti lahko prešteješ na prste na rokah. No, to je moje skromno mnenje, s tem, da se zavedam, da je lahko govoriti in biti pameten, vprašanje pa je, če je to možno tudi izvesti. Zato bom "odmodrovala" na drugo temo.

Naši Duki zadnje čase zelo močno izpada (odpada Roll Eyes) dlaka. JKer se s tem srečujem prvič, me zanima, če je normalno, da menjava dlako sredi zime in kako dolgo to običajno traja?

Lep dan in mirne živčke vam želim! Wink Cheesy

Logiran
DMN
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 59

« Odgovor #634 : sreda, 11.01.2006 : 10:52:25 »

Pridružujem se mnenju, da so kraševci premalo poznani ali pa predstavljeni v popolnoma drugačni luči, kot so v resnici. Predvsem nekateri potencirajo njihovo agresivnost, ki je pri naši Dini ni niti malo. Je zelo ljubeče in sprejme vsakega, katerega sprejmem sama. Se pa njen značaj razvija skupaj z odraščanjem. Pri svojih enajstih mesecih že postaja nezaupljiva do tujcev. Prej se jim je kar vrgla pred noge in so jo morali božati, sedaj človeka oceni od daleč, ga nato prevoha in če ji ustreza, se mu vrže pod noge. Če si ne pridobi njenega zaupanja, se postavi zraven mene in spremlja vsak njegov gib. Je navdušena nad otroci, takoj jih sprejme.  Zanima me kaj je s tako imenovano kraševsko lenobo. Kaj to pride z leti? Pri Dini ni niti najmanjšega sledu o lenobi.

Glede promocije je pa tudi tako, da ima dosti ljudi svoje kraševce večinoma na dvorišu. Promocija pasme se ne dogaja samo na razstavah, ampak tudi v vsakdanjem življenju. Z Dino redno hodim na sprehode in večkrat gremo tudi  v mestni park, čeprav moram priti do tja z avtom.  V toplejših mesecih jo vzamem zraven tudi na potep po mestu in se vsedeva v kakšni kavarni zunaj na prostem. Se prav lepo obnaša in dosti ljudi jo opazi. Tudi to je del promocije.

Vsem, ki boste na razstavi v Ljubljani želim veliko sreče in čim manj medsebojne zavisti!
Logiran
spuppisf
nekaj malega že vem
Sporočil: 237

« Odgovor #635 : sreda, 11.01.2006 : 13:06:03 »

Meni so osebno kraševci vedno bili všeč. Poleg vsega sem ponosna na to, da gre za slovensko pasmo, ki jih ni ravno veliko. To jemljem enako kot Lipicance, ki so tudi naš ponos.

Poznam kar nekaj kraševcev in čisto vsi so bili do mene prijazni, tudi ob prvem srečanju. Nikoli nisem opazila nobene agresivnosti, res pa je, da se psov ne bojim, jih pa spoštujem in jim dam njihov prostor, kot se temu reče.

Nekje na prejšnjih straneh je že opevana ljubezen med mano in Feldom, kraševcem od Talije. Mislim, da bo Talija potrdila, da me je Feld izredno hitro sprejel in kljub temu, da pridem na obisk občasno (mogoče 1 x na mesec ali dva), dobim isti pozdrav kot ostali člani družine.

Prepričana sme, da morda obstajajo ljudje, ki s kraševci niso imeli tako dobrih izkušenj, vendar pa to ni nujno povezano s pasmo. Veliko je bilo napisanih debat o "nevarnih" in "nenevarnih pasmah". Jaz trdim, da je vsak pes lahko nevaren, če se ga zlorablja in muči - torej je to odvisno od ljudi, s katerimi ima pes stike in ne od psa samega. 
Logiran
Kraški
novinec
*

« Odgovor #636 : sreda, 11.01.2006 : 13:40:02 »

Hvala vsem za izrečeno dobrodošlico Smiley.

Ja vliko ljudi je menilo o naših psih da so ene velike lenobe.Deja je po cele dneve preležala pred vhodom v naše dvorišče.Rit je dvignila samo kadar ji je poštar prinesel pošto,da jo je prenesla do hiše.Jojme pa, kadar je ocenila iz spleta dogodkov,da je kdo od nas v nevarnosti.Takrat je kar eksplodirala.

Kar pa se tiče promocije,če se ozrem samo čez plot,kako se hrvatje trudijo za promocijo tornjaka.Pri nas pa država še podpira z bogato odškodnino tiste rejce drobnice,ki jim volk ali medved preganjata žival-koliko od teh ljudi ima zares pastirskega psa v čredi sram
Pravijo,da kraševec ni sposoben konkurirat medvedu??
Sam sem imel kar nekaj srečanj z Bibo, njeno mamo ter medvedom.
Bibi je imela kakšnih 10 mesecev,ko sem bil z njo in njeno mamo na sprehodu v gozdu.Že dalj časa me je zanimalo kako zgleda predel gozda, kjer se nahaja medvedji brlog,zato sem jo to pot mahnil v smeri medvedjega brloga.Biba se je podila okrog,njena mama pa je bila skozi ob meni.Pa sem se brezglavo odločil se splaziti v brlog.Psica mi je sledila.Luknjo sem si z zanimanjem ogledoval,psica pa je ves čas pihala skozi nos.Takrat pa je zunaj zajokala Bibi-res kot da bi slišal otroški krik.Planil sem iz luknje,vendar pa  Shocked je pet metrov pred mano stal in mi že grozil medved.Obstal sem kot vkopan,ko je iza mene planila psica naravnost medvedu v prsa.Skoristil sem priložnost in ves presran smuknil mimo medveda in psice.Tekel sem kolikor so me nesle noge,Bibi pa ves čas za menoj.Ustavila sva se v prvi vasi,kjer sem ves objokan Cry poiskal lovca,rekoč,da mi je psa raztrgal medved.Lovec je poklical še nekaj kameradov,da bi skupaj odšli na kraj dogodka,ko je prej vsa poklapana Bibi pričela mahat z repom.Psica se je vrnila pol ure za nama,z razparanim stegnom Kiss Cry.
Lovci so pričeli verjeti moji zgodbi šele po ogledu kraja,kjer je bilo vse polno krvi in dlake,našli pa so celo delček medvedovega uhlja.
Pa naj še kdo reče,da kraševec ni sposoben braniti ovčje črede,Volkovom en sam pes zagotovo ne bo kos,če pa bodo trije skupaj, pa bodo že kaj ukrenili. Wink
Bi se dalo razmišljat tudi v tej smeri?

Logiran
spuppisf
nekaj malega že vem
Sporočil: 237

« Odgovor #637 : sreda, 11.01.2006 : 14:05:37 »

Tvojemu mnenju se popolnoma pridružujem - država bi namesto subvencije kmetom za raztrgane ovce, promovirala alternativo, ki jo navajaš. Medvedi se v 90% primerih sploh ne bi približali krdlom ovac. Kmetje pa seveda ne vidijo razlogov za nakup psa, ki ga mroajo hraniti , če jim pa država vse povrne!  Angry

Če pogledamo v tujini, je to čisto normalna praksa - črede krav, koz in ovc varujejo psi, ki so dosti manjši in šibkejši od kraševcev.

Lps

Logiran
Kraški
novinec
*

« Odgovor #638 : sreda, 11.01.2006 : 16:54:55 »

Puppa si človek kot moja mama.Ne boji se psov.Verjetno vidve in vama podobni ljudje izžarevate tisto svetlo ˝karizmo˝ki psa pomirja.

Smo bili enkrat na pastirski prireditvi v Senožečah,kamor je g.Hočevar pripeljal tudi Reksa-takrat ravno novopečenega svetovnega prvaka .Pes je kar ponorel že če ga je kakšna ženska samo pogledala.G.Hočevar,ki ni hotel nevšečnosti,je okrog psa postavil nekakšno ograjico in tablo z napisom,ki je svaril ljudi pred psom.
Kmalu se je pričelo tudi provizorično ocenjevanje kraševcev,in vsi smo bili zatopljeni v razkazajoče se lepotce in lepotice kraševskega rodu.
Nenadoma pa sem pogrešil mamo,ko sem jo tako iskal,sem kmalu ostrmel-igrala se je z Reksom.Kmalu se je po psa vrnil tudi g.Hočevar,ki pa je zaradi videnega prizora prebledel in v bolesti misli na vse najhujše zverinsko kriknil.
Pa se ni nič zgodilo,le Reks, kadar je kje srečal mamo,je pričel tuliti in vleči proti njej.

Lep dan.

Logiran
EBRANKA
rad pišem
Sporočil: 304

« Odgovor #639 : sreda, 11.01.2006 : 22:18:41 »

O DMN, lepo te je zopet malo "prebrati", sem te ze prav pogresala na forumu... sem pa iz skrivnih krasevskih virov slisala, da si vmes pridno studirala, tako da je vse oprosceno. Wink Wink

Kraški, tale g. Hočevar pa svojega Reksa zgleda v mladosti ni kaj dosti socialziral z nežnejšim spolom Huh Wink Še dobro, da je tvoja mama zadevo poslihtala, ampak ker si kar ne morem predstavljati, da bi mi kaksen tak kosmat, dolgodlaki lepotec pokazal svoje zobke Roll Eyes predlagam pravo bojno strategijo. Predlagam, da gremo od sedaj naprej skupaj se s Siboinmiko, Tripikicami pa se kaksno prostovoljko iz foruma obvezno na ogled vseh kraševski legel, kjer jih vse še v zibki (oz. ko bodo v fazi vtisnjenja) pošteno prečohamoi, pa bomo potem videli, če bodo še kaj hudi na ženske. Če bo pa treba v vmesnem času socializirati kakšnega že zakrknjenega korenjaka, bomo pa v prvo bojno linijo povabile tvojo mamo, ki bo izvedla prvi manever, takoj za njo pa bomo sledile me, da bo kraševec prijetnost ženskega čohanja poslošil na ves nežni spol. Wink Wink Cheesy Cheesy

Kar se tiče tistih nesrečnih ovac in njihovih pastirjev se pa popolnoma strinjam z vsemi, ki se vam zdi noro, da drzava s konkretnimi ukrepi del krasevcev ne vrne v njihovo staro sluzbo. Se bolj tipicno slovensko se mi pa zdi razmisljanje, ki sem ga zasledila v par stevilk nazaj starem Kinologu, kako bi za cčuvanje ovc lahko uporabili (mislim da) pirenejske plansarske pse Angry Angry Angry Mislim, da srhljiva zgodba Kraškega dokazuje, da se kraševec nikakor ne ustrasi medveda. Samo Kraški, kaj je pa tebe vleklo v tisto medvedjo luknjo pa tudi ne bom nikoli razumela Wink Roll Eyes  No, se dobro, da se je zgodba za vse dobro koncala, pa se nauk je prisoten ... ne igraj se z medvedi v njihovem brlogu Cool

Kako pa je ime hrabri Bibini mami?

Na razstavi smo pa s Čajko že bili pri njenih petih mesecih, pa jo je vodila sestra, samo je bilo kar "pestro" veliko poskakovanja v vse smeri, pa tudi tista stoja je bila bolj stvar naključja med vrtenjem okoli njene osi. No, takrat je bila se mlada, pa se glede tega nismo tako sekirali (tudi sodnica ni nic pripomnila) sedaj pa vem, da ne bo več toliko tolerance za kakšne svojeglavosti. No, saj sedaj malo vadiva, pa gre se kar uredu, samo problem je, da ima Cajka vgrajen tisti detekor za zaznavanje lastnikove treme (in nastavljenega na najvisjo stopnjo), pa potem pocne vse mozne vragolije v trenutkih, ko bi morala biti najbolj "pridna". Roll Eyes  Se bom poskusila sprostiti pred razstavo .. no ce bomo malo poklepetali, itak ne bom niti utegnila razmisljati o tremi. 
Logiran
Kraški
novinec
*

« Odgovor #640 : sreda, 11.01.2006 : 23:45:24 »

Reks je zasovražil ženske,ker ga je z metlo pretepala mama njegovega prvega lastnika Angry.Ha si lahko le misliš,kaj bi bilo če bi se Reks strgal iz ketne-pomoje bi ji skočil za vrat.

Bibini mami je bilo pa Šiva ime.Dominantna psica,ki nas je do njenega desetega meseca terorizirala.Pa sem dobil v roke neko knjigo, se žal ne spomnim avtorice, v angleškem jeziku.Psici sem se pričel postavljati po robu.Priznam,da me je bolelo.Sem pa le dosegel,da je padla za stopničko nižje po hirarhiji.Ko sva prešla to mejo,je najina komunikacija temeljila v večini primerov le na pogledih.

Kaj je po neki teoriji vodilo vsega našega razvoja--verjetno radovednost. Huh
Firbec me je matral,pa sem se spustil v tisto luknjo.Če tisti trenutek nebi bilo v bližini psice,bi se še danes lovila z medvedom v večnih loviščih. Tongue
Nasploh z medvedi ni pametno zobati češenj.So nepredvidljivi kot kakšen kraševec slbega karakterja.Pri svojem delu jih srečujem skoraj vsak dan,pa se ista mrcina ob istem dražljaju ne reagira dvakrat enako.

Ja, pa veš, se ni za hecat s kraševskimi mamami.Tujcu slednja pokaže zobe.

Logiran
Tripikice
rad pišem
Sporočil: 316

« Odgovor #641 : četrtek, 12.01.2006 : 10:06:37 »

O, DMN, to je pa bila telepatija. Ravno včeraj sem premišljevala, da si se nam izgubila. Kako kaj Dukina sestra? Povej mi, njej tudi mogoče izpada sedaj dlaka? Mogoče boš mi pa ti odgovorila na moje vprašanje, ker me drugi ignorirajo. Wink Grin Grin Grin Grin 

Kraški, tvoje zgodbe se pa berejo kot napete kriminalke Shocked Cool. V vsaki vidim scenarij za napeti film Cheesy Cool. Ampak, da greš v medvedji brlog? Shocked Cool Ti si pravi Tarzan! Wink Grin

Predlagam, da gremo od sedaj naprej skupaj se s Siboinmiko, Tripikicami pa se kaksno prostovoljko iz foruma obvezno na ogled vseh kraševski legel, kjer jih vse še v zibki (oz. ko bodo v fazi vtisnjenja) pošteno prečohamoi, pa bomo potem videli, če bodo še kaj hudi na ženske. Če bo pa treba v vmesnem času socializirati kakšnega že zakrknjenega korenjaka, bomo pa v prvo bojno linijo povabile tvojo mamo, ki bo izvedla prvi manever, takoj za njo pa bomo sledile me, da bo kraševec prijetnost ženskega čohanja poslošil na ves nežni spol. Wink Wink Cheesy Cheesy

Cheesy Ebranka, ideja je super, samo na nekaj si pozabila, če boš mene vzela s sabo - na eno veliko prikolico, da si bom iz vsakega legla lahko "ukradla" enega kraševca za s sabo. Grin Grin Grin

Kar se pa razstave tiče: škoda, da me zjutraj ne bo poleg tebe. Bi si spile šilce ali dva, pa bi s tremo naredile ŠIIIIC! Wink Še vedno premlevam, kako bi prišla v LJ navijat! Roll Eyes Smiley Sicer se bo pa Čajka odlično odrezala tudi brez moje pristornosti, sem prepričana Cool Smiley. Imam pa še en predlog: na notranjo stran hlačnice si všij klobaso, Čajka bo zanesljvo ves čas ob tvoji nogi. Grin Grin Malo heca, saj vem, da te zelo skrbi nedelja. Vsi bomo držali pesti in tačke! Smiley

DMN, ti tudi greš na razstavo z Dino?  Šibainmika, kaj pa ti, boš šla tja s Šibo ali brez nje? Zanima me, če se bo razstave udeležila katera izmed Dukinih sester?

Logiran
Kraški
novinec
*

« Odgovor #642 : četrtek, 12.01.2006 : 10:39:41 »

Nobenga scenarija za napet filem-pravijo da če glava ne misli Tongue zagotovo telo trpi (toliko o moji hrabrosti-vse kar se je zgodilo se je v večini primerov po moji neumnosti ).
Sem navedel v enem prejšnjih postov zakaj psici mogoče odpada dlaka.
Če ni v posredi gonitev,bo treba pa kaj drugega poštudirat.Aja Fitoval tablete tud vžgejo.
Čeprav moram povedat da so naše psice naredile najboljšo dlako po čisto eni naravni terapiji. Smiley
Logiran
DMN
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 59

« Odgovor #643 : četrtek, 12.01.2006 : 10:45:51 »

Tripikice, Dina je menjala dlako kakšen mesec nazaj. Ne vem, če je kaj narobe, da Duka zdaj menjava dlako.
Mi ne gremo na razstavo, ker Dina nima pravilnega ugriza. Prve zobke je imela super, potem se je pa ugriz pokvaril. Ne vem kaj je šlo narobe, pa nič zato, še zmeraj je nam najlepša in sploh v vseh pogledih naj. Bodo pa na razstavi kar tri njune ( od Dine in Duke)  sestrice in njihov ati. Že držimo pesti in tačke.
Logiran
EBRANKA
rad pišem
Sporočil: 304

« Odgovor #644 : četrtek, 12.01.2006 : 14:59:40 »

Ker je debata ravno o medvedih in ker vem, da so nam ta bitja kraseljubcem zelo všeč prilagam spodaj link zabavnega besedila Slon in Sadeza:

http://www.lyrko.com/index.php?prikazi=30289&skladba=Medvedi&avtor=Slon+in+Sadež&jz=slo
Logiran
Strani: 1 ... 38 39 40 41 42 [43] 44 45 46 47 48 ... 198   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: kraški ovčar - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.