mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 22.11.2024 : 00:14:49

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: kraški ovčar - čvek
Strani: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 ... 198   Dol
Natisni
Avtor Tema: kraški ovčar - čvek  (Prebrano 275517 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
Tripikice
rad pišem
Spol: Ženska
Sporočil: 316

« Odgovor #90 : petek, 10.06.2005 : 13:57:22 »

Tripikice, kdaj ti pa Duka lula v stanovanju? Ti jo nesi ven, vedno po jedi, vedno ko se zbudi, vedno ko pije vodo... Ali pa na dve uri. Moja psica je bila zunaj. In preden sem jo dala v hišo, je morala zunaj narediti lužico. Če jo ni, sem jo pustila še pol ure zunaj. Ko je bila v moji spbi, je ponavadi spala. Ko se je zbudila, je v dnevni naredila lužico. Kmalu sem spoznala, da jo moram peljat ven, vedno ko se zbudi. In vedno, ko pije vodo.

Toliko na kratko. Sedaj grem pa mularijo nahranit Wink

Bina, večji problem je v deževnem vremenu. Takrat se nikakor noče, eni pravijo tudi, da se pravzaprav ne more polulati zunaj, ker je vse mokro. Dve uri se lahko špancirave zunaj in ko prideve notri - ššššššššš in lužica! Angry Drugače pa je Duka večji del dneva zunaj (danes je stara "celih" 4 mesece Kiss), popoldan, ko smo vsi doma, imamo na terasi odprta balkonska vrata, in Duka je malo zunaj malo notri, hodi za nami, pa odbeži ven, pa laufa za mačkom, potem pa spet od zunaj pribeži notri, zgrabi kakšno igračko, se za trenutek poigra, polula, spet malo poigra in odlaufa nazaj ven na dvorišče. Tako, da največkrat niti ne vidim, kdaj se polula Undecided. Spomladi, ko smo imeli Duko notri, smo jo vedno po jedi in po spanju nosili ven, vedno pohvalili po lulanju in kakanju. Tudi sedaj jo pohvalimo, če vidimo, da se je polulala zunaj. Če se pa polula notri in jo dobimo pri tem, pa jo skregamo, skrega jo tudi mož, ki ima bolj globok, resen in odločen glas.  Pa si še vedno "drzne" priti lulat v hišo. Tudi po kisu smo že "dišali".
Ne vem ali je naša Duka "prepametna" za nas, ali pa mi popolni tepčki, ko je ne vemo odvaditi tega! Grin Grin Grin Mogoče bo pa enkrat minilo samo od sebe kot me je že nekdo "tolažil" Cheesy Grin
Logiran
EBRANKA
rad pišem
Sporočil: 304

« Odgovor #91 : petek, 10.06.2005 : 18:40:36 »

Tripikice, super se mi zdi, da je tema o kraševcih spet zaživela, imam dosti večje veselje do foruma, če lahko kaj napišemo še o kraševcih.  Raje ne primerjam prispevkov o kraševcih s pošto o nemških dogah, pa so mi te zverinice prav lepe, samo škoda, ker v tej F2 skupini niso kraševci čisto na vrhu, ves čas... Pa celo na MOJPES.netu med pasmami kraški ovčar sploh ni predstavljen sram Sad ne vem, komu je potrebno pisat, da bi dali podatke gor, saj bi magari lahko kopirali podatke od DVLKSOja ali kinološke zveze... ja mislim, da moramo nujno narediti več za promocijo kraševca v Sloveniji!
(pa kaj potem, če ne prinašajo žogic ....)

Najprej čestitke Duki za rojstni dan, prosim, v mojem imenu ji daj kakšen posušen svinjski uhelj, naša Čajka je nora na njih...

Aha, Saja je pa kar Saja, ker je takšne črne barve, podobne sajam, je pa zelo mehka z dolgo dlako in rabi veliko stiskanja in pozornosti. Smo jo sterilizirali, enkrat je imela mladičke od takrat je pa svobodna punca. Dim je pa tak siv muc, kot dim(pritepenček, ampak izjemno ponosen, podoben modri ruski mački), je pa tudi kastriran, ampak smo ga dali operirat šele pri dveh letih, tako da je obdržal svoj karakter.

Čajko so v leglu že navadili na česanje, tako da s tem nimam nič težav, ko je bila mlajša je sicer včasih mislila, da je prej dovolj kot jaz, samo ji nisem pustila, da bi obveljala njena, pa mislim, da je kar prav, ker znajo kraševčki vse take popuste hitro izkoristiti, sem ji pa takrat, ko je hotla gristi mojo roko, dala kost ali posušene svinjske uhlje ali kože, tisto je pa lahko grizla med česanjem, moja roka je bila pa velik tabu, če je hotela še kar gristi roko, sem postala kar huda, tako da je dokaj hitro spoznala, da je vseeno bolj primerno grizenje kosti.

Ja, mi smo dali hišico na balkon, ki je sicer zelo velik (dolg 10 metrov) in kjer je Čajka v "službi" dopoldne, ko smo v službi (sem pa doma že ob 14.00, tako da ni tako dolga "tlaka". Tudi nikoli ni imela kakšnih velikih problemov biti sama, čisto na začetku je malo "razmesarila balkonska vrata, pa smo jo naučili, da če hoče not, se mora najprej usest, no, se je pa Saja naučil praskat po vratih, samo da se njeni krempeljci ne poznajo več kaj bistveno na brazdah, ki jih je pustila Čajka.
Smo mislili, da bo v hišici pozimi, ko je mraz, pa ni šla not skoraj nikoli (šele ko je odkrila, kaj prinašajo not mačke). No maja. ko je bilo bolj toplo se je pa zatekla not, ker je bila bolj v senci, sedaj pa ji če je vroč dan pustimo kar odprta vrata od dnevne sobe, tako da se lahko ob vročini umakne not (mogoče smo malo naivni, da puščamo vrata kar odprta ampak saj imamo "čuvaja"  Wink
Spi pa v svoji posteljici v predsobi na stopnicah, tam ji je tudi včasih opoldne najbolj prijetno, ker kadar je vroče najraje leži na hladnih ploščicah. Zvečer samo odprem vrata, pa se odkolobali dol, pa nujno se še malo ustavi na tretji stopnici, pa pogleda nazaj, kao, a ste čisto ziher, potem pa lepo vdano odide v svojo posteljico. Samo, ko sem pa imela na obisku brata in nečake, so pa po tem, ko smo šli vsi spat, oni še gledali televizijo in je začela Čajka prav užaljeno tuliti, tako da sem potem razložila obiskom, da je očitno takšno pravilo, da ko se gre spat, gre cela hiša spat, ali pa naj imajo psa še pri sebi.

Ja odpoklic, mislim, da se tu ne smemo preveč zasekirat, naša Čajka je pri teh stvareh včasih na briket natančna (prihod v pribl. 3 min, dva metra stran, če pa skrivam v žepu kaj bolj slastnega (enkrat me ni spustila iz oči pol ure, ko sem jo nagradila z lososom) je pa lahko v sekundi čisto pri meni. No, pa ker jo hočem navaditi, da ne bo prišla le na priboljšpke ampak tudi le zaradi pohvale, je včasih tista doba, da me malo postrani gleda od daleč včasih tudi daljša. Ne vem sicer, če je to dovoiljeno, ampak, če ji rečem Na, bo pa skoraj 100% prišla ker ve, da takrat bo pa gotovo kakšna nagrada.

Sprej pri gonitvi sem imela, pa ravno toliko, da me je Čajka grdo gledala, kaj jo vendar špricam, če pa tako lepo diši, psičkov se pa tudi pod razno ni dalo pretentati. Na forumu sem vidla stran prav o prvi gonitvi, tako da bom naslednjič uporabila klorofilne tabletke.

Logiran
Tripikice
rad pišem

« Odgovor #92 : nedelja, 12.06.2005 : 21:31:04 »

A ne, da je čisto drugače, če se dogaja tudi nekaj pod temo "kraški ovčar"? Saj je lepo prebirati kaj si imajo ljudje povedati o svojih kužkih različnih pasem, ampak tisti ta pravi feeling pa začutiš "doma" na strani "kraški ovčar" Smiley. Škoda le, da sva še naprej osamljeni Sad.

Res ne vem, zakaj je tako, sem pa že "potožila" Dukinemu vzreditelju, ki je tudi član DVLKSO, zakaj se nihče od društva ne oglaša na mojpes.netu, pa mi tudi ni vedel dati odgovora Undecided. Pa kar nekaj ljudi mora imeti doma kraševce, pa so vsi pasivni, zgleda da vsi vse znajo in nikogar nič ne zanima. ŠKODA! Angry Te očarljive pse prodajajo tudi v tujino, mi pa kot da bi se jih sramovali. Undecided

Hehe, Duka se zahvaljuje za čestitke, saj bi ponudila svinjski uhelj tudi tebi in Čajki (mljac!) pa ne ve kje ga dobiti, kupiti Roll Eyes sram? Proslavila pa ga je kar v krogu "prijateljev", leto star zlatki prinašalec Leno je kot ustvarjeni zanjo - vse potrpi Grin Grin Grin.

To s česanjem pa imaš srečo, naša Duka pa ni bila nič navajena. Zdaj jo pa včasih lepo zamotim s kostjo ali čim podobnim, da jo počešem, včasih pa ni šans. Pa še zobe je začela menjavati (spodaj ji manjkata dva, kako je smešna Grin), sedaj pa grize res kot gremlin, kot si ti rekla. Mislim, da bom sedaj morala malo počakati, da mine to menjavanje zob, pa jo bom potem poskušala bolj resno vzgojno "prijeti". Jo pa kljub temu uspem tako na dva dni počesati. Kolikokrat pa ti česeš Čajko in kdaj si jo začela z glavnikom? Pa nisi mi povedala, če Čajko tudi kopaš? Nam je vzreditelj rekel, da psa ne nikoli kopati, da je redno česanje dovolj. Naš sosed ima bernskega pa ga poleti vsseno en do dvakrat skopa.

Kar se muc tiče, pa imave skupaj glih zastopane vse barve. Naš Piko je namreč bel in ima pri levem očesu en črni madež ter po hrbtu tri črne pike, eno za drugo. Je tudi pritepenček. Lani smo se vselili v hišo (prej smo bili v bloku) in nismo še bili v njej teden dni, ko smo "dobili" novega hišnega člana - prišel in ostal in to čisto majčken, star kake dva meseca. Ko je bil dovolj star, sem ga takoj dala kastrirati, da se ne bo potepal. Zdaj pa je revčku ostal tak nežen glasek, prav nekje pri visokem C-ju, pa sosedova muca (nesramnica Angry Cheesy) ga je do sedaj tepla, no, zadnje čase, če sva medve z Duko kje v bližini se ojunači in se že tudi proti postavi (malo v njegov bran Grin). Drugače je pa tak zelo pameten mucek in ima takoooo svileno dlako, da se je užitek stisniti k njemu Kiss.

Pri nas smo pa Duki postavili hiško v senco pod oreh. Sosedovi imajo pri meji z nami stari ogromen oreh, ki daje fantastično senco. A naši Duki to ne pomeni nič Grin, vztrajno leži na terasi in to od vsega začetka na tleh. Dukin vzreditelj nas je odpremil tudi z napotkom, da psička ne sme nikakor ležati na hladnih tleh. Naša Duka je kot zanalašč ležala strogo na tleh. Kupila sem ji veliko, mehko, udobno, trdečo blazino, pa si je vlegla zraven tako, da so na blazino molele le tačke. Potem sem mislila, da ji je na tej blazini mogoče vroče, pa sem po pritličju položila različne odejice. In smo jo dvigovali in nosili na ta ležišča, a Duka je vedno zlezla dol na tla, na ležišču so počivale le tačke Angry Grin. Zdaj ko smo se s tem "sprijaznili" in je že večja ter manj občutljiva kot v začetku, zdaj se včasih uleže na blazino in zraven vedno grizlja kost. Svojo hišico pa koristi kot shrambo za igrače. Drugače je zelo rada zunaj na dvorišču, odkar je toplo tudi spi zunaj (na terasi seveda Grin). Kadar pa dežuje, pa hoče biti ves čas notri in tudi lulat noče ven. Dež naravnost sovraži, s tem, da pa vode, če jo pošpricaš, ne. Zanimivo se mi zdi tudi, da kot kraševka tudi vetra ne mara, se tudi rada umakne notri. Pa tako je lepa ko ji veter mrši dlako... Smiley Smiley Smiley

Logiran
EBRANKA
rad pišem

« Odgovor #93 : ponedeljek, 13.06.2005 : 08:59:39 »

Ja, hvala Tripikice za nesojeni svinjski uhelj (ce ne zameris, bi svojega dala kar Čajki), če še niste probali z njimi "podkupiti Duke, vam pa prišporočam, da ga poiščeta, ker bi ravno sedaj ob menjavi zob prav prišli, mislim, da se jih da kupiti v kakšnih večjih Zoo trgovinah ali pa pri veterinarjih, samo baje so kakšni kužki potem tako nori nanje, da jih čuvajo tudi pred gospodarji (na srečo naša Čajka še nikoli ni zarenčala pred mano, pa če ji že iz gobčka vlečem kakšne smrdljive trofeje, ki jih najde na sprehodu).
Jaz bi bila na tvojem mestu vseeno vztrajna s česanjem, ker bo Duka drugače takoj pogruntala, da je imelo njeno ščipanje dober uspeh. Na tvojem mestu bi jo raje česala vsak dan po malem, samo toliko, da ve, da je to čisto neizogibno in da ona na to ne more vplivati. Pa nikoli ji ne dovoli, da bi končali takrat, ko to ona hoče. Jaz bi na tvojem mestu končala s česanjem v tistih trenutkih, ko je mirna, da vidi, da je to odvisno od tebe, ne pa od nje, pa še nagradiš jo s tem za mirnost.

Ja kopali se pa sploh še nismo, še sploh nismo imeli potrebe, ker ima zelo mehko dlako, pa nobenega vonja, jo pa na par dni počešemo na hitro s krtačo (s kovinskimi malo zakrivljenimi ščetinami), na kakšen teden ali dva pa jo razčešemo še z glavnikom.

Za to, da mlad pes ne sme ležati na mrzlih ploščicah, pa jaz nisem vedela, verjetno ker se lahko prehladi. Se spomnim, da ko je bila Čajka stara tri mesece, je ležala ob vratih, pa sem bila potem čisto panična, ker se mi je zdelo, da ima ogromen izcedek iz oči. Sem v nedeljo klicala dežurnega veterinarja in ker je mislil, da se je mogoče prehladila, sem jo takoj odpeljala k njemu. No, ko sva pa prišli, me je pa vprašal, če sem izcedek med potjo očistila, ker je bil tako majčkan, v bistvu bolj kot en zaspanček. No, na srečo mi veterinar ni nič zameril(niti mi ni nič računal  Smiley, mislim, da je navajen panike pri kakšnih novih lastnikih, mi smo pa potem vseeno pazili, da Čajka ne bi bila na kakšnem prepihu, pa na srečo nismo imeli kasneje nobenih težav več (tudi namišljenih ne).
Dež in nevihto ima pa Čajka kar rada, v vetru je pa sploh čudovita... tudi grmenja in strel se ni nikoli bala, viš je pa ravno obratno, da ne mara, da jo kdo pošprica (enkrat sem mislila, da jo bom malo osvežila, pa me je prav grdo pogledala in odskočila. V vodo gre pa čisto tako kot moja mami, zelo previdno, pa samo do kolen, parkrat se je sicer opogumila do trebuščka, potem pa je skočila ena žabica in je takoj odvihrala nazaj.
Po kakšnih potočkih pa rada skaklja, če vidi, da ji voda seže le do kolen. Verjetno rabi še malo časa, da se opogumi k plavanju ali pa kakšno hudo vročino, da si bo privoščila osvežitev.
Logiran
Tripikice
rad pišem

« Odgovor #94 : sreda, 22.06.2005 : 12:11:58 »

Zdravo! Po dolgem času se spet javljam. EBRANKA, upam, da še nisi obupala nad mano, ker me tako dolgo ni bilo na tem forumu.
Doma smo imeli do včeraj veliko delovno akcijo - ureditev okolice hiše in to vsak dan od jutra do večera, tako, da do računalnika sploh nisem mogla priti, ker sem zvečer padla v posteljo Huh. Tudi naša uboga Duka ima za sabo težki teden Sad, ker je bila precej časa zvezana na vrvico, ker nam je lumpa uhajala k sosedom. Drugače je pa bila takoooooo pridna in potrpežljiva Kiss Kiss Kiss kot da bi razumela, da imamo delo in zato manj časa za njo. Sicer pa za božanje ni bila prikrajšana, ker je postavila carinsko postajo - nihče ni smel mimo nje, da je ne bi malo pocrkljal Grin Grin Grin. Sedaj imamo na novo posejano trato in Duka ima na razpolago veliko prostora za tekanje in igro (in za preganjanje ubogega Pikota Angry Grin). Nekaj pa je bilo zanjo le dobrega v tem času - ni bilo časa za česanje. Grin Grin Veš da bom vztrajala pri česanju, pri taki dlaki je to neobhodno, čeprav je krtačo že vso zgrizla, packa mala! A ne kako so lepi kraševci v vetru, ko jim le-ta mrši dlako ... Smiley Kiss

Praviš, da tvoja Čajka ni navdušena nad vodo. Me zanima kako bo to pri naši Duki. Mi še Duke nismo peljali na kopanje in ne vem kako bi se obnašala, in če bi upala v vodo, toda doma je nad vodo navdušena. Na novo posejano travo je potrebno večkrat špricati, to ima Duka veselja... Cheesy Skače pod curek, potem pa spet teče mimo, pa skoči enkrat levo nato desno in vedno tako, da jo dodobra pošpricam, vedno je na koncu zalivanja povsem mokra. Potem se pa nekam vleže in spi ko nezavestna Grin Grin Grin.

Naša Duka ima tudi občasno rahel izcedek iz očk, to pa zato, ker ima na notranji strani vek dlačice in ji dražijo očke. Veterinar jih je skušal izpuliti pa je bila Duka preveč nemirna. Da bi ji pa zaradi tega narkozo dajali, je pa nesmisel. Ne vem pa kako se bo to rešilo!

Smo pa to našo Dukico razvadili! Saj je pridna ko je sama in ves dopoldan lepo spi in nas čaka (tako pravi babica, ki stanuje preko nas), ampak zjutraj od hiše oditi, to je pa muka Shocked. Joka, laja, zavija in spušča takšne glasove, da ji že pravimo Medvedka. Niti za sekundo nas ne izpusti iz oči in ko zaprem vrata, se postavi na zadnji tački, s sprednjima pa praska po vratih. V začetku smo šli normalno od doma kot v času pred Duko, pa je začela jokati. Potem smo se temu stresu hoteli izogniti, pa smo se začeli vsak po svoje "krast" od hiše. Sedaj smo porabili že vse trike, ker pozna že vsak šum. Dobro, da imamo babico v bližini, da jo potem ona potolaži. Roll Eyes

Boš šla s Čajko mogoče na morje?
LP!

Logiran
bernuldek
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 23

« Odgovor #95 : petek, 24.06.2005 : 23:49:08 »

Tripikice in EBRANKA
Da ne bosta tako osamljeni, evo še enega desca s punco. Ime ji je Rina in je stara 3 mesece. Ne moreš verjet, če ne vidiš in ne doživiš, kaj vse že "obvlada" dečva, da me pridobi za igro. Vajinega "pogovora" sicer nisem prebral v celoti, pa me zanima, ali sta imeli kakšne izkušnje z grizenjem nog oz rok. Vem, da je to v igri, toda ti igralni ugrizi so postali boleči. Kako to preprečiti? Ali to mine samo po sebi (z leti) ali je potrebno še kaj "človeškega" dodati?
Je pa to čudovita žival, ki ima svoj prav. In to že pri 3 mesecih. Sicer pa obvlada že SEDI, PRIDI, PUSTI (bolj tako, tako). Spi zunaj v svoji koči, ki sem jo naredil po načrtih iz Zidarjeve Knjige o psih. Greva tudi v malo šolo (Ognjena).
No toliko za prvič, se še kaj oglasim!
Logiran
Tripikice
rad pišem

« Odgovor #96 : ponedeljek, 27.06.2005 : 08:43:35 »

Ej, pozdravljeni junak! Cheesy Saj ne morem verjeti - končno se je tu znašel še nekdo in to moški. Shocked Grin Grin

Naša Duka je starejša od Rine samo 1 mesec in - kaj še ona "obvlada"! Shocked Shocked Huh Ravno danes zjutraj je dosegla novo "znanost" ko je z moževega krožnika ukradla zajtrk... Angry Angry Samo za sekundo jo izpustiš z očesa, pa je za njo le še "črta". Ukrade pa vse kar rabim. Če sem v kuhinji, potrpežljivo čaka ko bom dala kuhinjsko krpo na rob pulta in že je več ni; če sem na vrtu, moram spet paziti kam odložim vrtnarske rokavice... Največje veselje ji pa naredim, če hočem ukradeni predmet takoj nazaj. Potem me "trenira" po vsej naši parceli, seveda ji naredim to veselje, ko pa je tako luštna pri teh potegavščinah! Grin Grin Grin Njeni trener jo v šali imenuje Ciganka.

Tudi Duka že pozna ukaze SEDI, PRIDI, ČAKAJ, GLAS, NE SMEŠ, vendar bolj takrat ko ona hoče, ko mi je pripravljena nagoditi. Če pa imam v roki piškotek, hja, potem se pa splača poslušati ukaz. Shocked Cheesy Sicer pa pri mladih kraševcih s tem ni za pretiravati, ker se jim lahko hitro zameri in učenje upre. Potem se pa, tako sem seznanjena,  nič več nočejo naučiti. Pri najini Rini in Duki imava tako za te stvari še čas. Zato medve z Duko hodive zaenkrat v šolo socializacije, z malo šolo bova začeli šele v jeseni.

Povej mi bernuldek, kako ti je uspelo Rino dobiti v pasjo hišico??? Roll Eyes In ali jo imaš od začetka zunaj?
Pri nas smo imeli Duko prvi mesec v hiši, to pomeni, da smo jo vodili na dvorišče se igrat in lulat, potem pa nazaj v hišo. Bil je še april. Tako je bilo tudi maja, s tem, da je v času naše službe in šole bila že zunaj. In ta čas je spala obvezno na terasi toćno pred balkonskimi vrati. Žal še takrat nismo imeli pasje hišice. Ta mesec smo ji pa nabavili tudi pasjo hišico in jo tudi čez noč dali ven. In Duka še naprej spi (koliko pač spi  Angry in mi z njo Huh, ker bi na vsak način rada bila tudi ponoči notri, z nami) na "starem" mestu, v pasjo hišico pa ne vstopi. Pa ne vem, če zaradi vročine, ker ji je zunaj bolj hladno ali je kaj drugo. Hišica sicer ni povsem po Zidarjevem načrtu, je pa dvoprostorska brunarica, postavljena v senco pod stari oreh.

Kar se grizenja tiče - da vidiš moje roke v začetku Shocked Shocked Shocked! O tem sem že pisala na tem forumu, vendar pod drugo temo. Duka je tako grizla, da sem bila že rahlo obupana. Njena "specialiteta" so bile roke in predvsem moja Ahilova tetiva z gležnji. To je bolelo! Pa so me tolažili, da bo minilo. Res je in ne obupuj! Smiley Wink Sicer še ni minilo, ker zdaj menjava zobe, ampak ti "napadi" so redkejši in da se jo že "ukrotiti" z ukazom NE SMEŠ ali jo pa enostavno zamotim s piškotkom, po katerem se gre zadovoljno igrat z igračo. Wink

Za konec bi te še rada vprašala kje si kupil Rino in ali ima rodovnik? LP! Smiley
Logiran
bernuldek
novinec
*

« Odgovor #97 : ponedeljek, 27.06.2005 : 11:57:36 »

Tripikice!
Prav prijetno je brati takšna sporočila. Tudi z Rino sem bil najavljen za šolo socializacije (Ognjena) pa sem jo moral žal prekiniti. Pri Rini so se pojavile težave. Več si lahko prebereš v rubriki Zdravje - notranji organi - specifična teža urina.
V začetku je tudi Rina spala v hiši. Spal sem tako na obroke v dnevni sobi. Civ-civ-civ, jaz pa pokonci. Gremo lulat. Nič. Samo domotožje. Civ-civ-civ, spet gremo lulat. Lužica. Priiiiidna, braaaaavooooo, pa spet spat. Utrujen zaspim, ko pa se zbudim, pred vhodnimi vrati lužica. Jasno z notranje strani. Se domislim (genij jaz) da bi ji pustil odprta vhodna vrata (pri nas je to možno, tudi vreme je bilo primerno), da bo lahko špancirala sama lulat. To je že vedela kam mora iti. To je trajalo cca teden dni. Pa so bile lužice tudi sedaj v hiši in sem se "razjezil". Tako draga moja, zunaj imaš hišo (res sem se potrudil in bi kar sam prespal v njej) in lulaj v svoji bajti. Zvečer, ko je bil čas za spanje smo vsi rekli lahko noč in pustili Rino zunaj. Poslušava z ženo, nič. Čez čas dva trije civ-civi (bolj tihi). Pa zopet tišina. Bumf ven, kaj se je zgodilo. Pa jo frajerka mala primaršira iz svoje hiše, naju prav zabodelo pogleda, češ, "pa kva zdej lomastita tu okoli, a ne vidta da spim". Tako je to bilo pri nas in od takrat spi spanje pravičnega v svoji koči. Je pa res, da sem jo od prvega dne veliko vabil v kočo in ji privoščil, ko je šla noter maksimalno veliko užitkov. Pohvale, nagrade, igranje, pač tisto, kar je v tistem trenutku imela najraje. Je pa še nekaj. Oba z ženo sva doma, tako, da sva vseskozi v stiku z Rino. Morda tudi zato ni bilo nobenih problemov.
Kar se pa grizenja tiče - ne bom obupal! Je pa pri Rini točno enaka situacija kot pri Duki.
Rino sem kupil pri vzreditelju Pižmoht Emilu iz Spodnje Idrije. Ima čudovite pse (sicer pa so vsi kraševci enkratni). Da, tudi rodovnik ima.
LP tebi in Duki
Logiran
Tripikice
rad pišem

« Odgovor #98 : torek, 28.06.2005 : 09:31:02 »

Hojla bernuldek!

Psarna Pižmoht! Cheesy Cheesy Verjamem ti, da imaš odlično psičko, iz te psarne izhaja tudi Dukin ata, ki je svetovni prvak Wink Cool. Tudi jaz sem že skoraj kupila psičko pri njih, potem pa me je sam gospod Pižmoht napotil na psarno Srednjedravsko, ki je nam dosti bližja in tam so še tudi imeli eno psičko za prodajo.
Je Rina tvoj prvi pes, tvoja prva kraševka? Ja, res je, kraški ovčarji so nekaj posebnega, Duka zna biti tako nežna in čustvena, takšni trenutki (ker to so res trenutki med njenim "divjanjem" Grin Grin Grin) me povsem prevzamejo in jo božam, vsa vzhičena nad njeno "modrostjo", ona pa tisti trenutek že "cilja" na mojo roko in ob prvi priložnosti šavsne po njej Shocked Cheesy Cheesy Grin. Prava pobalinka je! Grin

Ampak to s spanjem zunaj... Malo ti zavidam ta uspeh! Grin Grin Grin Grin Naša Duka pa se ne more sprijazniti s spanjem zunaj. Non-stop bi rada bila z nami, tudi ko smo notri, mi ves čas sledi in me mora imeti "na oku". Drugače ima pa vsako noč "urico" protestiranja, ker mora biti zunaj in nam ne da spati, če pa že slučajno noč prespi, pa to "urico" prestavi na peto uro zjutraj in to traja že ves mesec!!! Angry Angry Angry Tudi zjutraj, ko odidemo v službo kar nekaj časa joka za nami. Prava razvajenka!  ::)Zanimivo je to, da njena mama in babica bivata v psarni zunaj in čeprav imajo hišna vrata na stežaj odprta, ne bo nobena stopila v hišo, sploh ne marata biti v hiši. Naša Duka zgleda žal tega nima v "genih" Undecided. V svojo hiško ne stopi Sad. Pri nas se nismo toliko trudili (kar je verjetno napaka),  ker že v samem začetku sploh ni hotela v hiško, pa smo mislili, da rabi čas. Prvi dan jo je povohala znotraj, odnesla notri v "skladiščenje" moje stare, raztrgane copate in to je bilo vse. Mogoče mi je hotela povedati: "Pa ti spi tu, če ti je tako všeč!"Huh Grin Sedaj je sploh več ne dobimo vanjo, glavo pomoli notri, pa "adijo". Sem že pomislila, če ji ni všeč lokacija hiške. Kje imaš ti postavljeno pasjo hiško, ob hiši ali kje drugje?

Tole z lulanjem je bilo prav hecno tudi pri nas. Eno uro sem bila z Dukico zunaj (ko je bila še majčkena), pa nič, prideva notri in glej ga zlomka - lužica v trenutku! Angry Grin  Sedaj imamo težavo še ko dežuje, takrat ji je nekako problem lulati zunaj, pa počasi tudi to rešujemo. Smiley Povej mi, a Rina te zadeve vedno opravlja na istem mestu?

Grem še zdaj prebrat rubriko, ki jo omenjaš. LP! Smiley

Logiran
Tripikice
rad pišem

« Odgovor #99 : torek, 28.06.2005 : 10:08:02 »

Sem prebrala. Pa to je grozno, uboga revčka kaj prestajata! Sad Cry Huh Sem čisto "preč" od groze Sad Sad Sad.
Bernuldek, na gospoda Pižmohta se pa nisi obrnil po nasvet? Roll Eyes Ker po mojem mu ne bi smelo biti vseeno in bi ti mogoče z veseljem pomagal, saj ima veliko znanja in izkušenj, pa sigurno tudi zelo strokovnega veterinarja.
Pa še eno "tumpasto" vprašanje in ne mi ga prosim zameriti, če je neumestno: kaj pa če se ti kužika s spanjem zunaj mogoče prehlaja? Nam je npr. vzreditelj povedal, da še majhna ne sme spati na hladnih tleh, da ne zboli. Je mogoče, da bi ponoči zlezla ven iz hiške, na hladna tla?
Joj, z Rino vama res želim, da bi se čimprej rešila iz te "more"! Smiley Smiley Smiley LP obema!
Logiran
bernuldek
novinec
*

« Odgovor #100 : sreda, 29.06.2005 : 22:34:08 »

Rina je moj drugi pes in prva kraševka. Prva je bila škotska ovčarka. Hiško ima Rina pstavljeno ob hiši. Če se da vaši hiški dvigniti streha, kaj ko bi poizkusil zvabiti jo notri "skozi streho". Duka naj gre pred vhod, vi pa jo skozi odprto streho s kakšno igračo vabite notri. Jaz sem tudi to finto uporabil. Ali ste morda notranjost premazali s kakšnim zaščitnim sredstvom za les? Jaz sem hiško zaščitil le zunaj. Lulanje na istem mestu - v začetku (ko je bila še notri) da, sedaj, ko je vseskozi zunaj pa ne več. V avtu pa že prosi za lulanje (cviljenje z rahlim zavijanje in na koncu precej visok hov).
Glede bolezni pa naslednje - g. Pižmohta nisem poklical, ker vem, da bi ga stvar prizadela. Mu bom pa povedal, ko se zadeva umiri. Tudi sam sem že pomislil na to, da se je morda prehladila, ko je še spala notri. Imela je blazino, pa cel kup predlog. Kljub temu sem jo zalotil, da je spala na golih tleh. Menil sem, da psička sama išče hladnejše predele. Drugikrat pa sem videl, da je sama zlezla na blazino. Čisto možno je, da zleze iz hiške, vendar tla niso tako mrzla, da bi se prehladila. Sicer pa pišejo tudi drugi, da so psičke dobile vnetje mehurja tudi, ko je bilo toplo. Vnetje je pogosto pri mladih psičkah, še posebej, ker imajo krajšo "cevko" za izločanje, kot npr. psički. Infekcija lahko pride tudi "od zunaj" in po "cevki" do mehurja od mehirja do ledvičk je pa samo še korak. Tako nekako je šlo pri Rini. Res je boga, toda stvari gredo na bolje, čeprav je kazalo že zelo slabo. Hvala za lepe želje.
Sicer pa je živahna kot sam satan, pojedla bi vola, če bi ji ga dal.
Ups, bliža se nevihta, pa grem malo poslušati, če okrog vogalov kaj cvili.
Logiran
bina
živim tukaj
Sporočil: 3.790

« Odgovor #101 : četrtek, 30.06.2005 : 10:25:48 »

Glede bolezni pa naslednje - g. Pižmohta nisem poklical, ker vem, da bi ga stvar prizadela. Mu bom pa povedal, ko se zadeva umiri.
Jaz bi pa seveda želela vedeti, kaj se dogaja z mojim mladički. Pa čeprav mi povejo, da zboli.. Mogoče pa ima kakšen nasvet. Meni je vzreditelj samo rekel (ko sem mu sporočila, da ima Bina vnetje mehurja): jap, to je zelo pogosto pri mladih samičkah.

Lp jana
Logiran
EBRANKA
rad pišem

« Odgovor #102 : četrtek, 30.06.2005 : 11:58:06 »

Hrguouuuuuuu, takole se oglaša naša Čajka, ko pridejo kakšni znani obiski, pa mene je tudi prijelo da sem takole zagrulila, ko sem videla vso to pošto, pa še da imamo novega zanesnjaka Bernuldka z Rino... toliko puhastih čisto pravih mini kraševcev, da se ti kar zvrti   ... ali vajini psički tudi grulita?

Zgleda, da imajo ti ta mladi kraševci same slavne očete, naš je bil tudi prvak (Tas) in na eni razstavi smo ga celo srečali ... mi je bilo kar nerodno, ker je Čajki temeljito umil ušesa, kot bi hotel reči, ja kakšno si pa pripeljala na razstavo... potem smo šli pa celo v ZOO, da smo od daleč videli še Čajkino babico in njeni mlajši teti, tako da kar se tiče sorodstva smo bili kar temeljiti... pa še mimogrede smo enkrat na Krasu srečali še eno teto, ki je bila pa stara toliko kot Čajka. A sta morda očeta od Duke in Rine kakšen Vik ali pa Rik? Vik je na eni razstavi premagal Tasa sram, ampak meni je Tas vseeno čudovit, no, tudi Vik ni napačen Wink

Bernuldek upam, da se bo Rina hitro pozdravila, se strinjam, da je najbolje govoriti z vzrediteljem, mi smo jih prvih par mesecev tudi klicali, ponavadi za kakšne malenkosti, pa tudi super občutek je bil, ko so prišli marca na obisk in se je Čajka od navdušenja kar polulala, ko jih je prepoznala, njim se je pa tudi super zdelo, ker so jim v dveh mesecih vse sive kepice zelo prirasle k srcu... smo celo planirali, da bomo organizirali pri nas srečanje bratcev in sestric za 1. rojstni dan, pa se je potem Čajka ravno maja gonila, ampak ideja pa seveda še vedno ostaja.

Tripikice, kar se pa tiče trepalnic, pa upam, da Duke ne bodo preveč motile, moj veterinar je tudi takrat, ko sem peljala Čajko na pregled dobro pregledal, če je izcedek kaj povezan s trepalnicami, ker ima njen bratec Činč isti problem. Zgleda, da se te trepalnice kar pogosto pojavljajo pri kraševcih, ampak mislim, da je vzreditelj rekel, da niso tako velik problem, oziroma, da se kaj dosti niti ne da narediti...
Činč je drugače ostal pri vzrediteljih in me s Čajko hodiva k istemu veterinarju kot je hodila tudi njena mamica, čeprav (trikrat trkam) od zadnjih cepljenj še sploh nisva imeli potrebe.

Bova šli pa kmalu, ker bomo šli konec meseca skupaj s Čajko na morje (v severno Dalmacijo) tako da moram preveriti, če se moramo kaj cepiti (mislim, da na hrvaškem strašijo neke srčne gliste   Shocked..).
Kar se tiče morja, smo iskali skoraj dva tedna kak primeren apartman, kjer bi sprejeli tudi psa... ko je sestra vprašala, če lahko pripeljemo "kučnog ljubimca" je neka gospa vprašala, če je to mogoče "neka pudlica" ko pa je sestra rekla, da je "kao mali šarplaninac" pa niso bili prav navdušeni, tako da potem nismo več omenjali tega sorodstva, smo rekli kar, da je kraški ovčar, pa da je zelo prijazna, no sedaj pa že imamo rezervirano, tako da se že veselim jutranjih in večernih sprehodov po plaži. Na srečo sem drugače tudi jaz tako kot Čajka  na morju najbolj navdušena nad senco, tako da imava v tem smislu zelo podobne potrebe. Bom poročala, če bomo kaj napredovali s plavanjem  Wink

Logiran
Tripikice
rad pišem

« Odgovor #103 : četrtek, 30.06.2005 : 12:32:15 »

Za g. Pižmohta sem vprašala ravno zato, ker je nam vzreditelj naše Duke povedal, da če bi bilo karkoli narobe s psičko, ali bolezensko ali vedenjsko, ali če bi jo radi nekaj naučili pa ne vemo kako, skratka karkoli, da se naj vsekakor obrnemo na njega, da bo rad pomagal, in da ga zelo zanima kako se mladički pri nas, novih lastnikih razvijajo. Pravi, da je na vsakega mladička, pa čeprav ga je prodal, nekoliko čustveno navezan, ker s tem, ko je zraven pri kotitvi nastane neka vez med njim in mladički. Smiley Smiley Smiley No, moram pa priznati, da se tega, da bi ga klicali,  tudi mi nismo posluževali, raje poskušamo samo priti do rešitve (beri z mojpes.netom Grin). S tem, da smo pa z vzrediteljem drugače ostali v kontaktu.

Glede hiške: ja, streha se da dvigniti, tako da bomo poskušali s to "finto". Notranji premaz: to še moram ugotoviti, ker je hiška kupljena. Hvala za nasvet! Smiley Vsekakor se bomo sedaj potrudili, ker je Duka postala taka razgrajačka Shocked Shocked Shocked, da jo več ne upamo spustiti v stanovanje Wink. Je kot tajfun! Grin Grin Grin Sem pa v dvomih, če nam jo bo uspelo "preseliti" v njeno hiško, ker ima preveliko željo biti notri z nami. Včeraj zvečer je mož moral biti z njo dve uri zunaj, da se je pomirila in ostala zunaj, s takšno ihto se sili v stanovanje Angry Undecided.

V avtu pa že prosi za lulanje (cviljenje z rahlim zavijanje in na koncu precej visok hov).

Smejim se na račun "visokega hov" Grin. Kaj Rina tudi spušča take smešne in "čudne" glasove? Duka včasih spušča take brundajoče glasove, da ji že pravimo medvedka. Grin Grin Grin

Tudi sam sem že pomislil na to, da se je morda prehladila, ko je še spala notri. Imela je blazino, pa cel kup predlog. Kljub temu sem jo zalotil, da je spala na golih tleh. Menil sem, da psička sama išče hladnejše predele. Drugikrat pa sem videl, da je sama zlezla na blazino. Čisto možno je, da zleze iz hiške, vendar tla niso tako mrzla, da bi se prehladila.

Sicer pa je živahna kot sam satan, pojedla bi vola, če bi ji ga dal.
Ups, bliža se nevihta, pa grem malo poslušati, če okrog vogalov kaj cvili.

Saj sem si kasneje ko sem že napisala to glede prehlada mislila, da kvasim neumnosti. sram  sram Tudi Duka je poleg vseh preprogic, rjuhic in blazine spala na tleh. Na vse te zadeve je hodila le lulat Angry. No, sedaj pa včasih gre počivat na svojo blazino, kadar ji to naš maček dopusti Cheesy.

Zelo me veseli, da se Rini stanje izboljšuje in prepričana sem, da bo mali "vražiček" premagal bolezen. Javi, kako vama gre pri tem.

Vem, da zdaj o teh stvareh sploh ne premišljuješ, me pa vseeno zanima, če boš z Rino prišel kdaj na kakšno razstavo? Jaz bom z Duko šla na razstavo v Lendavo (na predlog njenega trenerja), bi bilo pa res fino, če bi se vsi. Se je pa EBRANKA nekam potuhnila, a ne?
Logiran
EBRANKA
rad pišem

« Odgovor #104 : četrtek, 30.06.2005 : 12:59:50 »

tripikice, saj sem tu, kako da me ne vidiš? Cheesy Cheesy

Kdaj bo pa v Lendavi razstava? Bi z veseljem pripeljala Čajko, pa komi čakam, da fino prečoham Duko, ker ima še vedno puh (Čajka ma samo še okoli ušes nekaj zelo mehkega)...

Logiran
Strani: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 ... 198   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: kraški ovčar - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.