o psih
pasme
galerija
forum
zaščita ivali
posvojite psa
Dobrodošel/la,
gost
. Prosim
prijavi
ali
registriraj
se.
ponedeljek, 17.02.2025 : 05:05:04
1 uro
1 dan
1 teden
1 mesec
vedno
Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
mojpes.net
|
o psih
|
pasme
|
FCI 2
| Tema:
kraški ovčar - čvek
Strani:
1
...
20
21
22
23
24
[
25
]
26
27
28
29
30
...
198
Dol
« nazaj
naprej »
Avtor
Tema: kraški ovčar - čvek (Prebrano 286091 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
Talija
midi
Spol:
Sporočil: 223
Re: kraški ovčar - čvek
«
Odgovor #360 :
torek, 08.11.2005 : 23:31:45 »
No, ker pa že dolgo nisem nič napisala o našem Feldu, bom pa zdaj. Torej, odrasel je v tem času in postal samozavesten in ponosen kuža, dober čuvaj, ki skrbi za svoje varovance, dve terierki in mačka. Ti pa zelo dobro vedo, da je on vodja tropa in ga upoštevajo, razen lakelandke, ki se mu včasih postavi po robu. Smo zelo zadovoljni s tem našim kraševcem, postal je dokaj ubogljiv, no, kakšne srne ga še zmotijo, drugače pa z njim nimamo nobenih problemov. Najbolj pa je vesel vikendov, saj takrat vzame mož njega in cairnko na izlet v hribe. S psicama se dobro razume, le pri hrani se pokaže njegova prava slovenska "foušija", tudi, če mu ni zanjo, psic ne bo spustil blizu, kaj šele mačka. Je pa pravi "cartl", lahko bi se ure in ure božal, včasih bi najraje kar v naročje zlezel. Ja, tak je ta naš Feld.
Logiran
EBRANKA
rad pišem
Spol:
Sporočil: 304
«
Odgovor #361 :
sreda, 09.11.2005 : 17:46:00 »
Tako krašeljubci, končno sem uspela na moj album naložiti še nekaj slikc, tako malo za ogrevanje, potem pa dobim še slice od Talije in če imaš še kaj novega Šibainmika ali kdo drug, kar pošljite... naš slogan je, nikoli dovolj slik kraševcev
... bomo potem delali kakšno selekcijo, če bo potrebno, ko si bomo dodobra napasli oči...
Talija, kakšne si pa imela kaj izkušnje s šolanjem v primerjavi z drugimi pasmami? Ste šli čez kakšne "kritične trenutke" in jih prebrodili? Meni Čajka zelo lepo dela doma, ko pa greva v šolo, se pa prelevi v pravega hudička, ki vleče na vse strani in samo išče priložnost, da bi se s kom poigrala. Sedaj se že bliža izpit in me je kar groza, ker je na poligonu tako navihana.
Glede srn se jaz toliko ne bojim... res je, da steče za njo, če jo vidi in je odvezana, a pride dokaj hitro nazaj. Če pa zagleda spuščenega psa, pa bi lahko počila in bi iz mene skakale same klobasice, pa se niti obrnila ne bi. Tako je navdušena nad igranjem, da pozabi na vse ostalo, pa če obstaja le majhna možnost, da se bo pes igral z njo, rine vanj. Da ne omenjam, da se mi zdi to že kar nevarno, ker rine tudi v pse (in psičke), ki očitno kažejo sovražne znake.
Kar se tiče foušije, je pa pri Čajki čist enako... mačka ne sme priti niti pet metrov blizu posodice, kadar ona je, medtem ko ji lahko drugi brez problema šarimo po posodici.
Logiran
Tripikice
rad pišem
Spol:
Sporočil: 316
«
Odgovor #362 :
četrtek, 10.11.2005 : 10:51:13 »
Citat: EBRANKA , sreda, 09.11.2005 : 17:46:00
Tako je navdušena nad igranjem, da pozabi na vse ostalo, pa če obstaja le majhna možnost, da se bo pes igral z njo, rine vanj. Da ne omenjam, da se mi zdi to že kar nevarno, ker rine tudi v pse (in psičke), ki očitno kažejo sovražne znake.
Kar se tiče foušije, je pa pri Čajki čist enako... mačka ne sme priti niti pet metrov blizu posodice, kadar ona je, medtem ko ji lahko drugi brez problema šarimo po posodici.
Hojla!
Ta s klobasicami je pa "strašna"!
Je pa Duka povsem podobna Čajki, kar se tiče obnašanja do drugih psov. Včasih se mi zdi prav vsiljiva in tečna, bolj nekateri psi renčijo nanjo, bolj rine v nje in sploh ne "šljivi" opozorilnega renčanja, tako da jo moram dobesedno odvleči stran, da preprečim neljubi dogodek.
Kar se foušije tiče je pa pri nas malo drugače. Ko je Duka sita, lahko maček Piko včasih (neizmernost njene dobrote je odvisna od dneva
) iz njene posode tudi ostanek hrane popapca, bog ne daj pa, da bi ga cartala takrat, ko ima Duka "načrte" z njim. Takrat pa hitro nekaj "naštima": ali nekaj prevrže, ali hoče grizljati rožo, ali ukrade kuhinjsko cunjo, kar je pač pri roki, samo da me prisili odložiti mačka. Njena foušija se kaže pri cartanju.
Je pa Duka sedaj stara že 9 mesecev. In naša punca je postala tako objestna, da jo komaj uspevamo še krotiti.
Spi malo (takrat si vsi oddahnemo, čes malo miru - enako kot pri malem otroku, ko ga daš spat
), drugače je pa ves dan "pokretu" in samo gleda, kje bo lahko kaj ušpičila. Npr.: uleže se na svojo blazino in jo na lepem začne trgati
, to seveda preprečimo z "ne sme", potem pa gre in iz nekega maščevanja ali kaj prevrne svojo menažko, itd.
S tem, da se popoldan kolikor se le da ukvarjamo z njo, vmes pa pač moraš nekaj postoriti, pa kljub temu išče prilike, da nekaj uniči za svojo zabavo, dopoldan ko smo pa v službi, pa me ob prihodu domov po novem vedno počaka neprijetno presenečenje.
S tem, da pa dopoldan tudi ni ves čas sama, ker jo moja mama pride vmes pogledat, pa pride delat na vrt in si jo tako tudi včasih spusti na svoje dvorišče. Povejte, je vzrok za njeno obnašanje puberteta ali kaj drugo?
EBRANKA, kdaj imata s Čajko izpit, da bomo lahko držali pesti?
Bosta potem nadaljevali šolanje, v kateri smeri?
TALIJA, koliko je star Feldo? Ga šolate? S klikerjem ali brez?
Greste vsi v Vrtojbo?
Logiran
DMN
še malo sramežljiv
Sporočil: 59
«
Odgovor #363 :
četrtek, 10.11.2005 : 12:20:14 »
Branka album je super!!!
Jaz si ga večkrat ogledam in komaj čakam na nove fotke.
Se ti moram kar zahvaliti, da si se spomnila na ta album in da ga urejaš.
Tudi naši Dini se totalno zmeša, ko vidi kakšnega psa in je tudi nobena klobasica ne prepriča, da ne bi šla k njemu.
Lep dan!
Logiran
Suzana
rad pišem
Spol:
Sporočil: 393
«
Odgovor #364 :
četrtek, 10.11.2005 : 15:12:31 »
Talija mi lahko posreduješ štev za izformacije v zvezi z razstavo v vrtojbi. Vprašala bi koliko KO je prijavljenih.
Branka res vse čestitke za album, super je. Te pokličem če grem v vrtojbo.
Logiran
Tripikice
rad pišem
Spol:
«
Odgovor #365 :
četrtek, 10.11.2005 : 16:25:10 »
Se pridružujem čestitkam za album!
Najbolj mi je všeč slika "Na pomoč!". Norčavi pogled sajjihneločim kraševke
je isti kot Dukin pogled.
Sestrici pa sta res videti pridni in lepo vzgojeni, gledata pa tako nekam žalostno.
Me že zelo firbec matra, kako se bodo kraševci odrezali v Vrtojbi.
Pa še zastonj pristopnica je, je treba pohvaliti društvo, da so to uspeli izboriti. Sem pa gledala v Kinologu za Cacib v Ljubljani, ki bo januarja, tam pa imajo kraševci 50 % popust. Tudi ni slabo, a ne?
Logiran
EBRANKA
rad pišem
Spol:
«
Odgovor #366 :
četrtek, 10.11.2005 : 21:59:26 »
Me zelo veseli, da je tudi vam všeč album, meni ni kar nikoli dovolj slikc teh naših kraševcev
Mene je tudi navdušilo, da so organizatorji omogočili brezplačno pristopnino, ko bi vsaj to postala stalna praksa, pa da bi še drugi organizatorji šli po tej poti. Organizatorjem sem kar pisala, jih pohvalila za to gesto in vprašala, koliko je do sedaj prijavljenih kraševcev, pa so rekli da 6. Ko bi se vsaj še kdo prijavil! Če bo Čajki v decembru popolnoma zrasla dlaka nazaj v prvotno stanje, bi šla z veseljem na CACIB razstavo, ki bo v Ljubljani. Upam, da se bo se kdo med vami prijavil, da nas bo čim več.
Tripikice pravi izpit imava šele konec novembra, društvenega pa že kar to nedeljo ... jutri sva se zmenili z inštruktorico, da še malo povadiva na poligonu, ko bo oddaljeno prisotna le njena kužka in nobenih ostalih štirinožnih skušnjav. Mislim, da bom morala do izpita kar večkrat v Ljubljano v bolj zgodnih popoldanskih urah, da se Čajka malo bolj privadi na idejo, da poligon ni igralnica ampak prostor za delo.
Tripikice, kaj pa če bi imeli Duko ko vas ni doma v kakšnem majhnem prostoru, kjer ne more nič uničiti? Mi imamo Čajko na balkonu, pa zraven imam še kakšne igrače pa kaj za grist, če ji vmes postane dolgčas, ampak jo imam na sumu, da cel dopoldne prespi. DRugače pa zelo priporočam tudi igračo kong ... tudi na forumu najdeš nekaj o njem. Ko je bila Čajka še manjša, sem kupila ponerdek, kamor sem zatlačila tiste kosti iz kož in to je prav oboževala, samo ga je na žalost zgrizla. Ko je bila na bolniški sem ji pa kupila še en boljši ponaredk in en original in se mi zdi da je super, ker se zamoti za kar dolgo časa. Notri daš namreč različne priboljške, lahko npr, kakšne koščke hrenovk, briketov paštete in ko se ona igra z njim, to počasi pada ven. Obstajajo pa še druge podobne igrače s katerimi se lahko zamoti, tako da vam ne bo prej uničila čisto nove hiše.
Se pa seveda še vedno zgodi, da v trenutkih naše nepazljivosti z veseljem sname kaj iz kavča in zgrize, tako da če kdaj nismo prav pridni pri pospravljanju, Čajka hitro napravi red in zgrize na prafaktorje karkoli tako nesramno poležava na kavču ... tako smo se že poslovili od mnogih nogavičk, raznih bolj ali manj pomembnih papirjev in nazadnje ji je uspelo obdelati tudi njeno knjižico za cepljenje .. no, upam, da me je izučilo, in da bom drugič, ko prideva iz cepljenja knjižico pospravila direktno v predal
..
Logiran
Talija
midi
Spol:
«
Odgovor #367 :
četrtek, 10.11.2005 : 22:56:44 »
Šibainmika, sicer si že dobila odgovor, koliko je prijavljenih kraševcev, ampak vseeno, tu je številka: 041 51 34 180, mail:
info@anatina.si
.
Feld je star 4 leta, ko sem ga šolala, se na našem koncu še ni uporabljal kliker, ampak kar klasična metoda. Kritičnih trenutkov je bilo kar nekaj, sploh, ko je pogruntal, da lahko koplje pod ograjo in pobegne, se je včasih zgodilo, da je obe psici peljal na sprehod. To smo rešili s popravljanjem ograje. Problem je bil pri odpoklicu, kar sva rešila z dolgo vrvjo, ki jo je kar dolgo obdobje vlekel za sabo. Tudi zdaj ne bom rekla, da je 100% pri odpoklicu-če ga zmoti divjad, jo bo najprej preganjal, potem pa prišel. Tako, da ta problem pač rešujem z očmi na pecljih, ko greva na sprehod
. Je pa zdaj dosti bolj umirjen.
Aportiranje na tečaju mu je bilo španska vas-si je mislil, kar pojdi ponj, jaz ne bom. Markerja je pa tudi bolj debelo gledal, takrat, zdaj ne več. Je pa zelo pozno dozorel, nekje pri 3 letih.
Logiran
Tripikice
rad pišem
Spol:
«
Odgovor #368 :
petek, 11.11.2005 : 11:07:36 »
Hvala lepa vama za odgovore, mi je že lažje pri duši.
Se mi pozna, da je Duka moj prvi pes in tako nekako ne poznam dovolj pasje narave, zato vas moram vmes kaj vprašati, tudi zaradi primerjave. Pravi lumpi so ti naši kraševci!
Da bi zaprla Duko v en prostor ni šans, ker je od majhnega vajena prostosti, jaz pa seveda sedaj plačujem davek na njeno svobodo.
Igrače se pa vsake naveliča v petih minutah, kongo sem ji kupila že pred časom, pa je verjetno slab ponaredek, ker ji sploh ni interesanten (kdo bi se mučil z njim!
). Ko bom kaj hodila po Ljubljani, bo ji za poskus pa res kupila ta pravi kongo - mi poveš, kje si ga ti kupila, da ne bom iskala po ZOO marketih? Edina igrača, ki jo zanima je teniška žogica, s katero se lepo igra (tako je luštna, ko si jo meče v zrak!
) in še najdalj časa zamoti.
Drugače bi pa samo nekaj vlekla.
Karkoli kje štrli je predmet njenega vlečenja. Vleče tako dolgo dokler ne utrga, iztrga, odtrga....
Za Duko imam npr. staro brisačo, s katero ji obrišem tačke. S to brisačo nam maha ves popoldan
, češ kdo se gre z mano vlečenje. Da ji to ne pustimo, upam, da mi ni treba poudarjati, sploh, ker si je s tem pokvarila ugriz in smo tako z njenimi razstavami očitno opravili (bomo pa gledalci in navijači
). Kaj če bi mi posodile za en teden Čajko, naslednji teden bi prišel k nam Feld, nato Šiba, Dina..., da bi Duka imela družbo?
Torej nudim brezplačni penzion, vabljeni!
EBRANKA, v naši šoli pa opravljajo izpit jutri, a so nam z Duko "prepovedali" se približati poligonu v krogu 1 km.
Kar se šolanja tiče - doma Duka ne naredi nič brez nagrade, če nimaš med prsti kaj konkretnega te ignorira. V šoli pa se nekako zresni
ter naredi hitro, dokaj dobro in za nagrado je dovolj beseda "pridna" (samo, da se hitro reši in lahko gre "vznemirjat" druge pse
). Zaupam Čajki, da si bo rekla: "Hop, zdaj pa gre zares, ne smem izneveriti gazdarco, ko se tako trudi z mano!" in naredila kot profi.
Bomo pa držali tačke, of course!
TALIJA - tvoj Feld je pa pravi kavalir, ko pelje punce na sprehod!
Duka je tudi do sedaj prinesla k meni samo enkrat žogico, od takrat pa je žoganje v stilu VRZI IN SI PRINESI SAM.
Kako dolgo si ga šolala in kako je šlo na koncu na izpitu?
DMN, koliko tehta sedaj Dina in kolikokrat dnevno jo še hraniš?
LP!
Logiran
Tripikice
rad pišem
Spol:
«
Odgovor #369 :
petek, 11.11.2005 : 11:25:39 »
Pravkar sem na podforumu sem prebrala debato o umivanju pasjih zob. A vi svojim psom ščetkate zobe? Naša Duko ni navdušena nad tem. Baje se pa dobi neki gel, ki se ga namaže na zobe. A ga kdo uporablja?
Logiran
Talija
midi
Spol:
«
Odgovor #370 :
petek, 11.11.2005 : 21:43:48 »
Tripikice, moram odkrito povedati, da s Feldom nisva šla na izpit, ker je takrat bilo še obvezno aportiranje, tega pa, seveda, niti slučajno ni počel.
Danes pa sva po doooolgem času šla na vežbališče, da malo potrenirava in sem vodjo šolanja pri nas prosila, da malo igra sodnika. In kaj je naredil, nekoč tako prijazni Feld? Šavsnil je proti njej. Potem je narenčal še par ljudi, ki so ga gledali pa kraševko Boro, katera je bila vsa navdušena nad njim, njemu se je pa zdela preveč vsiljiva. To je pa, ko pride kraševec iz vasi v mesto. Tako, da se kar malo bojim, kaj mi bo šele na razstavi počel, verjetno se bom v zemljo vgreznila.
Enkrat sva bila v Grosupljem na razstavi, pa je sodnik napisal, da je nepredvidljiv, ker ga čudno gleda
, dal mu je odlično, ampak nič naslova
.
Logiran
EBRANKA
rad pišem
Spol:
«
Odgovor #371 :
petek, 11.11.2005 : 22:58:16 »
Draga družba, album je pridobil še slikce lepotca Felda, mene je čisto očaral! Talija, ne boj se, bomo na razstavi naredili živi zid iz ljubiteljev kraševcev če bo potrebno, pred nami pa naj vama z Feldom ne bo nič nerodno... bo pa moral sodnik malo bolj na daleč gledat Feldove zobke
Je že tako, da kraševci niso kakšni tipični razstavni peski in da kljub socializaciji, vzgoji in šoli včasih vseeno lahko pokažejo svoj temperament, če jim kaj ni všeč. Kakšna je pa kraševka Bora? Pa še sem radovendna, iz katere linije je kaj Feld, če sta morda s Čajko kaj v sorodu. Meni se zdi malce podoben Viku, ki v zadnjem času pobira največ naslovov po razstavah, je pa tudi Dukin in Dinin očka.
http://www.moj-album.com/album/1129723/
Tripikice, Čajki še nisem začela umivati zobkov, pa mislim, da bi bilo kar pametno. Kak teden nazaj je nekje našla še zapakirano zobno ščetko in ker jo je že malo načela, sem malo poskusila kar z njo počistiti zobke, pa se mi je zdelo isto kot da ne bi, tako da moram malo naštudirati, kakšna ustna higiena je najboljša.
Tista ideja o posojanju kraševcev je pa super, ampak glede na to, da sem imela že tisto noč, ko je bila Čajka en dan odsotna (ko je bila v bolniščnici) pravo krizo, se bojim, da jo lahko posodim kvečemu za kakšno uro, lahko pa seveda z veseljem organiziram za Čajko pidžama party na našem domu, pa sem prepričana, da bi povabila vse tiste na seznamu, ki si jih naštela vključno s tisto nesrečno Boro, s katero se Feld ni hotel igrati.
Logiran
do-khyi
rad pišem
Spol:
Sporočil: 376
«
Odgovor #372 :
petek, 11.11.2005 : 23:14:32 »
Po dolgem času sem spet malo na obisku
res je pestro tule
tako da vas sploh več ne dohajam.
Tripikice, odkrito povedano jaz svojim psom ne umivam zob, ker se mi zdi to bedasto in nepotrebno. Mislim, da je povsem naravno, če psu privoščimo kakšno kost za glodanje, naravno ali pa kupljeno v ZOO trgovini , imajo tudi take, ki baje tudi odstranjujejo zobni kamen( moje jih ne marajo) , pa tudi brikete imajo takšne, ki pomagajo pri tem. Pes si z glodanjem kosti čisto zadovoljivo očisti zobe.
Takšno je pač moje mnenje, če pa komu paše pa zaradi mene lahko psu umiva zobe 3x na dan , nimam nič proti
.
no pri svoji kraševki, ki je bila moj prvi pes sem tudi jaz poskušala s tem, pa mi ni bilo všeč, psički pa še manj...
Logiran
EBRANKA
rad pišem
Spol:
«
Odgovor #373 :
petek, 11.11.2005 : 23:35:25 »
Do-khyi ali prideš na razstavo v Vrtojbo? Če boš tam pridi pogledat še kraševce
Logiran
do-khyi