mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
torek, 26.11.2024 : 17:52:40

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: kraški ovčar - čvek
Strani: 1 ... 18 19 20 21 22 [23] 24 25 26 27 28 ... 198   Dol
Natisni
Avtor Tema: kraški ovčar - čvek  (Prebrano 277183 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
EBRANKA
rad pišem
Spol: Ženska
Sporočil: 304

« Odgovor #330 : ponedeljek, 31.10.2005 : 16:17:40 »

DMN, hvala ker si opozorila na oddajo Sožitja, jutri si jo bom definitivno posnela, da jo bo videla še sestra, ki je sedaj v Egiptu. So me v soboto klicali sicer starši, a nisem bila doma.... in se mi je kar zdelo, da nastopata sestrici od Dine in Duke, ko so rekli da sta bili dve zelo pridni  Wink

V reviji Moj pes pa nisem še zasledila nič o kraševcih  sram Sad   sem pa v članku o italjanskih pasmah prebrala, kaj vse naredijo v Italiji za promocijo njihovih avtohtonih pasem in to malo primerjala z nami .... npr. da jim ni treba plačevati udeležbe na razstavah... sem se kar malo zamislila... verjetno pri nas to ni potrebno, ker je taka gužva s kraševci na razstavah Wink Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes Grin Grin
Logiran
Sammy
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.634

« Odgovor #331 : ponedeljek, 31.10.2005 : 16:25:47 »

Zaenkrat mi je najbolj všeč tale fotka: http://www.moj-album.com/album/1129723/?os=1153977

Drugače sem pa mislila na tako pozo: http://www.moj-album.com/album/1129723/?os=1153974 , vendar je tukaj premajhen kontrast in se zaradi printanja ne bi dobro videlo ...
Logiran
EBRANKA
rad pišem

« Odgovor #332 : ponedeljek, 31.10.2005 : 17:09:03 »

He, he, si kar predstavljam, kakšna fotka bi bila primerna ... na forumu imamo ravno debato, da bi morali narediti koledar o kraševcu s tovrstnimi fotkami ... morda ima Šibainmika še kaj novega materiala, mislim, da je ravno med temi prazniki na terenu in pridno slika razne kraševce  Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy (blagor ji...), tako da bo morda našla tudi kakšno fotko zate.   
Logiran
Sammy
rad prihajam sem
*

« Odgovor #333 : ponedeljek, 31.10.2005 : 19:37:05 »

Še eno vprašanje: zakaj spadajo kraševci v 2. FCI skupino in ne v 1.?
Logiran
EBRANKA
rad pišem

« Odgovor #334 : torek, 01.11.2005 : 11:34:48 »

Sammy, kraševec ni ovčarski pes (staro ime kraški ovčar je bilo zavajajoče), ker njegov namen ni bil, da bi pasel ovce, ampak jih čuval, tako da je bil to tipičen pastirski pes (čuvaj) in takšna je bila tudi njegova vzreja. Zato ne sodi v 1. ampak 2. skupino, kjer so tudi drugi molosoidi. Največ sem o priznanju pasme našla v Zidarjevi knjigi o kraševcu ... nekaj več sem o poreklu pisala tudi v predstavitvi kraševca. zgoraj.
Logiran
EBRANKA
rad pišem

« Odgovor #335 : torek, 01.11.2005 : 11:58:32 »

Sammy, sem še enkrat pogledala prvo skupino in ugotovila, da sploh nisem odgovorila  na tvoje vprašanje, ker so v prvi skupini tudi pastirski psi sram Sem šla še enkrat brat Zidarja, pa on nič ne piše izrecno o odločitvi, ampak govori o tem, da je kraševec po izvoru molosoidni tip "canis molosus" .. omenja, da bi sicer lahko bil zelo daljno povezan (kot potencialni prednik) z nemškim ovčarjem, ampak da povezava s severnimi pasmami ni tako zelo verjetna (zaradi alp), da pa kraševec sodi med pastirske pse Balkana (čeprav je med mnogimi pasmami priznan le šarplaninec, v čakalnicvi pa tornjak), ki so po izvoru verjetno povezani s tibetansko dogo, zato predvidevam, da so zato avtomatičlno vključili kraševca med molosa. No, kot si opazila, pa jaz nisem kak kinolog, ampak bolj ljubitelj, tako da  so to bolj interpretacije in bi morala za bolj natančen odgovor vprašati kakšnega kinologa.  Ker me pa na to temo vse zelo zanima, bom hvaležna, če se boš javila, ko boš odkrila še kaj novega.
Logiran
Sammy
rad prihajam sem
*

« Odgovor #336 : torek, 01.11.2005 : 20:57:44 »

Ravno sem razmišljala o tem, kaj je sploh razlika med ovčarskim in pastirskim psom? Huh Sicer si zgoraj napisala, da pastirski pes čuva ovce, ovčarski pa jih pase, vendar to mi žal ne pove kaj dosti ...
Za plakat pa imam itak že vse podatke, tako da se v kaj globljega ne bom spuščala.
Logiran
učka
novinec
*
Sporočil: 30

« Odgovor #337 : torek, 01.11.2005 : 22:11:07 »

Lep pozdravček vsem kraševcem!
Pri nas smo v veliki dilemi: ali kraškega ovčarja ali švicarja... Oboji so mi zelo všeč in po karakterju in po zunanjem izgledu. Za švicarje sem se že kar dosti pozanimala, o karševcih pa bolj malo  Undecided 
Zanima me če imajo kakšne dedne bolezni oz. nepravilnosti- na kaj moram pazit. Pa slišala sem, da nekateri zelo odstopajo od prvotnega karakterja !? Ker naj bi že skoraj izumrli in so jih mešali z neko drugo pasmo, da so jih sploh ohranili. in da je baje še zelo malo tistih "ta pravih" kraških ovčarjev...
Logiran
EBRANKA
rad pišem

« Odgovor #338 : sreda, 02.11.2005 : 09:26:28 »

Sammy, funkcija ovčarskih psov je da skrbi za ovce glede na navodila pastirja ... tak tipičen primer je npr. border ovčar. Vzreja ovčarskih psov je bila zato čisto drugačna, saj so morali biti taki psički zelo poslušni in so še danes taki kužki idealni za šolanje ali pa kak agility. Pri pastirskih psih pa je bila zgodba čisto drugačna... ponavadi so imeli pastirji, ki so imeli ovce tam, kjer so bile v bližini zveri,  še pastirske pse, ki so čuvali čredo pred plenilci. Takšni pa so bili kraševci, pa šarplaninci in drugi podobni psi čuvaji, ki so morali biti tako pogumni, da se niso ustrašili niti volka ne medveda. Ker so čuvali ovce tudi takrat, ko pastirjev ni bilo blizu, so morali pogosto presojati po svoji glavi in hitro odreagirati, če je bila kakšna nevarnost za čredo.

Učka, ne boš verjela a pred dvema letoma sem bila v čisto isti dilemi... oziroma sem se eno leto pripravljala, da bom kupila bernca. Čeprav sem bila očarana nad njegovo lepoto, pa sem se vseeno ustrašila možnih komplikacij glede zdravja... predvsem nošnje težke mrcince oziroma hoje po stopnicah in drugih komplikacij. Všeč pa so mi bili tudi kraševci in čeprav sem najprej mislila, da je to prezahevna pasma za začetnika, me je poznavalec pasme prepričal, da s samičko ne bom imela večjih težav.
No, na koncu sem šla pogledat isti dan dve legli... najprej kraševce, potem pa tudi Bernca in v živo sem se čisto zaljubila v male kraševčke in njihovo mamico. Berenci so bili sicer zelo lepi ampak je prevagala tista življenska energija, ki jo je izžarevala Čajkina mama in mladički in to, da sem takoj začutila, da je kraševec pes zame.
Kar se tiče bolezni, mislim, da pri kraševcih ni tako veliko prirojenih bolezni kot pri kakšnih pasmah, kjer je bilo zelo veliko križanj v sorodstvu, čeprav se kot pri skoraj vsaki pasmi poojavljajo nekatere bolezni ... problem so lahko npr. distihije (dvojne trepalnice v očeh), ki sicer v blažji obliki niso tako moteče, v skrajnih primerih pa lahko vodijo celo v slepoto, displazija sicer ni tako razširjena kot pri berncih ali nemških ovčarjih, sem pa tja se pa tudi pojavi (slikanje za vzrejni sicer ni potrebno, ampak meni se zdi, da bi bilo vseeno dobro, če bi pse slikali pred vzrejo), vzreditelje pa lahko vprašaš tudi, če so imeli mladički iz njihove vzreje kakšne druge težave (npr. urološke ali kaj drugega).
No, v predzadnjem članskem glasilu sem prebrala, da je trend pri vzreji, da gledajo na prvem mestu na zdravje, nato na karakter in šele nato na izgled, kar se zdi meni osebno zelo pravilen pristop. Če boš iskala vvzreditelja (najdeš jih na straneh društva) ti priporočam, da se z njimi pogovoriš, pogledaš ocene staršev in še dodatno pogovoriš o zdravstvenih tveganjih.

Kar se tiče vkrižanj, pa so v kraševce v preteklosti kolikor vem (po Zidarjevi knjigi) vkrižali dvakrat dva bolj nizka šarplaninca in enkrat ali dvakrat novofudlanca, ampak mislim, da se to na naših psih ne pozna. Vsaj kar vidim iz debat tudi tu na forumu, so naši kraševčki kar precej podobni ... mislim, da bi še Valvazor rekel, da so čisto pravi kraševci Wink Grin Cheesy

Logiran
Tripikice
rad pišem
Sporočil: 316

« Odgovor #339 : sreda, 02.11.2005 : 11:23:08 »

Ravno sem razmišljala o tem, kaj je sploh razlika med ovčarskim in pastirskim psom? Huh Sicer si zgoraj napisala, da pastirski pes čuva ovce, ovčarski pa jih pase, vendar to mi žal ne pove kaj dosti ...
Za plakat pa imam itak že vse podatke, tako da se v kaj globljega ne bom spuščala.

Sammy, želim te pohvaliti za to, da boš na svoj plakat vključila tudi kraševca. S tem boš naredila zelo zanimiv plakat (in hkrati tudi malo promocijo kraševca), ker je vprašanje, koliko sošolcev sploh ve za obstoj naše edine in čudovite avtohtone pasme. Res hvale vredno. Za plakat pa moraš dobiti petico, če ne javi, da bomo "poračunali" z učiteljico, ok? Wink Grin Grin Grin Grin

Lep pozdravček vsem kraševcem!
Pri nas smo v veliki dilemi: ali kraškega ovčarja ali švicarja... Oboji so mi zelo všeč in po karakterju in po zunanjem izgledu. Za švicarje sem se že kar dosti pozanimala, o karševcih pa bolj malo  Undecided 
Zanima me če imajo kakšne dedne bolezni oz. nepravilnosti- na kaj moram pazit. Pa slišala sem, da nekateri zelo odstopajo od prvotnega karakterja !? Ker naj bi že skoraj izumrli in so jih mešali z neko drugo pasmo, da so jih sploh ohranili. in da je baje še zelo malo tistih "ta pravih" kraških ovčarjev...

Zdravo učka! Ebranka ti je že lepo predstavila, tudi malo bolj strokovno kraševca, jaz pa bi  pristavila kakšno besedo o moji izkušnji z mojo kraševko. Cheesy

Tudi sama sem si, ko sem se odločala o izbiri pasme, kraševca upala le občudovati, nikakor se pa nisem upala odločiti zanj, ker bi naj bil to baje prezahteven pes za začetnika. Tako sem imela v ožjem izboru druge dve, tri pasme, a me je pri vsaki nekaj motilo, predvsem podvrženosti določenim boleznim. Pri tem pa moram takoj dodati, da je kraševec napram drugim pasmam dedno zelo zdrav pes (kar se je meni pri odločitvi zdel zelo pomemben podatek), je pa res, da so tudi pri njem možne izjeme, zato se je potrebno pozanimati o vzrediteljih in njihovih leglih. Najbolj pomembno je vedeti, da je kraševec karakterno zelo ponosen in suveren pes, pes, ki razmišlja s svojo glavo, zato včasih ne uboga takoj, pač pa premisli, kaj bo imel od tega, če bo ubogal Cheesy Grin Grin Grin. To je osnovna katakterna značilnost, ki jo je treba sprejeti, ali se pa odločiti za drugo, bolj pohlevno pasmo. In to je lastnost, ki je mene poleg njihove lepote očarala. Sama si nisem želela psa, ki bi mi bil pokoren, ki bi bil pohleven ali pa, da bi obvladal razne trike, pač pa sem si želela pametnega, lepega, dobrega in nežnega pasjega prijatelja, ki bi bil tudi čuvaj. Želela sem si pa tudi pasmo, ki ni preveč popularna, ki je nima vsak drugi, ki ga srečam na cesti. Tako sem se kljub pomislekom, da to mogoče ni pes za začetnika, na koncu vseeno odločila za kraševca, oziroma kraševko, ker so samice nasploh nežnejše. In zaključek: dobila sem prečudovito pasjo prijateljico, ki se rada igra, se pa v trenutku iz energične "bojevnice" pri igri prelevi v nežno poslušalko, pri kateri imaš občutek, da te popolnoma razume, po potrebi se pa prelevi v neustrašno čuvajko svojega gospodarja. Drugače je zelo prijazna do  ljudi, na svetu ga ni psa, s katerim se ne bi hotela igrati in tudi z našim mačkom se dobro razumeta, čeprav mu sedaj, ko je še pasji otročaj, zelo rada nagaja Cheesy. Glede nege so popolnoma nezahtevni (samo česanje npr. 2 x tedensko Smiley Smiley), in nič se ne pritožujejo, če "prešpricaš" kakšen sprehod. Wink, in ker so to pametni psi, jih lahko tudi marsikaj naučiš. Sama sem z mojo psičko najprej obiskovala šolo socializacije (zelo priporočam Smiley), sedaj šolanje nadaljujeve. Tako osnovne veščine in osnove pasjega bontona že nekako Wink obvlada.
Mogoče je vse napisano izpadlo kot reklama za kraševce, zato moram povedati, da so mi kraševci kar zlezli pod kožo in sama res ne najdem nobene slabe lastnosti pri njih. Smiley Smiley Smiley Smiley In nikakor ne bi menjala pasme! Wink Cheesy Cheesy

Učka, želim ti dobro in pametno odločitev ter obilo veselja s pasjim prijateljem! Cheesy Smiley Smiley

Logiran
Sammy
rad prihajam sem
*

« Odgovor #340 : sreda, 02.11.2005 : 11:31:07 »

Sammy, želim te pohvaliti za to, da boš na svoj plakat vključila tudi kraševca. S tem boš naredila zelo zanimiv plakat (in hkrati tudi malo promocijo kraševca), ker je vprašanje, koliko sošolcev sploh ve za obstoj naše edine in čudovite avtohtone pasme. Res hvale vredno. Za plakat pa moraš dobiti petico, če ne javi, da bomo "poračunali" z učiteljico, ok? Wink Grin Grin Grin Grin

Hvala! Smiley V bistvu je ta profesorica (naziv učiteljica ji nikakor ne bi bil pogodu Wink) spremenljiva kot vreme in se nikoli ne ve, če je kakšen projekt za oceno ali pa samo za + Roll Eyes. Tako da se moramo vedno precej potrudit (oz. je pač odvisno od posameznika, kakšne cilje ima). Tako se je prejšnje šolsko leto zgodilo, da smo morali prevesti zelo dolgo pesem (za moje pojme) v angleščino in tudi daljše besedilo, skupaj z vsemi vprašanji. Seveda smo morali potem na vprašanja še odgovoriti. Ne vem, če je ravno jasno. Dobili smo kup papirjev v slovenščini in jih nato prevesti v angleščino, poleg tega pa odgovoriti še na prevedena vprašanja. In na koncu smo za to obsežno nalogo dobili samo en ubogi plus!  Angry Aja, na koncu smo morali napisati še en esejski sestavek, ki se je nanašal na drugo besedilo Roll Eyes.
Malo sem zašla s teme ... se opravičujem.
Logiran
učka
novinec
*
Sporočil: 30

« Odgovor #341 : sreda, 02.11.2005 : 11:38:27 »

hvala za tako izčrpne misli  Cheesy joj komaj čakam da dobim malo kepico... doma smo se odločili (ker že 4 leta sitnarim za psa), da gabomo vzeli spomladi. upam da se bo letos ta napoved res uresničila.
Sem gledala Sožitja in sem bila prav presenečena nad nagajivostjo kraševk  Cheesy  
aja na začetku teme sem zasledila neko bolezen-zanima kaj sploh je FILARIJA in kaj je vzrok?
LP
Logiran
Sammy
rad prihajam sem
*

« Odgovor #342 : sreda, 02.11.2005 : 11:48:06 »

učka, preberi si:

TOLE

in

TOLE.

Na kratko pa gre za srčne gliste, ki jih prenašajo komarji predvsem v primorskih krajih.
Logiran
Tripikice
rad pišem
Sporočil: 316

« Odgovor #343 : sreda, 02.11.2005 : 11:52:42 »

Hvala! Smiley V bistvu je ta profesorica (naziv učiteljica ji nikakor ne bi bil pogodu Wink) spremenljiva kot vreme in se nikoli ne ve, če je kakšen projekt za oceno ali pa samo za + Roll Eyes. Tako da se moramo vedno precej potrudit (oz. je pač odvisno od posameznika, kakšne cilje ima). Tako se je prejšnje šolsko leto zgodilo, da smo morali prevesti zelo dolgo pesem (za moje pojme) v angleščino in tudi daljše besedilo, skupaj z vsemi vprašanji. Seveda smo morali potem na vprašanja še odgovoriti. Ne vem, če je ravno jasno. Dobili smo kup papirjev v slovenščini in jih nato prevesti v angleščino, poleg tega pa odgovoriti še na prevedena vprašanja. In na koncu smo za to obsežno nalogo dobili samo en ubogi plus! Angry Aja, na koncu smo morali napisati še en esejski sestavek, ki se je nanašal na drugo besedilo Roll Eyes.
Malo sem zašla s teme ... se opravičujem.

Sorry, sem te naredila malo mlajšo kot si Cheesy Grin Grin Grin. Vsekakor je ta tvoja prfoksa prava "ludakinja", prav primerna za to, da bi jo moja kraševka pošteno oblajala in ji za kratek čas pokazala svoje bele čekančke. Wink

hvala za tako izčrpne misli  Cheesy joj komaj čakam da dobim malo kepico... doma smo se odločili (ker že 4 leta sitnarim za psa), da gabomo vzeli spomladi. upam da se bo letos ta napoved res uresničila.
Sem gledala Sožitja in sem bila prav presenečena nad nagajivostjo kraševk  Cheesy  
aja na začetku teme sem zasledila neko bolezen-zanima kaj sploh je FILARIJA in kaj je vzrok?
LP

Če se ne motim je filarija bolezen srčne gliste. To je glista, ki skozi kožo prodre do srca. Prenašajo jo pa nekatere vrste komarja, ki so se pojavile na Hrvaškem. Pred to boleznijo psa zaščitiš tako, da mu na hrbtni strani vratu, med lopaticami, naneseš zaščitno sredstvo Stronghold. Sicer boš pa več o tem in drugih boleznih našla na podforumu Zdravje.

Ja, mlade kraševke so precej živahne, nagajive in igrive, tako pač kot vsi živalski mladički Cheesy Grin. O svoji končni odločitvi pa naj kaj obvesti, ok? LP! Smiley

Logiran
Suzana
rad pišem
Sporočil: 393

« Odgovor #344 : sreda, 02.11.2005 : 12:10:03 »

Me veseli, da je taka gužva na kraševskem forumu. Sammy čestitam, da boš objavila tudi kraševca. Tudi sami imamo težave s fotkami, jaz jih poskušam dobit nekaj za koledar. EBrfanka jas bom en dan v Ljubljani in če imaš čas se lahko bobimo in rečemo kakšno o koledarju.
Račun. mi sploh več ne dela, tako da to pišem iz knjižnice, kjer pa nimam veliko časa. Predstavitev kraševk na sožitjih je bila baje zelo lepa, žal me ni bilo doma in je nisem videla.
Logiran
Strani: 1 ... 18 19 20 21 22 [23] 24 25 26 27 28 ... 198   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: kraški ovčar - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.