o psih
pasme
galerija
forum
zaščita ivali
posvojite psa
Dobrodošel/la,
gost
. Prosim
prijavi
ali
registriraj
se.
petek, 22.11.2024 : 23:07:25
1 uro
1 dan
1 teden
1 mesec
vedno
Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
mojpes.net
|
o psih
|
pasme
|
FCI 2
| Tema:
kraški ovčar - čvek
Strani:
1
...
16
17
18
19
20
[
21
]
22
23
24
25
26
...
198
Dol
« nazaj
naprej »
Avtor
Tema: kraški ovčar - čvek (Prebrano 275690 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Tripikice
rad pišem
Spol:
Sporočil: 316
Re: kraški ovčar - čvek
«
Odgovor #300 :
četrtek, 13.10.2005 : 13:38:24 »
Če si prav predstavljam za kakšno žogo gre, potem jo dobiš v vsaki "otroški" trgovini z raznimi poslikavami iz pravljic. Je pa to dobra ideja. Vedno sem iskala za Duko igrače, ki jih lahko zagrabi, nisem pa pomislila na igračo, ki je pa ne bi mogla zagrabiti. Bom poskusila tudi jaz s tako žogo.
DMN: Medve z Duko se tudi igrave, ampak vsake igre je po 2 minutah konec, ker sledi njena najljubša igra: Juriš na moje rokave in hlačnice.
Citat: DMN , sreda, 12.10.2005 : 15:42:55
...Trganje in cefranje je njeno najljubše delo, ko nikogar ni doma. Zanimivo je, da raztrga samo nepomembne stvari, tako da lahko teniske brez problema pustim zunaj. Včasih si jih nese na njeno ležišče (da lažje zaspi - ha, ha), a se ne vidi niti en samcat ugriz. Zdaj smo ji eno izmed gumjastih igračk navesili na vejo, tako da prosto visi. Se ji zelo dopade in se kar zamoti z njo.
/quote]
Hm, kako ti je uspelo Dini razložiti, kaj je nepomembna stvar?
Po tem takšnem so naši Duki nepomembne stvari: predpražniki, novonasajeni grmički, tudi vrtnice niso izjeme, ...
Me pa nekaj res zanima: a bo Duko, ko bo starejša minilo to trganje in grizljanje rožic in vejic z grmičevja? To me zelo žalosti, a vsega pa tudi ne moreš zamotati, naše dvorišče že izgleda kot jetniško dvorišče.
Pri tem mi, lumpa, kljubuje - bolj ji prepovedujem trganje, bolj hodi trgat, seveda na skrivaj. Žal ni noben grm že toliko velik, da bi se skrila vanj in ko bi Duka hotela utrgati vejico, bi skočila ven z BUUUUUU
, da bi jo prestrašila.
Jasno, hecam se.
Logiran
DMN
še malo sramežljiv
Sporočil: 59
«
Odgovor #301 :
četrtek, 13.10.2005 : 14:31:22 »
Tudi meni ni jasno kako ve kaj je bolj in kaj manj vredno. Cefra star papir, pa če najde kakšno staro cunjo v kleti ali garaži.
Tripikice, mi smo imeli identičen problem z hlačami in rokavi. Bila sva že kar precej obupana, ker se pač nisva strinjala s takim načinom igre. Seveda nobeno kreganje ni pomagalo. Potem sem v eni knjigi izmed knjig zasledila, da je potrebno psa takoj pustit samega.
In sva ob prvem navalu na hlače zapustila dvorišče. Tako je povezala, da napadu na hlače sledi samota in se je odpovedala hlačam. Trajalo je kakšnih štirinajst dni, da je popolnoma nehala navaljevat na hlače. Mogoče bo pri vas to bolj dolgotrajno, ker dela to že dalj časa. Mi smo s to prevzgojo začeli pri kakšnih treh mesecih.
Vso srečo in ogromno potrpežljivosti!
Logiran
Tripikice
rad pišem
Spol:
«
Odgovor #302 :
nedelja, 16.10.2005 : 16:54:57 »
Citat: DMN , četrtek, 13.10.2005 : 14:31:22
Vso srečo in ogromno potrpežljivosti!
Ja, tega je pa pri kraševcih treba zvrhan koš.
;
ŠIBAINMIKA - najlepša hvala za CD (mimogrede: kako je prišel do mene, ko ni na kuverti nobenega poštnega žiga?)! To ste imeli tam pravo žurko!
Pa naj kdo reče, da niso kraševci ful družavna bitja!
;
Hja, prepoznala sem Čajko in njeno "gazdarco" (kje se nam je pa ta izgubila? Ebranka, kje si, te pogrešamo
), katera je pa Šiba?
Ne vem kako je to "v živo", ampak tako po slikah gledano se mi zdi, da ko se bi Duka pomešala med ostale primerke svoje vrste, bi jo med njimi prepoznala verjetno le po obratnici.
Logiran
Tripikice
rad pišem
Spol:
«
Odgovor #303 :
nedelja, 16.10.2005 : 17:02:01 »
To sem pozabila vprašati: na slikah je videni en mali kuža (taka luškana kepica s pentljo
), ki tako zelo suvereno sedi obdan s kraševci, ki ga radovedno gledajo?
Kakšna pasma je to? Moje hčeri bi bil blazno všeč, ker si želi takega psička, ki je za na posteljo, namesto okrasnega pojštra.
Logiran
maja m
novinec
Sporočil: 2
«
Odgovor #304 :
nedelja, 16.10.2005 : 19:36:38 »
CD sem ti poslala kar iz službe na službene stroške zato verjetno ni žiga.
Na žurki na žalost ni bilo Šibe ker še ni čisto v redu, pa tudi je že malo preresna za take hece. Drugače pa je bilo res fajnin moramo organizirat še več takih druženj.
Logiran
maja m
novinec
Sporočil: 2
«
Odgovor #305 :
nedelja, 16.10.2005 : 19:38:38 »
aja, pišem iz kolegičinega rač. zato maja m, sem pa šibainmika. Maja m se bo še oglasila.
Logiran
EBRANKA
rad pišem
Spol:
Sporočil: 304
«
Odgovor #306 :
ponedeljek, 17.10.2005 : 08:36:04 »
Dragi krašeljubci, sem z veseljem spremljala vse debate, ampak nič nisem napisala, ker imam slabo vest, da nisem spravila na album še nobenih slikc. Hvala Šibainmika za štiri prikupne slikce .. jaz sem jih naredila okoli 150, pa mislim, da jih bo kakšnih deset uporabnih
ostalo je pa le za tiste ekstremne fanatike, ki lahko gledajo v nedogled nerazpoznavne sive klobčiče, kjer se niti ne vidi dobro kaj in koliko je tac, trupov, repov in podobnih pasjih delov.
Me s Čajko se skupaj največ igrava igro vlečenja, v šoli namreč to uporabljamo kot nagrado in sprostitev. Samo kadar imam kakšno igračo, ki mi med igro preveč opleta (npr. kakšno žogico na vrvici) pa pristane kje na moji rami ali roki, zna Čajka skočiti v navalu kar vame, pa fašem kakšno prasko. Zato sem sedaj presedlala na kupljeno zvito vrv(tisto pisano) in ta se mi zdi super, ker je bolj trda in ne prihaja do kakšnih nezgod med igro.
Tripikice, se mi zdi, da je za kraševce sploh značilna takšna bolj burna igra in verjetno je tudi Duka zato tako navdušena nad igro vlečenja. Mi smo se v šoli prav učili, kako se igrati, da psičku ne populiš vseh zobkov hrati pa je igra še vedeno zanimiva. Nam so rekli, da je najbolje, če igračo držiš z dvema prstoma in da se igraš tako, da malo popuščaš, potem pa spet napneš, tako da je vedno dinamično. Na koncu mora biti pa igrača vedno tvoja, ker tako igra postane nagrada (ona se lahko igra s tvojo igračo), pa še nezanimiva ji ne rata. Mi vadimo tako, da kužku sicer lahko za kakšne pol minute pustiš igračo (če je na vrvici, toliko, da se umiri, potem ji pa pod nos pomoliš kakšen priboljšek (vabo) in ko spusti igračo, jo vzameš in daš priboljšek - nagrado (z drugo roko. ). Ukaz pusti dodaš šele, ko že skoraj 100% pusti igračo. Da ne zgubi veselja do puščanja, pa se lahko po tem zopet malo poigraš. Pa vedno je treba nehati, dokler je še zanimivo.
Drugače pa imava v šoli še vedno težave s pozornostjo, Ta naša pesjanka je tako obsedena z vsem, kar je podobno psom, da je cel poligon ena ogromna motnja - no, za Čajko primarni vir interesa, medtem ko včasih resno podvomim, če jaz sploh še obstajam v kakšnem kotičku njenih možganov
kadar se na obzorju pokaže nova pika (pes) skoraj gotovo ne. Se mi zdi, da če bi lahko obvladali ta problem, (Čajka v dnevni sobi včasih dela kot urca) bi lahko celo naredili kakšen izpit.
Logiran
Tripikice
rad pišem
Spol:
«
Odgovor #307 :
torek, 18.10.2005 : 09:48:19 »
Citat: EBRANKA , ponedeljek, 17.10.2005 : 08:36:04
Dragi krašeljubci, sem z veseljem spremljala vse debate, ampak nič nisem napisala, ker imam slabo vest, da nisem spravila na album še nobenih slikc.
Torej se skrivaš, kaj?!
Zaradi mene ti ni treba imeti slabe vesti, mi je Šibainmika poslala CD z zajetnim gradivom
.
Sem videla, da se je Čajki rana lepo zacelila, in da ima sedaj moderno, obrito "frizuro".
Citat: EBRANKA , ponedeljek, 17.10.2005 : 08:36:04
Me s Čajko se skupaj največ igrava igro vlečenja, v šoli namreč to uporabljamo kot nagrado in sprostitev.
Potem je pa tako ok in si mi ni treba razbijat glavo zaradi novih igric, ker jo res nič ne pritegne k igri tako kot vlečenje. S tisto staro brisačo, s katero ji vmes (ko jo uspem pravi čas uloviti) obrišem mokre, blatne tačke, mi ves čas opleta pred nosom in me vprašujoče gleda: "Se greve igrat?". Da bi pa brisačo ali vrv držala z dvema prstoma pa ni šans, Duka vleče ko "nora", to je zanjo "borba".
Zato se to igro nočem igrati, da ji ne bi poškodovali prednjih zob, zato poskušam igro vedno speljati v igro skrivanja ali lovljenja, a teh se pa, kot sem že omenila, hitro naveliča. Potem se pa crkljave, pa je spet zadovoljna, če mi lahko grizlja roko.
In kako se zna pri tem uživaško pretegovati!
Je pa postala Duka precej ubogljiva, poslušna, celo ko preganja mačka, jo uspem že ustaviti in prekiniti pregon. Ji zaukažem npr. SEDI in me (celo:o) uboga, prekine z lovom in se usede. Si lahko mislite?
Ampak (preden bi kdo slučajno postal nevoščljiv
) kot pravi Ebranka, poslušnost traja samo dokler ni na vidiku pasje podobe - takrat pa največkrat dobim dolgi nos.
Toda, treba je vzrajati...
Citat: maja m , nedelja, 16.10.2005 : 19:36:38
CD sem ti poslala kar iz službe na službene stroške zato verjetno ni žiga.
Na žurki na žalost ni bilo Šibe ker še ni čisto v redu, pa tudi je že malo preresna za take hece. Drugače pa je bilo res fajnin moramo organizirat še več takih druženj.
Hehe, moram priznati, da si me za sekundo "potegnila" s tem, ko sem videla, da piše "maja m". Sem za trenutek pomislila, da je pa sedaj moja skleroza že zaskrbljujoča!
A je, hvala bogu, z mojo "kapo" še vse vredu.
A ni tam na enem posnetku Šiba, tam ko gre proti tebi?Me pa prav zanima, kako izgleda tvoja resna Šiba, Dukina babica je v tej "resnobi" videti tako elegantna, ponosna in lepa, da jo moraš občudovati.
Je Šiba tudi taka? In ta ponosna drža je pa tisto, kar me pri kraševcih najbolj prevzame.
Logiran
Suzana
rad pišem
Spol:
Sporočil: 393
«
Odgovor #308 :
torek, 18.10.2005 : 12:15:40 »
Ne tripikice nimaš skleroze, računalnik me zopen nekaj zafrkava, zgleda, da bom mogla počasi nabavit novega. Tako sem šla nekaj naredit h kolegici maji in sva še na forum malo pokukale.
Ja pa res je tisto na koncu Šiba, sem čisto pozabila, da sem šla kasneje še S Šibo malo na poligon in jo posnela. Ja še ima to svojo ponosno držo, samo oskubljena je še vedno. Ji pa že raste dlaka tako, da bo odlakana ko se bo začel pravi mraz.
EBranka zaradi slik pa res ne rabiš imeti slabe vesti. Jaz bom čez vikend probala nekaj poslikat za koledar, upam da mi bo kaj uspelo.
V nedeljo sem se pogovarjala z Branko in je rekla, da sta bila v Domžalah na vzrejnem samo dva psa, na primorskem pa vzrejni odpade, ker je zaenkrat prijavljen samo en pes. To je že malo zaskrbljajoče.
Aja, tripikice tistega malega kužka so imeli eni ljudje na razstavi malih živali in našim Kraševcem ni bilo nič jasno kaj je zdaj to. Mislim pa da se imenuje šicu, ne vem kako se napiše.
Logiran
EBRANKA
rad pišem
Spol:
Sporočil: 304
«
Odgovor #309 :
sreda, 19.10.2005 : 09:36:48 »
Šibainmika, to je pa res prav grozno, da se na vzrejni prijavlja tako malo kraševcev
Ali ni bilo v Čajkini generaciji vsaj okoli 40 psov, ki bi bili sedaj godni za vzrejni? samo verjetno je bilo večina legel v vašem koncu? Se bojim, da v našem koncu in na Primorskem ni kaj dosti vzrediteljev. Mamo od Čajke so lansko leto sterelizirali, v Živalskem vrtu pa baje tudi ne bodo imeli več mladičkov. Pa še nazadnje se spomnim, da dveh psičk kar dolgo časa niso prodali. Misliš, da bi meni uspelo na kak način malo angažirati lastnike kraševcev v moji okolici (Ljubljana s širšo okolico?), da bi se malo povezali? Npr,. da bi va našem koncu organizirali kako srečanje, pa bi jih še bolj osebno povabili ... oz. ali poznaš koga, ki je v našem koncu, pa je že tudi kaj razmišljal o tem? Jaz bi se z veseljem kaj angažirala v tej smeri, ker mi je prav žal, da pri nas ni takšnega utripa in razvitosti kot v vašem koncu.
Drugače pa imam še dobro novico! Sestra je pisala na revijo Mojpes in jih vprašala, če bodo kaj pisali o kraševcu in dobila zelo hitro odgovor, da ravno pripravljajo to temo!
Sestra ima tudi na temo koledarja veliko idej, tako da bi se lahko morda enkrat sestali in pogovorili, kako bi iizvedli ta projek?
Tripikice, jaz sem se zaradi čajkine obsedenosti do psov malo samoanalizirala, in ugotovila, da je to verjetno pobrala od mene... saj veš, kakršen gospodar, tak pes.
Logiran
Tripikice
rad pišem
Spol:
«
Odgovor #310 :
četrtek, 20.10.2005 : 10:33:56 »
Citat: EBRANKA , sreda, 19.10.2005 : 09:36:48
Drugače pa imam še dobro novico! Sestra je pisala na revijo Mojpes in jih vprašala, če bodo kaj pisali o kraševcu in dobila zelo hitro odgovor, da ravno pripravljajo to temo!
Ebranka, boš sporočila, v kateri številki bo objavljeno, da si to številko kupim, prosim?!
Kar se pa vzreje kraševcev tiče, je pa res na tvojem koncu "suša"! Mogoče se najde kakšen vzreditelj, je pa spet vprašanje, koliko "kvaliteten". Ima pa gospod Pižmoht v Sp. Idriji (se mi zdi, da je Sp. Idrija) vsa leta odlične kraševce, ki jih pa veliko odda v Italijo. Mogoče bi se pa lahko povezala z njim. Sicer je on od tebe precej daleč, vendar ima "kvaliteto".
Sicer bi se pa zelo šikalo, da bi po Krasu skakljalo malo več kraševcev!
O Pomurju pa raje sploh ne govorim!
Moja Duka bo tu verjetno še dolgo veljala za buckasto mešanko. Se pa tolažim s tem, da imamo Štajerce takoj poleg
.
Logiran
Suzana
rad pišem
Spol:
«
Odgovor #311 :
četrtek, 20.10.2005 : 10:39:20 »
Res ne vem kaj je krivo, da je tako malo psov na vzrejnih pregledih. Jaz se spominjam Šibinih časov, ko jih je bilo okrog 30. Ne vem kje je bilo največ legel, mislim, da je nekako enakomerno porazdeljeno po celi sloveniji. Sem malo pogledala seznam članov, članov je več v vaši regiji. Sigurno bi se dalo kak natedit, da jih malo vzpodbudimo, lepo od tebe, če bi hotela kaj naredit glede tega. Spomladi, ko bo topleje bi lahko naredili kako srečanje v vašem koncu. Pa vabila bi morala biti napisana tako, da bi pritegnila, ne zgolj formalno obvestilo o nekem dogodku. Za koledar pa super, če ima še tvoja sestra kako idejo, lahko se sestanemo glede tega oz. dobro bi bilo, da bi se. Jaz bom probala ta vikend poslikat nekaj jesenskih slik, ko bo sneg pa takoj zimske, dobro da začnemo že zdaj zbirat material. Če želiš ti tudi lahko posredujem seznan članov iz vaše okolice.
Logiran
Suzana
rad pišem
Spol:
«
Odgovor #312 :
četrtek, 20.10.2005 : 10:48:04 »
Lepo, da so se v moj pes spomnili na Kraševca. Jaz sem končno napisala članek za Geo, samo slike baje niso v redu. Kolegica mi je poslala sicer lepe slike, ki pa so za njih žal premale. Tako, da moram poiskat druge slike ali pa se bom spravila sama nekam na teren slikat. Ja Pižmoht je iz Idrije, z njim bi se bilo dobro povezat, no saj on tako velikokrat pride na srečanja, v Lipici je tudi bil. Lahko pa pomaga pri kakem projektu.
Tripikice jaz se s tem nebi preveč obremenjevala kaj si ljudje mislijo in tako kot je rekla DMN ti z Duko dokazuješ ravno nasprotno.
Logiran
čara
nekaj malega že vem
Spol:
Sporočil: 224
«
Odgovor #313 :
petek, 21.10.2005 : 13:31:32 »
A kdo od vas s kraševcem trenira agility ali pa bo treniral? Ali pa morda niso najbolj primerni za to?
papa
Logiran
Tripikice
rad pišem
Spol:
«
Odgovor #314 :
petek, 21.10.2005 : 14:25:01 »
Citat: čara , petek, 21.10.2005 : 13:31:32
A kdo od vas s kraševcem trenira agility ali pa bo treniral? Ali pa morda niso najbolj primerni za to?
papa
Od nas verjetno nobena, je pa bil v zadnji ali predzadnji reviji Kraški ovčar prispevek iz Nemčije (se mi zdi), kjer gospa s svojo kraševko sodeluje tudi v agility-ju. Kraševec ni ravno najbolj primerna pasma za agility, je pa z veliko dobre volje možno tudi to, odvisno od lastnika in posameznega psa.
Citat: šibainmika , četrtek, 20.10.2005 : 10:48:04
Tripikice jaz se s tem nebi preveč obremenjevala kaj si ljudje mislijo in tako kot je rekla DMN ti z Duko dokazuješ ravno nasprotno.
Saj se ne obremenjujem s tem, sploh ne, pa sploh ne ko gre za mojo Duko, da me ne bi narobe razumeli, jezi me ta nerazgledanost. To edino slovensko pasmo bi morali poznati že otroci v osnovni šoli, tako kot lipicanca in še kaj.
To je ideja - kraševca je treba dati v šolski učbenik!
Ali pa če kdo pozna osebno kakšnega pisatelja - naj napiše zgodbico, kjer bi nastopal kraševec
. Hjam, saj vem, to je utopija.
Imajo pa v Delovi prilogi Deloindom prispevke o živalih (in to prilogo bere veliko ljudi!
), mogoče bi pa tu bilo možno objaviti kakšno sliko in prispevek o kraševcu.
Sicer pa, če imata Ebranka in njena sestra polno idej, Šibainmika, ti si že tako "pisateljica", tako da je bolje, da se tu več ne vmešavam, pač pa vas samo 100% podpiram in navijam.
Torej, punce, ve z idejami na plan, jaz bom pa kupovala.
Šibainmika, obvesti me prosim, v kateri številki Gee bo objavljen tvoj članek, da si jo kupim. No, to je že velik korak, Geo bere tudi veliko mladih.
Logiran
Strani:
1
...
16
17
18
19
20
[
21
]