mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 05.12.2024 : 04:21:01

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 9  |  Tema: COTON DE TULEAR - čvek
Strani: 1 ... 47 48 49 50 51 [52] 53 54 55 56 57 ... 210   Dol
Natisni
Avtor Tema: COTON DE TULEAR - čvek  (Prebrano 311356 krat)
0 članov in 37 gostov pregleduje to temo.
r1ata
midi
Spol: Ženska
Sporočil: 323

« Odgovor #765 : torek, 11.04.2006 : 20:14:30 »

Ppetra, berem ti misli.
Pravkar sem dopolnila album; temo razstave in leto 2006.
Logiran

ppetra
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.273

« Odgovor #766 : torek, 11.04.2006 : 20:30:36 »

Super.    Smiley
Logiran
ppetra
rad prihajam sem
*

« Odgovor #767 : četrtek, 13.04.2006 : 15:59:34 »

Ena zanimivost, z včerajšnega izleta.

Z Lotko smo bili v Celju na sejmu in se mi je prvič zdelo, da je na tem sejmu (avtomobili) pa res veliko hostes / deklet. To pa zato, ker so naju dekleta po moje skoraj da na vsakem štantu ogovarjala in  občudovala Lotty. En fan jo je želel celo slikat.
No, pred nakupom kužka nikoli ne bi pomislila, da naju bodo vse povsod kamor gerva vsi tako ogovarjali in občudovali Lotty, kot da prvič vidijo tako lušnega psa.
Prav tako me vse povsod vsi sprašujejo po pasmi in ko povem so vsi začudeni. Moram pa rečt, da si je že par ljudi zapisalo katera pasma je to. Vsi so navdušeni nad psamo.
Morda to posledično pomeni tudi več teh kužkov v Sloveniji?

Bombažka kakšni so pa kaj pri vas odzivi na vaše dva cotončka?

Pa še to, a se to dogaja vsem lastnikom psov, in ali je ta odziv ljudi bolj izrazit pri mladičkih?
Logiran
bauci
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.435

« Odgovor #768 : petek, 14.04.2006 : 10:48:36 »

hojla.
meni se tudi to dogaja in je prav tečno, ker če se nama kam mudi, ne prideva pravočasno. mislim, da je to bolj pogosto pri redkih pasmah ali pa posebaj kosmatih in lušnih :-). 
Logiran
r1ata
midi

« Odgovor #769 : petek, 14.04.2006 : 18:31:23 »

Ja, Ppetra tudi mi smo vedno atrakcija, ko se pojavimo kje v mestu. Tudi ko je bil Čupi še sam, sedaj pa sploh, ko sta dva - frfrasta, dolgodlaka knedlčka. Jaz tudi še vedno neumorno razlagam kakšne pasme sta, sploh če slišim, da sta maltežana. Ali pa, če rečejo da imajo oni tudi takšnega doma. Vprašam, če imajo cotona, reakcije pa so prav smešne ... "kaj, če imamo".

Je pa od včeraj pri vas v Ljubljani še ena nova mala cotončica. Iz Zagreba. Do zdaj ji je bilo ime Žuži, je čisto bela, živi pri družini s tremi otroci.
Logiran

ppetra
rad prihajam sem
*

« Odgovor #770 : petek, 14.04.2006 : 19:54:26 »

Uh, kar na enkrat ta pasma ne bo več tako redka.

Super za novo ljubljkančanko Smiley Morda veste na katerem koncu je ta cotončica?
Logiran
mojčica
rad pišem
Sporočil: 321

« Odgovor #771 : sobota, 15.04.2006 : 16:57:10 »

Na tej strani;http://members.aol.com/captlemur/index.html sem zasledila, da naj bi obstajali veliki cotoni  Shocked  Huh Je to posledica nerodovniških parjenj, priljubljenosti ali res obstaja velik Coton de tulear?  Huh Huh

Logiran
mojčica
rad pišem
Sporočil: 321

« Odgovor #772 : sobota, 15.04.2006 : 17:15:34 »

http://members.aol.com/captlemur/Tall_Genes1.html

Citat
Make no mistake, the Tall Coton de Tulear is 100% a Coton de Tulear, not some hybrid creation. In fact, a Tall Coton is always born within a normal litter of Cotons, to parents of normal height.

Torej podatki kažejo, da veliki cotoni dejansko obstajajo, vendar so ekstremno redki. Starši velikega cotona so lahko "normalne" velikosti. Velik coton naj bi bil posledica mutacije gena, ki kontrolira rast dolgih kosti.
Logiran
ppetra
rad prihajam sem
*

« Odgovor #773 : sobota, 15.04.2006 : 22:34:30 »

Ne vem no. Če v stabdardu piše, da so veliki :

Males :    26-28 cm, tolerance of 2 cm above       
    and 1 cm below.
Females :    23-25 cm, tolerance of 2 cm above       
    and 1 cm below.
(kopirano: http://www.fci.be/nomenclatures_detail.asp?lang=en&file=group9 )

Kako potem obstajajo veliki cotoni?
Logiran
ppetra
rad prihajam sem
*

« Odgovor #774 : sobota, 15.04.2006 : 22:35:50 »

Meni so majhi (normalni) bolj všeč Wink
Logiran
Kalsang
živim tukaj
Sporočil: 4.406

« Odgovor #775 : nedelja, 16.04.2006 : 06:12:36 »

Kot pri vseh pasmah pride do genetskih odstopanj, ki se jih potem oklenejo posamezniki, ki bi radi kreirali nove pasme. Ti potem trdijo, da so ti kužki boljši, lepši, prijaznejši in seveda pristnejši od tistih, ki so po standardu.

Ti ljudje na splošno čutijo potrebo po odstopanju in po tem, da uveljavijo svoje mnenje kot edino pravilno, ves svet pa jih mora podpret... Dostikrat tudi v kinologiji. Na sploh je kinologija in vzreja psov hvaležno področje za cel kup egotripov.

Zame bo pri vseh pasmah vedno veljal sprejeti standard. Seveda je  treba tudi tiste kužke, ki odstopaj od standarda imeti rad, ampak novega standarda zanje ne bi pisala in vsekakor ti psi niso za vzrejo.
Logiran
bauci
rad prihajam sem
*

« Odgovor #776 : nedelja, 16.04.2006 : 10:59:10 »

se mi pa zdi, da je pri mnogih pasmah tendenca k vedno večjim psom. tako dostikrat vidim, da zmagujejo psi, ki presegajo standard. samo meni se zdi to "butasto". če je standard, se bi ga pač morali držati, po mojem mnenju.  Huh
Logiran
Kalsang
živim tukaj
Sporočil: 4.406

« Odgovor #777 : nedelja, 16.04.2006 : 12:56:34 »

Točno tako. Z večjo višino se spremenijo tudi proporci, velikost glave dolžina hrbta etc. Razen tega, če pri vzreji poudarjaš samo eno značilnost, se lahko spremeni značaj, slabša ugriz etc. Nekateri bodo rekli, da se pasme pač razvijajo, samo je zanimivo, da se vse spreminjajo v isto smer in nazadnje bomo imeli zelo podobne pse z manjšimi razlikami v dolžini dlake in barvi...
Logiran
bauci
rad prihajam sem
*

« Odgovor #778 : ponedeljek, 17.04.2006 : 10:35:54 »

ja, na žalost imaš prav. to opažam pri moji pasmi tudi... samo še na višino se gre, na karakter pa se marsikje pozabi.  to, da pa eni trdijo, da se pasme razvijajo, pa je "haha". mnogih pasem sploh ne bi bilo, če ne bi čkovek posredoval. in naša dolžnost zdaj je, da poskrbimo za zdrave in rasno tipične predstavnike, ne pa ,da si eni izmišljujejo vedno nove in nove spremenbe. poglejmo le američane, ti so iz vsake pasme naredili nekaj svojega... Huh
Logiran
r1ata
midi

« Odgovor #779 : ponedeljek, 17.04.2006 : 11:50:44 »

Ja, zgodbe o visokih cotonih so mi znane. Internet marsikaj prenese (prinese). Dejstvo je tudi, da so avtorji te zgodbe, kdo pa drug kot, Američani. Zgodila se je enkrat neka mutacija, skotil se je visok coton, Američani pa takoj - evo zdaj pa ga imamo. In namesto, da bi ga umaknili iz vzreje so ga seveda parili in ko so iz mnogih kombinacij spet dobili enega visokega, so ugotovili, da imajo pa zdaj visoke cotone. Na srečo jih imajo samo oni.
Standard je samo eden in o visokih cotonih ne govori, prav tako o tem ne boste slišali nič na Finskem (kjer imajo mnogo, mnogo cotonov) in na sploh v Evropi ne. Visok coton se seveda lahko "zgodi", približno tako kot se "zgodi" beli bokser, čeprav je slednji skoraj v vsakem leglu, visok coton pa statistično verjetno enkrat na petdeset legel. In seveda tudi tako izjemo imamo radi in je za lastnika najlepši in najboljši, ni pa za nadaljnjo vzrejo.

Kar se pa tiče razstav, pa za nekatere pasme res velja, da sodniki favorizirajo večje/močnejše pse. Ampak gre za majhne tolerance v plus. Roko na srce, tudi sama raje vidim (konkretno za cotone) malo močnejšega, bujno odlakanega psa, kot pa malčka na spodnji meji standarda. Pri drugih pasmah pa ni nujno tako - se mi zdi, da je pri maltežanih ravno obratno (tem manjši, tem boljše).

Upam in verjamem, da bo pri pasmi Coton de Tulear še dolgo ostal v veljavi obstoječi standard, da ga bodo sodniki na razstavah čim bolj upoštevali in da se bodo vzreditelji trudili za razvoj pasme v okviru gabaritov, ki jih določa. Američani pa naj si spesnijo nov standard in izmislijo novo pasmo.
Logiran

Strani: 1 ... 47 48 49 50 51 [52] 53 54 55 56 57 ... 210   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 9  |  Tema: COTON DE TULEAR - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.