mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 18.10.2024 : 16:22:52

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 9  |  Tema: COTON DE TULEAR - čvek
Strani: 1 ... 25 26 27 28 29 [30] 31 32 33 34 35 ... 210   Dol
Natisni
Avtor Tema: COTON DE TULEAR - čvek  (Prebrano 302154 krat)
0 članov in 11 gostov pregleduje to temo.
mojčica
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 321


« Odgovor #435 : ponedeljek, 30.01.2006 : 16:35:18 »

Citat
Konkretno si ti Mojčica tudi postavila nekaj vprašanj, pa se je tvoje zanimanje za to pasmo končalo pri moji razlagi o česanju. Ali mi torej verjameš, da je treba cotona vsak dan (ali vsaj vsak drugi) česati, ali vejameš razlagam na internetu, kjer govorijo o tedensekem česanju. Ni moj namen kogarkoli prepričevati, da je coton idealna pasma zanj, nisem vzrediteljica, sem samo lastnica z izoblikovanim mnenjem o pasmi.
Tudi sem že povedala da moja dva nista trmasta (tudi od devetih psov pri moji vzrediteljici ni nobenega trmastega), da ne uničujeta stvari (razen vlečenja niti iz preproge), da sta redko sama, kadar pa sta ne lajata (potrjujrjo sosedje), ....
Sicer se ne ponavljam rada ampak to lahko napišem še x krat, vaša stvar pa je ali mi verjamete ali ne.


No to pa nikakor in niti približno ne drži! Jaz se še vedno zanimam za to pasmo in poizvedujem čim več o njej tudi na tujih internetnih straneh kjer je lepo opisana nega cotonove dlake. Večinoma povsod na internetu piše da je z nego veliko dela in se zaradi tega nisem nehala zanimati za pasmo. Psa mi ni problema tudi večkrat na dan počesat. Zaradi tega se ne bi odrekla njihovemu čudovitemu karakterju.


Jaz sploh ne trdim da so cotoni trmasti ampak samo povem da sem to že večkrat prebrala pri opisih pasme. Ta trma je verjetno res mišljana s tem:

Citat
Mali družni psi so zelo pripravljeni na sodelovanje s človekom, toda v tem početju morajo videti kakšen smisel in se pri tem zabavati. Hoja poleg na petdeset korakov pa je vse prej kot zabavna

To je zame čisto sprejemljivo in tudi nočem da bi bil pes kot robot oz. zdresiran kot kakšen služben pes..






Citat
Pojavilo se je še vprašanje ali ju zapiram ali sta spuščena v hiši kadar sta sama.
Vprašanje je sicer nejasno vendar - vrata hiše so zaprta in zaklenjena, notri pa sta seveda spuščena (saj menda ne mislite, da sta pripeta na vrvici); na voljo imata celo spodnje stanovanje, znake prisotnosti pa najdem na njunih toplih blazinicah, ki so položene blizu vrat. Praviloma tam čakata tiste redke ure, ko ne moreta z nami.

Dejstvo je, da normalno socializiran pes ni rad sam. Še posebej niso radi sami majhni - družni psi, ki smo jih ljudje naučili in navadili, da so vedno v naši bližini. In seveda ni dobro, da je kuža sam, ko so lastniki v službi po osem ali še več ur. Prav zato sem si sama omislila psa, ko smo ustvarili pogoje, da ne bo veliko sam. Ko sem v službi in sin v šoli, so doma moji starši, če njih kdaj ni, skočim včasih celo po nekaj urah domov in se potem vrnem v službo. Se je pa tudi že zgodilo, da sta bila sama osem ur ampak to je izjema in takšno dolgo odsotnost potem kompenziramo s kakšnim posebno prijetnim dogodkom (odpeljemo se v park na sprehod).
Seveda ne mislim da sta pripeta na vrvici.. Obstajajo posebne kletke za v hišo kjer je pes v vaši odsotnosti in me je samo zanimalo če vi uporabljate takšno kletko.

Se je tudi že zgodilo da sta psa zanetila požar ko lastnice ni bilo....tako da me to tudi skrbi.

Če si osem ur v službi potem ni dobro, da si omisliš takšnega kužka? Morda bi pes lažje preživel osem ur, če bi imel zraven pasjega prijatelja?
Logiran
ppetra
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.273


« Odgovor #436 : ponedeljek, 30.01.2006 : 18:34:55 »

Mojčica, če prav razumem bi sama imela takega psa? Ali se še za kakšno drugo pasmo zanimaš?
Ali te vse o cotončkih zanima kar tako?
Logiran
mojčica
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 321


« Odgovor #437 : ponedeljek, 30.01.2006 : 20:29:15 »

Čez nekaj let nameravam tudi sama vzrejati, zato se že sedaj zanimam katera pasma bi bila zame najbolj primerna. V tem času si želim nabrati čim več informacij o pasmah in vzreji na sploh.

So mi pa zelo všeč vsi bišoni...posebej pa coton, maltežan. No pa tudi frizijski bišon je res luštkan vendar zaenkrat premalo vem o njegovem značaju.
Logiran
r1ata
midi
****
Spol: Ženska
Sporočil: 323



WWW
« Odgovor #438 : ponedeljek, 30.01.2006 : 20:50:23 »

Mojčica, me veseli, da sem pomanjkanje tvojih vprašanj narobe razumela in da se še vedno zanimaš za to pasmo. Tudi nimam seveda nič proti opisom na internetu in podpiram branje tovrstne "literature", želela sem samo povedati, da ni treba vsemu slepo zaupati, še posebej, če imaš možnost direktno vprašati nekoga, ki ima psa te pasme. Je pa vsak kuža zase unikatno bitje, cotoni imajo določene lastnosti, krasen karakter, ..., vsak pa je samo svoj. Moja dva sta kot noč in dan, pa sta oba celo iz istega doma.

Kletke za čez dan verjetno uporabljajo lastniki tistih psov, ki veselo špičijo neumosti, ko so sami doma. Ker moj prvi tega ni počel in tudi oba skupaj ne, mi tega ni potrebno prakticirati. Ko sta sama imata drug drugega; po v kot nagubanih tekačih, se da včasih razbrati, da sta imela hitrostne dirke, včasih celo spijeta malo vode ali pojesta kakšen briket, večinoma pa se stiskata skupaj in dremata.

Če je res kdaj pes zanetil požar, je moral nepazljiv lastnik pustiti kje odprt ogenj (si predstavljam prižgano svečo ali kaj podobnega), ki ga je kuža prevrnil. To je seveda možno, vžigalice prižgati pa verjetno ne znajo. Grin

Vsakodnevna osem urna lastnikova odsotnost za cotona ni priporočljiva. Zelo so navezani na svojega človeka, trpijo če so dosti sami in ne razvijejo pravega karakterja. Vzrediteljica mojih psov mladička ne proda osebi, ki bi puščala psa vsak dan tako dolgo samega. V Sloveniji poznam štiri cotone, ki hodijo s svojimi lastniki v službo.
Logiran

ppetra
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.273


« Odgovor #439 : ponedeljek, 30.01.2006 : 21:00:16 »

Mojčica zakaj potem ne navežeš konkretnih stikov z ljudmi, ki že imajo cotone (oz pse za katere se zanimaš) in ji, ali pa jih še bodo začeli, vzrejati (tudi forum je okej).

Moram reč, da so vsi s katerimi sem jaz govorila bili zelo prijazni in ful zgovorni. Z gospo, ki sva šle skupaj pogledat mladičke, sva se od takrat že parkrat slišale, kar tako, da sem jaz njej povedala kaj o psičkih, ali pa ona meni o svoji psički, ali pa o moji.

Pa še to, če imaš v planu vzrejati, pojdi že sedaj kadar imaš priložnos kar tako pogledat mladičke. Pa še ful več informacij tako dobiš. Pa še to, če spremljaš mladičke že prej, boš, po mojem mnenju, približno lahko ocenila kakšni bodo lahko tvoji (recimo ravno za moj primer, glede vseh polemik glede barve) in tudi recimo ceno jim boš lažje določila glede na to ali bo pes razstaven ali ne (ker jih boš več do takrat že videla), in da potem ne boš dobivala kritik na svoj račun, da vse prodajaš po isti ceni in da to ni pravično. Zase vem, da ko bodo imele spomladi psičke mladičke, bom šla  vsaj eno leglo tudi pogledat.
Logiran
mojčica
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 321


« Odgovor #440 : torek, 31.01.2006 : 20:47:13 »

Citat
Mojčica, me veseli, da sem pomanjkanje tvojih vprašanj narobe razumela in da se še vedno zanimaš za to pasmo.
Nisem imela nič pametnega za napisat, vendar sem vseeno spremljala "čvek" o cotonih. Wink

Citat
Če je res kdaj pes zanetil požar, je moral nepazljiv lastnik pustiti kje odprt ogenj (si predstavljam prižgano svečo ali kaj podobnega), ki ga je kuža prevrnil. To je seveda možno, vžigalice prižgati pa verjetno ne znajo.

Da, lastnica je imela prižgano svečo na mizi. Lips Sealed

Citat
Vsakodnevna osem urna lastnikova odsotnost za cotona ni priporočljiva. Zelo so navezani na svojega človeka, trpijo če so dosti sami in ne razvijejo pravega karakterja. Vzrediteljica mojih psov mladička ne proda osebi, ki bi puščala psa vsak dan tako dolgo samega. V Sloveniji poznam štiri cotone, ki hodijo s svojimi lastniki v službo
Mogoče je bolje za psa, če sta dva, da jima ni dolgčas? Huh Nima vsak takšne službe, da bi lahko psa vzel s seboj mora bit pa to zagotovo prijetno.

Citat
Mojčica zakaj potem ne navežeš konkretnih stikov z ljudmi, ki že imajo cotone (oz pse za katere se zanimaš) in ji, ali pa jih še bodo začeli, vzrejati (tudi forum je okej).

Tudi to bom s časoma, se še ne mudi tako zelo.
Logiran
ppetra
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.273


« Odgovor #441 : torek, 31.01.2006 : 23:03:38 »

Ali se na razstavah ločuje med spoloma. Če se prav spomnim, je bombažka enkrat napisala ločene rezultate za pse in psice, s tem da so psi dobili boljše rezultate. A to kaj pomeni? A so lahko psičke tako uspešne kot psi oz. obratno?
Logiran
vesna
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.500


« Odgovor #442 : torek, 31.01.2006 : 23:18:36 »

Ločuje se in po spolu in po starosti....
Potem pa se vsakemu dodeli naslov primeren starosti - mislim da teh naslovov nebi ponavljali, ker je na forumu dosti napisano o tem...
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #443 : sreda, 01.02.2006 : 00:38:21 »

Razstavni uspeh je odvisen od posameznega psa/psice in sodnikovih preferenc. Med vsemi nepravilnostmi, ki se pojavijo na razstavah, diskriminacije med spoloma še nisem zasledila. In upam, da je tudi ne bom...
Logiran
ppetra
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.273


« Odgovor #444 : sreda, 01.02.2006 : 10:11:38 »

Nisem mislila da bi bile diskriminacije konkretno zaradi spola. Mislila sem tako, ker so psi večji, morda zato bolj postavni, psičke pa bolj drobne in da bi zato bili psi nekomu bolj vešeč, ja seveda je to stvar preferenc, samo kako recimo to izgleda na razstavah, a dobre nazive pobirajo bolj samci, ali samičke, ali se to spolh ne pozna.
Logiran
vesna
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.500


« Odgovor #445 : sreda, 01.02.2006 : 10:37:20 »

Ja v veliki večini je samčkek tisti, ki ga sodnik/ca razglasi za najlepšega predstavnika pasme (BOB)...
Prav tako pa dosti krat tudi pes ni pomemben ampak kdo vodi psa v rink.
Logiran
gremlin
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 444


« Odgovor #446 : sreda, 01.02.2006 : 11:11:48 »

Ja, tudi meni, ki mi razstavnih izkušenj ne manjka ( 8 let ) se ni nikoli zdelo, da bi delali kakšne drastične razlike med spoloma. Glede velikosti pa se velikokrat zgodi, da so psice celo večje od samcev.
Pri dolgodlakih pasmah je samo težava v tem, da imajo samci večinoma lepšo dlako od psic, ki jim zaradi gonjen izpada dlaka.
Drugače pa pri kvalitetnih sodnikih odtehta predvsem konstitucija in ne količina dlake.
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #447 : sreda, 01.02.2006 : 15:42:30 »

Na zadnji specialki tibetanskih pasem na CACIB LJ je na primer pri shih-tzujih BOB dobila psička. In to zasluženo. Tudi Gremlinove psičke so dostikrat dobile BOB.

Pri slovenskih lhasa apsih se trenutno pri BOB zadnje čase izmenjavata pes in psica, oba super, odlična, krasna.

Se mi zdi, da so druge stvari veliko bolj odločilne od spola. Predvsem je treba stremet za kvaliteto in ne kalkulirat, kaj ti bo prineslo titule.
Logiran
vesna
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.500


« Odgovor #448 : sreda, 01.02.2006 : 17:23:07 »

Kalsang kalkuliranje za titule je noro - sama raje vidim da dobim v konkurenci, kot brez nje in takrat imam ponavadi tudi večkrat srečo (saj nekateri pač vidijo razliko) - seveda če je sodnik pravi "beri brez kuhinje" - katere je pa vse več in več - na žalost...

Sama sem vesela ko psička dobi BOB - saj si ga včasih marsikatera bolj zasluži kot samček - pa dajmo roko na srce, da v večini ni tako - saj veš samček je, bolj bogate dlake in ja sodniki ki ne gledajo tako ali ne gledajo na to kdo psa vodi so "redke izjeme"!

Sama sem za to da bi se v prvi vrsti morali ocenjevati psi, njihov karakter v rinku, kako je predstavljen in ne po drugih vrlinah, ki pa sploh nimajo veze z samim psom...

O zasluženosti titul in vsega šova ki se nadaljuje v BIS-u pa se mi včasih zdi škoda zgubljanja besed....

Pa ne reči da nimam v določeni meri prav - res da sem na razstavni sceni nekaj malega manj kot 3 leta, pa vendar imam za seboj veliko videnih sojenj različnih sodnikov, po različnih državah....

Zakaj je tvoj pes lahko vredu za "veliko večino" sodnikov katerih ne poznaš pa vendar veljajo za stroge, cenjene in še po vrhu so nekateri od tistih specialisti za tvojo pasmo - naši pa se včasih prav trudijo izbirati ljudi v in ne pse - ti meni jaz tebi (al pa usluga za uslugo)!

Pa ne zdaj tudi o Lhasa sceni, kjer prav tako  že ptički na daleč čivkajo kaj se dogaja in kdo si podaja....

Mislim da je bolje da se pogovarjamo o Shihtzjujih, ker lahko preveč zabluzimo - danes sem prav dobre volje....
Logiran
ppetra
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.273


« Odgovor #449 : sreda, 01.02.2006 : 17:36:54 »

Mogoče bi bilo fino slišati še kaj konkretno o cotonih in razstavah, ter o vsem kalkuliranju (res pa je, da vse kar je bilo napisanega, z zanimanjem preberem). 
Logiran
Strani: 1 ... 25 26 27 28 29 [30] 31 32 33 34 35 ... 210   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 9  |  Tema: COTON DE TULEAR - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines