mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 17.08.2024 : 00:19:27

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 9  |  Tema: COTON DE TULEAR - čvek
Strani: 1 ... 140 141 142 143 144 [145] 146 147 148 149 150 ... 210   Dol
Natisni
Avtor Tema: COTON DE TULEAR - čvek  (Prebrano 297319 krat)
0 članov in 6 gostov pregleduje to temo.
Nati80
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 399


« Odgovor #2160 : ponedeljek, 23.07.2007 : 10:51:32 »

Tudi midve z emmy imava eno vprašanje za bombažko, potem se bom pa še sama razpisala o najinem prvem vikendu na morju Smiley
Emmy sem dala na štiri dni razlike 1/4 tabletke v25 (canina) tako da jo je sama pojedla iz roke, malček pogrizla in je šlo.. a je to ok ali naj ji raje dam v pođžiralnik pa "prisilim" da pogoltne celo? kako pa je z unimi drugimi mehkimi (mi imajo nekam težko ime pa si ne zapomnim  sram nekaj na s...) kako se jim to daje, da zaužijejo?
Hvala hvala za odgovor.. Malo sem na kratkem s časom danes...  sram
Logiran
Agnes
Neža Vilhelm
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.127


Setri so carji!


« Odgovor #2161 : ponedeljek, 23.07.2007 : 10:56:46 »

Že nekaj časa spremljam tole temo o kotončkih in opažam, da postaja pasma izjemno popularna. Sicer sem že dlje časa razmišljala o tem, kako naj to napišem, a nekako nisem našla pravega trenutka in prilike. Drznem si misliti, da vem, kaj pišem, ker sem nekaj podobnega opazovala že pri nekaterih drugih pasmah.

Pomembna se mi zdita dva vidika:

1. Pasma postaja čedalje bolj popularna, pojavlja se čedalje več psov takšnega ali drugačnega porekla in boljše ali slabše kvalitete. Zelo močno upam, da bo bodo kriteriji na vzrejnih pregledih in razstavah ostali enako strogi in bo kvaliteta kotonov vsaj pri nas ostala na tako visokem nivoju, kot je zdaj. Pod kvaliteto mislim predvsem na zdravje (čeprav zaenkrat še velja pravilo, da so kotoni zdrava pasma) in na za pasmo tipični izgled.

2. Zelo se bojim, da so ljubek videz kotonov in prijeten značaj ter učljivost mnoge prepričali (poleg bučk, ki jih lahko beremo po raznoraznih knjigah, da je nega kotona nezahtevna), da je to idealen pes za njih. Upam, da se bo v večini primerov izkazalo, da je. Čar in okras kotona je njegova bombažasta dlaka, ki pa zahteva ogromno nege in prilagojenih sprehodov. S kotonom v polni dlaki ne moremo noreti po gozdu, se preganjati po vodi, se metati po sveže pokošeni travi, ker kaj kmalu dobimo eno veliko zavozljano kepo. Sama sem imela priliko videti, koliko česanja zahteva redno negovana dlaka. Kar pošteno uro, pa je pes česan vsak dan in redno kopan na vsaj tri tedne. Ja, saj bi ga lahko postrigli. Pa ja, potem to ni več koton, ampak simpatičen bel kuža. Ker kot rečeno, okras in čar kotona je ravno čudovita dolga dlaka.

Meni so kotoni tudi izjemno pri srcu. Čudoviti kužki so me očarali s svojo frfotajočo mehko dlakico in izjemno simpatičnim značajem. Vendar ravno zato, ker imam rada dolge sprehode po gozdu (saj niso tako dolgi, da jih puhki ne bi zmogli, samo nanje prežijo druge nevarnosti v obliki palčk, iglic, trav ...), po travnikih in ob vodi, to ni pasma zame. Ravno zato sem zvesta rdečim pošastim, ki me na vseh teh mojih aktivnostih brez težav in komplikacij spremljajo, ustreza mi njihov značaj, pa še čudoviti so na pogled.

Vem, da tvegam javni linč, a vseeno upam na konstruktivno debato. Lp Neža
Logiran

Ne hodi pred menoj, morda ne bom sledil. Ne hodi za menoj, morda ne bom vodil. Hodi ob meni in mi bodi prijatelj.
(Albert Camus)
Nati80
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 399


« Odgovor #2162 : ponedeljek, 23.07.2007 : 11:37:03 »

Hm...jst sem mnenja da je izražanje lastnega mišljenja pravica vsakega živega bitja, tudi psov Smiley jst se z mojo Emmy kar pogovarjam tudi ko laja na druge kužke ali mimoidoče in me gledajo čudno ampak vem, da ona takrat ima nekaj za povedat in da pasji lajež ni vedno enak, jih je pa še vedno veliko takšnih ko pomislijo "glej ga neumen in nesocializiran pes"  Angry  žal..
Mislim da, tisti ki smo lastniki in upam da tudi tisti, ki želijo postati lastniki cotonov, se zavedamo, da so dolgodlaki in da so naj naj kužki (vsaj za nas) tudi zaradi dlake, s tem se moremo sprijaznit in tako živet..meni se je življenje "obrnilo na glavo" ampak prijetno! ko sem dobila Emmy, mi ni žau, čeprav sem ta dva dni na morju, v kampu opazla (oziroma sem vedla ampak ne še dojela kot sedaj) nekaj "minusov" in sva imele manjše težavice zaradi iglic in ostalega, vročine in morske vode ampak bova to skupaj reševale, se skupaj prilagajale..vsaka pasma ima nekaj svojega, kot vsak človek, ki ima nekaj svojega, to je življenje in je prekratko da bi se sekirala ja kako to pa zakaj ono..Takšno je, vzemi ali pusti... Mogoče s cotoni res se ne da tako "divjat" po gozdu kot z recimo ovčarji (če primerjam z našo Laro) ali kakšno drugo večjo pasmo, nismo pa lastniki, še manj pa kužki za to nič prikrajšani..Te male bele kepice so tako igrive in energične, da nam včasih vsem štirim v družini zmanjka energije, ko bi Emmy še kar rada lovila žogice in tekala in zganjala svoje krasne norčije..

Človeku je bila dana svobodna volja in na srečo tudi možnost izbire vsaj kar se tiče življenjskega štirinožnega sopotnika in spet smo tukaj, ko je čisto vse na svetu od nas, ljudi, odvisno ali bomo naredili iz vsega tega si svoj zaklad ali pa..

p.s.
upam da ni podobno linčanju, ker ni to moj namen  Smiley
Logiran
r1ata
midi
****
Spol: Ženska
Sporočil: 323



WWW
« Odgovor #2163 : ponedeljek, 23.07.2007 : 11:42:16 »

Nati80, super če gre tako. Nič silit in tiščat v požiralnik. Moja dva lumpka vitaminčke in mehke tabletke vse tako pojesta - kot bombončke. Če se kdaj zmrdujeta jih pa potegnem po kakšni omakci ali pa zavijem v rezino poli klobasice, pa zgrizeta. Ko boš dajala tablete za razglistenje boš pa gotovo morala v požiralnik tiščat, ker te pa niso dobre kot bombončki  Tongue.
Logiran

Lonny
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 166


« Odgovor #2164 : ponedeljek, 23.07.2007 : 12:25:16 »

Tudi jaz sem mislila da je z dlako malo manj dela(2x na teden) sedaj jo pa češem vsak dan od pol do ene urce(odvisno od zvozlane dlake), in tudi sem ugotovila da to ravno ni kuža za v gozd in podobno ker res prinese vse s sabo domov, vendar mi je vseeno cotonček še vedno zelo zelo všeč in zaenkrat še pav uživam ko jo češem saj je to obenem tudi najino druženje in se tudi s česanjem navezujeva ena na drugo tako da....je pa lepo da bodoči lastniki kotočkov vejo da je delo, če želiš imeti lepo urejenega psa...
Logiran
Verja
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 200


WWW
« Odgovor #2165 : ponedeljek, 23.07.2007 : 14:58:19 »

Tudi jaz sem mislila, da je z dlako malo manj dela, ampak jaz jo imam tok rada, da mi to ni nikakršen problem. Imam pa najbrž srečo, ker se zelo rada češe, samo v pravem trenutku jo moram dobit. Se kar na hrbet vrže in čaka, da jo češemo. To je sreča - pomoje!

Ali dajete svojim Cotončkom kakšne vitamine?

Logiran
Nati80
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 399


« Odgovor #2166 : ponedeljek, 23.07.2007 : 15:39:10 »

Jap, V25 od Canine in svetlinovo olje v mehkih dražejih..
Bana ima tako lepe slikice, tudi ona rada pozira  Grin
Logiran
Nati80
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 399


« Odgovor #2167 : ponedeljek, 23.07.2007 : 16:24:41 »

No zdej si pa res vzamem ponedeljkovo pavzico, da napišem malček o prvem vikendu na morju Smiley
Pravijo, da je vsak začetek težek Wink z Emmy smo dobesedno pometle kamp po dougem in po čez in ujele v dlako pod trebuščkom, na ritki, po nogicah in med blazinicami en kup "ježkov" in vejic... Verjetno ji ni bilo prijetno, mislim pa da lahko iz tega eno pozitivno zadevico potegneva ven in sicer, da bo spoznala, da če ji potem jst "šarim" po tačkah je to zato, da je potem njej lažje in boljše in lepše Smiley Srečale smo kr nekaj kužkov, malo polajale, se povohale, mimo nekaterih smo šli kr "brez besed", enih niti ni opazila, ker je bilo vse dugo bolj zanimivo Smiley no morem povedat, da sem jo večinoma imela na vrvici, ker nikoli ne veš kako bi kdo reagiral (čeprav je bila najbolj lepa kužika v kampu!! Cool ) če ga pride pozdravit direktno pred šotor Wink in vrvica je niti ni motila, tudi na plaži smo se lepo igrale čeprav je "bila obtežena s kamnom" Tongue nekajkrat smo šle do vode in se malček ohladile, tako da sm jo kr z mokrimi rokami božala oziroma jo malček polivala z morjem in ni bilo nobenega odpora, v morje pa ni šla plavat, zaenkrat smo prišle do tega, da sm jo zvabila do gležnjev v morje, kar je po dnevu in pol super rezultat vsaj zame Smiley mogoče jo moti da je morje slano Huh

No bom poštena pa povedala še kaj je tisto, da se mi je življenje "obrnilo na glavo" in mi je šele sedaj stopilo v glavo Roll Eyes to, da ne bo dan nikoli več tako sproščen, kot mi je bil pred mesecem dni, ker bom vedno morala skrbet še za nekoga (no to mi je bil tudi eden od vzrokov zakaj sem želela štirinožnega sopotnika) in ko bom šla na dopust "v dvoje" z mojo boljšo polovico... ja ne bo več tistega sproščenega kopanja v dvoje, ker nekdo bo moral imet Emmy pod budnim očesom Wink no ja ne vem.. vse je drugače sedaj, ena velika odgovornost in skrb, ki mi jo potem Emmy najmanj dvojno poplača nazaj Cheesy in če se imam danes ali pa jutri ponovno za odločit, še enkrat enako, definitivno brez pomislekov!
Logiran
Lonny
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 166


« Odgovor #2168 : ponedeljek, 23.07.2007 : 17:05:12 »

Tako se govori:)Smiley...tudi jaz če bi se ponovno odločala bi naredila isto...in tudi meni ni za nič žal ker vsaka stvar se zgodi z razlogom in so prednosti in slabosti vsake pasme tako da....Nati so pa tisti trenutki ko kužka ne bo zraven (ga bo kdo čuval recimo) toliko bolj iskoriščeni(kar se plavanja v dvoje brez pomislekov tiče) in lepši....Smiley
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #2169 : ponedeljek, 23.07.2007 : 18:39:37 »

Ker imam sama že precej skomercializirano pasmo, ki je prav tako ljubka in majhna, pa še bolj dlakava kot coton, naj pristavim piskrček k pričujoči debati, ki jo je začela Agnes.

Najprej glede priljubljenosti in posledične komercializacije. To dvoje ima lahko res katastrofalne posledice za pasmo. Šicuji so dober primer. Za šicuja se prodaja vse, kar majhno, kosmato in šekasto. Ljudje hočejo imeti takoj psa, nočejo čakat, ne rabijo rodovnika, ker to je itak brez veze pa še na razstave ne bodo hodili (koliko mitov je okrog tega), potem pa kupijo mešančka, ki ne samo da ni niti podoben šicuju, ampak ima tudi kup zdravstvenih težav. Še hujši primer so pekinčani, saj velika večina slovencev slpoh ne ve, kako naj bi pekinčan izgledal, saj pod tem imenom poznajo samo relativno kratkogobčne mešance. Pasme obstajajo z določenim namenom in vzreja ni samo posledica surfanja po spletnih oglasnikih ter dajanja skupaj samca in samice v tapravem trenutku. Dosti je vestnih vzrediteljev, ki se z vsem srcem trudijo za svojo pasmo, pa kljub temu, da imajo recimo na svoji spletni strani napisan cel referat o rodovniški in nerodovniški vzreji, komercializaciji in tipičnosti oziroma netipičnosti psa, vsak dan dobijo v svoj mail box elektronsko sporočilo v smislu kolk pr vas stane pes brez rodovnika. Veliko se udriha po vzrediteljih kar počez, nihče pa ne pomisli na odgovornost, ki jo nosijo vsi tisti, ki se ad hoc odločijo takoj kupiti psa in potem pokličejo prvo številko ki jo najdejo v oglasniku, saj za KZS še svoj živ dan niso slišali, pes je pa itak samo pes... Srčno upam, da pri cotonih ne bo nikoli tako kot je pri šicujih, da trgovina z njimi ne bo tako divje cvetela in da bodo še naprej prevladovali tipični in zdravi cotoni. Na žalost sem tudi že jaz videla kakšnega "cotona". Pač v pasji šoli imamo cel razpon pasje populacije, tako skrbno vzrejene kot tudi komercialno na hitro prodane/kupljene. Seveda imajo vsi psi pravico do dostojnega življenja, rodovniški, nerodovniški, tipični, netipični, najdeni, posvojeni itd. Toda vztrajam, da človek nima pravice nesramno profitirati na račun nebogljenih mladičkov in naivnih kupcev. Na žalost pa mu to pravico daje vsak, ki mu ni mar, ali bo kupil pravega, tipičnega predstavnika pasme.

Glede dlake... hmmm... šicuje imamo sicer navado striči, ko enkrat nehajo razstavno kariero, saj je dlaka veliko daljša od cotonove in nega zelo zahtevna. Zame je postrižen kuža še vedno šicu, coton, maltežan. Mnenja sem, da je bolje psa postriči, če lastnik iz takšnega ali drugačnega razloga ne zmore dostojne nege. Pogled na zanemarjenega, zvozljanega, smrdljivega psa, z žmuklji sprijete dlake pod očmi in vneto kožo pod vso tisto svinjarijo je zelo žalosten in zame je takšno zanemarjanje mučenje. Dostikrat se v tej povezavi govori o naravnem izgledu psa, da mora biti takšen, kot je v naravi. To je ena velika neumnost. Videz posameznih pasem je ustvaril človek z manipuliranjem narave. Narava ne bi nikoli ustvarila psa, kot je šicu, ki se po desetih korakih v hosti kot kristus zatakne v grm in ne more več naprej. Se mi pa tu postavlja drugo vprašanje. Nedavno sem bila spet deležna očitka, da svojo psico mučim, ker je poleti ne postrižem. Ta oseba je prej ponosno dejala, kako so bili veseli, ko so se končno "znebili" svojega psa in da ona nikoli ne bi zjutraj vstala, da bi ven peljala psa, temveč bi ga raje že zvečer pustila privezanega za prvo drevo, da bi lahko samo opravil potrebo zunaj stanovanja, ona pa bi lahko zjutraj sladko spala in v miru kofe popila. No, in potem me obtoži mučenja živali. Zato ker imam psico v dolgi dlaki, negovano, zdravo, z rednimi sprehodi. Pri tem sploh ni pomembno, da ji dlako spenjam ravno zato, da se lahko nekoliko bolj svobodno giba in da ji je manj vroče. Ne, postrič bi jo morala, potem bi jo pa lahko vsak večer za prvo drevo privezala, pa ne bi bila mučiteljica....
Ljudje imajo res izkrivljeno predstavo o mučenju. Psi, ki so brez vode, prave hrane in potrebne družbe vse življenje priklenjeni na kratek štrik, psi z odbitimi gobci, razmesarjenimi hrbti, zmrcvarjeni mački, pretepena legla mladičkov... To je vse normalno, pač tako je in vedno bo. Pes je pač samo pes, manj vredno bitje, s katerim lahko počnemo kar hočemo. Človek je pač na prvem mestu. Če pa imaš dolgodlakega psa, ga pa mučiš, ker ga češeš, ne postrižeš, hodiš z njim na razstave... Zanimivi so ti slovenski miti, kajne?

Vesela sem, da s svojimi kužki uživate in ste pripravljeni dovolj vložiti v njihovo nego. Nega je lahko zahtevna reč, še zlasti, če smo pri tem nerodni. Sama imam znanko, ki je vztrajala, da njen šicu ne bo nikoli postrižen, obenem je pa z njim hodila na sprehode po hosti, kampirat v Dalmacijo itd. Posledično je imela ogromno dela z odstranjevanjem vseh ježkov in smeti iz dlake, toda pri tem je bila tako nerodna, da je psa popolnoma zmaltretirala s cukanjem in je nazadnje začel dobivati histeričen napad, samo da jo je videl s krtačo v roki. Na koncu ga je le postrigla. Vse ima svoje meje. Če kuža med nego zadovoljno dremucka, se sam vrže na hrbet... super! Če pa mu je nega v breme, če ga boli in cuka, potem pa raje škarje v roke.

Uživajte s kužki še naprej!
Logiran
Lonny
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 166


« Odgovor #2170 : ponedeljek, 23.07.2007 : 21:09:15 »

Tako sem tudi jaz rekla za mojo Lono v primeru da kdaj (v nadaljnih 15 letih ) nebom imela toliko časa za razčesavanje in se mi do konca zvozlala jo bom pač postrigla pa sej ji bo dlaka nazaj zrasla....No ampak vseeno upam in se bom trudila da do tega sploh nebi prišlo....Smiley
Logiran
Lonny
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 166


« Odgovor #2171 : ponedeljek, 23.07.2007 : 21:52:11 »

Imam pa eno vprašanje .... mi gremo ta teden na morje pa me mallo zanima kako je s temi srčnimi glistami??..Moja Loni ima sicer frontline ki pa baje ni proti tem zajedalcem ki povzročajo srčne gliste...Sem slišala da ampule stronghold so proti tem, samo glede na to, da sem ji pred 2 tednoma dala ampulo frontlinea verjetno ni dobro, da ji dam pa sedaj še amulo strogholda...Ali mogoče obstaja to tudi v kakšni drugi obliki....
Vseh informacij bom zelo vesela:)
Logiran
Verja
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 200


WWW
« Odgovor #2172 : ponedeljek, 23.07.2007 : 21:56:57 »

Lonny, v Zooticu si kupila vrečke za kakanje ne? Nisem čist sigurna, če sem si dobr zapomnila  Wink
Logiran
Lonny
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 166


« Odgovor #2173 : ponedeljek, 23.07.2007 : 22:03:48 »

Si si prav zapomnila Wink
Logiran
Verja
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 200


WWW
« Odgovor #2174 : ponedeljek, 23.07.2007 : 22:10:02 »

Danes sta bili na obisku Ppetra in njena Lotty in pa lastnica od Lonny, upam, da pride drugič tudi Lonny.  Wink

Lotty in Bana



Nove slikice - Lotty, Bana in Suli
Logiran
Strani: 1 ... 140 141 142 143 144 [145] 146 147 148 149 150 ... 210   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 9  |  Tema: COTON DE TULEAR - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines