... vidim, da bi po vaše bilo treba sterilizirat in zapret vse mačke in čez nekaj let jih ne bi več bilo, kako fino bi nas potem miši požrle...
brrrr... kako me je že strah
Zdaj pa še moja zgodba o poti do spoznanju:
Moj stari maček Jerry je doživel 15 ponosnih let v tako rekoč mirnem okolju
Je imel izhod, čeprav je bila cesta v bližini. Priznam da to ni bila moja najboljša odločitev v življenju
Ampak že takrat ko sem ga dobila, sem kljub svoji mladosti od 10. let starše vlekla veterinarju, da smo ga dali kastrirati. Celo v živo sem si ogledala poseg, sem nafehtala veta, ker me je zanimalo kako poteka
Hočem povedat, da sem se že takrat zavedala pomembnosti tega posega, moram pa priznati da je to v tujini, kjer sem takrat živela, bilo nekaj povsem običajnega in osveščanje toliko bolj močno kot tukaj
No, da pridem k bistvu.
Kljub kastracije je bil maček grozni pretepač, izredno divje narave in plašen do tujcev, kot se za gozdnega mačkona spodobi. AMPAK, ko je fasal tako poškodbo, da je bilo treba iti k vetu na zdravljenje, verjemi da smo prišli k pameti in je čez noč postal hišni muc, oz. zunanji samo takrat ko smo bili z njim. Pa ni bila tako grozno huda poškodba, le ena praska katero je bilo treba zašiti zaradi nerodne lege. Če bi šlo za metek bi se mi verjetno spipalo
No, novopečeni hišni muc se čisto nič ni pritoževal, ravno nasprotno se je samo še bolj navezal na nas, če je to bilo sploh mogoče, saj smo že bili popolnoma predani drug drugemu. Tako je nekega dne tudi prenehal dihati, v naši družbi, ni bil sam. Ne predstavljam si kako hudo bi bilo, če bi bilo drugače
In danes, ko je z nami bivši brezdomček Smoki, v istem "mirnem" in načeloma neproblematičnem okolju, maček Smoki nima izhoda pa čeprav je kastriran in druge škode kot sebi ne bi mogel povzročit. Tako sem vesela, da nam ga je ratalo malega gor spraviti, kar se pri njegovi sestrici ni izšlo, zakaj bi zdaj tvegala
Seveda je včasih nerodno oz. nadležno vrata zaklepat in na okna popazit v celi bajti, da ne uide slučajno na prosto
Ampak kaj češ, s takšnimi kompromisi je lažje živeti v primerjavi s slabo vestjo ob poškodovanem bitju.
Saj imamo psa tudi na povodcu, zakaj bi mačko pustili letat po cesti?