o psih
pasme
galerija
forum
zaščita ivali
posvojite psa
Dobrodošel/la,
gost
. Prosim
prijavi
ali
registriraj
se.
torek, 26.11.2024 : 17:42:37
1 uro
1 dan
1 teden
1 mesec
vedno
Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
mojpes.net
|
o psih
|
pasme
|
FCI 2
| Tema:
bernski planšarski pes - čvek
Strani:
1
...
60
61
62
63
64
[
65
]
66
67
68
69
70
...
172
Dol
« nazaj
naprej »
Avtor
Tema: bernski planšarski pes - čvek (Prebrano 260184 krat)
0 članov in 8 gostov pregleduje to temo.
Brin_2005
novinec
Sporočil: 7
Re:bernski planšarski pes
«
Odgovor #960 :
četrtek, 17.02.2005 : 10:11:03 »
Pozdravljeni,
no, ker smo si povedali svoje
, bi vas pa prosil še za nekaj nasvetov:
-zgoraj je bil mail na temo teže pri določeni starosti: a pozna morda kdo kakšno stran na internetu, kjer bi lahko preverjal razvoj svojega Bernca s primerjavo teže glede na starosti? Če morda kdo ve iz glave, koliko naj bi bila približna teža od 3 mesecev naprej (po mesecih) še toliko bolje...
-ali ste se strogo držali napotkov s strani proizvajalca glede količine hrane? V tem trenutku naj bi moj Brin pojedel nekje 450g RC na dan v treh obrokih?
-kakšne so vaše izkušnje glede čistoče? Brin se je v tem trenutku nekako navadil, da čez noč, oz. če smo v službi opravi svoje na papir... Seveda potem tudi zunaj... Imate kakšen nasvet, izkušnje?
-kako hitro ste ga navadili na povodec? Naš Brin se je navadil izredno, izredno hitro (glede na moje prejšnje izkušnje...). Imate vi tudi takšne izkušnje? Še en plus za Bernije
Lp, Miha
ps: drugače
Logiran
Bonie
rad pišem
Spol:
Sporočil: 349
«
Odgovor #961 :
četrtek, 17.02.2005 : 10:18:52 »
Citat: icey , sreda, 16.02.2005 : 18:17:07
Verjetno ne razumeš, da je velika razlika med navadnim vaškim mešančkom in čistokrvnim psom - ja prav zaradi genetike so slednji precej bolj občutljivi in pri menjavi hrane se to najhitreje opazi.
Obstaja pa alternativa - že od malega ga futraj z ostanki in poceni briketi. Tako ne boš imel težav pri menjavi hrane, ker bo navajen na nekvalitetno. Kuža ne bo imel driske (za prhljaj in izpuščaje prec podpišem da bodo večni spremljevalci) in ko ti bo pri enem letu komaj hodil zaradi slabega razvoja kosti, ali pa bo doživel sredi vsega lepega zasuk želodca,in nenazadnje umrl precej pred pričakovano življenjsko dobo, takrat pa seštej, koliko si komu prišparal!
Ojojoj, kakšne berem tukaj.
Kolikor jaz vem, je smisel rodovnikov ravno v tem, da selekcioniramo vzrejo psov samo na zdrave in tipične primerke pasme. Tukaj pa zvem, da so navadni mešančki bolj zdravih od pasemskih, ker je "občutljivost" pasemskih povezana z genetiko
se pravi slabo gensko zasnovo
Če imate res tako "občutljive" bernce doma, kot tukaj pišete (to se bere kot da bi bili bernci najbolj bolani psi na svetu), potem bi se jaz na vašem mestu vprašala, kje ste pse kupili... Vemo namreč, da vsak rodovnik tudi ni zlata vreden.
Sem pa tukaj zvedela
, da bernc, ni za tiste, ki nimajo denarja (se strinjam), ampak naj si takšni raje kupijo mešanca, ki je bolj zdrav in ga lahko hranijo tudi s cenejšo hrano oz. ostanki
Pa od kje te dobivate takšne ideje. Če nimaš denarja, si ne nabavi nobenega psa (niti mešanca). Vem pa, da zdrav pes (z dobro gensko zasnovo), pa naj bo pasemski ali čistokrvni mešanec, lahko normalno živi tudi s cenejšimi briketi. To je tako, kot pri ljudeh, eni jedo vsak dan za kosilo zrezke, eni pa žgance. Odvisno od tega, koliko imajo pod palcem. Pa lahko rečemo, da so oni drugi bolj bolani? Je pa res, da za vsak izpuščaj ne laufajo k zdravniku...
Pa da ne bo pomote. Jaz za mojo psico porabim mesečno verjetno več, kot imajo na žalost nekateri plačo
In sem absolutno za pse z rodovnikom.
Logiran
tinko
novinec
Sporočil: 24
«
Odgovor #962 :
četrtek, 17.02.2005 : 10:35:24 »
Blumina, Blumina tut, če se preimunujem v Cenčka boš ti še vedno večji Cenček od mene
kr neki bluziš
kje sm jst to reku?
? "Tista tvoja izjava, da pes potrebuje lepo dlako in dobro pocutje le, ce hodi na razstave"
Ti si kr nekaj predstavljaš, zbudi se že enkrat iz sanj in ne trosi in še posebej ne NAPIHUJ stvari katere sm jst napisal
Hehe glede Mistra Slovenije ja ta je dobra
Bom ti razložil svoje mišljenje, čeprav dvomim, da boš razumela
Če bi jst hodil na tekmovanje za mistra Slovenije, bi sigurno jedel drugačno hrano kot jo jem sedaj. Upam, da ti je vsaj malo jasno kaj sem ti hotel s tem povedat.
Pa še tale tvoja,,,"Ostanke pa moji kuzki tudi dobijo, le da pogledam kaj je zanje in kaj ni! Ampak to je bolj za pocrkljat.
Pa tudi kost dobi vsake toliko, seveda!" Nekaj podobnega sm jst napisal in ste me vsi napadli
Kar se mene tiče si vse mim napisala. Enkrat praviš, da ostanke ješ, če ti druga ne preostane, drugič pa praviš, da so ostanki za pocrkljat. Svašta
Logiran
icey
nekaj malega že vem
Spol:
Sporočil: 182
«
Odgovor #963 :
četrtek, 17.02.2005 : 10:43:13 »
Da razložim - ker očitno ni bilo jasno napisano!
Vsi rodovniški psi ne glede na pasmo so ob predpostavki, da jih postaviš v isto okolje kot 'vaške mešančke' absolutno bolj občutljivi. To ne pomeni, da bodo pomrli, pomeni le, da za navajanje na spremembe potrebujejo več časa, večina pa jih nenadne spremembe tudi slabše prenaša od tistih štirinožcev, ki so svojo zgodovino žal ves čas preživljali na ketni ali ulici. Zdrava logika! Primerjava: Če daš otroka iz dobro situirane družine, ki neizmerno pazi na higieno, kvalitetno hrano ipd. med kako gorsko pleme, sem prepričana, da se bo stežka prilagodil in bo bolehal. Medtem ko člani plemena prav zdravo živijo v za naše razmere na pol oporečnem okolju. Potem je pa tu še socialni vidik, pa pustimo to.
Glede denarja - nikjer ni napisano naj mešanček je manj kvalitetno in zato cenejšo hrano! Piše le, da je vzdrževanje manjšega psa cenejše (tako hranjenje, ker manj poje, kot tudi veterinarske storitve)!
Da ne bo pomote - prav vsakemu cucku privoščim kvalitetno hrano!
In še en odgovor Tinku - kdor ima bernija za pač enega psa, tisti zame žal ni dober lastnik. Vsi skrbni lastniki pasemskih psov, pa se bom tu omejila le na bernce, vemo, da so to posebni kužki, ki si zaslužijo najboljše in ne samo povprečno. Zato si v prvi vrsti sploh nabavijo 'dragega psa'. Dejstvo pa je, da bi ta skupina ljudi tudi morebitnega mešančka, ki bi prišel v družino, obravnavala enako skrbno. Pač imamo radi svoje pse in jim zato nudimo največ, kar lahko. In ne pravim, da tisti, ki berncu ne more privoščiti najdražjih briketov, sicer pa mu nudi maximum, ni dober lastnik, želim si le, da bi o stroških prej premislil.
Logiran
icey
nekaj malega že vem
Spol:
«
Odgovor #964 :
četrtek, 17.02.2005 : 10:57:53 »
Jah Tinko sva istočasno pisala-zdaj pa še komentar na tvoj post o Blumini.
Verjetno ne veš, da so njene psice reševalke. Saj poznaš tisto skupino psov, ki so v svojem življenju koristni še komu drugemu in ne le lastni družini v veselje!? In to verjetno pomeni, da se večkrat na teden druži z ljudmi, ki imajo, tako kot ona, o psih k sreči veliiiiko pojma. In zakaj je nihče ne napada, če kr neki bluzi?
Verjetno imajo svoj razlog.
Kar se mene tiče si vse mim napisala. Enkrat praviš, da ostanke ješ, če ti druga ne preostane, drugič pa praviš, da so ostanki za pocrkljat. Svašta
Res svašta, mi je pa všeč, da sam sebe blamiraš, ker tako najbolj diskreditiraš lastne ideje!!!
Logiran
oks
odvisnež
Spol:
Sporočil: 673
«
Odgovor #965 :
četrtek, 17.02.2005 : 11:08:45 »
Dejstvo je, da smo nekateri ljubitelji berncev zanje pripravljeni odšteti ne malo bogastvo (po mojih včerajšnjih izračunih cca. 30.000 mesečno, seveda, če je pes zdrav)... Na drugi strani pa s(t)o ljudje, ki imajo psa pač za na verigo ali celodnevno bivanje v pesjaku, ga hranijo s pomijami in ostalo poceni hrano!Žal je pri pasji hrani tako, da dražja je, bolj je kvalitetna!
Potem so tukaj še svinjska ušesa, bikovke, dodatki za čiščenje zob, sušeni kurji vratovi, prekajena goveja koža...vse, le kosti pri nas zelo redko...In tudi to niso katerekoli kosti, ampak skrbno izbrani goveji repki...
Benka!
Vsak lastnik, ki pozna svojega psa, lahko izbere zanj najbolj primerno hrano...Midva sva preizkusila že vse možne znamke (kvalitetne) hrane, ki jo lahko najdemo na trgu...Nekaj časa sva bila na Hill´su, potem 3 mesece na Royal Caninu, zdaj pa sva pristala na Belcandu, kjer tudi ostajava! Je pa treba biti previden pri prehajanju iz ene znamke na drugo, da ne pride do driske. To delaj postopoma. Če pa uporabljaš več znamk na enkrat, potem pa sploh ni problema!
Tinko!
Srčno upam, da tale forum berejo tudi vzreditelji oz. lastniki berncev, ki planirajo imeti leglo...ker, po pravici povedano, tisti, ki ljubi svoje bernije z vsem srcem, tebi ne bi dali bernija. Pa brez zamere...
Logiran
tinko
novinec
«
Odgovor #966 :
četrtek, 17.02.2005 : 11:18:52 »
Kak smo nekateri pametni
icy in oks sužalje tistemu, ki vaju mora doma gledat in prenašat
Res nisem vedel, da so od Blumine psice reševalke. Zdaj, ko vem pa lahko rečem, da je to zelo lepo in plemenito dejanje in bi želel izraziti Blumini vse čestitke in še veliko uspeha v nadaljnje.
Logiran
tinko
novinec
«
Odgovor #967 :
četrtek, 17.02.2005 : 11:21:25 »
Citat: oks , četrtek, 17.02.2005 : 11:08:45
Tinko!
Srčno upam, da tale forum berejo tudi vzreditelji oz. lastniki berncev, ki planirajo imeti leglo...ker, po pravici povedano, tisti, ki ljubi svoje bernije z vsem srcem, tebi ne bi dali bernija. Pa brez zamere...
Ne vem s kom sem se ti zameril, še manj mi je pa jasno zakaj nebi meni dali bernija.
Logiran
tinko
novinec
«
Odgovor #968 :
četrtek, 17.02.2005 : 11:23:50 »
Citat: icey , četrtek, 17.02.2005 : 10:57:53
Res svašta, mi je pa všeč, da sam sebe blamiraš, ker tako najbolj diskreditiraš lastne ideje!!!
me je kr sram, če verjameš
Logiran
Bonie
rad pišem
Spol:
Sporočil: 349
«
Odgovor #969 :
četrtek, 17.02.2005 : 11:26:19 »
Citat: icey , četrtek, 17.02.2005 : 10:43:13
Vsi skrbni lastniki pasemskih psov, pa se bom tu omejila le na bernce, vemo, da so to posebni kužki, ki si zaslužijo najboljše in ne samo povprečno. Zato si v prvi vrsti sploh nabavijo 'dragega psa'.
Icey, zame je vsak pes nekaj posebnega (ne glede na ceno in ne samo bernci) in vsi psi si zaslužijo najboljše in ne samo povprečno. Tako kot si vsi otroci zaslužijo samo najboljše, pa vseeno eni imajo v šoli Disney zvezek, drugi pa zvezek, ki so ga dobili od Karitas...
Citat: icey , četrtek, 17.02.2005 : 10:43:13
Vsi rodovniški psi ne glede na pasmo so ob predpostavki, da jih postaviš v isto okolje kot 'vaške mešančke' absolutno bolj občutljivi. To ne pomeni, da bodo pomrli, pomeni le, da za navajanje na spremembe potrebujejo več časa, večina pa jih nenadne spremembe tudi slabše prenaša od tistih štirinožcev, ki so svojo zgodovino žal ves čas preživljali na ketni ali ulici. Zdrava logika! Primerjava: Če daš otroka iz dobro situirane družine, ki neizmerno pazi na higieno, kvalitetno hrano ipd. med kako gorsko pleme, sem prepričana, da se bo stežka prilagodil in bo bolehal. Medtem ko člani plemena prav zdravo živijo v za naše razmere na pol oporečnem okolju. Potem je pa tu še socialni vidik, pa pustimo to.
Kakšno pa je okolje "vaških mešančkov". Tudi "vaški mešančki" so lahko hranjeni s Hillsom, spijo na postelji in imajo vse kar ima tvoj berni... Lahko so pa tudi tako občutljivi, kot ti praviš, da so bernci... In še vedno trdim, da se bo vsak zdrav mladič (tako pasemski kot ne) kar hitro privadil na novo okolje in novo hrano. S tem pa seveda ne mislim ekstremnih primerov. Da bo pes iz spalnice šel na kmetijo na ketno, kjer tri dni ne bo dobil nič za jesti ;)Počasno (tedensko) menjavanje hrane iz hillsa na neko x-znamko pa bo zdrav mladič čisto normalno prenesel. In verjemi mi, veliko je takšnih psov, ja tudi rodovniških. Po mojem je še vedno boljše, da kupiš rodovniškega psa in ga hraniš s cenejšo hrano (ne pomijami), kot pa da kupiš "čistokrvnega mešančka" in ga hraniš z najboljšo hrano na svetu...
Zakaj vse to pišem? Ker se mi zdi, da je ta debata, okrog dileme, kupiti nerodovniškega ali rodovniškega bernca šla v napačno smer. Cilj rodovniške vzreje je vzreja zdravih in tipičnih pasemskih psov. Se strinjam, da naj tisti, ki jim je žal denarja za rodovniškega psa, raje psa sploh ne kupijo, kot da kupijo nerodovniškega bernija. Ampak argumenti za to so pa bili predstavljeni čisto mimo. Še vedno namreč verjamem, da je rodovnik tisto kar povečuje verjetnost, da bo pes zdrav (100% garancije v nobenem primeru ni). Pes z rodovnikom mora potemtakem biti manj "občutljiv" kot nerodovniški pes. Zaradi bolanih psov z dvomljivimi rodovniki pa se je v sloveniji razpasla takšna bedasta miselnost, da so rodovniški psi "bolj občutljivi" oz. bolani od nerodovniških, da danes celo veliko ljudi prav zavračajo nakup rodovniškega psa, ker naj bi bili ti bolani ... Popolnoma skregano z zdravo pametjo. Z pisanjem takšnih bedarij tukaj gor, da moraš za rodovniškega psa imeti veliko denarja, ker če ne je nevemkakšne hrane bo takoj bolan, in če mu ne omogočiš ne vem česa,bo hitro umrl itd. pa samo še dalje širite takšen mit o rodovniških psih.
Logiran
icey
nekaj malega že vem
Spol:
«
Odgovor #970 :
četrtek, 17.02.2005 : 11:29:18 »
Na nivo osebnega žaljenja se res ne mislim spuščat in po moje mi bo tu Jana dala prav!
Žal mi je le, da se ne želiš učiti iz napak in izkušenj drugih, pač pa trmasto vztrajaš vse to preizkusiti na lastnih plečih - kar me niti ne skrbi, žalostno je to, da bo to breme tudi na plečih nič hudega slutečega psa.
Tolaži pri vsem tem pa me, da jo ponavadi ravno tisti, ki imajo najmanj prav najbolje odnesejo, ker v tem primeru to pomeni kljub vsemu plus za živo bitje, ki se bo znašlo v tvojih rokah!
Logiran
oks
odvisnež
Spol:
Sporočil: 673
«
Odgovor #971 :
četrtek, 17.02.2005 : 11:31:36 »
Citat: tinko , četrtek, 17.02.2005 : 11:21:25
Ne vem s kom sem se ti zameril, še manj mi je pa jasno zakaj nebi meni dali bernija.
Ker nisi niti najmanj primeren lastnik za bernca!Se opravičujem za moje mnenje, ampak kot je že Icey napisala...če si želiš psa si kupi manj občutljivo in zahtevno pasmo!
Logiran
icey
nekaj malega že vem
Spol:
«
Odgovor #972 :
četrtek, 17.02.2005 : 11:43:50 »
Bonie se popolnoma strinjam s tabo
, le ti mojih pisanj ne razumeš.
Nikoli
ne primerjam rodovniškega in nerodovniškega bernca
, ker moje pisanje sploh ni bilo okoli tematike o rodovnikih.
Primerjam bernca (z ali brez papirjev) kot pasemskega psa in mešančka
, v drugi primerjavi pa
bernca (z ali brez papirjev) s psom manjše rasti
!
Upam da se razumeva! O tematiki rodovnik DA ali NE je govora že v drugi temi. Tu smo jo načeli le kot pomoč tistim, ki se odločajo za nakup pasemskega psa - v tem primeru bernca.
Torej ne trdim, da so rodovniški bernci bolj občutljivi od nerodovniških, pač pa da so pasemski psi bolj občutljivi od vsega hudega vajenih vaških potepuhov (če imajo to srečo da ne preživijo življenja na ketni)!
Kakšno pa je okolje "vaških mešančkov". Tudi "vaški mešančki" so lahko hranjeni s Hillsom, spijo na postelji in imajo vse kar ima tvoj berni...
Žal vsi dobro vemo, da je takih izredno malo, vsaj dva več pa sta ravno zaradi mojega odnosa do psa, saj so pri sosedih opazili, da kvalitetno življenje njihovega 'vaškega' psa lahko koristi tudi njim. Zdaj veselo vozijo psa s seboj praktično kamor gredo in kuža je presedlal iz mešanice odpadlih gospodinjskih olj, krompirja in koščkov mastnega mesa na kvalitetne brikete in kuhane dodatke, in se v slabem mesecu postopnega navajanja na nov način prehranjevanja dobro prilagodil.
Logiran
tinko
novinec
«
Odgovor #973 :
četrtek, 17.02.2005 : 11:49:58 »
Citat: oks , četrtek, 17.02.2005 : 11:31:36
Ker nisi niti najmanj primeren lastnik za bernca!Se opravičujem za moje mnenje, ampak kot je že Icey napisala...če si želiš psa si kupi manj občutljivo in zahtevno pasmo!
Mi lahko malo bolj opredeliš zakaj nisem primeren?
Mogoče pa zato nisem primeren, ker sem rekel, da mu nebi nič bilo če bi kdaj pa kdaj kako kost dobil.
Bogi sosedov bernc, po vaši logiki bi mogel bit že zdavnaj pod rušo
Logiran
tinko
novinec
«
Odgovor #974 :
četrtek, 17.02.2005 : 11:52:11 »
Citat: icey , četrtek, 17.02.2005 : 11:29:18
Na nivo osebnega žaljenja se res ne mislim spuščat in po moje mi bo tu Jana dala prav!
Žal mi je le, da se ne želiš učiti iz napak in izkušenj drugih, pač pa trmasto vztrajaš vse to preizkusiti na lastnih plečih - kar me niti ne skrbi, žalostno je to, da bo to breme tudi na plečih nič hudega slutečega psa.
Tolaži pri vsem tem pa me, da jo ponavadi ravno tisti, ki imajo najmanj prav najbolje odnesejo, ker v tem primeru to pomeni kljub vsemu plus za živo bitje, ki se bo znašlo v tvojih rokah!
Ja kaj naj rečem
se 100% strinjam s tabo sm pust me že enkrat na miru ker te mam že poln k...
Logiran
Strani:
1
...
60
61
62
63
64
[
65
]