o psih
pasme
galerija
forum
zaščita ivali
posvojite psa
Dobrodošel/la,
gost
. Prosim
prijavi
ali
registriraj
se.
torek, 26.11.2024 : 07:44:58
1 uro
1 dan
1 teden
1 mesec
vedno
Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
mojpes.net
|
o psih
|
pasme
|
FCI 2
| Tema:
bernski planšarski pes - čvek
Strani:
1
...
32
33
34
35
36
[
37
]
38
39
40
41
42
...
172
Dol
« nazaj
naprej »
Avtor
Tema: bernski planšarski pes - čvek (Prebrano 259974 krat)
0 članov in 8 gostov pregleduje to temo.
icey
nekaj malega že vem
Spol:
Sporočil: 182
Re:bernski planšarski pes
«
Odgovor #540 :
nedelja, 07.11.2004 : 14:54:57 »
Vsak 'trening' traja eno uro-vmes je pavza, prej in potem pa se kužke ponavadi še spusti da se svobodno poigrajo. Drugače en tečaj traja nekje 2 meseca.
Letos je fajn, ker so na vadbišču reflektorji, površina je v glavnem travnata, ob slabem vremenu pa se preselijo v peščeni ring, da ni tako blatno.
Vadišče je v celoti ograjeno, na razpolago vsem članom KD tudi kadar ni uradnih tečajev-če ima kdo čas in voljo se lahko tam s svojim kužkom pozabava tudi na lastno pest. Drugače pa vas bodo z vašim štirinožcem veseli tudi če boste po končanih tečajih še kdaj prišli na obisk! Vse skupaj je zelo neformalno in na prijateljskem nivoju, zato se ta šola večini tudi tako priljubi (poleg strokovnosti seveda).
Priporočam da se tečaja udeleži tudi kdo od staršev-psičko bo sicer vodil le eden, a ostali se bodo naučili, kako pravilno ravnat z njo. Verjemi da je lažje razumet, če zadevo vidiš na lastne oči.
Če imate voljo pojdite pogledat.
Včeraj na vzrejnem je bilo zelo uspešno-vsi udeleženci so dobili vzrejna dovoljenja, tudi letos med prijavljenimi ni bilo displazije, mala šola razstavljanja pa je bila ob velikem številu udeležencev po mojem mnenju zelo koristna. Zdaj se boste vsi lahko veselo in brez treme udeležili specialne razstave SKBPP januarja v Ljubljani!!!!
Aja, dežja ni bilo, pivo pa je bilo nadvse tekoče!
Logiran
Rincy
rad prihajam sem
Spol:
Sporočil: 1.205
«
Odgovor #541 :
nedelja, 07.11.2004 : 15:13:59 »
icey
še enkrat hvala za odgovor..pa jo imam lahko jaz mislim jo lahko jaz učim v šoli oz. delam vaje z njo?? mami bo seveda vedno zraven saj je bila tukaj v domžalah tudi zraven pri mali šoli!! naprej bi jo imela pa ona (ker je jaz ne smem saj v domžalah je bilo tako da otroci pod 15 let ne smejo šolati psov za izpit A B/Bh,....
lp
Nina
p.s. vidim da ste uživali ste naredili kakšne nove slike???
Logiran
icey
nekaj malega že vem
Spol:
«
Odgovor #542 :
nedelja, 07.11.2004 : 20:35:43 »
Če je to pravilo domžalske šole potem ni problema-jaz namreč še nisem slišala, da bi bilo vodenje psa pogojeno s starostjo vodnika!
Za vse natančne informacije pa se obrni na Karmen in Mijo Zahariaš.
Ko sem bila jaz v mali šoli s Kingom smo imeli tudi punčko, staro nekje 12 let, ki je brez težav šolala svojega zlatega prinašalca!
Še nekaj mi povej - a vi ste že opravili malo šolo v Domžalah?
Pa veliko uspehov!
Logiran
Rincy
rad prihajam sem
Spol:
«
Odgovor #543 :
nedelja, 07.11.2004 : 20:40:54 »
ja že zdavnaj bilo je SAMO 5 vaj in plačali smo 15.000
če se s kakšnim pogovarjam tako plača za 20 ur!!!!! nevem verjetno bomo šli v kd krim
lp
Logiran
Trina
novinec
Spol:
Sporočil: 5
«
Odgovor #544 :
nedelja, 07.11.2004 : 22:45:33 »
Živjo! sem nova na tem forumu, ki sm ga danes slučajno odkrila in mi je zelo všeč. tudi sama sem lastnica bernske planšarke, stare 4 mesece. malce sem brala vaša pisma, pa se mi zdi, da vsi poudarjate pomen rodovnika pri tej pasmi. strah me je namreč, saj smo jo mi kupili v Celju v"Zoo Ara" (če kdo pozna), pa je menda prepeljana iz Češke. Menda ima že čip, čeprav pravi naša veterinarka, da ga verjetno nima. skbi me glede teh bolezni, pa da nebi blo kaj narobe, ko je kr tko uvožena... imam še en problem; zadnja 2 tedna opažam da poje včasih tudi svoj iztrebek ali pa tudi od drugega psa. to se mi ne zdi vredu, pa me zanima če kdo kaj ve, kaj je lahko narobe.
a mi lahko še morda mal poveste kolk kilogramov je približno značilno za skoraj 5 mesečno psičko. sicer kar hitro raste, ima pa "samo" 18kg. no, pa samo to še- a je normalno, da ima zdaj še malo krajšo dlako? je to normalno? bo dobila daljšo?
hvala že vnaprej, uživajte z berniji
Logiran
MISSA
odvisnež
Spol:
Sporočil: 813
«
Odgovor #545 :
nedelja, 07.11.2004 : 23:01:02 »
LP!
Ko sem tole prebrala, sem rekla, da se moram nazaj logirat. Trina, dobrodošla na forumu! Tvojega pisanja ne bom komentirala, ker ti bodo že drugi vse povedali. Jaz bi rada samo vprašala, če se nisi slučajno zmotila, ko si napisala, da ima tvoja bernka pri skoraj 5. mesecih samo 18 kg??? Moja mastinčica jih je imela 31 kg pa je bila še zmeraj prešvoh! Kaj si jo pravilno stehtala?
LP,Miša
Logiran
Rincy
rad prihajam sem
Spol:
«
Odgovor #546 :
nedelja, 07.11.2004 : 23:08:04 »
TRINA
nevem če je najbolje kupovat pse v trgovina(zoo ara)!! ja jaz imam bernko(z rodovnikom) in je ravn danes stara 5mesecev! tako da s tvoji nist aravno dosti narazen
me je kar malo šokiralo ko si povedala koliko kilogramov ima..
moja jih ima 27/28kg (cca.30kg)..pa ni predebela se čutijo rebra...samo prav ena kila gor dol ampak da sta nekaj dni razlike in 10kg razlike po teži to mi pa res ni čist jasno..
si 100& da je pravi berni?? kaj pa če je mešanka med bernskim planšarjem in švicarskim planšarskim ovčarjem saj praviš da ima kratko dlako..no rina ima ravno pravo
če ima zdaj kratko dlako po mojih pojmih ne bo dobila nevem kako dalšo dlako
mogoče pa
glede kakcev
Rina jih na srečo NE je jih je pa prejšna psička..tuje in svoje ja ne moreš pomagat na drugačen način kot je ta pobiraj iztrebke sproti na sprehodih pa pazi kaj dela
lp
Nina
zdele bom dala nove slike gor...od rine pa Rondija sevede(njen naj "prjatu"
)
Logiran
Trina
novinec
Spol:
«
Odgovor #547 :
nedelja, 07.11.2004 : 23:09:34 »
sem jo ziher pravilno stehtala. misliš da je lahko kaj narobe z njo???
Logiran
bina
živim tukaj
Spol:
Sporočil: 3.790
«
Odgovor #548 :
nedelja, 07.11.2004 : 23:14:39 »
Citat: Trina , nedelja, 07.11.2004 : 22:45:33
malce sem brala vaša pisma, pa se mi zdi, da vsi poudarjate pomen rodovnika pri tej pasmi. strah me je namreč, saj smo jo mi kupili v Celju v"Zoo Ara" (če kdo pozna), pa je menda prepeljana iz Češke. Menda ima že čip, čeprav pravi naša veterinarka, da ga verjetno nima. skbi me glede teh bolezni, pa da nebi blo kaj narobe, ko je kr tko uvožena...
Jao, jao...
Pa zakaj misliš, da vsi tako omenjamo rodovnike
Preberi si malo ti 2 temi
http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=29;action=display;threadid=4
http://www.mojpes.net/forum/index.php?board=29;action=display;threadid=9
Jaz imam bernardinko, pa je imela pri 5. mesecih 30 kg. Kaj pa če tvoja bernka sploh nima 5. mesecev, ampak manj
Glede na to, da si jo kupila pri Matoši, me to ne bi bič čudilo
Citat
Menda ima že čip, čeprav pravi naša veterinarka, da ga verjetno nima. skbi me glede teh bolezni, pa da nebi blo kaj narobe, ko je kr tko uvožena.
Ok,k bom malo nesramna, ampak ravno take volje sem
Kat naj te skrbi za njeno zdravje. To je tvoja kazen, ker psičke nisi kupila pri preverjenemu vzreditelju
Saj zato pa tudi nima čipa
Moja psica je bila uvožena iz tujine, pa niti 1x nisem podvomila v njeno zdravlje. Pa tudi v čip ne. Ali v vzreditelja
Saj zato sem pa tudi plačala malo več.
Lp jana
P.S. pa upam, da psička ne bo imela kakšnih večjih problemov.
Logiran
Trina
novinec
Spol:
«
Odgovor #549 :
nedelja, 07.11.2004 : 23:16:30 »
mislim da ne bi smela bit mešanka, ker je tko na zunaj čisto ista ko berni, ko sm tud na netu slike gledla. saj nima tisto čisto kratke dlake, ni pa tko dolgo, ko jo imajo nekateri. ona bo 20. nov. stara 5 mesecev,...čudna ta razlika v kilogramih. vzrok ne more bit v hrani, saj je eukanubo, ki je menda dokaj ok. a morda kdo ve, na koga naj se obrnem, da bi mi povedal kak je z mojo bernko, ker me že blazno skrbi!!!!
Logiran
Rincy
rad prihajam sem
Spol:
«
Odgovor #550 :
nedelja, 07.11.2004 : 23:33:51 »
hm v profilu sem videla da si iz prevalj....iz tam je moja oz. naša Rina
poznaš mogoče psičko Melly??
no ja sem ti hotela predlagat v lj veterinarje ki so odlični!!! ampak nevem če bi se vozila do ljubljane v vašem koncu pa nevem toliko za veterinarje mogoče kdo ve ki je s korkoške
imaš kakšne slike od tvoje bernke?? da jo še mi vidimo?? nevem..mislim da ni nič narobe s hrano..njena "sestava"(kosti,predniki,...)
lp NIna
evo pa nove slike tukaj:
http://nina.moj-album.com
Logiran
Trina
novinec
Spol:
«
Odgovor #551 :
ponedeljek, 08.11.2004 : 00:06:29 »
hm,..mislim da ne poznam kakšne Melli, enega tipa sam bolj tko poznam, ko ima tud bernske planšarje,...mogoč kakšna mamica od tvoje..
kolk pa je stara tvoja psička na teh slikah. full je podobna moji ajši,...ona tud ni nič manjša, pa tud nič manj ni kosmata..
sam za tega tipa pa res nism vedla,....zdaj sm še prebrala tiste članke. grdo, da nihče nič ne ukrene, kot da živali pač niso tako pomembne.
kako je lahko človeku tak vseeno, da tako dela s psi, kot bi on naj.
Logiran
icey
nekaj malega že vem
Spol:
«
Odgovor #552 :
ponedeljek, 08.11.2004 : 01:14:09 »
Trina živjo!
Če bom mal sarkastična mi prosim oprosti, ampak predvsem me zanima, koliko si se pozanimala o pasmi, preden si kupila psa? Pa zakaj si se odločila ravno za Matošo? Bernskih legel je ogromno, pa ja ne zaradi cene???
Drugače pa je tkole-teža je res mala za 5 mesečno bernko, in zna bit, da je psička mlajša, slabša varianta pa je, da res ni vse ok z njo.
Dlaka pri mladih bernijih (še pri odraslih) v dolžini zelo variira. To da ima krajšo dlako ni zaskrbljujoče. Psički odrastejo fizično šele po drugem letu starosti, nekateri še kasneje, takrat pa se pojavi tudi prava dlaka - če je prej ni. Vsekakor pa je možno, da bo imela vedno krajšo dlako, ker je kar nekaj netipičnih bernijev v Slo., seveda večinoma posledica nepravilne vzreje. Če bo tvoja tudi v odraslosti šibka in kratkodlaka, žal vzrejnega dovoljenja verjetno ne boš dobila, ker princip podeljevanja le teh pri nas k sreči še kar nekako uspešno stremi k temu, da se netipične pse in pse z izključujočimi napakami iz vzreje izključi-ne dobijo dovoljenj za parijenje. Slaba stran tega pa je, da se razočarani lastniki le teh pogosto odločijo za nerodovniška legla, in zato imamo ogromno bernijev, ki tej pasmi niso podobni, ali pa imajo težave z zdravjem.
Če ti je Matoša rekel da je čipirana in čipša ne najdejo, potem ga nima, kar pomeni najverjetneje, da psička sploh ni tista, za katero si dobila rodovnik. Rejci ponavadi prakticiraj nekako takole-ko prideš te vprašajo ali boš dal za psa 30 ali 60 tisoč - torej ti istega psa ponudijo z ali brez rodovnika-če malo poznaš kinologijo tu ni nobene logike!!!!
S tem ko psov ne označijo lahko rodovnike prenašajo iz enega na drugega, zato je velikokrat tudi starost, ki ti jo povedo zavajujoča.
Naslednji problem so cepljenja in prehrana, dokler je pes pri njih-vse to so jim odvečni stroški, in lahko so tudi vzrok za nenormalen in prepočasen razvoj psa.
Glede jedenja iztrebkov ti lahko povem, da se to včasih dogaja-poskušaj jo odvrniti od tega in zamotiti, drugače pa je tu lahko problem predvsem, če poje kake 'okužene' npr. glistave iztrebke, ker se to lahko prenese nanjo-pazi da jo boš redno cepila in razglistila.
Če je psička normalno igriva, živahna, potem z njo zaenkrat verjetno ni kaj narobe-pelji jo k veterinarju čist preventivno na en tak klinični pregled-pa potrudi se in se zapelji vsaj v Topolšico, tudi izbira veterinarja je zelo pomembna. Morda kak vaški veterinar, ki pretežno pregleduje živino ne bo odkril kake bolezni dovolj hitro, medtem ko ti bo tak z več izkušnjami s psi in pasmo nasploh lahko hitro svetoval.
Na srce pa ti polagam da pazi na gibalni aparat psičke-nobenih stopnic in klancov vsaj do enega leta, samo zmerni sprehodi po ravnem-skratka poslušaj psa, ker pokažejo kdaj imajo dovolj, in svoj razum, ker gotovo veš kje je meja.
Veliko sreče in uspeha pri vzgoji!
Logiran
icey
nekaj malega že vem
Spol:
«
Odgovor #553 :
ponedeljek, 08.11.2004 : 03:18:35 »
Končno sem našla čas in 'spacala' skupaj album, tako da lahko nekaj Kingovih slikc lahko vidite na
http://iceking.moj-album.com/
!
Logiran
oks
odvisnež
Spol:
Sporočil: 673
«
Odgovor #554 :
ponedeljek, 08.11.2004 : 09:22:21 »
Trina!
Prav jezna sem nate...Da po vsem tem pisanju prevaranih lastnikov oz. kupcev pri Matoši narediš tako neumno potezo in si omisliš nakup psa pri takemu preprodajalcu!!!
In potem še po oddaji Tednik o kateri tudi ptički čivkajo...
Skratka naredila si ogromno napako, ki pa je žal ne moreš popraviti. Če prav razumem si kupila psičko brez rodovnika (še ena ogromna napaka!!!!) Res ima precej nizko težo...Upam, da ste jo razglistili, čeprav je to bilo delo vzreditelja, ker pa si Matoša ne zasluži takega naziva upam, da si to naredila ti! Moj kuža je imel pri 4 mesecih 22 kilogramov...res pa je, da je teža zelo odvisna od skeleta! Srčno upam, da s psičko ni kaj zelo narobe. Predlagam ti, da izbereš dobrega veterinarja...Potem pa psičko pelješ na en temeljit pregled (tudi krvne slike). Polagam ti na srce, da si priskrbi veliko primerne literature o berncih (žal sem namreč dobila občutek, da o tej pasmi ne veš ravno veliko).... Zdi se mi (kar sploh ne bi bilo čudno), da tvoja psička res ni bila čipirana. Ker pa je preverjanje, če je bila sploh cepljena ali ne, kakšnega zdravja so njeni straši, je bila razglistena...bolj bob v steno...ti predlagam da se obrneš po pomoč.
Žal imam prijateljico, ki je kupila bernko na Češkem in je pri dobrem letu oslepela...
Logiran
Strani:
1
...
32
33
34
35
36
[
37
]