o psih
pasme
galerija
forum
zaščita ivali
posvojite psa
Dobrodošel/la,
gost
. Prosim
prijavi
ali
registriraj
se.
ponedeljek, 25.11.2024 : 19:32:29
1 uro
1 dan
1 teden
1 mesec
vedno
Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
mojpes.net
|
o psih
|
pasme
|
FCI 2
| Tema:
bernski planšarski pes - čvek
Strani:
1
...
16
17
18
19
20
[
21
]
22
23
24
25
26
...
172
Dol
« nazaj
naprej »
Avtor
Tema: bernski planšarski pes - čvek (Prebrano 259789 krat)
0 članov in 6 gostov pregleduje to temo.
ORSINA
novinec
Sporočil: 25
Re:bernski planšarski pes
«
Odgovor #300 :
sreda, 25.08.2004 : 16:45:15 »
Pozdravljeni!
Po nekaterih odgovorih sodeč ,vidim,da bi bilo potrebno nekaterim ,ne samo napisati,pač pa tudi narisati določene stvari
.
Pa kaj res ne preberete nobene knjige ali se vsaj pozanimate o pasmi,ki jo imate'
'''
Sirtaki- Avstralsi ovčar ali Bernski planšarski pes- dve zelo različni pasmi; tako fizično ,konstrukcijsko in psihično.Bernci naj bi bili res delavni psi ,vendar jih danes uporabljajo za vleko vozičkov le še v rodni Švici,vse ostalo je kot del tekmovanj oz. za hobi.Mesto Bern ,iz kjer izvira pasma je v ravni pokrajini ( kot pri nas npr.Celje),vendar se tudi tam izogibajo pretiranemu gibanju mladih psov. Sploh ne vem ,zakaj bi bila to huda omejitev,če se mladič giblje le toliko kot njemu odgovarja-brez pretiravanja lastnika???
Oks- če bi odgovorila na mojih devet vprašanj,ti sploh ne bi padlo na pamet tako butasto vprašanje.Kaj še vedno iščeš odgovore ?? Mogoče bi pa lahko izkoristil pomoč BlueOctober??
No, mogoče pa ti lahko malo pomagam- imam štiri bernce,le da eden ne živi pri meni( je v solastništvu).Vsi imajo gibalne površine ,okoli hiše,približno 1,5 ha ,dvakrat na dan gredo na daljši sprehod po okoli dve uri ( ne glede na vreme) ,vsak dan so počesani( če pa so v fazi menjanja dlake pa večkrat na dan),imajo tudi svoje kočice in svoj WC ,jedo visoko kvalitetno hrano in nikdar nimajo rdeče dlake .Skratka za vsako dlakico na njihovem telesu vem kako je postavljena in kdaj je zrasla.Imajo idealne razmere in tudi mladički se gibljejo na 1,5 ha vrta in niso nikdar in nikjer zaprti.Poleg vsega imajo ZELO ZELO zavidljivo dobre kolke,komolce,rame in karakter! - mislim,da ima zelo malo Berncev take pogoje- Oks ,jih tvoj pes ima???
in ali se lahko pohvališ z njegovimi koti kolkov ,komolcev,z dlako, razstavnimi uspehi,paritvami........
Rincy-če imaš okoli hiše zelo malo vrta,jo pelji na sprehod,ampak lepo na vrvici( naj ne skače in divja kot nora) ali pa se usedi nekam na travnik in naj se znori - nikar pa je ne sili še na dolge sprehode .Za mladička je bolje ,da je bolj suhec kot bajsek,saj se bo naredil toliko kolikor ima genetsko določeno- do dveh let ali še malo dlje. Se strinjam z vsem kar je BlueOctober napisala.
Pa lep pozdrav!
Orsina
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
Sporočil: 1.576
«
Odgovor #301 :
sreda, 25.08.2004 : 17:08:54 »
Citat: ORSINA , sreda, 25.08.2004 : 16:45:15
Sirtaki- Avstralsi ovčar ali Bernski planšarski pes- dve zelo različni pasmi; tako fizično ,konstrukcijsko in psihično.Bernci naj bi bili res delavni psi ,vendar jih danes uporabljajo za vleko vozičkov le še v rodni Švici,vse ostalo je kot del tekmovanj oz. za hobi.Mesto Bern ,iz kjer izvira pasma je v ravni pokrajini ( kot pri nas npr.Celje),vendar se tudi tam izogibajo pretiranemu gibanju mladih psov. Sploh ne vem ,zakaj bi bila to huda omejitev,če se mladič giblje le toliko kot njemu odgovarja-brez pretiravanja lastnika???
Nikoli nisem primerjala z aussiejem, prekleto dobro vem, da sta si kot noč in dan. V bistvu sploh ni na mestu tukaj omenjati aussieje tako ali drugače.
Glede na moje izkušnje z zlatimi prinašalci pa je zgodba drugačna. So delovni psi, dandanes večinoma le še družinski in "hobi psi" za različne discipline.
Tudi pri njih sta kolčna in komolčna displazija kar velik problem, da ne omenjam da imajo tudi predispozicijo k vnetju pokostnice.
Osnovno navodilo lastnikom te pasme je, da naj se pes nekje do 7-8 meseca giblje kolikor se sam hoče, čimmanj hoje navkreber ali navzdol, tudi distance ne smejo biti velike, seveda niti enakomeren tempo ne (torej počasna hoja, hitra hoja, tek itd).
Ampak mlad pes ima svoje ideje o gibanju ane? Ne moreš pričakovati da bo mald pes se šetal naokoli recimo na 100m2 v počasni zibajoči se hoji. Ponavadi naredijo vsaj 2x več kot pa lastnik.
Kot si rekla, bernieji so bili originalno delovni psi za vleko vozičkov...četudi je Bern na ravnini (seveda sem bila tudi že v Švici ne skrbi;) so se psi sigurno gibali kaj več kot na 100m2 ko so odraščali ane?
Lahko sklepam iz tvojega pisanja le, da ste dandanapnji vzreditelji hudo popačili pasmo, če ni več sposobna opravljati dela, za katerega je bila namenjena. Glede na to da so omejeni v sprehajanju do 6. meseca. To je prav zatiranje mladega psa, ki se hoče gibati.
Praviš nič sprehodov...ok daj definiri sprehod. Če peljem jaz recimo 5-mesečnega bernieja za cca pol ure v gozd po ravnini, ga imam odvezanega in ga pustim da počne kar hoče, torej se giblje po svoji volji, je to "prepovedan" sprehod ali ne?
S poudarkom na tem, da pes lahko spuščen počne kar ga je volja...
Pač ne razumem tega kako lahko izvorno delovni pes v 20letih postane pasma, ki se ne sme gibati niti po svoji volji do 6. meseca
Logiran
Rincy
rad prihajam sem
Spol:
Sporočil: 1.205
«
Odgovor #302 :
sreda, 25.08.2004 : 20:30:54 »
moja rina gre samo enkrat okoli ulice ker je na daljše sprehode še ne vozim!! zdi se mi pa čudno da ne sme hoditi na sprehod do 6.meseca neki kinolog pa je rekel da naj pes hodi na sprehode če sam to zmore (brez prisile) tako da..........
lep bernski pozdrav
nina in rina
Logiran
Rincy
rad prihajam sem
Spol:
«
Odgovor #303 :
četrtek, 26.08.2004 : 22:50:51 »
ojla
pišite kaj na temo o bernijih prilepite kaksno sliko od vaših bernijev da bo bolj zanimivo jaz jo bom priložila ko bom slike naložila na računalnik (zdaj še fotkamo našo nagajivo kepico
) (slika na levi je slika od prejšne psičke lucy ko je bila stara 3mesece)
lp nina
Logiran
Rincy
rad prihajam sem
Spol:
«
Odgovor #304 :
sobota, 28.08.2004 : 11:56:54 »
imam eno vprašanje
je mogoče preveč 13kg za bernčka starega dobra 2 meseca (natančno 2 meseca in 21dni)
(pri nas je od 7.avgusta in od takrat to je 21 dni se je zredila 5kg takrat jih je imela
je pa trikrat na dan (zjutraj ima mlečni obrok (jogurt, skuta, gres, mlečni riž) drugače pa ima cca10dag briketov za en obrok je to preveč?? je predebela??
L.P
nina in rina
Logiran
ORSINA
novinec
Sporočil: 25
«
Odgovor #305 :
sobota, 28.08.2004 : 19:00:45 »
Pozdravljeni!
Malo zamujam z odgovorom Sirtaki,ampak se mi res več ne da pisati in svetovati glede odraščanja mladička Bernca,ker se na to pasmo in njeno vzrejo " spozna" vsak ,ki ima pet minut časa-kajne Sirtaki??
No,pa bom vseeno odgovorila Sirtaki,ki misli da je "pobrala "znanje o vseh pasmah
,če obvlada zlate prinašalce ali pa avstralske ovčarje. ,da mora vsak pes ,ki se označuje kot delavna pasma tudi " delati" in o vzrediteljih,ki smo" popačili"
pasmo.....
Sirtaki-
Lahko bi napisala ,kot odgovor cel roman ,pa ne bom.Povedala bi rada samo par stvari ,ki jih Sirtaki ne pozna- ampak saj sem že prej omenila,da se na Bernce spozna vsak,ki ima pet minut časa-ŽAL
. Ja ,žal je res tako,da so najbolj pametni o pasmi in njeni vzreji ravno tisti,ki v življenju niso imeli te pasme-kaj ni to zanimivo??
No,o vzrediteljih,ki naj bi popačili
pasmo --- če bi Sirtaki samo malo vedela kaj se pri Berncih dogaja,ne bi pisala takih neumnosti! Vzreja Berncev se deli na dve liniji...1. vzrejna,razstavna linija ( težji tip Bernca) in 2.delovna linija ( lažji tip Bernca) .Vzrediteljev,ki imajo delovne linije,ni malo. V Sloveniji je kar nekaj delovnih Berncov,ki vlečejo vozičke ( to tudi slučajno ni poceni stvar!!), sodelujejo kot ruševinarji,lavinski psi,reševalni psi in še kaj bi se našlo.Logično pa je ,da vsi psi te pasme ne bodo nikoli delavni ,ker je to odvisno od teže psa ( iz katere linije je) in od interesa lastnika.Moja psička je reševalka,moj starejši pes pa vleče sani-po snegu, - sta pa tudi fantastična razstavna in vzrejna psa- torej Sirtaki,po tvoje sta " popačena"
?
Sirtaki- Bernci so med tremi nabolj bolanimi pasmami. O boleznih raje ne bom,ker bo predolgo trajalo- če bi jih bilo samo toliko,kot pri z.prinašalcih bi bila zelo vesela.
Koliko je 1,5 ha = ? m2?
Sirtaki,tudi osnove matematike ti gredo ZELO slabo
.Če bi vsaj 1/4 psov imela tako veliko domačo gibalno površino bi bilo to fantazija .
Nihče ni govoril,da se ne smejo gibati po svoji volji- HALOOO??
Drugače pa se naj ljudje svojim novim mladičkom raje bolj posvečajo do šestih mesecev ,jih učijo poslušnosti,zaupanja, navajajo na okolico doma,na teren....kot pa da mislijo,da bodo vse to nadoknadili na sprehodu-NIKOLI!Največja napaka je,da se ogromno ljudi boji svojih psov oz. jim ne zaupa-LE ZAKAJ?
??Ja ,točno zato-ker ga v mladosti niso tega naučili in mu to tudi pokazali- da mu zaupajo .
Lahko je zaupati psu,A šele takrat ,ko tudi PES zaupa nam-to pa je težje!!
No,pa bodi dovolj- če pa te ,Sirtaki,še kaj zanima pa si preberi v knjigi ( obstaja ogromno knjig o Berncih) pa bova potem lažje debatirali o tej pasmi
Lep pozdrav!
Orsina
Logiran
Rincy
rad prihajam sem
Spol:
«
Odgovor #306 :
sobota, 28.08.2004 : 19:42:52 »
pozdravljeni
mi lahko kdo prosim odgovori na moja vprašanja??? lepo prosim?? pa še nekaj kar ne spada pod to temo ampak vseeno (glede prehrane) !!
moja rina od včeraj zvečer zbruha vso hrano ki jo "požre" (dobesedno se zapodi v hrano kot da bi prvič srečala hrano
! ji mogoče hrana ni všeč?? do zdaj ji je bila???
prosim odgovorite!!!!
nina
Logiran
n3wfka
rad pišem
Spol:
Sporočil: 343
«
Odgovor #307 :
sobota, 28.08.2004 : 20:33:39 »
ZIVJO!
No koncno ste se nehali "popravljati" glede berncev :) Sicer pa se tud jaz v vsem navedenem popolnoma strinjam z Orsino, pa ceprav nimam bernca, imam pa eno, vsaj kar se konstitucije, kozuha in displazije tice, podobno pasmo - novofundlandca. Pa brez zamere, Orsina, ce se ti mogoce ne zdita podobni. Hja pri teh pasmah je res treba pazit glede displazije. Pri mojem se sicer lahko pohvalim, da je pri 4 letih in pol se zmeraj zdrav :D
Sicer pa Orsina, kaj si pa po poklicu, kajti imeti ŠTIRI bernce, to ti vzame casa ohoho :o ?
Lp
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
«
Odgovor #308 :
sobota, 28.08.2004 : 21:24:35 »
U bemti Orsina a ti veš, da si me v svojem postu omenila kar 10x
Hvala hvala, da tako misliš name
No ja, mogoče meni res ne gre matematika (1,5ha nevem kaj ma veze s tem, jaz sem napisala 100m2), tebi definitivno ne gre slovnica. Kaj je hujše
Sicer pa super točno to sem želela imeti potrjeno - bernci so ena treh najbolj bolanih pasem, pa še uspeli ste jih zdeliti na razstavne in delovne linije. Verjetno so bili slednji najprej ane?
Seveda vem, da je bernc sposoben biti odličen reševalni pes, imam priliko spremljati eno tako skoraj na vseh treningih. Ko pa vidim na razstavah tiste ogromne zadevce, se resnos sprašujem ali je zavoljo zmag vredno pasmo izpostaviti zdravstvenim tveganjem (ugibam - večji in težji ko je bernc, več zdravstvenih problemov ima, vsaj kar se tiče gibalnega aparata?).
Bolj ko gledam slovenske bernce, bolj ugotavljam, da niso več "tapravi". Sem imela parkrat videti nekaj takih iz Švice, pa so čisto mirno uspeli pomesti na največjih razstavah s konkurenco. Pa niso bili ogromni pa nevem kaj še vse.
Sam moja razmišljanja, ti pa mi narediš tako čast da me omeniš 10x. Hvala še enkrat, če še kdo ni vedu do zdaj kdo sem, zdaj vsekakor ve
Logiran
BlueOctober
Klara
novinec
Spol:
Sporočil: 15
«
Odgovor #309 :
nedelja, 29.08.2004 : 20:16:11 »
Pozdravljeni vsi
Pa smo spet tam, kjer si vsakdo lahko stavek po svoje razlaga
. Glede na to, da je res ogromno slovničnih napak v večini postov, je sploh neumnost to omenjati na tem forumu. Nekateri so tako pikolovski, da svoj nos vtikajo celo v podpičja in vejice...
Sirtaki eno pripombo bi imela, v ta forum o berncih jaz definitivno ne bi dajala primerjav z zlatimi prinašalci, z aussiji pa še toliko manj, ker niso popolnoma nič primeljivi z bernci. Žal. Saj je res, da so goldiji tudi velika pasma, vendar še zdaleč ne konstitucijsko, karakterno, genotipske ne fenotipsko primerljivi z bercem. No vedi tudi to, da nimam namena nosa vtikati v kakšno drugo pasmo, ker me res ne zanimajo, pa tudi drugim nimam namena pametovati.
Velikost berncev je zelo zanimiva, tisti, ki vzrejo spremljajo vsaj z malce znanja genetike vedo, da je marsikaj odvisno od prednikov. Žal pa je vzreja v Slo takšna, da zaenkrat to znanje manjka marsikateremu vzreditelju. Obstaja veliko literature in veliko dopisovalnih list o berncih, kjer se veliko zve in tudi nauči
.
O Švicarski populaciji pa ne bi. Sem bila v Švici, videla njihovo populacijo, vendar trenutno ne bi tam ničesar kupila, pa ne povem zakaj. Zagotovo pa je, da spremljam ogromno vzrediteljev, ne le preko interneta, tudi na razstavah in tisti, ki vzrejajo z namenom imajo še presneto lepe pa tudi zdrave bernce
. Je pa še ena resnica. Na švicarskih razstavah sodijo bernce ponavadi domači sodniki in zelo zelo redko se zgodi, da dobi kategorijo kakšen zelo lep pes iz tujine, ponavadi odnesejo nazive domov domači (pa ne da so res boljši od tuje vzreje
Specialka pa je nekaj drugega.
Vseh vzrediteljev tudi ne bi metala v isti koš. Določeni zagotovo vedo kaj vzrejajo, zakaj, drugi pa mogoče le za to, da bi imeli t.i. "backyard litter for one more puppy...from our so called beautiful girl
". Tako to imenujejo ameriški vzreditelji berncev tiste, ki imajo le eno leglo in potem prenehajo ali pa vzrejajo iz simpatije. To pa kot vemo ni pametno.
Tisti, pa ki smo imeli kdaj z berncem slabe izkušnje glede njihovega zdravja, smo se že pobrigali in dobili informacije, če ne v rodni Sloveniji pa kje v tujini, kjer z veseljem povedo veliko...
.
In moji brenci se zagotovo bodo gibali kolikor se bodo hoteli, vendar le na ograjenem vrtu, zunaj pa na vrvici in kontrolirano do drugega leta...samo ne me spraševati zakaj.
Orsina, tebi pa čestitke za Ambossa za uspeh na današnji razstavi v Trbovljah
.
Lep pozdrav,
BlueOctober
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
«
Odgovor #310 :
nedelja, 29.08.2004 : 20:36:28 »
Pa KDO primerja bernije ali z aussieji ali goldni? To je nekaj sanjala Orsina, jaz sem samo rekla da vem kako je ko se linije delijo na razstavne in delovne (iz prve roke celo argumentirala) in, da pač razstave zahtevajo svoj davek, ker zmagujejo veliki masivni psi. Ki imajo verjetno več težav z gibalnim aparatom ane (tudi tu ugibam na glas)?
Tudi nisem rekla da so pa švicarski berniji naj naj, ampak da sem pač jih videla tudi od tam (pa verjetno so bili seveda še od kje drugje, jaz sem si zapomnila samo ene švicarske) in, da ni vse skupaj prav nič podobno temu, kar vidim na slovenskih razstavah. Pa da so vseeno pometali s konkurenco.
Jejžešna ste občutljivi, sej vem da mate sranje pri bernijih, ampak na glas razmišljanje nekoga, ki je vidu en kup različnih bernijev in se mu smili pač 3. najbolj bolana pasma...človek enostavnoi ne dobi dobrega feedbacak od vas dragi moji.
Če bi jaz kupovala bernija - pa saj bi mislila, da se boste slovenski vzreditelji lihkar razpočili, istočasno pa poudarjate kako bolano pasmo imate.
Pa noben mi ne zna razložit zakaj sem videla toliko bernijev zmagovati na razstavah v EVropi, ki jih je skupaj v telesu res ful manj kot slovenskih
Logiran
Rincy
rad prihajam sem
Spol:
«
Odgovor #311 :
nedelja, 29.08.2004 : 21:34:38 »
mi lahko prosim kdo ki ima bernija tukaj odgovori kar sem vprašala??
prosim
hvala (pa ne se skos "kregat" glede bernijev eni jih bol poznajo drugi manj
tako da se ne kregat
lp nina
p.s še neki sm se spomnila dones smo šli z našo rino k babici no in tam ji je mačka ki je imela mladičke skočila naravnost v obraz in jo vpraskala pod desno učko!
je kakšna možnost da se bo ona bala mačk ali pa celo majhih psov (bo ločila majhnega psa od mačka?? mi sicer to ločimo samo pes???
prosim odgovorite
Logiran
manetka
rad pišem
Spol:
Sporočil: 316
«
Odgovor #312 :
nedelja, 29.08.2004 : 21:58:36 »
Rincy
Najprej te je skrbela teža tvoje psičke, pa ti ne morem natančno povedati ali je to preveč, ker je spet odvisno kakšne višine je tvoja psička. Moja npr je imela pri 2 mesecih 6 kg, se mogoče spomniš koliko je imela tvoja pri 2 mesecih?
Najbrž si jo peljala že tudi kaj k veterinarju? No meni je vedno povedal vse glede teže in moram reči nikoli ni bila predebela, vedno nas je sam od sebe celo pohvalil, da je pravilno hranjena.
Na vseh boljših briketih imaš napisano koliko moraš dajati psu pri določeni starosti in določeni teži, tako da kar malo poglej, če nimaš merice za brikete, si jih enostavno stehtaj.
Glede hranjenja in hitrosti goltanja moraš zelo paziti, da ti psička je lepo normalno umirjeno, saj je drugače čisto razumljivo, da če je prehitro lahko izbruha. Ali ji brikete kdaj namočiš? Tako, da postanejo mehki. Ker jih bo tako lažje jedla.
Jaz sem kar dolgo prakticirala kar 4 obroke, dva mlečna in dvakrat briketi. Ko pa se je zdelo, da psički zadostuje samo 3 pa sem preklopila na trikrat, pri meni je čisto sama začela puščati obroke.
Glede mačke pa zelo pazi, saj je še bolj huda zaradi mladičkov, majhe kuža pa še nima občutka koliko sme. Pri meni doma ima moja mami 4 mačke, pa ni nobenih problemov, Pri starejši bernki se pozimi celo grejejo. Ta mala pa jih zelo obožuje. So pa mački tako navajeni na psici, da nikoli ne praskajo in ne prhajo.
Najbolje, da muco sedaj pustiš pri miru, kasneje ko ne bo več muckov pa jo počasi skušaj spuščati k psički. Mogoče je mačka sploh ne bo hotela sprejeti, lahko pa se obrne drugače.
Mislim, da se psička ne bo bala vseh mačk, mogoče bo le malo bolj previdna. Sama pa ne smeš pustiti, da bi jo mačka opraskala, pazi na kužo.
No toliko, upam da sem vsaj malo pomagala...
LP
Logiran
n3wfka
rad pišem
Spol:
Sporočil: 343
«
Odgovor #313 :
nedelja, 29.08.2004 : 22:03:51 »
Zdravo!
No jz sicer ravno velikega pojma o bernijih
nimam, pa ti bom vseeno poskusla odgovorit na tisto drugo vprašanje, ker je bolj splošne narave.
Če je tvojo kužko napadla ena razdražena mačka, se nič ne boj, da bo zato z njo kaj narobe. Tudi naš kuža je imel kot mladiček neprijetno izkušnjo z nekim bokserjem, pa je zato danes še vedno čisto normalen pes, ki se ne boji ne mačk, ne psov, skratka ničesar. In seveda bo lahko ločila mačke od majhnih psov. Psom voh veliko pomaga, nenazadnje pa psi pri sporazumevanju uporabljajo kretnje in gibe, ki jih mačke ne(no vsaj ne v iste namene). Veliko je odvisno tudi od tebe, kako jo boš ali jo socializiraš. Če se boš s svojo psičko družila z lastniki drugih psov (na sprehodih je neskončno možnosti za to, seveda ko mine tistih 6 al kolko že mesecev
) in bosta tako doživeli mnogo prijetnih izkušenj, ni prav nobene bojazni, da bi postala tvoja kosmatinka bojazljivka. Ne skrbi, saj je še vse pred vama!!!
Lp
Logiran
irena_p
nekaj malega že vem
Sporočil: 180
«
Odgovor #314 :
nedelja, 29.08.2004 : 22:15:01 »
Čeprav sama nimam te pasme in jo tudi ne poznam, ti bom Rinchy vseeno nekaj napisala, da boš lažje počakala na odgovore poznavalcev, ki jih je tu gor kar nekaj. A so te čisto spregledali. Raje se prepirajo kot, da bi komu kaj pomagali. A ni to žalostno.
Mislim da tvoja bernka nima preveč kil. Drugače pa jo malo opazuj in potipaj po rebrih. Če je kuža predebel se reber ne čuti. Kako pa da je le trikrat hraniš? A so ti tako svetovali tam kjer si jo dobila? Ker mladiček naj bi do 4 meseca jedel vsaj 4X na dan. Jaz mojega skoraj 4 mesece starega mladička hranim še vedno 5X. Mogoče tudi zaradi tega bruha. Če je lačna potem še toliko bolj hitro hrano poje. In če poje na hitro veliko hrane potem se lahko zgodi da jo pobruha.
Seveda bo tvoja Rina ločila majhnega psa od mačka. In to po vonju.
Tebi se ni treba glede tega nič bat. Lahko pa ,da ne bo nekaj časa marala muc. Naslednjič ko boš šla k babici in ko bodo mucki že oddani in muca ne bo več tako huda, ju pa na novo seznani. Pri tem pa hvali Rino če ne bo kazala nobenega agresivnega obnašanaj in jo božaj. Pa muco tudi.
Logiran
Strani:
1
...
16
17
18
19
20
[
21
]