o psih
pasme
galerija
forum
zaščita ivali
posvojite psa
Dobrodošel/la,
gost
. Prosim
prijavi
ali
registriraj
se.
petek, 29.11.2024 : 11:30:22
1 uro
1 dan
1 teden
1 mesec
vedno
Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
mojpes.net
|
o psih
|
pasme
|
FCI 2
| Tema:
bernski planšarski pes - čvek
Strani:
1
...
15
16
17
18
19
[
20
]
21
22
23
24
25
...
172
Dol
« nazaj
naprej »
Avtor
Tema: bernski planšarski pes - čvek (Prebrano 261283 krat)
0 članov in 6 gostov pregleduje to temo.
Rincy
rad prihajam sem
Spol:
Sporočil: 1.205
Re:bernski planšarski pes
«
Odgovor #285 :
petek, 20.08.2004 : 13:05:42 »
ojli
doma imam bernko staro 2meseca! smo imela bernko že prej ampak smo jo morali zaradi bolezni pri 11ih mesecih uspavat zdaj je v našem domu že nova kepica ki nam je prinesla novo veselje in zabavo! bernski planšar povprečno stane od 120.000 pa tudi čez 200.000 ( mi smo za prvo odšteli 150.000) ta pasma ni tako zahtevna hitro se uči je ubogliva(vse je odvisno od lastnika!!!) drugače za legla lahko pogledate na klubu bernskih planšarskih psov(skbpp) na strani
www.homestead.com/skbpp
tam gor so napisana predvidena legla ter značaj ter karater pasme! te psi niso prav za vse ljudi saj !nujno! rabijo družbo drugače pa so to družinski psi prijazno do otrok živijo povrečno 10-12let z dobro nego in oskrbo tudi VEČ!!
veliko sreče pri nekupu bernija!
lp nina
Logiran
TinaJ
novinec
Sporočil: 3
«
Odgovor #286 :
petek, 20.08.2004 : 13:11:33 »
Poznamo dva lastnika bernijev, eni imajo psa in eni psico, tako, da leglo ni problem. Stroške bosta krila starša, to sta mi že povedala. V to pasmo sem "zaljubljena" že kar nekaj let in starša prepričujem za psa in končno sta začela popuščati. Če se bom odselila, bo pes absolutno šel z mano.
Logiran
Rincy
rad prihajam sem
Spol:
«
Odgovor #287 :
petek, 20.08.2004 : 15:03:36 »
olla
jst sm starše prepričvala ............ufff zelo dolgo! najprej so usi pravili za zlatega prinašalca jaz sem bila pa bolj na bernju potem smo šli na razstavo in zamudili zlate prinašalce pa smo videli bernije in takrat so se vsem v družini prkupili najprej smo obiskali mojco sajovic(predsednico kluba) da smo izvedeli nekaj značilnosti prebrali ogromno literatur in šele na to iskali leglo ter ga uspešno dobili no ja bolj bi rekla neuspešno saj je imela neko bolezen da smo jo morali uspavat(sj sem že prej to napisala) zdaj pa upam da bo s to psičko bolj!!!!!
lp nina
Logiran
ORSINA
novinec
Sporočil: 25
«
Odgovor #288 :
nedelja, 22.08.2004 : 23:06:36 »
Pozdravljeni!
Rincy - ko si napisala ,da imajo Bernski planšarji zivljenjsko dobo " 10-12 let z dobro oskrbo in nego lahko tudi več" " ( tvoj citat)
si se ŽAL ZEEELO zmotila.Skoraj deset let nazaj Ja ,so doživeli tako častljivo starost -danes žal zelo,zelo malo Bernskih dočaka ta dan. Povprečna starost današnjega Bernca je 6-8 let. :oVeliko ,veliko premalo.( npr. v Belgiji je povprečna starost še manjša 5-7 let
)
Bernski planšar JE zahtevna pasma,-nega dlake, skoraj vsakodnevno česanje, striženje nohtov, ustna higiena------v glavnem kot vsi dolgodlaki psi.V glavnem ni pasma,za tistega,ki ima uro ali max.dve časa zanj.
Cena te pasme niha,odvisno od kvalitete mladička,njegovega rodovnika-HD,ED,OCD...,staršev,....Drugače pa je čakalna doba za razstavnega mladička povprečno eno leto,pri svetovno priznanih psarnah pa tudi dve ali več let.Vse to je normalno.
Stoprocentno pa se strinjam z Ninci
,večina ljudi se sploh ne vpraša koliko stroškov prinese pes,koliko odrekanj,skrbi,neprespanih noči,veterinarskih stroškov, prostega časa dobesedno NI- in TinaJ ne bi bila jaz tako sigurna,da vse to zmoreš sama .
Jaz sem si Bernca želela sedem let ( ja prav ste slišali) ,sedem dolgih let.Pa imam pse že celo življenje,ampak ko sem ga zagledala prvič ( takrat je bilo v Sloveniji mogoče šele par Berncev-dva,trije?)sem se ,tako kot pravi TinaJ zaljubila vanj- samo da moja ogromna želja in ljubezen do te pasme drži še danes- že približno 14 let.Sedem let sem si ga želela ,po moje sem bila približno toliko stara kot ti TinaJ in moj oče je rekel,če ga lahko vzdržuješ in če ga kupiš s svojim denarjem -ga imej.Seveda ,takrat se ni našlo legla nikjer,sploh pa ne v časopisu ( tako kot danes)- vseh sedem let sem gledala oglase prodam-podarim vsak torek in četrtek v Gorenjskem glasu in nekaj tudi v Delu- no in izplačalo se je -končno sem ga po sedmih letih dobila v solastništvo
- prekrasnega Bernca. ------Torej Tina,tako izgleda Resna želja .Danes imam kar nekaj Bernskih planšarjev in točno vem kako izgleda nekdo ,ki si ga resnično želi in se je pripravljen zanj odreči najljubšim stvarem.
"Lahko je pes ljubljen od tebe,a veliko težje si TI ljubljen za psa"
Lep pozdrav!
Orsina
Logiran
Rincy
rad prihajam sem
Spol:
«
Odgovor #289 :
ponedeljek, 23.08.2004 : 10:45:23 »
ojla
ja to je res povprečno berniji živijo od 6-8let lahko so več če nima težav s kolki(ta pasma ima lahko velike težave s kolki)! res je zahtevna pasma pri nas doma vsi 4-je skrbimo za našo nagajivo rino!
eden jo zjutraj spusti iz pesjaka drugi jo pelje na sprehot tretji nahrani četri neguje........ Vsak ima veliko dela pa čeprav smo 4-je tako da ne vem če boš tinaJ sama zmogla
ORSINA imaš ti potem svojega bernija doma?
lp nina in bernka Rina
Logiran
ORSINA
novinec
«
Odgovor #290 :
ponedeljek, 23.08.2004 : 17:19:06 »
Pozdravljeni!
Kako si to mislila Rincy-"če imam svojega Bernca doma?"
Trenutno imam štiri Bernce ( trije živijo pri meni ) in JA
seveda jih imam pri sebi doma. Kaj ti nimaš svoje psičke doma?
In še na kratko - Bernci,ki imajo probleme s kolki in komolci ( ali celo ramami) imajo - v večini primerov podedovano ( slab rodovnik)
- 3/4 lastnikov ( pri nas) pa psu škodijo sami in zaradi nepoznavanja pasme povečujejo stopnjo displazije že pri mladiču.
Žal.
Stopnja displazije pa ni povezana z dočakano starostjo pasme.
PA PA
Orsina
Logiran
BlueOctober
Klara
novinec
Spol:
Sporočil: 15
«
Odgovor #291 :
ponedeljek, 23.08.2004 : 20:10:43 »
Citat: Rincy , ponedeljek, 23.08.2004 : 10:45:23
ja to je res povprečno berniji živijo od 6-8let lahko so več če nima težav s kolki(ta pasma ima lahko velike težave s kolki)!
Oja Rinci,
žal ne strinjam s teboj
. Statistike kažejo, da je življenska doba berncev zelo odvisna od drugih bolezni. V zadnjem času je to rak, predvsem maligna histiocitoza in druge oblike, da ne bi omenjala še česa...npr. kakšnega zasuka ali pa morda ste pomislili na vse bernce, ki so življenje izgubili v prometnih nesrečah???
Drugače, pa si oglejte še ta link, kjer je bolj natančno opredeljen vzrok smrti berncev:
http://www.bmd.org/health/surveyreport.html
Da pa si ne bi kdo mislil, da je ta raziskava omejena le na ameriške bernce
, se motite, saj tudi SKBPP prispeva podatke za skupno statistiko.
Kar pa se tiče objav potencialnih legel berncev, ni res, da so legla obljavljena le na SKBPP-jevi strani
. Vsa legla so vedno najavljena v reviji Kinolog
.
Lep pozdrav,
BlueOctober
Logiran
Rincy
rad prihajam sem
Spol:
«
Odgovor #292 :
ponedeljek, 23.08.2004 : 20:47:52 »
ojla
saj vem da imajo berniji veliko drugih bolezni ( zasuk,...) ker je imela moja psička prirojeno napako na hrbtenici in smo jo morali dati uspavat pri 11ih mesecih legla so seveda povsod za bernije najbolši pa so seveda iz različnih klubov in v kinologui(upam da spet nisem naredila kakšne napake glede bernijev-saj se še učim)
lp nina
Logiran
ORSINA
novinec
«
Odgovor #293 :
torek, 24.08.2004 : 16:43:17 »
Pozdravljeni!
Rincy - zakaj se ne misliš več pogovarjati " o tem"
?
Kaj sem napiala kaj,kar te je užalilo ? Res,ne vem v čem je fora? Lahko razložiš- mislim,da bo zanimalo tudi ostale na forumu.
100% se strinjam z BlueOctober!
Lep pozdrav!
Orsina
Logiran
Rincy
rad prihajam sem
Spol:
«
Odgovor #294 :
torek, 24.08.2004 : 18:01:36 »
pozdravljeni
to sem mislila zato ker me skos popravljate no pa sj sem že pozabila! A ni res da se iz napak učimo??! tko da je čis vse o.k.!!
lp nina
Logiran
ORSINA
novinec
«
Odgovor #295 :
torek, 24.08.2004 : 23:12:55 »
Pozdravljeni!
Rincy- sploh te ne sme motiti,če te kdo popravi.Bodi vesela-kajti dokler te nekdo popravlja se boš kaj naučila,ko te bodo nehali popravljati- takrat boš že nekaj znala in boš lahko pomagala komu drugemu. :)Saj je prav forum namenjen izmenjavi mnenj in izkušenj ,kajti mogoče pa je kdo ,ki ima s svojim psom podobne probleme kot si jih imela ti s svojo psičko,pa žal ne ve na
koga,kam in kdaj naj se obrne.
Še vedno ogromno bodočih ali pa sedanjih lastnikov ne ve,da jim je vzreditelj njihovega mladička prva kontaktna oseba,na katero se lahko obrne ,če je s psičkom kaj narobe ( vsak dober vzreditelj ti bo pomagal tako ali drugače).
V Sloveniji še vedno prevladuje mnenje - " nimam psa za razstave,zato me rodovnik ne zanima" - s tem lastnik pove ,da ga praktično ne zanima zdravje njegovega psa, saj iz rodovnika lahko predvidimo dispazijo psa,bolezni,alergije,agresivnost in še vse ostale stvari. Veliko bodočih lastnikov ne ve ,da lahko od vzreditelja zahteva vse te informacije in še več- vse obstaja " na papirju" , tudi opravljeni šampionati....
,ki pa ti jih bo dober vzreditelj sam od sebe pokazal in te o težavah obvestil.( takih je na žalost pri nas malo
)
Tudi gibanje mladička mora biti omejeno- do pol leta nič sprehodov,potem krajši brez večjih obremenitev do leta dni in celo hoja ali tek navzdol po hribu ima lahko do dveh let nevarne posledice......vse to so stvari,ki se jih večina lastnikov mladička ne zaveda-žal.
In vse to in še več,je lahko tema tega foruma.Če bi vsi vsaj malo sodelovali z nasveti in izkušnjami - se nam ne bi bilo toliko treba učiti iz lastnih napak,še posebej ne zato,ker za " NAŠIMI" napakami umirajo in trpijo "NAŠI" psi.
Lep pozdrav!
Orsina
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
Sporočil: 1.576
«
Odgovor #296 :
torek, 24.08.2004 : 23:21:30 »
Citat: ORSINA , torek, 24.08.2004 : 23:12:55
Tudi gibanje mladička mora biti omejeno- do pol leta nič sprehodov,potem krajši brez večjih obremenitev do leta dni in celo hoja ali tek navzdol po hribu ima lahko do dveh let nevarne posledice......vse to so stvari,ki se jih večina lastnikov mladička ne zaveda-žal.
Sej ne da je to moja stvar ampak a ni žalostno, da obstajajo take pasme, ki jim je treba postaviti tako hude omejitve, da se razvijejo normalno
Vedno sem mislila, da so bernci neke vrste delovni psi (vleka vozičkov), pa še ime imajo zanimivo (planšarski)...nevem no če so odkar pasma obstaja tudi v njihovem "naravnem okolju" upošteval te omejitve
Logiran
Rincy
rad prihajam sem
Spol:
«
Odgovor #297 :
sreda, 25.08.2004 : 11:08:04 »
Orsina!
mladički ne smejo hoditi na sprehode do pol leta???
ali to velja samo za rastavne psičke ali za vse??
To me pa res zanima ker jaz mojo psičko že vozim na sprehode pa čeprav je stara skoraj 3mesece??!
prosim odgovori!!
hvala, nina
Logiran
oks
odvisnež
Spol:
Sporočil: 673
«
Odgovor #298 :
sreda, 25.08.2004 : 11:28:20 »
Orsina!
Imaš ti potem tvoje 4 bernce zaprte na vrtu dokler nimajo pol leta!!!!?
??
Logiran
BlueOctober
Klara
novinec
Spol:
Sporočil: 15
«
Odgovor #299 :
sreda, 25.08.2004 : 11:49:25 »
Ojla,
Popolnoma se strinjam z Orsino, nič sprehodov do pol leta tako za tiste, ki so razstavni, kot tiste, ki jih imate samo za "doma". Če pa že morate na sprehode, naj bodo ti na povodcu in ne "maratonski". Še ena stvar, ki bi jo dodala je ta, da imejte raje malo bolj lačne pse kot prenajedene.
Tisti, ki pa mislite imeti pse, da boste z njimi delali ture že do pol leta, pa se ne čudite, da bo pes pri šestih mesecih začel šepati. Itak pa je to stvar "odgovornega" vzreditelja, da pove tudi to plat bodočim lastnikom mladičkov, kako ravnati z mladičem ne samo do pol leta, temveč tudi do drugega leta.
Oks, ne govori takih neumnosti, da bi imel kdo zaprte 4
bernce na vrtu (definicij kaj je vrt je veliko, velikost vrtov tudi variira). Orsinini
trije
bernci so zelo lepi, negovani, zdravi in tudi njihova lastnica ima ogromno znanja o pasmi;D.
Oks, kdaj pa misliš odgovoriti na Orsinina vprašanja? Ti morda lahko priskočim na pomoč?
Lep pozdrav,
BlueOctober
Logiran
Strani:
1
...
15
16
17
18
19
[