mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sreda, 27.11.2024 : 09:29:18

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: bernski planšarski pes - čvek
Strani: 1 ... 85 86 87 88 89 [90] 91 92 93 94 95 ... 172   Dol
Natisni
Avtor Tema: bernski planšarski pes - čvek  (Prebrano 260373 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
Olly
rad pišem
Spol: Ženska
Sporočil: 273

« Odgovor #1335 : četrtek, 09.06.2005 : 16:50:36 »

Rina!! Vse najboljše! (sicer z dvodnevno zamudo....ampak vseeno)!
Logiran
katjusa
novinec
*
Sporočil: 38

« Odgovor #1336 : četrtek, 09.06.2005 : 19:11:04 »

Haha, ravno zdaj sem nekomu pisala, da mu ne morem dat cistokrvnega psa brez rodovnika..  :)Pa sej bo slo... Pocasi se bo svet zacel vrteti v drugo smer
Logiran
Rincy
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.205

« Odgovor #1337 : četrtek, 09.06.2005 : 22:43:40 »

katjusa sem ti zadnjič pozabila odgovorit,sem samo napisala,koliko kg ima(cca. 45)
Citat
Imam pa se vprasanje zate, Nina. Zanima me, kaj tvoja psicka je, da je tako postavna. Moja ima sicer zdaj mladicke, a je proti tvoji tudi sicer pravi bajs. Je mogoce postrizena in le izgleda,da je tako suha?
Rina je brikete tehni-cal 2× na dan.Poje 2-3 "merce" na obrok 1merco in pol.Giba se zelo veliko,in tudi teče zelo rada in ponavadi ko se sprehajava,velikokrat tečeva,in una zeloo uživa Smiley.Res ima ogromno energije...kar nevem če je ravno značilno za bernije.Ni nič postrižena in je tudi ne nameravamo stirzt.Je samo počesana(trenutno 1-2× na dan,ker ji dlaka izpada-zimska),dlaka pa se ji sveti zaradi rumenjaka ki ji ga damo med brikete 1× na teden.
Moram pa rečt,da si zelo skrbna do mladičev in sem prepričana,da bodo prišli v prave roke! ;)Koliko so zdaj stare te male štručke?

LP,
Nina

p.s.
MI pridemo v soboto na piknik.
Logiran
matejam
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 55

« Odgovor #1338 : petek, 10.06.2005 : 12:47:54 »

Hoj,

tudi jaz se oglašam po dolgem času. Hm  Undecided. Saj redno berem vaše pogovore samo ne vem no, res je da imam bernca in to še lepotca povrhu  Wink, samo če nima rodovnika hm počutim se kot da ne spadam med vas, kot da gre za dve pasmi, da smo mi manvredni. Pa ni res verjamite mi, da jih mamo ravno tako radi kot imate vi svoje bernčke. In verjemite tudi tole, jaz sem si bernčka želela p e t let (jp, prav ste prebrali!  Cheesy ) Med tem časom sem prebrala kupe literature o njih, se pogovarjala z lastniki in vzreditelji in ni mi žal, da sem se odločila za nerodovniškega bernija. Rodovnik ni nikakršna garancija da bo pes zdrav (hm, ste mogoče že slišali za podkupovanje, tudi to se dogaja, poznam en primer pri hovavartih, tudi v tem poslu obstajajo barabe verjemite mi  Angry), veliko je odvisno tudi od pravilne vzgoje in okolice. Dednost ni vse!!!! Pa verjemite mi da denar ni problem, saj nerodovniški pes "košta" ravno toliko kot rodovniški (mislim na njegovo pot skozi življenje, ne nakup). Pa nebi sedaj o razlogih, tako in tako vem da me boste popljuvali podolgem in počez. IMAM PA PRAVICO IZRAZITI SVOJE MNENJE, JE TAKO?

TOREJ, pojnt je v tem da jaz mojega bernčka obožujem, zame je car nad carji in ne zamenjam ga za tono papirjev, verjemite mi! Saj ne rečem, mogoče bo pa moj naslednji pes z rodovnikom, saj proti njim nimam čisto nič! VSAK SE SAM ODLOČA, NI POTREBNO NEKAJ VSILJEVATI NEKOMU, KER S TEM ŠKODIŠ!!!!!!

Moj bernček Berny je na srečo zdrav (trkam na les  Smiley ). pri veterinarju se oglasim le dvakrat ne leto, ko obnovim cepljenje stekline in kuge in podobnih bolezni. 21. 6. bo praznoval že drugo pomlad - frajer!!!!!! 19. 6. pa naju čaka izpit ISP I, držite pesti!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pa brez zamere bernoljubčki!

Lep vikend vsem!
Logiran
icey
nekaj malega že vem
Sporočil: 182

« Odgovor #1339 : petek, 10.06.2005 : 13:26:08 »

Matejam in vsi ostali!

Ni naš cilj da bi pljuvali čez lastnike nerodovniških kužkov, naš cilj je, da se prodaja (velikokrat kar preprodaja) nerodovniških psov čim bolj zmanjša in da osvestimo bodoče kupce v čem so slabosti take vzreje. Ne bom dolgovezila, ker je vse napisano v posebni temi o nerodovniških mladičih, moj interes je le, da se pasma ohrani še za naslednje generacije taka, kot jo določa standard. To pa je mogoče le z rodovniško in nadzorovano vzrejo. Ni naključje, da se iz vzreje izloča samice in samce, ki so sicer povsem zdravi (dobri kolki in komolci, nobenih dednih bolezni), a žal niso niti približno podobni berncu, kot naj bi to bil. Gre za nesorazmerno raščene pse, drobne kostne zgradbe, s slabo stojo (na x ali na o) in držo, plitvim prsnim košem, nizkim križcem, kratkimi repi, slabo dlako, ozko-netipično glavo, presvetlimi očmi, nizko nastavljenimi ušesi... in še bi lahko naštevala. Taki predstavniki pasme nosijo te lastnosti v svojih genih in jih posredujejo na svoje potomce, kar rezultira v kopici psov, za katere se še laik, ki pasmo sicer pozna, vpraša, kaj za en pes je to. Verjemite mi, videla sem že psa, ki bi mu najraje rekla trobarvni (tipičnih bernskih barv) lesi a je lastnica ponosno ponavljala, da gre za čistokrvnega bernca in da ima bel križ na prsih (česar ji nisem oporekala, saj ga je imel res).
Druga prednost pa je tudi v tem, da dober vzreditelj rodovniških mladičev precej poudarka nameni izbiri pravega samca, ki lahko morebitne slabosti njegove psice izboljša ali pa poudari potenciale. V klubu vsakemu, ki to želi, strokovna komisija pomaga pri izbiri pravega samca, s čimer poskušamo čim bolj zmanjšati možnosti za rojevanje netipičnih in nezdravih mladičev. Seveda pa nikoli ni garancije, in narava vedno naredi po svoje. Poskušamo ji le pomagati kolikor je v naših močeh in s tem ohraniti ta prelepa bitja taka, kot so danes, po desetletjih skrbno načrtovane vzreje in določanja standardov.

Tako da, Matejam, nobene zamere ni, če si lastnica nerodovniškega bernija in nihče te ne bo pljuval, nasprotno, tvoj berni si zasluži prav tako življenje kot rodovniški in z veseljem ti bomo pomagali, če se kdaj znajdeš v težavah. Tudi v klubu je kar nekaj nerodovniških psov in naši "rodovničarji" se z njimi prav dobro razumejo, mi pa z njihovimi lastniki še toliko bolj!
Vabljena torej v našo družbo!

Logiran
oks
odvisnež
Sporočil: 673

« Odgovor #1340 : petek, 10.06.2005 : 14:18:30 »

Ne bom dolgovezila in razlagala zakaj kupiti psa z rodovnikom...stvar je bila napisana že velikokrat a očitno še vedno premalokrat Undecided. Ne razumem ljudi, ki jim je pomembnejši prihranek denarja (razlika med psom s papirji ali tistim brez), kot pa to, da bi bil njhove kuža iz dobre vzreje, starša zdrava in brez značajskih napak. Prav iz tega razloga se popolnoma strinjam s tem kar je napisala Icey...klub se zavzema za vzrejo tipičnih berncev (ki se roko na srce še vedno precej razlikujejo od tistih, ki so živeli v zgodovini, na kmetijah), z vsemi njihovimi značajskimi in vizualnimi lastnostmi in popolnoma se strinjam s tem, da pač bernc, ki nima značaja po standardu ni primeren za vzrejo.
Logiran
manetka
rad pišem
Sporočil: 316

« Odgovor #1341 : petek, 10.06.2005 : 14:47:03 »

Ko ste ravno spet pri temi rodovnik in nerodovnik.... Bom še jaz pridala svoj piskerček.

Sama imam dve bernki prvo nerodovniško, ki danes šteje 8 let, zdravo in v vseh 8 letih brez problemov...
Pred 8 leti ko smo se odločali za psa sama nisem imela pojma, kaj je rodovnik in sem bila najbrž tako nevedna kot so nekateri bodoči lastniki s katerimi ima sedaj izkušnje Katjuša in še kateri drug vzreditelj. Res pa je, da sem imela srečo, da sem naletela tako zdravo bernko, res pa je, da jih je imel gospod, ki se je že 30 let ukvarjal z vzrejo vendar druge pasme... Tako najbrž moja prva bernka ni bila tipičen primer masovne vzreje bernija, kot  se v velikih primerih dogaja...

Druga bernka -mlajša in rodovniška danes stara 22 mesecev, je imela probleme že v starosti 6 mesecev, operacijo v ramenu zaradi okruška, ravno tako sestrica iz njenega legla, kar smo izvedeli pri veterinarju v Topolščici. Saj je bila sestrica operirana, dan pred našo. Sedaj je mlajša na srečo zdrava in brez problemov, takoj da bo čez en teden opravljala že izpit BBH.

Kaj sem hotela povedati s tem mojim pisanjem.... Mislim, da bo v smeri dobre zdrave rodovniške vzreje pri nas storiti še ogromno, da bomo lahko tako močno zaupali v bernce z rodovniki. Zelo podpiram pošten način rodovniške vzreje, ampak mislim, da bi morala biti pri nas tudi tovrstna vzreja malo bolj preverjena kot je!

Logiran
icey
nekaj malega že vem
Sporočil: 182

« Odgovor #1342 : petek, 10.06.2005 : 17:02:45 »

Manetka popolnoma se strinjam s tabo ko praviš, da bi morala biti kontrola večja, a glede na dane razmere je to (kot pri vseh stvareh) izredno težko izvajati. Po drugi strani pa je res, da tudi dva zdrava bernca s kolki in komolci brez znakov displazije lahko data problematične mladiče, a tu se že spuščamo v genetiko, ki pa ne sega le en rod nazaj pač pa kar krepko v zgodovino posamezne rodbine.
Naši vzreditelji veliko premalo poznajo genetiko in prave genske kombinacije, in na tem področju izobraževanja bo potrebno še veliko narediti. Tisti, ki ste vpleteni v vzrejo ali pa le malo bollj pozorno spremljate razvoj mladičev in jih primerjate z drugimi v sorodstvu ste najbrž že sami opazili, da se napake največkrat pokažejo šele v drugem kolenu, zato se zelo rado dogaja, da sicer zdravi psi dajejo bolne mladiče, kar pa je v bistvu posledica genskega zapisa njihovih dedkov.
Genetika je zelo zapletena. Tudi na tem forumu v drugi temi so jo že pošteno obdelovali.

Upam, da se bo našel kdo, ki se na genetiko in dedovanje bolje spozna in bo pripravljen to znanje deliti tudi s širšo množico - mogoče v obliki predavanja ali brošure. Klub je za take stvari vedno zelo odprt in pripravljen pomagati pri izvedbi, tako da je le še vprašanje časa, kdaj najdemo osebo z znanjem, ki bo lahko izobrazila bodoče vzreditelje.

Do takrat pa: upajte na najboljše, pričakujte najslabše! Žal!
Logiran
Rincy
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.205

« Odgovor #1343 : sobota, 11.06.2005 : 19:34:00 »

Tako,izpit sva danes opravili z 93-imi točkami.Je bila pa najboljša med psmi za izpit A.  Smiley

Rina,super si Kiss

Lp,
Nina
Logiran
nadja
odvisnež
Sporočil: 894

« Odgovor #1344 : sobota, 11.06.2005 : 19:37:55 »

Nina, čestitam še tukaj  Cheesy Kiss

Rina sprejema čestitke za opravljen izpit  Grin

lp
Logiran
anana
nekaj malega že vem
Sporočil: 214

« Odgovor #1345 : sobota, 11.06.2005 : 19:45:27 »

Čestitke Nina in Rina Cheesy Cheesy!
Podelitev sem pa vidla, ker smo po pomoti prišli na KD Krim namesto na KD Ljubljana (piknik) Wink.

lp ana
Logiran
manetka
rad pišem

« Odgovor #1346 : nedelja, 12.06.2005 : 11:12:37 »

Rincy in Rina ČESTITKE tudi od mene!

Lepo je, da znajo biti prav Bernci najboljši Cheesy Cheesy Cheesy

No nas čaka BBH v naslednjo soboto bomo videli kako bo, do sedaj je bila tudi naša najboljša v svoji skupini, bomo videli kako bo pri tem izpitu Wink 

LP Manca
Logiran
katjusa
novinec
*
Sporočil: 38

« Odgovor #1347 : nedelja, 12.06.2005 : 23:52:26 »

Rincy: Brav, bravo, tebi, Nina, in Rini.
Ko smo v nasem drustvu delali izpite, je nasa Dea skupaj z dvema bernardincoma pometla z vso ''lazje ucljivo'' konkurenco... za sabo so pustili border kolija, nemca, zlatega prinasalca, labradorje... Smiley Samo veliko se je treba ukvarjat s kuzkom, biti je treba dosleden, pa se lahko tudi bernija nauci kae se spomnis... Bravo Nina, kar tako naprej!

Manetka: Vama zelim veliko uspeha na BBH. Javi, kako vama je slo!

Vsem: na www.bohinj-sport.com/dea si lahko ogledate nove fotografije.
Pa se tole: PSI SO ZAKON (pravi ena reklama:)) S tem mislim tole: ne gleda na to ali je tvoj kuzek rodovniski ali ne, ga imej rad. To si zasluzi, ker je tvoj. Nikoli ne sme nihce dobit obcutka, da njegov kuzek ni najboljsi. Ce na forumu ali kjerkoli zasledite debato o tem, tega ne mislite osebno. Marsikdo, ki ima nerodovniskega kuzka, z njim dela lepse kod kdo drug z rodovniskim. In marsikater rodovniski kuza je bolj bolan kot kak nerodovniski.. Vendar so taki primeri veckrat izjeme kot pravilo.. Ce pa spadate med izjeme- Vsa cast vam. Ostanite taki!

Lep pozdrav, Katjusa.
Logiran
manetka
rad pišem

« Odgovor #1348 : ponedeljek, 13.06.2005 : 08:19:56 »

Katjuša fajn slike- pa še veliko jih je, sem si dobro napasla oči Cheesy

Vaši bernčki so ža pravi Bernci, so kar veliki že, stari so pa malo več kot en mesec ane?

Koliko lastnikov ste pa že našli?

Citat
Pa se tole: PSI SO ZAKON (pravi ena reklama:)) S tem mislim tole: ne gleda na to ali je tvoj kuzek rodovniski ali ne, ga imej rad. To si zasluzi, ker je tvoj. Nikoli ne sme nihce dobit obcutka, da njegov kuzek ni najboljsi. Ce na forumu ali kjerkoli zasledite debato o tem, tega ne mislite osebno. Marsikdo, ki ima nerodovniskega kuzka, z njim dela lepse kod kdo drug z rodovniskim. In marsikater rodovniski kuza je bolj bolan kot kak nerodovniski.. Vendar so taki primeri veckrat izjeme kot pravilo.. Ce pa spadate med izjeme- Vsa cast vam. Ostanite taki!

Tole tvoje pisanje pa podpiram tudi jaz! Wink Wink Wink

Logiran
bina
živim tukaj
Sporočil: 3.790

« Odgovor #1349 : ponedeljek, 13.06.2005 : 10:30:20 »

Katjusa, kje str našli take posodice?

http://www.mavrica.com/exju/3/gallery2/main.php?g2_view=core:DownloadItem&g2_itemId=1378&g2_serialNumber=2

A so doma narejene? Kupljene? 

LP Jana
Logiran
Strani: 1 ... 85 86 87 88 89 [90] 91 92 93 94 95 ... 172   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: bernski planšarski pes - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.