Proso je lahko prebavljivo žito. Je zelo hranljivo - vsebuje več železa kot druga žita, pa tudi cink, kalcij, mangan, in vitamin B, ne vsebuje glutena.
Energijska vrednost (proseni kosmiči) na 100 g: 365 kcal
beljakovine: 11,9 g
oglj. hidrati: 72,9 g
maščobe: 2,9 g
Ajda pravzaprav ni žito, temveč je v sorodu z rabarbaro. Je popolno beljakovinsko živilo, saj vsebuje vseh osem esencialnih aminokislin, pa tudi rutin, ki krepi krvni obtok in zdravi visok krvni tlak. Vsebuje veliko železa in nekatere vitamine skupine B. Koristi tudi pljučem, ledvicam in mehurju. Ajda ne vsebuje glutena, zato jo lahko uživajo ljudje s celiakijo.
Energijska vrednost (ajdova kaša) na 100 g: 320 kcal
Beljakovine: 13,1 g
oglj. hidrati: 62 g
maščobe 2,7 g
Ajdovo kašo skuhaj na vodi, ni ti je potrebno luščiti, pazi le, da je dovolj kuhana. Mislim, da bo pomagala tvojim puncam.
Jaz jo naredim mojmu kužatu z zelenjavo in skuto, ali pa jajcem, pa ni težav, no tako je pri meni
.
Lp, Maja