mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 02.08.2024 : 05:12:30

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 3  |  Tema: Irski mehkodlaki pšenični terier
Strani: 1 ... 98 99 100 101 102 [103] 104 105 106 107 108 ... 123   Dol
Natisni
Avtor Tema: Irski mehkodlaki pšenični terier  (Prebrano 215538 krat)
0 članov in 9 gostov pregleduje to temo.
samson
rad pišem
****
Sporočil: 320


« Odgovor #1530 : nedelja, 05.04.2009 : 19:11:31 »

Jaz sem kakih 20 let nazaj tudi šolala pse z ovratnico na zateg, tako so pač mene naučili. Potem pa sem s prakso ugotovila, da sploh ni bistvo v ovratnici. Tako da naslednji psi so imeli ovratnico, ki ni bila na zateg, ampak rezultat je bil enak. V bistvu moji psi najbolj reagirajo na to, ko vidijo, da sem jezna- in s tem mislim tisto "totalno besna", čeprav se pri psu zadržujem, da ne izbruhnem. In je dovolj, da malo potegnem, brez zatega. In nič hrane. Ker moji psi elajo zato, da ustrežejo meni, ne zato, da dobijo hrano. Hrano dobijo itak.

Glavno je, da ko pes ne dela, razmislim, zakaj ne dela - ga mogoče kaj boli? Ga kam tišči? Pa jaz, ali sem v takšnem stanju, da sem za učenje psa? Da nisem ravno slabe volje zaradi česa drugea, to mislim s tem.

In če sva oba O.K., potem delava, sicer pa ne. In potem je dovolj kratek čas, in pes uživa, ko vidi, da sem vesela, ker ga nekaj naučim. Torej nekakšna "stara šola" z malce več umirjenosti  Wink

Včasih mi je žal, da ne prijavim več psa na izpit, ampak ne učim več po izpitnem programu, ampak točno tisto, kar rabim.

Danes sem bila na vzrejnem pregledu pritlikavih pasem (zakaj, je dolga zgodba  Grin) in prvo minuto je Tessa znorela, hotela povohat vsakega, po tej minutki pa je bila lepo spuščena, ležala pod mizo kot pravi kmečki pes in se ni zmenila več za nobenega psa. Če jo je kateri povohal, ga je povohala nazaj, pomahala z repom in to je bilo to. Prav uživam s takšnim psom, ki ni agresiven, ki se zmeni samo zame, in je nasploh super. Tako da kakšna zamenjava pasme ne pride v poštev...

****
Logiran
tjaša123
rad pišem
****
Sporočil: 326


« Odgovor #1531 : nedelja, 05.04.2009 : 19:22:00 »

O jaz tudi ne zamenjam Blondie. Pri nas doma pa radi "sprobujemo" pasme. Že dolgo se ve, da po Nilsu pride črni ruski terier. Jaz pa sem zaljubljena v  briarde. Softy-ji pa so mi tudi vedno bolj pri srcu, čeprav prisegam na velike pse... Blondie tudi odlično preceni moje razpoloženje. Če vidi da sem že tako slabe volje, potem raje uboga, kot pa da me non stop posluša.
Meni ni le do tega da pes zna izpitni program. Jaz imam svoje zahteve in ne glede na to ali to izpit zahteva ali ne.
Logiran
neca91
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 324


« Odgovor #1532 : nedelja, 05.04.2009 : 20:49:04 »

ja, samo tile z ruskim terierjem so šli v šolo z njim, a je ravno tam poslabšal (poslabšala). Inštrukor dela samo z nagradami in nikoli
ne poseže z odločnostjo, nje pa se ne da obvladat, res, povrhu imajo oni agriturizem in ko kak gost pride, jo držijo v treh, ker je
en sam ne zadrži. odbisno je po mojem res, koliko velik je pse.
Mi Lučko smo vsega navadili, ji pa dovolimo da skače, ker to meni
paše, ker sem jo od majhnega dvigovala k obrazu in ker živi v hiši
in je vedno čista. No, seveda če 60, 70 kg skoči nate in če imaš
povrhu agriturizem, kamor prihajajo tudi ljudje, ki se psov bojijo,
potem ni isto. Tale rusinja človeka vrže kar na tla. Povrhu pa oni
ne vedo, če je to zgolj igrivost, ali če napada. To pa moraš vedet,
če bi in kdaj bi tvoj pes napadel, ali če se samo igra,
Logiran
tjaša123
rad pišem
****
Sporočil: 326


« Odgovor #1533 : nedelja, 05.04.2009 : 21:03:48 »

No to je slabost te "nove" šole in pa neizkušenih inštruktorjov. So imeli našo prijatelji isti problem. Kupili so švicarskega planšarskega psa. Doma mu je bilo že sprva vse dovoljeno. Že kot mladič je veliko renčal, pa ne zato ker bi bilo s pesom kaj narobe, ampak zato ker so mu to dovolili. Nato je zrastel in da so ga lahko peljali na sprehod se je morala zbrati vsa družina. Pes je bil vedno bolj nadalen in popolnoma neobladljiv. Nato se se vpisali v pasjo šolo. Tam pa so dobili inštruktorja, ki je kot svojega prvega psa vzgojil mislim da višavskega terierja. Potem je šel na tisti izpit da lahko postane inštruktor. No skratka prva stvar ko so prišli je bila ta da jih je inštruktor prijavil ker je 12 mesecev star švicarski planšarski pes imel zatezno ovratnico. Prvi pogoj da so lahko hodili na treninge je bil ta da so se morali znebiti zatezne ovratnice in jo nadomestiti z navadno-usnjeno. Potem so morali kupiti kliker in piškotke. Treningi pa so izgledali tako da so ga samo futrali, za vse je bil priden in non stop so mogli klikati. No kmalu pa je napadel njihovo hčerko. No hvala bogu so upoštevali nasvet in šli v društvo kjer so bili izkušeni inštruktorji in so se spopadli s problemom. Sedaj je star skoraj 3 leta, je popolnoma vodljiv in ni več agresiven, sigurno pa mu ni 100% za zaupat...
Logiran
Neyka
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 261


« Odgovor #1534 : nedelja, 05.04.2009 : 21:14:51 »

Jaz nimam nič proti če kdo hoče učit po starem sistemu - ampak s klikerjem in piškotki tudi ni ČISTO NIČ narobe. Niti pri 60kg pošasti. Če pa neizkušen inštruktor ne zna naučit drugih kako zadevo pravilno uporabiti je pa to drug problem. OK zakaj sem prepričana da deluje - ker imam doma psa pri katerem je bilo preizkušeno čisto vse po "stari" šoli - od vpitja, do klofut, do cukanja. Zdaj je star pet let in malo manj kot eno leto PRAVILNO učim na kliker. Zanimivo da je pes čedalje boljši in ne slabši kot bi očitno moral po tem sistemu biti. Je pa res da sem izkusila tudi sadove nepravilnega klikanja in takrat je res počel vse neumnosti, ki mu še dotlej niso prišle na pamet.

A se že kej o pikniku razmišlja?
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #1535 : nedelja, 05.04.2009 : 22:37:13 »

tjaša123, če je bil pes v šoli za vse priden in so ga non-stop futrali, potem to ni bil noben sistem in to ni princip "nove" šole, kot jo imenuješ. Pa še nekaj, čisto možno je, da je bil inštruktor premalo izkušen, ampak višavski terier ni mala malca za izšolat, pa čeprav je majhen. Velikost ni pokazatelj, ali bo psa enostavno ali zapleteno izšolat.
Logiran
samson
rad pišem
****
Sporočil: 320


« Odgovor #1536 : ponedeljek, 06.04.2009 : 07:21:02 »

Točno tako, kot pavi Kalsang. Stara ali nova šola, kliker ali ne, treba je najti pravi prijem za vsakega psa posebej, pravzaprav za vsakega lastnika posebej, saj inštruktor v bistvu mora naučiti lastnika, kako naj ta uči psa. Včasih bi raje imela 20 psov, kot pa 20 lastnikov  Wink
Pa tudi pri  pasmah nista dva enaka.
Logiran
ruso
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 128


WWW
« Odgovor #1537 : ponedeljek, 06.04.2009 : 07:52:40 »

Pes zelo dobro opazi naše razpoloženje in se strinjam z samson, da ko imaš slab dan ni za delat z njim. Sam sem opazil, da Nova najbolj dojema zjutraj ko vstane pred jedjo. Vsak dan ponoviva vaje in moram povedat ,da zjutraj  ji gre hitro v glavo.
Tudi sam se strinjam , da včasih moraš bolj oštro nastopat. Pri meni zaenkrat pomaga, če fajn zakričim. Pazim ,da to kričanje uporabim le v redkih primirih ko res ne uboga. Včeraj je recimo skočila na mizo v slaščičarni v Izoli je hotela sladoled in sem zakričal najprej dol in nato še sedi in je pomagalo enih 10 minut, je sedela potem se je ulegla pod mizo. Malo je folk čudno okoli pogledal ampak je zaleglo. Je pa  tako psa ne vzgajaš sam in vsi bi se morali držati vsaj osnovnih previl. Ker če psu enkrat nekaj dovoliš drugič ne, se mu meša in ne ve kaj je prav. Zadeva je ključnega pomena, vsi upoštevati ista pravila in se jih strogo držati.
Logiran
ruso
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 128


WWW
« Odgovor #1538 : ponedeljek, 06.04.2009 : 09:56:10 »

Eno vprašanje imam za vse vas ,ki imate več izkušenj na tem področju. V petek je Nova kmalu umorila sosedovega petelina Đonita. Kako se je zgodilo. Sosedov petelin ko se naveliča kokošk skoči ven in pohaja prosto po prešernu naokoli. Nova okoli hiše ni na povodcu ker smo na vasi in stran od glavne ceste je to super ok. Ko jo je moja bolša polovica spustila ven  je šla malo na okoli, kot ponavadi vse povohat in na našem travniku za vrtom zagleda Đonita kako se dere. Radovedna kot ponavadi steče tja in se hoče igrati nakar jo Đoni napade in tako se je začelo lovljenje okoli hiše. Mene ni bilo doma sem samo zgodbo slišal. Kako reagirati v takem primiru ,da bi ostal volk sit in koza cela, me zanima, oziroma kaj bi naredili vi? Isto bi lahko bila mačka.
Logiran
samson
rad pišem
****
Sporočil: 320


« Odgovor #1539 : ponedeljek, 06.04.2009 : 14:32:24 »

No, z mačko bi imela definitivno veliko več dela.
Prvič, pes mora biti pod nadzorom, se pravi, naj bo spuščen, samo da ga nekdo opazuje, kaj počne. In če se zaleti v kakšno kuro - (se mi je to dogajalo, samo ne s softyji), sem zašibala še jaz, uporabila malo kričanja, poklicala psa stran in razložila, da je to NE. Potem pa malo treninga - sprehod mimo kur, mačk, krav itn.

Najlažje je to pri mladičku, takoj, ko ga dobimo. Ampak tudi sama takrat ne pomislim na vse, potem pa sledi presenečenje. Lahko jo tudi pelješ v ZOO na trening - živali več kot dosti. Itak mora biti privezana. Večinoma se mlad pes bolj igra, kot hoče ubiti, samo včasih te meje sploh ni opaziti.

Kar trenirajta hojo "poleg" mimo Džonija. Sicer pa, Džoni si je sam kriv, kaj pa leta naokoli. Kako misliš, da se je naveličal kur? Bedak, čisto prav mu je  Grin Moški ... Wink
Logiran
ruso
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 128


WWW
« Odgovor #1540 : ponedeljek, 06.04.2009 : 14:42:22 »

Ne prav naveličal , še sosedove nadleguje, je nepobolšljiv, prav mu bodi. Cheesy Grin Grin
Logiran
ruso
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 128


WWW
« Odgovor #1541 : ponedeljek, 06.04.2009 : 14:49:08 »

Saj Nova naše kure pusti pri miru, Đoni ji je pa verjetno tako simšpatičen, da bomo meli še probleme zaradi tega. Medsoseski odnosi so za sedaj dobri ,vendar če ga pokonča ker on hodi naokoli in se prosto sprehaja in hoče bit taglavni frajer v vasi bo kažin.  Shocked
Logiran
samson
rad pišem
****
Sporočil: 320


« Odgovor #1542 : ponedeljek, 06.04.2009 : 15:03:45 »

Tipično, Nova pač loči, kaj je vaše in kaj od sosedov. Naš maček je pred psicama tudi varen, ostali pa ... Ampak odpoklic pa imata tako izdelan, da se sicer zaletita, potem pa se zaderem ... in sta nazaj. Problem je le ta, da če je to zraven kakšne ceste, se mogoče ne bi pravi čas ustavili. Saj pravim, vse to je treba že čisto majhne navadit, ampak na vse se vedno ne spomnimo, na razne dražljaje iz okolice, na katere pa vsak pes različno reagira.
Logiran
tjaša123
rad pišem
****
Sporočil: 326


« Odgovor #1543 : ponedeljek, 06.04.2009 : 15:50:41 »

tjaša123, če je bil pes v šoli za vse priden in so ga non-stop futrali, potem to ni bil noben sistem in to ni princip "nove" šole, kot jo imenuješ. Pa še nekaj, čisto možno je, da je bil inštruktor premalo izkušen, ampak višavski terier ni mala malca za izšolat, pa čeprav je majhen. Velikost ni pokazatelj, ali bo psa enostavno ali zapleteno izšolat.

Tole je bilo mišljeno kot neizkušen inštruktor. Sicer je bilo vse skupaj 2-3 leta nazaj. In pes ni bil naš ampak od znancev. Nobenega psa ni enostavno izšolati. Je pa verjetno enega westyja ali softyja lažje kot npr. rusa ali briarda. Zame je nova šola da je zraven kliker. Danes je celotno šolanje veliko bolj "nežno". Jaz podpiram vse načine šolanja...le da je psu in lastniku v veselje...


Jaz nimam nič proti če kdo hoče učit po starem sistemu - ampak s klikerjem in piškotki tudi ni ČISTO NIČ narobe. Niti pri 60kg pošasti. Če pa neizkušen inštruktor ne zna naučit drugih kako zadevo pravilno uporabiti je pa to drug problem. OK zakaj sem prepričana da deluje - ker imam doma psa pri katerem je bilo preizkušeno čisto vse po "stari" šoli - od vpitja, do klofut, do cukanja. Zdaj je star pet let in malo manj kot eno leto PRAVILNO učim na kliker. Zanimivo da je pes čedalje boljši in ne slabši kot bi očitno moral po tem sistemu biti. Je pa res da sem izkusila tudi sadove nepravilnega klikanja in takrat je res počel vse neumnosti, ki mu še dotlej niso prišle na pamet.

A se že kej o pikniku razmišlja?
Opikniku se razmišla, kaj več pa žal še ne. Ko bo malo več časa bom pregledala naš klubski koledar. Planiram pa čisto na začetku počitnic da ne bodo vsi na morju...
Logiran
neca91
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 324


« Odgovor #1544 : ponedeljek, 06.04.2009 : 20:49:41 »

vsi psi pustijo svoje krdelo pri miru in se lotijo tujega. No, jaz
se strinjam s samson, takoj pri mladiču moraš, jaz sem začela
s tem že ko sem jo pripeljala domov. En lovec mi je rekel, da je
boljša prevetivna vzgoja, kot korektivna. Jaz sem jo dala kot
mladička, prvi dan na dolg štrik in pustila, da se je približala
zajcu, raci, mački, dokler je bila morna v redu, sem jo hvalila
in obe božala, če je kaj hotela napadat, pa sem takoj potegnila
(vrv je imela 10 metrov), da se je psička prekucnila in zajričala
fuj, pusti. Pa spet vaja, pa pohvala ali poteg. Moja sedaj
ne lovi ničesar, niti metuljev, niti os, kar s edobro obrestuje
tudi pri njenem zdravju. je najbolje, da si tisti, ki psa vzame
preventivno prebere nekaj literature, recimo Psi za telebane
ali tako.
Tam vse to razložijo, se super obnese, sam zgodaj je treba
začet delat na tem, veliko socializacije (mi smo šli z mladičem
tudi v živaski vrt in na vse pasje poligone). Srečno!!!
Logiran
Strani: 1 ... 98 99 100 101 102 [103] 104 105 106 107 108 ... 123   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 3  |  Tema: Irski mehkodlaki pšenični terier
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines