Ker se žal na tem forumu ne sme konkretno govoriti o izkušnjah z določenimi vzreditelji ali koga kam konkretno usmeriti bom rekla splošno vodilo...Pri liniji preštudiraj, glej koliko časa živijo (dolgoživost je pomembna), našturaj kolke, komolce, sprašuj o alergijah na prehrano, če se pojavlja in kake druge zdravstvene težave morda imajo njihovi psi, čeprav so načeloma kar zdrava pasma. Glej posnetke gibanj, poglej si gibanje v živo, ker se deduje. Glej tudi izven meja SLO, se splača. Meni je
Poveži se z lastniki psov in jih spoznavaj v različnih okoljih, da si lažje ustvariš realno sliko neke linije.
Vzreditelja izberi glede na to kaj ti je važno. Pri meni namreč odpadejo vsi, ki hodijo samo na razstave in niso aktivni v kaki drugi športni disciplini (RO, obedience, agility, canicross, dog dancing, delo z nosom, reševanje....), pač hočem od vzreditelja neki več kot samo show linijo. Po več let čakaš pri določenih vzrediteljih, ki imajo redko legla ali če si žališ točno določeno kombinacijo, starša, če si malo bolj izbirčna glede tega kaj si želiš od vzreditelja in psa.
Samojed je tudi "moja" pasma. Ga še nimam, ampak pride na vrsto čez čas. Meni so ljube iz Norveške, Švedske, tudi na Madžarskem, pa v Rusiji je meni eni par všeč.
Se pa tudi pri nas dobijo fajni. Ampak ne pogosto.