mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 13.09.2024 : 20:20:28

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Strani: 1 ... 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 ... 31   Dol
Natisni
Avtor Tema: Bivanje psa v stanovanju ali ne?  (Prebrano 78112 krat)
0 članov in 14 gostov pregleduje to temo.
drejci
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 32


« Odgovor #105 : sreda, 10.11.2004 : 12:29:04 »

Moram še jaz dodati svoje. Sploh si ne morem predstavljati našega Chanca zunaj v pesjaku(3x3m-kar je veliko).
Res,da je 5 ur sam v stanovanju-ampak on ima odprtih  okoli 25 m2. da ne govorim o tem,da je stanovanje toplo. Sploh pa sedaj,ko je ponoči zunaj po ničlo.
Verjetno mu je dolgčas,ko je sam-ampak tudi v pesjaku bi bil dopoldne sam.
Odločitev kje bo imel psa sprejme vsak lastnik sam.Mi smo se odločili,da bo Chance član družine.Tudi zanj veljajo določena pravila.
Vsak dan,razen,če dežuje pa gremo na daljši sprehod.In ko pridemo nazaj dolgo počiva v svoji košari.
Logiran
linchaich
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.241


« Odgovor #106 : sreda, 10.11.2004 : 13:54:16 »

Ne dam roke v ogenj, ampak mislim, da če bi sa našel kakšen pametnjakovič in imel buldoga zunaj, bi mu ta kmalu poginil. To je pes za v stanovanje.

Maja, ne bos verjela ... celotne zgodbe ne bom pisala ... francozka so imeli (skoraj 1 leto) zunaj (da o zdravju ne govorim) ... aja imela je cel kozolc, ne samo pesjaka ... ampak smo jih prepricali, da je pes za noter ... in sedaj je!!!


Kaj je človeku in kaj psu naravno okolje je brezpredmetno razpravljati, ker stvar je popolnoma jasna!!!  Cry Pes ne sodi v stanovanje!! Tukaj bi se dalo napisati par strani o razlogih zakaj ne, pa mislim da nima smisla!

Se mi zdi, da sem ze nestetokrat vprasala ... in kaj pocnete tukaj ... v jami namrec ni interneta!!! Nazaj k naravi!

Mislim, da ste spregledali tale odgovor:
Res je, popolnoma brezpredmetno! Naravno okolje cloveka je Veliki tektonski jarek v Afriki (ce gremo zelooo nazaj v casu)! Clovek ne sodi v Evropo, mars nazaj, gremo, takoj, vsi! Roll Eyes

In ne nazadnje, upam si trditi, da tudi zdravje takih psov se ne more primerjati s psi, ki imajo prostor zunaj v primernih pesjakih z ustrezno higieno!

Ah, temu se lahko pa samo smejem! Ketnaji so mogoce res dvakrat v zivljenu pri vetu (zakaj ze???) ... ce ste do tega prisli s tem podatkom!!!

In trdim tudi to,  Huh pa naj me kdo prepriča, v nasprotno, da veliko psov zboli ravno zaradi hitrih temperaturnih sprememb  Wink

Ja, gre predvsem za to, da nenadne temp. spremembe neugodno vplivajo na vsak živ Tongue organizem, velja si pa zapomniti tudi to, da smo si tukaj zelo podobni kar se tiče odpornosti!

Dragi, Rommel ... predvidevam, da ste cisto bolani ... ali pa ne greste ven, ce ni zunaj okoli 18 stopinj ... zaradi temperaturnih sprememb namrec!
Ce gremo spet nazaj k naravi ... zakaj pa vi s kozo okrog ne norite???

Se enkrat ... pes je umetna "stvorba" ... ce lahko temu tako recem!!! Clovek je pa ena maza ... ce gledamo glede na preteklost!

Pa naj mi prosim enkrat nekdo ogovori na vprasanja!!! Hvala!!!
Logiran
rommel
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 20


« Odgovor #107 : sreda, 10.11.2004 : 13:54:31 »

Lep pozdrav!
 
Če nadaljujem s to temo bi se strinjal s 5ro, ki je napisala ne posplošujmo pasem psov!!
Res je, eksotične pasme psov s katerimi se kažejo dame, sodijo v topel prostor ali še bolje v naročje lastnice Wink Wink Wink Wink! Moj namen je bil opozoriti lastnike tistih psov, katerih značaj je precej drugačen!! Grin
Ne bom polemiziral o tej temi, vendar bi prosil lastnike službenih pasem ali izrazito delovnih pasem oz. lastnike bernardincev, švicarskih planšarskih, NO, Bernskih, doge itd. naj povejo svoje mnenje! Roll Eyes
 Huh
Logiran
Matic K.
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 342


« Odgovor #108 : sreda, 10.11.2004 : 14:28:33 »

Rommel

Jaz imam dve dogi......v hiši Grin Grin!!! Ker si že prosil za moje mnenje ti ga povem Grin.

Citat
Naravno okolje psa ni ne hiša ne tvoj vrt - torej zakaj ne bi psu, ki je družabna (krdelna) žival in ima rad svoje lastnike omogočili, da bi bil blizu ljudi, ki jih ima rad in jih spoštuje!
To je moje mnenje. In prosim prizanesi vsem z največkrat slišanim argumentom "ker to ni njegovo naravno okolje"...neumnost!!! Psu nikakor ne moremo omogočiti bivanja v njegovem naravnem okolju! Asfaltirana tla v pesjaku velikem 5x5m (kar je dokaj velik pesjak) pa so naravnemu okolju podobna ravno toliko kot moja postelja v kateri se trenutno valjata moji dve dogi Grin!!!

Pa lastnica bernandinca ti je že povedala svoje mnenje (bodi bolj pozoren pri branju!!!) in nad le-tem nisi bil ravno navdušen Wink.

P.S.: Rommel, če bi prebral to temo v celoti bi videl, da so bili tvoji razlogi navedeni že večkrat in mislim, da je nesmiselno stvari, pri katerih tako ali tako ne bomo našli skupnega jezika ponavljati v nedogled!!!

Lp
Matic, Era in Dona
Logiran
maj
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.664


« Odgovor #109 : sreda, 10.11.2004 : 14:44:57 »

Rommel, evo mene  Wink

Sem lastnica VŠPP (veliki švicarski planšarski pes) in JA, imamo pesjak na dvorišču, upam da do pomladi pride še ograja. Že vzreditelj me je opozoril, da bo moj pes najbolj srečno bitje, ko bo zunaj -15.

 Ampak moj pesjan obožuje tudi prostore v hiši, oz. rada je tam, kjer sem jaz. Trudim se ji nuditi čimkvalitetnejše sprehode, oz. nekaj divjanja po travnikih in gozdovih. Le tako je potem doma zadovoljna.

Ne me vprašat kje je raje..ker ne vem. Spi v koči v pesjaku, ampak nikoli, res nikoli ni bila na silo odpeljana v pesjak.
In nekje sem prebrala, da pes potrebuje stik s svojo družino. Le kako naj ga dobi, če bi bil skoz v pesjaku?

Kje se naj nauči obnašanja v stanovanju? Al misliš, da to pesu ni potrebno obvladati?

Logiran
Drejči
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.862



« Odgovor #110 : sreda, 10.11.2004 : 14:59:54 »

No, glede temperaturne razlike bi se strinjala z Rommelom. Peljati psa s cca. 20-25 stopinj ven na 0 ali konkretni minus, na pse ne deluje ravno blagodejno, četudi so dobro odlakani.  Primerjati s človekom pa tudi ni ravno... Ljudje si namreč oblečemo bundo (ali kaj podobnega), ki nas varuje pred temi temperaturnimi razlikami. Ali pa mogoče letate zunaj po mrazu le v tisti majčki, ki jo imate oblečeno tudi v stanovanju?  Wink

Trditev, da pes mora biti v stanovanju z nami, ker naj bi le tako lahko bil pravi član družine, je pravljica za male otroke. Če vam odgovarja, naj vaši psi spijo v vaših posteljah. To je odločitev vsakega posameznika in osebno nimam nič proti temu. A ožigosati druge, ki tega ne počnejo in imajo pse zunaj, da so Kremenčkovi, je pa vseeno malo prehuda.
Pes v prvi vrsti potrebuje varnost in prostor, ki je samo njegov, pa naj bo to zunaj ali notri. Seveda bo neizmerno vesel, če se bo lahko povzpel na prestol (beri: posteljo) svojega vodnika.  Grin   In če ste psu dovolili, da se povzpne tako visoko, ga bo res zelo težko prepričati, da bi moral spati v svoji koči. Saj ni nor, da bi prostovoljno odstopil od doseženega položaja.

Nekje sem že opisala moje bojazni, kako bosta moja psa (mediteranski pasmi) sprejela pesjak, kamor sem ju dala čez poletje zaradi mikrosporije. Prav šokirala sta me v pozitivni smeri. Pesjak sta sprejela zelo dobro, nad vsemi pričakovanji. V hišo sta začela silit šele sedaj, ko so začele temperature padat. Da ne bo ugibanj - psa sta že na toplem in tudi pasji zimski plašči so pripravljeni.
Zaradi bivanja zunaj nista bila nič manj družinska člana, kot prej. Da jim je zunaj dolgčas, je še ena cvetka. Zunaj se vedno nekaj dogaja in verjemite, da jim ni niti malo dolgčas.  Wink

Vsekakor bosta moja zmenetka naslednje poletje preživela zunaj, ker vidim, da jima odgovarja.
Logiran

Moj cilj v zivljenju je...
...biti enako dobra, kot moji psi mislijo, da sem.

Nekateri pravijo, da sem pasja. Prav imajo.
Lilit
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.364


« Odgovor #111 : sreda, 10.11.2004 : 15:23:21 »

Ma dobro, lahko bi vsi nehali posplosevat...
Nimamo vsi, ki imamo pse zunaj, psov na 1 m kratki verigi!!! Angry

Pri nas pac psi ne smejo v hiso, ja, verjetno bi se boljse pocutili, ce bi smeli kdaj pa kdaj bit z nami v hisi, ampak se vseeno nimata slabo, imata skoraj 3000m2 dvorisca, na katerem sta spusceni, lahko lajata na mimoidoce, preganjata macke ali pac enostavno spita Roll Eyes Imata pesjak, v katerega ju zapiramo samo obcasno po potrebi (ce prevec lajata ponoci), v pesjaku je tudi koca, ampak zanimivo, da veliko rajsi spita zunaj (razen, ce je ful mraz, kar pa je pri nas bolj poredko), kjer tudi imata vsaka svoje lezisce, pa najveckrat spita na travi.
Dobita svoj delez pozornosti in sprehodov na dan, ampak drugace jima ni prav nic dolgcas.

Ko bom imela svoje stanovanje, bodo psi z mano notri, ampak zato, ker jaz tako hocem, ne zato, ker bi zunaj blazno trpeli...
Logiran
Yorki
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 468


WWW
« Odgovor #112 : sreda, 10.11.2004 : 15:42:42 »

Toro niti ne želi biti zunaj na snegu. Pravkar sva se vrnila. Ni niti 1 cm snega, pa mu ni všeč. Ali je pa tako zaradi plaščka Grin Tongue Nasplošno je raje notri. Lahko je povsod v hiši, kdaj pa kdaj ga moraš še poiskat. Zunaj ni nikoli rad bil. Najraje ima tople dni, da si malo segreje ritko... Wink
Prejšnja dva psa sta imela isto uto (najprej jo je imel rott, ker je pa ni preveč zdelal, jo je imela še seterka) in je bila izolirana pa še zunaj je nad pesjakom bilo nekaj strehe. Sicer sta se pa ob mrzlih dneh čez dan veliko zadrževala v hiši. Brez posledic. Smiley
Meni se zdi bolje, da so kratkodlaki psi pozimi v hiši. Dolgodlake pa itak ščiti dlaka, ampak še tem kdaj pa kdaj prija biti v hiši. Planinski psi so po mojem bolj odporni na mraz...

LP, Yorkshire terrier
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #113 : sreda, 10.11.2004 : 16:31:06 »

Samo komentar k tem groznim temperaturnim spremembam.
Preden greste ven, postojte malo s psom v hladnejsem predelu stanovanja/hise (pri nas je to predsoba) ter potem stopite na -nevemkolk. Simpl.

PS: Mi to zadnje case bolj redko prakticiramo, pa nismo nic bolni. Verjetno zato, ker imam pasmo, ki je na take temp. razlike zelo dobro prilagojena. Saj veste kako je tam gor na Tibetu,...cez dan se kuhas, ponoci zmrzujes. Grin Wink
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Yorki
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 468


WWW
« Odgovor #114 : sreda, 10.11.2004 : 17:15:07 »

Ja, s Torijem to itak ni problem. V veži/predsobi nimamo radiatorja, tako, da je pozimi tam bolj hladno (ne potrebujemo toplote v veži zato, da nas nekajkrat na dan za minutko ne bi zeblo) in tam skače odkar je opazi, da se nekaj dogaja. Torej; bunda, čevlji, povodec... Snega in mraza pa nikoli ni maral. Izkušenj ima pa že ogromno. Pri nas že nekaj časa sneži in kot sem že prej omenila; šla sva ven in je bil čisto zbegan, bilo je belo in mrzlo... On je res čisti yorki; ustvarjen za življenje v stanovanju. Drugače se pa kdaj pa kdaj težko upre vrta, travice... Grin
Kaj pa plaščki? Grin
Logiran
LiXo
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 294


« Odgovor #115 : sreda, 10.11.2004 : 17:44:16 »

Jst mam psa notri. Pa četudi bi imel hišo bi bil z mano notri.
Zunaj ga nebi imel zato ker bi zihr joku, in zato ker je najsrečnejši ko je doma še z nekom in ko ima družbo.

Plus nikol si nebi psa kupu samo zato da bi imel čuvaja pred hišo, kar pa marsikdo še danes dela...
Kupu sm ga zato da je zravn mene in mojih 24 ur na dan pa ni važn kam gremo, on gre z mano.

Je družaben in konkretno moj bi zunaj sam umru od žalosti. LP!
Logiran
rommel
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 20


« Odgovor #116 : četrtek, 11.11.2004 : 01:00:47 »

Matic!

 Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin Upam, da ne smrčita preveč!!
                                  Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy
Logiran
Matic K.
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 342


« Odgovor #117 : četrtek, 11.11.2004 : 01:05:52 »

Rommel

Ne ne.....ponoči ne spita pri meni. Ponoči spita sami na kavču Grin Grin!

P.S.: kaj pa je tako smešnega??

Lp
Matic, Era in Dona
Logiran
linchaich
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.241


« Odgovor #118 : četrtek, 11.11.2004 : 01:18:47 »

Rommel!

Kaj si moj post spregledal! Huh

Jaz imam dve bokserki ... pa priznam, da spita ali pri meni v postelji ali ob njej ... in Aika smrci kot nora (ravnokar) Grin ... mene pa to uspava ... Wink Tongue Grin
Logiran
Primavera
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 600


« Odgovor #119 : četrtek, 11.11.2004 : 02:12:50 »

Ej, Rommel! Imaš pa čudne!
Imam službeno pasmo (dobermana), ki ima po trebuhu zelo malo dlake. Kako misliš, da bi taki psi preživeli zimo v boksu?! Imamo hišo z velikim vrtom in kar se tiče primerjav z blokom, smo popolnoma enako živeli s psico tam na 55 m2 , če ne še boljše, saj psica noče nikoli biti sama zunaj na vrtu, čeprav ima poleti vse odprto. Vedno je nekje za mano. Tako, da pri nas vrt skoraj nima kake vloge. V bloku se je počutila bolj varno, saj jo vedno skrbi, da me bo izgubila izpred oči. Tu v hiši pa dirja, če grem npr. v klet pa se izgubi na poti do tja, ker je cel kup vrat. Upam si trditi, da sta bili moji dobermanki bolj srečni v bloku. Stopnice niso problem, saj obstajajo lifti.

Ključnega pomena, da imaš psa ob sebi pa se mi zdi tudi to, da lahko pravočasno opaziš, kadar pride do zasuka želodca. Naši znanci so imeli dobermana zunaj in se mu je zvečer v boksu zasukal želodec, ko je skakal in lajal. Lastniki so šele zjutraj opazili, da je nekaj narobe, ampak- takrat je bil pes že mrtev..... Toliko o prednostih pesjaka! Pes je najsrečnejši, če je ob svojem gospodarju. Če npr. pes živi 12 let, potemtakem lastnik, ki ga ima v boksu z njim prebije le 6 let, saj ga pol njegovega življenja nima ob sebi , ker je sam nekje zunaj zaprt na 3x3 metrih ali celo na verigi! Ko ti pes umre, ti je žal vsake minute, ko nisi mogel biti z njim, da pa bi 6 let kar tako pustil vnemar??!
Logiran
Strani: 1 ... 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 ... 31   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Bivanje psa v stanovanju ali ne?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines