mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sreda, 03.07.2024 : 18:37:21

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  prehrana  |  Tema: BARF - BONES and RAW food
Strani: 1 ... 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 16 17 ... 22   Dol
Natisni
Avtor Tema: BARF - BONES and RAW food  (Prebrano 77390 krat)
0 članov in 5 gostov pregleduje to temo.
Kapitan_Nemo
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 388


« Odgovor #165 : ponedeljek, 09.12.2002 : 22:17:48 »

http://www.mitax.si/pse.html

Huh
Logiran
v.furstenfeld
gost
« Odgovor #166 : torek, 10.12.2002 : 00:37:54 »

Bok Kapitan Nemo!
Jako interesantan taj Missing Link.Zvuči zgodno informacija da možeš jednostavno žličicom dodati ono što je do sada trebalo prikupljati iz 10-15 a možda i više izvora.Bilo bi interesantno znati razliku između recimo češnjaka u žlici i češnjaka u prirodnom stanju. a to se odnosi i na sve ostalo tamo navedeno.Mislim da se cijela priča zapravo treba vrtjeti oko teze koju si ti nedavno postavio, da smo mi odgovorni za pse.Bit priče je dakle u etičkom pristupu a ne u poznavanju nutricionističkih znanja, ili veterinarskih.Mislim također da bi svaki pas kad pogleda u zdjelicu pitao:"A GDJE JE MESO???"
Logiran
Kapitan_Nemo
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 388


« Odgovor #167 : torek, 10.12.2002 : 00:48:22 »

Ma ja, kaj smo recimo "mi Titovi vojaki" naredili, ko so nas spustili "doma" mamici ali deklici  Huh En masten zrezek, skleda solatke in ena dobra domača potička Grin Pa recimo vesoljčeki, ko se bodo vrnili po nekajletnem potovanju in žvečenju vesoljskih tablet na Zemljo : en sočen, masten "šnicel" in skledo svežega sadja ? K vragu z umetno hrano v prahu in granulah, saj se ti črvi in pajčevina zaredijo v želodcu Grin
... v hosto po juhco gosto ...
Logiran
musher
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 46


« Odgovor #168 : torek, 10.12.2002 : 03:17:46 »

Tudi sam sem videl stojico Missing Linka. Toda, kaj ni to spet nekaj umetnega? Reklama temelji pač na tem, da popolne umetne hrane niso popolne in jim je treba še kaj dodajat. Ja nekak pa je treba tudi te dodatke prodat. Se vam ne zdi? Ne vem, kako ste lahko do enih tovarniških zadev tako odklonilni, druge so pa tako fajn. Dejstvo je seveda, da vse popolne hrane še niso optimalne in mogoče potrebujejo tudi takšne dodatke. To sigurno velja za "low cost food". "Popolna" pasja hrana še daleč ni idealna, ampak samo zadosti minimalnim potrebam po osnovnih hranilnih snoveh. Kar je pa seveda lahko zelo daleč od optimuma, čemur se želijo približati vrhunske hrane. Naj za primer omenim "popolno pasjo hrano" Old Shoe: Par starih usnjenih čevljev (beljakovine), 4 litre rabljenega motornega olja (maščobe + minerali - ker je olje rabljeno), vedro premoga (OH in vlaknina) in voda. Če to zmešamo in damo na kemično analizo, dobimo popolno pasjo hrano. Seveda je to izmišljen primer in je tudi vprašanje, če bi kak pes to tudi jedel, ampak tu se lahko vidi, da "popolna" in "popolna in uravnotežena" hrana še zdaleč ni isto.
V hrani, ki jo uporabljam za svoje pse je že vsaj dve leti dodan glukozamin in hondroitin sulfat (hrane za velike pasme in seniorje) za varovanje sklepov. Pa to je samo eden od dodatkov, ki varujejo oz. izboljšujejo zdravje naših psov. O vseh niti ne morem pisat, ker spet ne bi bilo prostora. In še vedno odkrivajo kake nove zadeve, ki jih potem vključijo v svoje proizvode. Zadnja zadeva je DentalCare. Zadnjič na GR sem obljubil da bom nekaj o rižu napisal, zato dajmo zdaj o tem. Ravno tako pred približno dvema letoma so v "mojo" hrano vključili sistem "glucose control". Za kaj gre? Ugotovili so, da je hitrost prehajanja glukoze v kri po obroku odvisna od vrste škroba v hrani. Ravno riž naj bi najhitreje prehajal, najpočasneje pa naj bi prehajala ječmen in sorgo (afriško proso). Zato se riž kot vir OH ne uporablja več, razen v hrani Lamb & Rice, ki je pa alternativa ostalim hranam, za tiste pse, ki bi lahko bili preobčutljivi na beljakovine ali tudi OH iz "ostale hrane". Tukaj ima pač prednost preobčutljivost pred diabetesom. Prehod glukoze v kri je pa pomemben zaradi tega, ker zaradi nenadnega vdora sladkorja po obroku v kri nastanejo povečane potrebe po inzulinu, ki ta sladkor razgradi. Bolj ko je ta val dolgotrajen in enakomeren, manjša so nihanja v potrebi po inzulinu, kar je za žival seveda boljše. Še predvsem gre tu za predebele živali in tiste, ki so nagnjene k diabetesu in kot take težje kontrolirajo nivo glukoze v krvi. Sam riž pa ne povzroča diabetesa. Gre le za to, da je potrebna količina inzulina ob bolj počasnem prehajanu sladkorja v kri manjša. Upam, da nisem preveč zakompliciral. Hotel sem samo povedat, da to glede riža ni taka novost, da se pa nova spoznaja stalno odkrivajo in tudi vključujejo v boljše hrane in jih tako delajo še boljše. Nekoč je bilo vprašanje: Kako pa lahko izboljšate nekaj za kar ste že do sedaj trdili, da je najboljše. Njboljše je bilo po tem, kar je bilo znano do sedaj, ker pa znanost stalno odkriva nove stvari, se tudi najboljše vedno lahko izboljša, seveda če slediš najnovejšim odkritjem, kar pa mislim, da je dosti lažje multinacionalkam, kot pa posameznikom, ker pač imajo več sredstev na razpolago (ne samo za reklamo in podkupovanje, temveč tudi za raziskave).
LP
Musher
Logiran
Kapitan_Nemo
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 388


« Odgovor #169 : sreda, 11.12.2002 : 08:49:03 »


Musher piše :"Ugotovili so, da je hitrost prehajanja glukoze v kri po obroku odvisna od vrste škroba v hrani. ..."

Pa tudi od vsebnosti (količine in kvalitete) vlaknin v hrani. To je eno od področij , kjer so se proizvajalci "pasjih tablet" (briketov Grin) kar malo predolgo učili (in se še vedno ne vsi naučili Huh). Najpomembnejši dejavniki za pojav sladkorne bolezni pri psih pa je gotovo prestresno življenje (STRES) , prekomerna telesna teža in premalo gibanja...poleg neprimerne prehrane seveda. Posledica je utrujen pes, ki veliko pije, je in urinira...in se mu slabša vid in splošno zdravstveno stanje (glivice in prhljaj , kot pri ljudeh). Žalostno , a resnično...kot pri težavah s kostmi in rakom gre za značilno civilizacijsko bolezen, povezano z nezdravo hrano in nenaravnim načinom življenja.

"...ker pa znanost stalno odkriva nove stvari, se tudi najboljše vedno lahko izboljša, seveda če slediš najnovejšim odkritjem, kar pa mislim, da je dosti lažje multinacionalkam, kot pa posameznikom..."

To drži, a nikoli ne bodo "odkrili" in nadomestili Matere narave, ki je vse to že zdavnaj odkrila. Prej se bo ubogi pes navadil na (na slabše) spremenjene pogoje in živel na umetni hrani, kot pa da bi znanost uspela narediti "popolno hrano"...take umetne naravne hrane pač ni in jo ne more biti...žal.
Še nekaj o etoxiquinu in chondroitinu, ki ju AAFCO ne odobrava, ker tako obogatena - prenasičena hrana škoduje ledvicam in zdravju psov (kot tudi preveč umetnih aminokislin ala bodybuilding sistem) ; Mitax pravi, da so prešli od glukozamin sulfata na glukozamin hidroklorid, ki je manj škodljiv Huh Hmmm, kako naj sedaj človek ve, ali se še vedno ne učijo (na naših psih)...
...gotovo je, da se preveč pozablja, da predstavniki družine psov (najbolj rakunasti pes = pes dvoživka  Grin) jedo v naravi (ki izginja) tudi ribe, žabe, rake, školjke in podobne "sadeže"...poleg mrhovine seveda. Nobena živalska vrsta pač ne more tako hitro, v nekaj letih spremeniti fiziologije prebave, ki se je razvijala miljone let (kar bi rada dosegla sodobna prehrambena industrija). Kot je rekel Rado : "Kje je tu meso "  Huh
Logiran
musher
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 46


« Odgovor #170 : sobota, 14.12.2002 : 03:17:28 »

Kje je tu meso? V ta boljših hranah na prvem mestu (glej deklaracije), pri slabših sta pa mogoče res samo dve kravi mimo leteli, ko so žakl filali. Vse to se da z deklaracije razbrat. Tudi briketirana hrana ni umetna hrana, saj je narejena iz povsem naravnih sestavin, le da je dehidrirana. Tudi seno za krave ni umetna trava. Dobro pri briketih so še postopki predelave, ki pa bistveno manj denaturirajo hranila kot pri konzervah. Idealne hrane pač očitno ni. Vsaka ima neke pomanjkljivosti in na drugi strani prednosti. Zdaj pa je odvisno komu kaj več pomeni. Al bo nekdo izbral surovo hrano, ne glede na to, da je mogoče pomanjkljiva po sestavi, ali da predstavlja možnost okužbe, ali pa bo izbral tovarniško hrano, ki pač njegovemu psu nudi vsa hranila v optimalnih razmerjih, pa če tudi so do neke mere predelana. Naj povem, da ekstrudacija ni dolgotrajno kuhanje, ampak so to samo kratkotrajni toplotni šoki. Še enkrat naj poudarim, da govorim o kvalitetnih vrstah hrane in ne vsakem šrotu, ki ga lahko najdeš v prvi samopostrežni trgovini. Torej vsekakor idealne hrane ni, vsaki nekaj manjka, vsak pa se naj sam odloči, kaj mu več pomeni.
LP
Musher
Logiran
v.furstenfeld
gost
« Odgovor #171 : sobota, 14.12.2002 : 20:08:23 »


Molim Te Musher,
Objasni mi koliko to KRATKO traje, taj toplotni šok i na koliko stupnjeva C.Kaj se tiče deklaracija, objasni mi molim Te kaj točno mora pisati na vreči da bi povjerovali kako kupujemo kvalitetnu hranu i tko je odredio kaj sve treba pisati na deklaraciji.
A sad čitaj ovo:
70 % mesa (50 mišičnog tkiva, 15 vampi, samo od krava koje su papale travu, 3-5 jetra)
20%kosti(pasta od zglobova butne kosti, prsne kosti, sadržaj butne kosti (ispod zgloba), kralježnjaci bez moždine, kuk) sve mljeveno na šajbu od 1mm.
5%povrče (mrkva, češnjak, blitva, radič, koprive itd.) dostupno prema sezoni.
5% ljuske od žitarica(prosijano bez brašna)
U TRAGOVIMA: laneno ulje, orah, bučine koščice, masl. ulje, i td.
C vit u najprirodnijem obliku iz biljke direktno (nije u bazi kisel) isto tako i Zn.
Razni dodatci (sve prirodno) za dizanje imuniteta, regulaciju tjeranja kod kuja (tjeraju se u sat svakih 6 mj.).itd.
SVE VETERINARSKI kontrolirano na izlazu iz klaonice(pod normalno) i poslije prerade(nosim sam na analize).
To je u grubo.
Jako komplicirano, puno posla, muka Isusova, ali vrijedi truda


PS dužan si mi odgovor kako termička obrada djeluje na toxine i dali toxini stvarno mogu štetno djelovati na štitnjaču.

Logiran
Tonko
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 104


« Odgovor #172 : ponedeljek, 16.12.2002 : 21:00:51 »

Fantje!
Verjamem v vaše znanje s področja tehnologije živil in prehrane psov,vendar si vas drznem  opozoriti,da je za razumevanje nekaterih "dejstev " v prehrani psov in tudi ljudi ter ostalih živih bitij potrebno pravilno razumeti in sprejemati  interese marketinga.
Na razstavi v Ljubljani sem dosegel nesporno enega največjih svojih razstavnih uspehov ,preprosto zato.ker svoje pse hranim z EUKANUBO .
P.S.Pri profesorju MILOHNOJA sem za predmet tehnologija  in higijena živil dobil ćisto 10.
Tonko
Logiran
Kapitan_Nemo
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 388


« Odgovor #173 : ponedeljek, 16.12.2002 : 21:34:46 »


Citat

Fantje!
Verjamem v vaše znanje s področja tehnologije živil in prehrane psov,vendar si vas drznem  opozoriti,da je za razumevanje nekaterih "dejstev " v prehrani psov in tudi ljudi ter ostalih živih bitij potrebno pravilno razumeti in sprejemati  interese marketinga.


Tonko, hvala za opozorilo, jaz se "po svoje" strinjam s tem. In čestitke za desetico, čeprav priznam, da nimam pojma, kdo je tisti prof.MILOHNOJA Huh Grin Vendar tu razpravljamo o možnih alternativah, še posebej če je človek skeptičen ali "preveč osveščen" ali morda "preveč ambiciozen", dobi željo po drugačnih rešitvah problema...vsaj na teoretičnem področju s tem po moje ni nič narobe, malo težja je le na praktičnem področju... že pridelovanje hrane je tako vprašljivo, da je težko dobiti res neoporečno hrano...pismo, še v "mlek" stresajo beli prašek za boljši "donos"...
...predlagam, da odprete še "svojo nit" EUKANUBA in tam pohvalite to znamko, če je res tako dobra. Wink..se mi zdi, da bi bilo bolj smiselno, da "nadgradimo" ta namišljeni spor na relaciji "BRIKETI - BARF" in se osredotočamo na problematiko samega BARFA?
Rado, žal mi še ni uspelo najti "prostovoljcev" za testiranje, morda bo po novem letu več sreče in časa Huh Ponudba velja in je sama po sebi zanimiva...bomo videli, kaj bo pokazal čas. Osebno  mislim, da je ta metoda predvsem za sicer redke, a dovolj osveščene in izobražene posameznike, ki želijo nuditi psom tudi na tem področju maksimum & optimum - in imeti stvari pod nadzorom - v smislu odgovornega odnosa do psov. Zanesljivo pa tega ne bodo prakticirali ljudje, ki imajo napačen odnos do prehrane celo zase  Huh (čeprav me vedno znova impresionirajo ljudje, ki jih je tule tudi precej, ki dejansko naredijo več za svojo žval, kot zase Cheesy) ...
Logiran
v.furstenfeld
gost
« Odgovor #174 : ponedeljek, 16.12.2002 : 23:22:07 »

      GREŠKA TISUČLJEČA U VETERINARSKOJ MEDICINI

Bolest mišično-koštanog sistema kod pasa bio je važan problem u veterinarskoj medicini(vm) desetlječima.Statističari su prikupili od znanstvenih institucija za proučavanje pasa podatke da je 70-75% ukupne populacije napadnuto bolestima.Više od polovice pasa svih pasmina pokazalo je patološke promjene, posebno na acetabulumu i femuru, poznate kao hip dysplasia (HD) ili canine hip dysplasia CHD).

Etiološka, odnosno uzročno povezana pozadina CHD je u opčenito izmišljenoj, do ovog časa višestruko uzrokovanoj nasljednosti.Ta ograničenost potječe iz uzgoja na farmama i iz klaonica,što tjera na pretpostavku da nije samo nasljednost, več faktor okruženja, mentalni i posebno prehrambeni igraju ulogu u određivanju karakteristika.Prikladna (srazmjerna)važnost tih faktora iskazana je kao stupanj nasljednosti.Za CHD, postotak vrijednosti do 60% je izmišljen ili upučuje na postotak do 1 od 0,2 do 0,6.
Asocijacije za ozgoj pasa u USA, UK, Francuskoj i Njemačkoj razvile su rendgenski sistem za otkrivanje i suzbijanje  CHD.Ali samo u Njemačkoj i nekoliko drugih Europskih zemalja pokušalo se je suzbiti CHD kroz uzgojnu selekciju i isključivanje pasa ističuči to kao uvijet za uzgoj u populaciji različitih pasmina.Te genetske mjere pokazale su se potpuno jalove.Kroz period od tri desetlječa VDH (Verband fur das Deutsche Hundevesen) pao je u svom pokušaju da pridobije pristanak za tu inicijativu od AKC (American Kennel Club-a)ili SCC France. Pojava (stanje) CHD i dalje ustrajava na otprilike 60-65% pasje populacije u zapadnim zemljama.Kad se uključe ostale patološke promjene, zahvačenost koštanog sistema diže se do 70-75%.U mnogim slučajevima CHD povezana je sa ostalim koštanim bolestima.


Nastavak slijedi. Za sada imam prevedeno do:The Thirty Year's War and its bitter struggles.Ako se netko ima volju priključiti neka sa prijevodom nastavi od tuda dalje.


Za eventualne greške u prijevodu kritike i ispravke su dobrodošle i biti če prihvačene sa zahvalnošču.
Logiran
v.furstenfeld
gost
« Odgovor #175 : torek, 17.12.2002 : 17:03:39 »

Kapitan Nemo,
Kaj se mene tiče, nikuda mi se ne žuri.Kad se nađe netko ozbiljan možemo se sve dogovoriti i početi sa pokusom.Mislim da bi "mamica i tatica" trebali biti psi sa DH-1 ili DH-2, nikako nebi smjeli obadva biti DH-0.Možeš si zamisliti kak bi nas dočekali da su obadva DH-0.
No možemo i takav pokus napraviti.DH-0 + DH-0, pa pola legla na brikete a pola na BARF.
Logiran
v.furstenfeld
gost
« Odgovor #176 : sreda, 18.12.2002 : 16:37:45 »

nastavak
Veterinari u zapadnim zemljama tradicionalno zagovaraju "izbalansiranu" prehranu-bez određivanja daljnih detalja "balansa"-ostavljajuči tako industriji hrane za životinje da opskrbi pse sa "optimalnom i kompletnom prehranom".Trenutno, 80-85% cijele populacije pasa hrani se stalno ili povremeno, kompletno ili djelomično industrijski proizvedenom hranom, koja je prema tome, prihvačena kao "zdrava hrana".Ove nove metode prehrane, kako bilo da bilo, nemogu smanjiti zahvačenost pasa CHD-om.Zapravo, pojavila se je velika opča zahvačenost, visoke razine, probavnih bolesti koje napadaju razne organske sisteme.
Marc Torel i Klaus Dieter Kammerer-veterinar i znanstveni žurnalist, medicinski obučavan, vjeruju da uzgojni programi i industrijski proizvedena hrana nemogu donijeti nadu o nekakvim temeljnim dokazima o suzbijanju CHD, jer CHD nije nasljedna i jer industrijski proizvedena hrana za pse ne štiti, nego (je pravi razlog) uzrokuje CHD.Takvim autorskim pogledom, CHD je uzrokovana isključivo lošom prehranom.

IMA JOŠ.
Logiran
v.furstenfeld
gost
« Odgovor #177 : četrtek, 19.12.2002 : 16:56:56 »

The Millenium Error in the VET. MED. - nastavak

           Članak u "Tierarztliche Umschau"(TU)  

1996. god. uvaženi Njemački časopis TU (veterinarska revija)objavio je u nastavcima članak "Aktualne opaske na CHD" od Mac-a Torel.a i Klaus Dieter Kammerer-a, u kojem autori trasiraju cjelovitu povijest istraživanja CHD.Ni tvrde da nasljednost CHD nikad nije uvjerljivo dokazana i nije nikad poduprta nijednim objektivnim dokazom i da su uzgojni programi, tijekom tri desetlječa neminovno osuđeni na neuspjeh.(TU;vol.52 pp455/1996)
Po mišljenju KD Kammerera i M Torela, sve vodi mogučnosti da CHD ima prehrambeno/hormonalnu etiologiju i patogenezu udruženu sa lošom prehranom što povečava produkciju somatropina, triiodothyronina(T3), thyroxina(T4),parathormona i insulina kao faktora rasta (IGR-I) uorganizmu psa.Autori idu na izvlačenje zaključka, preporučujuči prehranu i držanje pasa te savjetuju prevenciju od koštanih oboljenja.
Bit njihovih dokaza je da CHD ima prehrambeno/hormonalni uzrok. Loša prehranauzrokuje pojačano lučenje hormona rasta, hormona štitnjače, triiodohormona, thyroxina, parathormona i insulina kao faktora rasta u pasa.
Knjiga je pobudila veliko zanimanje među veterinarima i izazvala odobravanje u cijelom svijetu.Autori i izdavači TU primili su čvrste pozitivne povratne informacije iz USA, cijele Europe, Južne Afrike i Australije.


Toliko za sada.Kad nađem malo vremena, prevest ču još.
Logiran
v.furstenfeld
gost
« Odgovor #178 : četrtek, 19.12.2002 : 22:03:08 »

__________________SVIMA______________________
predlažem da se nađe dobrovoljac za prevođenje još jednog texta:
"DOG EAT DOG-What s Inside The Food We Feed
www.fuzzyfaces.com/lfood2.html

Sigurno ima Forumovaca kojima Engleski neide baš najbolje ili neide uopče a rado bi se informirali o izvoru ove cijele priče.Možda bi taj i slični textovi dobro došli i na ostale stranice "MOJEG PESA" koje raspravljaju prehranu.
Ako ništa drugo "Daj Bog veči kup" pa bu i veselije.Bilo bi interesantno da se uključi s komentarima što više "zagriženih briketaša" kad dođemo na konkretne stvari u prijevodima.
Logiran
altervita
gost
« Odgovor #179 : petek, 20.12.2002 : 04:12:56 »


Citat


čeprav priznam, da nimam pojma, kdo je tisti prof.MILOHNOJA


profesor na fakulteti in avtor ter soavtor knjig in člankov s področja veterine.

v najdi.si odtipkaš in najdeš.
Logiran
Strani: 1 ... 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 16 17 ... 22   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  prehrana  |  Tema: BARF - BONES and RAW food
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines