mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 01.07.2024 : 18:19:20

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  prehrana  |  Tema: BARF - BONES and RAW food
Strani: 1 ... 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 ... 22   Dol
Natisni
Avtor Tema: BARF - BONES and RAW food  (Prebrano 77303 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
Kapitan_Nemo
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 388


« Odgovor #120 : torek, 26.11.2002 : 02:09:34 »

Citat

?Daj adresu.

Hojla,dobro jutro, Hrvatska  Kiss moj GSM +386 41 761 287
Logiran
v.furstenfeld
gost
« Odgovor #121 : četrtek, 28.11.2002 : 00:32:07 »

Kapetane hvala na broju telefona, ali mislio sam na web adresu Kammererove knjige.Ja naime imam teškoća da ju ponovno otvorim, a mislim da bi bilo korisno da čim više pesoljubaca pročita taj tekst.
Nego zabrinuo sam se za Mushera, nekam se je zgubil.
Možda traži liniju.
Logiran
Kapitan_Nemo
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 388


« Odgovor #122 : četrtek, 28.11.2002 : 00:43:47 »

http://www.filadog.com/The%20Error%20of%20the%20Millenium%20in%20Veterinary%20Medicine.htm

Če pa tole ne bo sprožilo nujne debate, potem kaj sploh bo Huh
Več kot priporočam v branje! Če kdo ne razume angleško, se lahko zmenimo, da prevede vsak eno poglavje Wink
Naslov teme je : ZABLODA TISOČLETJA V VETERINI, gre pa za to, da avtorja dokazujeta, več kot prepričljivo, da je umetna pasja hrana glavni vzrok za kolčno dispalzijo pri psih (ne genetika) in številna druga obolenja, saj so briketi v glavnem narejeni iz neprimernih surovin po zgrešenih postopkih, kar je škodljivo še posebej za mlade pse v obdobju rasti...itd.
ALI  PREVEDEMO V SLOVENSKI JEZIK???
Logiran
v.furstenfeld
gost
« Odgovor #123 : četrtek, 28.11.2002 : 00:58:53 »

Kapitan Nemo, ovo je odlična adresa otvara od prve.Sad se je samo za nadati da budu ju Forumovci puno otvarali.
Pozdrav.
Logiran
Tanja
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 129



« Odgovor #124 : četrtek, 28.11.2002 : 08:24:14 »

Meni se zdi, da sploh več ne znamo razmišljati s svojimi glavami.  :-/ Beremo in poslušamo in slepo verjamemo.

Na isti strani, ki jo je navedel Kapitan_Nemo, pa je tudi ta članek: http://www.filadog.com/romancing_the_bone.htm

Žal ne najdem strani, ki sem jo prebirala prejšnji teden, kjer opozarjajo, da povprečen lastnik psa ne more pripraviti popolnega in uravnovešenega obroka BARF in da BARF hranjenje lahko v nekaj mesecih pripelje do katastrofalnih posledic. Članek je izšel v neki ameriški veterinarski reviji. Bom še malo pobrskala...

Še vedno sem prepričana, da je srednja pot najboljša.

LP Tanja
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #125 : četrtek, 28.11.2002 : 11:26:52 »

Sicer sem si rekla, da bom tiho, pa me mi ne rata.
V same znanstvene razprave na to temo se ne bom oglasala, ker sem bila prokleto zmatrana, ko sem se prebijala cez in zraven razmisljala in si zapisovala vse vase ugotovitve.

Ne dvomim v nikogar, ampak vsaka cas vsem glavnim akterjem te teme, ce res vse kar napisete tudi 100 % razumete in tudi znate pravilno uporabljati.

Glede na clanke objavljene na tujih straneh bi si vzela nekaj rezerve. Manipulacija preko medijev je v tujini tako visoko razvita, da ji mi niti do gleznjev ne sezemo.
Zato, ce vidim, da s psom ni nic narobe, mu prehranjevanja res ne bom menjala.

Upam, da bom od sedaj naprej spet samo brala.
Logiran
Kapitan_Nemo
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 388


« Odgovor #126 : četrtek, 28.11.2002 : 20:44:35 »

Kot zanimivost podajam deklaracijo "umetne hrane", ki deklarira tudi avokado :

BALANCE DIET
1 (888)-777-0505
BALANCE DIET
1 (505) 527-4677
Balance Diet Web Page
Supreme Ultra-Premium Pate (moist & meaty)
Chicken Meat Beef Meat Chicken Meat
Grade AAA Eggs Chicken Meat Grade AAA Eggs
Chicken Liver
Chicken Liver Eggs Meaty Marrow Bone
Salmon Meaty Marrow Bone Salmon
Carrots Brown Rice Carrot
Apples, Orange, Grapefruit, Garlic, Tomato, Avocado, Spirulina, Turnip Greens, Apple Cider Vinegar, Naturally occurring vitamins and naturally chelate montmorillonitic colloidal silicate minerals)(Preserved by Fermentation and Curing). Carrots, Fish Oil, Apples, Oranges, Grapefruits, Avocados, Garlic, Preserved with Mixed Tocopherols), Ascorbic Acid, Vitamin A Acetate, D-activated Animal Sterol (Source of Vitamin D3), Di-Alpha Tocopheryl Acetate, Vitamin B12 Supplement, D-Biotin, Riboflavin Supplement, Niacin, Calcium Pantothenate, Menadione Sodium Bisulfate Complex, Folic Acid, Pyridoxine Hydrochloride, Choline Chloride, Sodium Selenite, Zinc Oxide, Manganous Sulfate Monohydrate, Cobalt Carbonate, Ferrous Carbonate, Calcium Iodate, Ethylenediamine Dihydriodide, Active Enzyme Cultures and Probiotics Apple, Orange, Grapefruit, Garlic, Brown Rice Flour, Avocado, Tomato, Alfalfa Sprout, Turnip Greens, and Apple Cider Vinegar. (Preserved by Fermentation and Curing)
Protein = 22.5%
Fat = 15%
Fiber = 3%
Moisture = 12%


Logiran
v.furstenfeld
gost
« Odgovor #127 : četrtek, 28.11.2002 : 21:39:15 »

Velo v.furstenfeld najbolji radni pas svih pasmina svih vremena(III ispit 47 puta sa 300 bodova),najbolji rasplodnjak DV,(vidi plan krvnih linija O.Vogel)
Svi psi odhranjeni u uzgojivačnici bez iznimke HD-o
Do 1991. hrana iz uzgojivačnice isporučuje se vojsci i policiji na području Munchena.(oslobođeno MWST. i poreza na prihod)
Dva puta priznanje Vlade Bavarske za rezultate u uzgoju postignute na bazi prehrane.
Prvi BARF recept ikad- 1956- H.Palmer - DOBERMANNZUCHT
                                                vFURSTENFELD
Mislim čisto dosta da se nekaj da naučiti.                                                      
Logiran
musher
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 46


« Odgovor #128 : petek, 29.11.2002 : 00:50:56 »

Ne v. Furstenfeld, nisem se izgubil, samo nima vsak dan časa pisat na forum. Mislim, da bom sedaj, glede na smer debate, tudi zaključil z javljanji na to temo, saj nima več smisla. Kakorkoli vam želim dopovedat, da nisem strogi nasprotnik BARFa, ampak samo želim, da ne mečete vseh tovarniških hran v en koš, me vedno ignorirate. Velika večina mojih vprašanj ali trditev ostaja brez odgovorov, vi pa samo slepo rinete stalno v isto smer in sploh ne diskutirate. Mislim, da je pa tvoja izjava, da Kammerer ni veterinar, ampak novinar "Joke of the milenium". Zdaj mi samo še reci, da v glavnem piše za kak znan svetovni tabloid, pa bom pado na rit od njegove kredibilnosti. A zdaj, nas bodo pa že novinarji učili, kako se dela znanstvene raziskave na področju veterine. Najbrž so za medicino tudi bolj kompetentni novinarji kot kaki podkupljivi zdravniki (tudi o teh se precej govori). Kaj kadar ti zboliš, ali pa tvoj pes, greš raje na Vjesnik po nasvet, kot v kako ambulanto? Prosim lepo, kdo je pa še kdaj slišal za senzacionalistične novinarje, ki iščejo čimbolj neverjetne zgodbe, da bi si s tem dvignili ceno? Takih pa ja ni! Novinarji so vsi od prvega do zadnjega najbolj pošteni ljudje, ki nikomur nič slabega nočejo. Ne pa kaki pokvarjeni, skorumpirani, hudobni veterinarji, ki jim je glavna želja od kar so se odločili za ta poklic zastrupit čimveč psov s strupeno hrano, da bodo potem lahko cuzali dnar od njihovih lastnikov. In to vsi od prvega do zadnjega. Ne pri enih, ne pri drugih (veterinarjih, ali novinarjih) ni razlik. Vse je črno-belo, druge ni. Tovarniška hrana je zanič in strupena, surova je odlična in najboljša, ne glede na to kdo iz česa in kako jo pripravi. Živio!
Tanja, pazi, če je bil članek, ki ga omenjaš objavljen v strokovni veterinarski literaturi in ga je napisal veterinar, pol to že ne more bit nič drugega kot čista laž zaradi interesov multinacionalk, da bi zastrupile naše pse in s tem mastno zaslužile (več pesov, ko bo pocrkalo od nihove hrane, več je bojo prodale - najbrž). Če hočeš kak res strokovni članek, moraš v Lady ali Novo pogledat, al pa še kak tuj cajtng s podobno tematiko.
Torej odločil sem se, da v tej debati ne bom več sodeloval, vsaj dokler ne dobim odgovorov na svoja že zastavljena vprašanja:
1. 3 vprašanja iz kviza
2. Kako lahko imam tako srečo, da je mojih 23 psov zdravih, kljub temu s čim jih hranim (obljubljam, Kapitan Nemo, da ne bom več povedal s čim, ampak tudi do sedaj sem to omenjal samo zato, ker nikoli ni bilo odgovora na to vprašanje)
3. Kapitan Nemo, glede beljakovin te nisem spraševal kaj je preveč za določenega psa, ampak kako lahko presodiš v kateri hrani je več beljakovin - po katerem kriteriju.
4. Multiplo sem vprašal kako nadzira razmerje maščobnih kislin v njegovi hrani in koliko metabolične energije vsebuje njegova hrana ter po kakem postopku jo je določil.
Na vsa ta vprašanja nisem dobil niti poskusa odgovora (razen o beljakovinah, ki pa je bil v drugi smeri, kot sem spraševal). In zdaj čakam.
Kar se tiče maščob, seveda rabijo moji vlečni psi več maščob kot običajni hišni psi. Ampak tudi slednji rabijo maščobo in to živalsko. Nisem govoril o količinah, spraševal sem samo, zakaj je treba odstranit popolnoma vso maščobo. Psi (oz. volkovi) v naravi pojedo najprej organe v trebušni votlini, kjer pa se nahaja tudi največ maščobe, a res izpljunejo vso maščobo in pojedo samo pusto meso?
V Furstenfeld, glede na to da veš popolnoma vse na tem svetu, me čudi, da ne veš, kaj so to mikotoksini in endotoksini. to niso živa bitja, ki bi živela v simbiozi z bakterijami, ampak njihovi (endotoksini) oz. glivični (mikotoksini) metabolični produkti.
Aja pa še na eno vparašanje nisem dobil odgovora. Kaj vi jeste? Samo bio hrano? In kje jo dobite? Tudi za ljudi se zadnje čase vse bolj propagira presna hrana. Torej, ste že odpeljali štedilnik na odpad? Kapitan Nemo, kako si upaš uporabljat mobitel, če pa to ja vsi vejo, da seva in je smrtno nevaren? In še cel kup je drugih zelo škodljivih stvari, ki nam lajšajo življenje. A kdorkoli misli, da če bi se vsemu temu odpovedali in živel res asketsko, da bi kdo zaradi tega večno živel? Zakaj imamo danes kljub vsem tem strupom daljšo življenjsko dobo (tudi psi) kot smo jo imeli v preteklosti in kot jo imajo še danes razna primitivna plemena na katera civilizacija nima nobenega vpliva? Mislim, da sem vam sedaj postavil dovolj vprašanj. Da vidim, če mi bo sploh kdo poskušal odgovorit, al boste spet kar pljuvali: podkupljeni veterinarji, zastrupljena hrana, reklamni agenti,...
LP
Musher

P.S. Kapitan Nemo, če hočeš res zdravo živeti, spremeni svoje geslo iz "nazaj k naravi" v "nazaj v votline".
Logiran
Kapitan_Nemo
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 388


« Odgovor #129 : petek, 29.11.2002 : 01:48:19 »

Živjo, Musher, pa ne, narobe razumeš, saj te ne preganjamo, ne vzemi vse preveč osebno, tole je samo debata , v kateri se vsi +- učimo ? Danes sem sodeloval v tej debati tudi na sosednjem Forumu in sem tam prebral cel kup zanimivih linkov, tudi takih, ki izpodbijajo BARF metodo . No, glede tega , kar praviš o več vrstah kvalitete hrane, se popolnoma strinjam s teboj: imamo popoln podn "pakirane smeti", pa Premium hrane (ki so iz bistveno bolj "užitnih" sestavin) ...in gotovo drži, da je celo briket slabše kvalitete bolj zdrav od okužene BARF hrane! O tem ni dvoma in tega niti nihče ne trdi. Ne vem ,zakaj  iščemo samo napake drug pri drugem ,dajmo raje iskati neke skupne stične točke Huh
Moj "namen sodelovanja - kot eden glavnih akterjev" v tej niti ni apriori napadati karkoli in kogarkoli, gre samo za sponatno čudenje in iskanje resnice o tej zelo zahtevni problematiki. Zakaj torej užaljenost, če se mi ne ljubi odgovarjati na nekakšne kvize. Kakšen način pogovora je pa to : odgovori najprej na moj kviz, potem  se pa pogovarjam naprej ? Halooo! Če kdo hoče, mu takoj postavim nekaj takih profesorskih vprašanj, da ne bo odogvoril na njih do penzije  Grin
Se bom sicer v nadaljevanju vseeno skušal poboljšati in bom skušal narediti sprejemni izpit pri tebi (oprosti, danes sem že preveč zaspan), ker se mi zdiš v tej debati izjemno bistven in koristen (v nasprotju s tvojimi občutki?) Cheesy
Vseeno zopet v stilu "30 letne vojne" , ki sta jo napisala :
"In 1996, the respected German journal "Tierärztliche Umschau" (TU) (Veterinary Review) published the continuation article "Topical notes on canine hip dysplasia" by Marc Torel and Klaus Dieter Kammerer..."..
Tale Marc Torel je v tem tandemu dr. veterine, svetovno znan veterinar , Kammerer pa je bolj doma v tisku in založništvu  Cool
Ne vem, zakaj imam občutek, da se prav trudiš vsako stvar iz te zgodbe razvrednotiti, osmešiti, postaviti takoj pod  ???To mi res sploh ni všeč, da veš ! sram
Kot vedno je resnica nekje vmes, prekleto prav imaš glede možnosti nabave - nakupa kvalitetne surove hrane : neonesnažene in neokužene, kar pa je krivda nenazadnje ravno tudi veterinarjev, katerih naloga naj bi bila, da se to ne bi dogajalo (če pa kakšen Kovač malo začne delati red, ga pa že žagajo Lips Sealed).  Ostajam prepričan, da bi moral biti vzor veterinarskega stanu Dr. Ian Billinghurst ? Pa povej, zakaj se motim, če se ? Endogeni encimi Press Roll Eyes
Logiran
popsi
gost
« Odgovor #130 : petek, 29.11.2002 : 14:56:39 »


28. nov 2002 23:50, musher piše:
.....Torej odločil sem se, da v tej debati ne bom več sodeloval, vsaj dokler ne dobim odgovorov na svoja že zastavljena vprašanja:
1. 3 vprašanja iz kviza
2. Kako lahko imam tako srečo, da je mojih 23 psov zdravih, kljub temu s čim jih hranim (obljubljam, Kapitan Nemo, da ne bom več povedal s čim, ampak tudi do sedaj sem to omenjal samo zato, ker nikoli ni bilo odgovora na to vprašanje)
3. Kapitan Nemo, glede beljakovin te nisem spraševal kaj je preveč za določenega psa, ampak kako lahko presodiš v kateri hrani je več beljakovin - po katerem kriteriju.
4. Multiplo sem vprašal kako nadzira razmerje maščobnih kislin v njegovi hrani in koliko metabolične energije vsebuje njegova hrana ter po kakem postopku jo je določil....
LP
Musher

....



Ze nekaj casa berem tole nit, pa se nimam casa oglasiti. Priznam, da je branje še kar zanimivo. Ko pa sem prebral, da se ne boš vec oglasil dokler nekdo ne odgovori na kviz, sem se ustrašil, da bo forum izgubil veterinarja, ki ima res dolgoletne izkušnje s psi in z doloceno industrijsko proizvedeno hrano za pse. Zato bom poskusil odgovoriti na tvoja vprašanja:

1.      Zakaj psi in zivali na sploh jejo (osnovni razlog)? Zato, ker jih v to sili lakota, ki jo povzroca obcutek praznega zelodca. Zacetek hranjenja ali iskanja hrane sprozijo razlicni vplivi iz okolja, ki kasneje v telesu sprozijo dolocene hormone (katere, mi ti odgovori, ker si veterinar), ki povzrocajo obcutek lakote. Na kratko in na hitro. Sicer je pa vprašanje postavljeno zelo široko in lahko, da pricakuješ tudi kakšen drug odgovor.
2.      Po katerem merilu lahko med seboj primerjamo razlicne vrste hrane glede na vsebnost hranilnih snovi? (so to % ali kaj drugega)? a) po % hranilnih snoveh v suhi snovi hrane, b) po presnovni energiji (metabolna energija), ce je oznacena na embalazi, c) po krmilih (surovinah), ki so v njej.
3.      Koliko energije potrebuje pes na dan (formula za izracun)? Na to vprašanje je vec odgovorov oz. vec formul. Sam najbolj pogosto uporabljam naslednjo, ki je univerzalna: PE (presnovna energija – kcal/dan) = K × M 0,67 . K je koeficient in je razlicen, npr. za neaktivne pse 99, za aktivne 132, za zelo aktivne pa 160. M je masa psa v kg. 0,67 je eksponent. Poleg te obstajajo še specialne formule za aktivne pse in za majhne pasme.

Ce sem zate pravilno odgovoril, mi nikar ne pošiljaj Eukanube, podari jo komu od forumcev. Moja psicka Stela, NO, je ze 6 let na POPSIJU. Lahko jo vsak dan vidiš v zivo, ko se sprehajam po PST-u (Murgle-Lj.). Ce ne bi bilo POPSIJA, se ne bi branil nagrade.

Naslednja vprašanja: Kako lahko imam tako sreco, da je mojih 23 psov zdravih...
1.      hrana je za pse, ki jih imaš ti, kvalitetna;
2.      tvoji psi in verjamem, da tudi vecina psov, dobro prenašajo vse komponente, ki so v tej hrani.

Ce Multipla ne ve odgovora, in bi zelel pridobiti analize, mi naj piše za dodatne inf. V našem laboratoriju lahko naroci analizo mašcobnih kislin (po veljavnem ceniku) iz katere si bo lahko izracunal razmerje omega-3 in omega-6 mašcobnih kislin.
Verjetno presnovne energije njegove hrane ni dolocil in vivo, ker ne poznam kdo v Sloveniji bi imel presnovne kletke (metabolne) za pse. Ali ti veš? Mogoce je pa naredil preskus v tujini?. Izracunati pa je ni tako tezko, razen, ce ne poznaš formule.

Upam, da boš sedaj pisal naprej!? Vec se ljudje pogovarjamo, vec resnic pride na dan.

Lep pozdrav,
Joze

P.S. S povedjo Kapitana_Nemo se kar strinjam:): Ne vem ,zakaj  iščemo samo napake drug pri drugem ,dajmo raje iskati neke skupne stične točke

Logiran
v.furstenfeld
gost
« Odgovor #131 : petek, 29.11.2002 : 15:38:43 »

Musher,
sačuvaj Bože da znam sve.Bio bi pametniji i od Sokrata i nebi Tebi postavljao pitanja o toxinima.Još uvijek neznam što se događa sa toxinima nakon term. obrade mesa.Pretpostavimo da samo provjeravam teze M. Torela i K.D.Kammerera.
Dakle:Dali je točno da toxini ostaju u hrani i kakve štete mogu izazvati?
LP Rado
Za sve ostale koji misle i ne misle da je sve na internetu prevara,
malo o vivi sekciji u laboratoriju mltnc.Procter&Gamble(eukanuba), sve u interesu podizanja kvalitete hrane.Koga interesira neka otvori:www.uncaged.co.uk/iams.htm
Mislim da je bolje tako: ponuditi site pa ako netko reagira otvoriti diskusiju.

Logiran
Kapitan_Nemo
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 388


« Odgovor #132 : sobota, 30.11.2002 : 07:11:44 »


Citat

3. Kapitan Nemo, glede beljakovin te nisem spraševal kaj je preveč za določenega psa, ampak kako lahko presodiš v kateri hrani je več beljakovin - po katerem kriteriju.
Musher

P.S. Kapitan Nemo, če hočeš res zdravo živeti, spremeni svoje geslo iz "nazaj k naravi" v "nazaj v votline".


Ali pa "Tulim z volkovi"  Grin
Kako lahko presodim, v kateri hrani je več beljakovin ? S pomočjo literature o prehrani : prav s pasjega področja je v slovenščini bolj malo uporabnega sram , obstaja pa več uporabnega iz področja domačih živali (to bo vedel POPSI  Cool) ali pa kar človeške prehrane (Human grade Press Cheesy).
Ker pač vemo (čeprav res ne vsi, a bi morali nujno vedeti), da so vse živalske kot rastlinske beljakovine sestavljene iz 20 aminokislin, od katerih pa jih pasji prijatelj lahko sam proizvede le 10, mora manjkajoče esencialne aminokisline v ustreznem razmerju dobiti v hrani .  Koliko, je odvisno od starosti (mladički več) in spola (breja kuzlica). Katera vrsta hrane ima določene aminokisline in koliko, se lahko prepričamo iz ustreznih tabel o vsebnosti le teh iz "pametne" literature. Ogromno teh podatkov se dobi že tudi "Working On- line". Je pa podobno , kot z našo človeško prehrano : ali si prehransko osveščen, kulturen in se pametno = uravnoteženo in zdravo prehranjuješ, ali pa pač nisi tak in se hraniš z nespametno = "junk food "  Angry
Vemo, da so beljakovine tudi sestavni del encimov, ki so pa v zdravi pasji prehrani bistveno poglavje (posebej endogeni encimi) !!! Encim = beljakovina + mikroelement.
Belakovine pomembno vplivajo na sestavo telesnih tekočin in tkiv. Dlaki in koži dajejo lep in zdrav videz, pa še preprečujejo drisko.
Živalske beljakovine so v mesu , jajcih, mlečnih izdelkih, rastlinske pa v žitaricah...potrebno pa je vedeti, v kateri vrste hrane so ali niso določene aminokisline ; samo tako se lahko sestavijo ustrezni obroki , ki vsebujejo ne samo 22 - 28% beljakovin, bistveno je razmerje aminokislin, ki jih hrana vsebuje.  Esencialne AK so :
1. ARGININ
2.HISTIDIN
3.IZOLEUCIN
4.LEVCIN
5.LIZIN
6.METIONIN
7.FENILALANIN
8.TREONIN
9.TRIPTOFAN
10.VALIN

S pomočjo teh in ostalih 10 (alanin, asparaginska kislina, cistein, cistin, glutaminska kislina, glicin, tirozin, prolin, serin, ? 20.se ne spomnim Grin) pes zgradi telesu lastne beljakovine (vlaknaste ali kroglaste ali sestavljene : fosfoproteini, nukleoproteini, kromoproteini, lipoproteini, encimi...).
Kar  je pomembno , pa je to , da :
Pri denaturiranju beljakovin pride do spremembe bioloških lastnosti beljakovin ! In to je to, če recimo nek encim denaturira, ne deluje več fiziološko ustrezno. Da bistveno ponovno ponovim (bojim se, da zaman?) : eno so aminokisline, osnovne enote beljakovin, ki jih pes že sam "premeša", da sestavi svojemu telesu lastne beljakovine, drugo so pa sestavljene beljakovine, kot so recimo ENCIMI,  ki jih pa mora telo dobiti v nespremenjeni obliki ; in pes mora iz hrane nujno dobiti nekatere encime, še posebej endogene encime, ki nastanejo "pri razpadu trupla" ! (niso zastonj naše babice včasih dajale meso pod krožnik Press)...
In v tej točki, "Ladies & Gentelmens" , komercialna hrana pade (pa ne samo v tej...) - razen če nima umetno dodanih encimov in drugih biolementov,ravno to pa je ponovna napaka, saj vemo, da to ni isto (kot niso isto recimo umetni vitamini)...itd. itd....
Tulim z volkovi !
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #133 : sobota, 30.11.2002 : 16:30:47 »

Sama sem pred nekaj leti prvič zasledila BARF način prehrane...in sem že takrat vse kar sem našla prebrala in...me ni prepričal. Letos spomladi sem spet nekaj brskala po netu in zopet požirala informacije....in me spet ni prepričal. Žal.

1. Veliko strani propagira BARF hrano kot "naravno". Kar je, milo rečeno, izmišljotina. BARF ni prav nič naravna prehrana, gre zgolj za oz. naj bi šlo za uravnoteženo prehrano, Biologically appropriate, in nikakor ne natural...Razlika je namreč velika.

2. V vseh letih prebiranja vedno znova naletim na preveliko poudarjanje mesa, manj pa je zelenjave, čeprav je pes vsejed. Brrr.

3. Še danes nisem našla strani in nisem dobila odgovora na vprašanje glede pesticidov, antibiotikov, hormonov,...ki so dodani prehrani živali (krave, prašiči, kure, purani...). Kakšen vpliv imajo na organizem psa? Kakšni so stranski učinki? Kje so študije toksičnosti teh snovi-glede prehrane psov? Ni jih. Preprosto, jih ni. Odgovori so bili ponavadi ti, da naj pa meso skuham, če me je strah, da naj kupujem samo "human grade" mesto (v katerem so ITAK te snovi, halooooo), da naj kupujem samo meso v katerem tega ni (in kako naj to vem?)... Skratka, neko izmikanje izgovarjanja, da slabše kot briketi ne more biti.

4. Paraziti. Ma če se še tako na glavo postavljajo, mi ti presneti paraziti ne dajo miru Cheesy. Trakulje, gliste, mikroorganizmi,...ki so v ti. natural meat prisotni. Tisti, ki uporabljajo antibiotike, naj ne bi imeli problemov s paraziti. So pa not antibiotiki... Tisti, ki jih ne uporabljajo, pa imajo težave, oz jih morajo imeti. Da bi tvegala okužbo psa? Ni šans.

5. Kosti. Zmlete-ok, spet nekateri pravijo, da to ni fajn, da so zmlete, ker pač ni čistilne funkcije... Ne zmlete-posledice perforirani želodci, črevo, požiralnik...in tudi smrt. Ni šans! Adijo surove kosti, oz kakršnekoli kosti, dober dan Oral Care briketi.

6. Poudarek na govedini. Kaj zaboga dela toliko govedine v prehrani psov? Če vzamemo volkove-saj ti ne jedo govedine nonstop a ne. Kje so perutnina in ribe? Tudi nevretenčarji. Za perutnino sem dobila odgovor, da se bojijo bolezni (pišč. kuge?). OK, kaj pa nore krave?

7. Podkupljivi veterinarji, multinacionalke, ki se jim gre samo za denar... Hmm, možno. AMPAK, Dr. Billinghurstov FORUM mi je nedostopen, ker je treba (kako zanimivo) plačati mislim da 40 dolarjev. Uf, ja kdo zdaj tu služi? Da ne omenjam majic in nekih blaznih dodatkov k prehrani, ki sicer niso obvezni (hej, saj barf je vendar uravnotežena prehrana a ne, ne potrebuješ dodatkov, AMPAK če Billinghurst tako pravi...). Potem so tu še sami komentarji dr. Billinghursta, na enega izmed člankov-kritik-BARF-a. Ljubi Jezus, da so si gospoda dr. Billinghurst vzeli čas in kaj napisali, pa to ne morem verjet. V tistem komentarju je za moje pojme izgubil še tisto malo kredibilnosti kar jo je imel (v mojih očeh seveda). IMela sem občutek, da berem komentar razvajenega mulca, ne pa nekega doktorja. Resnično se je zelo slabo odrezal. Ves čas namreč zahteva študije, ki prikazujejo, koliko volkov je umrlo zaradi surove prehrane, hkrati pa sam nima študije, ki dokazuje, kako fajn dejansko je BARF...Hmmmmmmmmmmmmmmmmmmm. Kdo je tu nor?

8. Verjeti internetu ali ne? Če verjamem vsemu kar ljudje dobrega napišejo na net o BARF-u, moram verjeti tudi tisto, kar ni dobrega o BARF-u mar ne? Saj je oboje internet, 'net veliko prenese... In če oboje verjamem, ni variante da bi moj pes kdaj dobil surovo meso v skledo. Dovolj so mi pričevanja ljudi, katerih psi so umrli zaradi BARF-a, čeprav to seveda ni dokazano (ni pa dokazano, da niso). Drugače zdrava psica umre po parih dneh hranjenja z BARF-om. Komentar zagovornikov? Ženska je očitno ni hranila po navodilih knjige. Blazna tolažba, res. Koliko receptov BARF-anja je na netu...a samo knjiga velja? Če je to res, hmm, potem jo je treba kupit-in kdo zasluži? Dr. Billinghurst, kdo drug.

To bi bilo zaenkrat vse. Sicer mam še cel kup nekih pripomb, ampak se mi ne ljubi pisat. Smiley

Moj pes pa bo jedel tako hrano kot do sedaj-surova in kuhana zelenjava, pest briketov in 1/3-1/4 konserve.

Pa še to, med linki je tudi ta stran, ne vem katera natančno. V glavnem gre za to, da se eni ukvarjajo z gojenjem volkov-in baje edini NE hranijo crkovine, BARF-a,…ampak brikete. Njihovi volkovi so občutno bolj zdravi in dlje živijo kot pa BARF-erji. Med drugim naj bi tudi po eni študiji (spet multinac.) BARF-erji imeli krajšo življenjsko dobo in več težav s prebavo, preluknjanimi želodci, črevesom, požiralnikov, zlomljenimi zobni, pomanjkanjem raznih snovi…


Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #134 : sobota, 30.11.2002 : 16:32:40 »

Še nekaj linkov:
http://www.geocities.com/Heartland/Flats/7244/bluedog.html-Billinghurstov komentar na članek...malo za šalo malo za hec upam.
http://www.api4animals.org/doc.asp?ID=79
http://www.bpmurphy.com/laura/DogRoom/BARF/anti-barf_links.htm
http://www.barfers.com/ava.html
http://www.barfdogfood.com/badchow.cfm
http://www.njboxers.com/faqs.htm
http://pages.cthome.net/heather/BARF.htm
http://pages.cthome.net/heather/advantage.htm
http://www.barfers.com/
http://www.barfworld.com/html/barf_diet/barfdiet_benefits.shtml
http://www.mad-cow.org/%7Etom/cats_bse_rend.html
http://home.hawaii.rr.com/wolfepack/foodcht1.html
http://home.hawaii.rr.com/wolfepack/foodcht2.html
http://www.naturaldogfood.com/ndffaqs.html
http://pages.cthome.net/heather/getstarted.htm
http://www.shirleys-wellness-cafe.com/animals.htm
http://store.yahoo.com/isupress/0813821495.html
http://www.bestfrisbeedogs.com/mybluedog2.html
http://www.k9educate.com/natural_vs_commercial_diet.html
http://www.naturaldogfood.com/ndfkeystones.html
http://www.naturaldogfood.com/ndfpts.html
http://www.secondchanceranch.org/rawmeat_testimony.html-smrtni primeri zaradi surovih kosti in BARF prehrane.
http://home.hawaii.rr.com/wolfepack/foodcht3.html
http://home.att.net/~wdcusick/raw.html
http://www.mybluedog.com/rawmeat.html
http://www.k9rawdiet.com/faq.htm
http://www.naturaldogfood.com/ndfintro.html
http://malteseonly.com/cgi-bin/frame.cgi?url=http://home.att.net/~wdcusick/04.html
http://malteseonly.com/cgi-bin/frame.cgi?url=http://home.att.net/~wdcusick/debate.html
http://www.rawmeatybones.com/vetsay.html
http://pages.cthome.net/heather/myths.htm
http://azmira.com/newpage1.htm
http://www.secondchanceranch.org/javma.htm-"študija" oz primerjava hranilnosti raznih surovih tipov prehrane; zaključki: "Although there are numerous claims to the health benefits of raw food diets, all are ancedotal.  Putting aside the lack of evidence for benefits of these diets, there are a number of important concerns regarding raw food diets.  First there is the nutritional balance of the diets.  It can be difficult to formulate a balanced homemade diet in the best of circumstances."



"However, even if it were assumed that the nutrients in the diets analyzed had a bioavailability of 100%, in most cases the nutrients that were deficient when compared to AAFCO standards were also deficient when compared with the more stringent guidelines established by the National Research Council".



"Nonetheless, the results of the small number of diets analyzed here indicated that there are clearly nutritional and health risks associated with feeding raw food diets.  All the diets tested had nutritional deficiencies or excesses that could cause serious health problems when used in a long-term feeding program.  Of equal concern is the health risks associated with bacteria in the raw food diets, especially the homemade diet that yielded E. coli O157:H7. Although owners feeding raw food diets often claim that dogs are more resistent to pathogenic bacteria, we are not aware of evidence to support that claim."



http://www.bluegrace.com/barf.html
http://www.barfers.com/barf.html
http://www.barfers.com/bigpicture.html
http://www.barfers.com/barfreports.html
http://www.living-foods.com/articles/rawpetfood.html
http://www.mybluedog.com/nawa.htm
http://www.geocities.com/Heartland/Estates/7360/food.html
http://www.secondchanceranch.org/mikeferreira.htm-komentar gojitelja volkov
http://www.barfers.com/fish.html
http://www.superk9.com/articles/feed4.asp
http://www.vegetariandogs.com/
http://www.patmckay.com/Article_1.html
http://www.naturaldogfood.com/
http://www.mybluedog.com/rawmeat_links.html
http://pages.cthome.net/heather/whybarf.htm
http://www.belfield.com/article11.html
http://www.belfield.com/article3.html

Se že vnaprej opravičujem, če so linki kje dvojni, če kaj ne dela...nisem prekopirala vseh povezav, ker je preveč tega. Nekaj jih moram še prebrat, ampak te, ki so tu, sem vse (če ne letos, pa lani Grin).
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Strani: 1 ... 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 ... 22   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  prehrana  |  Tema: BARF - BONES and RAW food
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines