mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sreda, 21.08.2024 : 17:21:58

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje  |  Tema: Psi brez povodca
Strani: 1 ... 19 20 21 22 23 [24] 25 26 27 28 29 ... 51   Dol
Natisni
Avtor Tema: Psi brez povodca  (Prebrano 143904 krat)
0 članov in 9 gostov pregleduje to temo.
LULIKA
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 256


« Odgovor #345 : sreda, 15.11.2006 : 14:55:17 »

Felina se 100% strinjam s tabo!
Logiran
Kattyka
otrok do 14 let
****
Sporočil: 258


« Odgovor #346 : sreda, 15.11.2006 : 14:58:48 »

Hey,upam da pišem v pravo temo,če ne me naj nekdo prestavi v drugo.
Hm...včeraj ko smo imeli v gozdu piknik sva se z mojo psičko Dašo odpravile kasneje.Ka sva bile na travniku je precej metrov za nama šla odrasla bernska planšarka,z mladim parom ki jo imata 2-3 tedne komaj doma.Psička je bila privezana,ko pa sem videla da jo je spustil iz povodca,se mi je zdelo zelo čudno kako ju lahko tako uboga.Ko smo bili malce bližje,nas je psička zagledala in se zagnala za mojo psičko,ko jo je potlej lastnik poklical in se je ustavila,nazaj pa ni prišla,ter je še enkrat pogledala in se tako zagnala proti nama,da sem mislila da mi bo srce padlo v hlače.Lastnik jo je ves čas klical in se ni odzvala,ter hvala bogu samo začela samo ovohavati mojo psičko.Pritekel je lastnik in jo prijel za ovratnico,ter se mi opravičil in jo parkrat udaril s povodcem,kar se mi ni zdelo pošteno,saj jo je on pustil z povodca brez obvladanja odpoklica.Ker pa se je moja psička že enkrat srečala z njo in njeno prejšnjo lastnico,ter sta se samo ovohavali,sem vedela da ji nebi nič naredila,zbala pa sem se ko je tekla kot nora in jo je Daša samo opazovala jaz sem se pa vsa tresla.Nevem kaj bi bilo če bi se mi zgodilo isto z katerim drugim psom,ker bi jo sigurno lahko napadel.Najbolj pa se mi je zdelo čudno da je moja psička samo stala in ni delala ničesar,ko pa je drugače zelo živahna ko vidi druge pse.A je imel kdo podoben primer?Imate izkušnje s tem kako odvrniti drugega psa s kakimi pripomočki,kajti imamo polno potepuških psov in me je ves čas strah kaj bo!
Nika

Oprosti nika, vendar meni se zdi prav da jo je udaril ( ne vem sicer koliko ), ker kot vsi pravite, je psa treba imeti naučenega, da kjub temu, da je spuščen, ne zbeži. In kako bi potem oni psa navadili, da se ne bi zaganjal v psa, če ga ne bi po tem kaznovali? Huh Tako je pomoje pes vedel, da je naredil napako!:) Tongue Roll Eyes
Lep pozdrav!
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #347 : sreda, 15.11.2006 : 15:11:46 »

Se kar strinjam s Felino. Pes ve, kaj je povodec in tudi ve, kdaj ni pripet...

Moji sprehajanje na povodcu tudi nebi bilo kaj dosti vredno, razen če bi hodili cel dan. Rolerji bi bila dobra rešitev, ampak dvomim, da če bo kdaj pravilo da morajo vsi psi izven ograjenih površin vedno biti na povodcih, da bi dovolili meti vodniku rolerje na nogah.

Ampak, spet, to se lahko gremo mi, ki mamo poštimane pse. Močno tudi dvomim, da ma droptiničina psica kako željo da bi se strgala s povodca ali na klic nebi takoj prišla ali pa da felinina psa nebi spuščena takoj pridirkala na klic.

Problem so tisti, ki se jim ne da psa bilo kaj naučit in spuščajo svoje pse. Tak pes bi tudi pomoje lahko bil spuščen samo na ograjenem prostoru in nikjer drugje.

Povodec sam je samo fizična kontrola, če maš pa drobtinica ti psa tudi psihično pod kontrolo ti pa čisto verjamem, ne pa tri četrt ostalih naših državljanov, ki se sprehajajo s psom, sploh pa ne tisti z malimi psi. Žal je to bolj pogosto, ker itak vejo, da so močnejši od svojega psa.

Močno dvomim da bilokakšnega rottija zadržiš samo s fizično kontrolo.

No določene pasme in kaki mešanci bi pa s premalo zaposlitve in premalo gibanja, po hitrem postopku postali hudo problematični psi.
In tri urni sprehod po vaških poteh, z ponavljanjem vaj poslušnosti, učenju novih trikcev, metanju igrač...  se nekako izenači s celodnevnim sprehajanjem ali teku ob kolesu. Ker tam ni dosti psihične obremenitve. (plus krajši sprehodi...)

Meni pa ni do tega, da bi se vsak dan dobivala na poligonu, da bi sepsica zletala z drugimi psi. Nimam psa za druge pse ampak zase in samo tako uspem vsaj malo izničit ogromno energije, ki jo moj pes ima v sebi pa na prvi pogled jo vsi označijo kot mirnega predstavnika pasme.

Zame bi bila idealna rešitev poostrjen BBh in ti psi bi lahko bili na neurbanih področjih spuščeni, če bi pač vodniki tako želeli.

Sigurno pa niso vsi psi tako zahtevni kar se zaposlitve tiče kot moja...

Ne morem posploševat v takih temah.  Tongue
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #348 : sreda, 15.11.2006 : 15:15:12 »

Oprosti nika, vendar meni se zdi prav da jo je udaril ( ne vem sicer koliko ), ker kot vsi pravite, je psa treba imeti naučenega, da kjub temu, da je spuščen, ne zbeži. In kako bi potem oni psa navadili, da se ne bi zaganjal v psa, če ga ne bi po tem kaznovali? Huh Tako je pomoje pes vedel, da je naredil napako!:) Tongue Roll Eyes
Lep pozdrav!

Kattyka, pes ni vedel prav nič, če ga prej niso naučili. Tudi naslednjič ne bo ubogala, če ne bodo še kako drugače pristopili k učenju. Naučila se bo samo izmikat lastniku, če je dovolj pametna.
Logiran
SamSvojMojster
rad pišem
****
Sporočil: 400


« Odgovor #349 : sreda, 15.11.2006 : 15:59:52 »

      Predvsem zanimiva in vecna debata. :)Imel sem priloznost spoznati par forumovcev,ki imajo pse res lepo poslihtane.Prav lepo jih je bilo gledati v akciji,ter se je videl rezultat dolgega truda.Psi so se enkratno igrali,lastniki so bili odgovorni,skratka vse kakor je treba.
      Bilo je kar nekaj pasem,ki so bile vseh vrst.Ze po temu,kar sem videl tam,sem dobil vtis,da kuzki poznajo tudi strik in niso nadlezni.Res je,da se ne sme vse lastnike in spuscene pse metati v isti kos,ter ne drzi,da so spusceni psi oz. psi brez povodca nadlezni.Kako bo pes,ki hodi poleg in brez povodca nadlezen?!Sploh ce ukaz izvrsuje tako kot je.Ravno nasprotno.Takega psa in njegovega vodnika z veseljem pogledas in imas nasmeh na ustih.
     Sem pa mnenja,da ce slucajno pride do napacno izvrsenega povelja,ter pes ne izvrsi tisto,kar mu je dano,da potem mora lastnik takega psa prevzeti odgovornost v primeru,da ima drugi lastnik svojega psa na povodcu.
        Logicno je,da se probamo vsi truditi po svojih najboljsih moceh,da bi psi bili poslihtani,no ja nekateri tudi ne,vendar takih itak ne najdes na forumih.Taki psu dajejo jesti ostanke in peljejo psa trikrat na 5 minutni sprehod.
         So pa psi tudi po karakteju drugacni.Moja dva psa,bosta toliko casa na striku,dokler ne bom imel obcutka,da ne bo moglo iti nic narobe ali pa da ne bom imel obcutka,da obremenjujem okolico.Ceprav gre za dva cisto razlicna psa,ter karakterja,je to sedaj ze stvar navade.
         Ne vem zakaj,ampak se nisem videl mnozico rottijev ali dobijev,kako bi se igrali. Smiley Ali je to zato,ker se lastnikom teh psov fucka za vse?Ter ne vlozijo cas in trud v vzgojo?Mislim,da ne.Sicer ne vem,ampak mislim pa si tako. Smiley
         Skratka,kar sem hotel povedati je samo to,da ni nuja,da spusceni psi obremenjujejo okolico,lahko je celo nasprotno,ter ti je uzitek videti te pse.Vendar na racun posameznikov,ki so si ta privilegij zasluzili,ni posteno,da si vsak misli,da si lahko ta privilegij vzame.Ce pa si ta privilegij vzame ze kot samoumevno,potem naj bo pripravljen tudi odgovarjati za posledice.Se mi zdi to nekako fer.
Logiran
drobtinica
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.477


« Odgovor #350 : sreda, 15.11.2006 : 16:17:54 »

Bom dala odgovor najprej Felini.
Prvič, za življenje brez povodca uporabljam, kot sem že napisala, ograjeno šolsko igrišče, kjer se srečuje tudi s svojimi pasjimi prijatelji, ne pa z vsemi psi, da ne bo pomote.
Moje šetkanje po hribih pomeni 3 x dnevno premagovanje 800 m višinske razlike, po gozdu in to s povodcem. Gozd je namreč tudi zame urbano naselje, saj tam živi divjad in to je njihov dom, ne pa pasji.
Moja psica je kljub temu, da je navaden zavetiščar, opravila z odliko tečaj poslušnosti, njeno vzgojo nadaljujem, ne dovoljujem nobenih odstopanj.. Psica se doma, ob obiskih obnaša zgledno, brez problemov, zunaj pa ji ne dovolim nikakršnega dokazovanja dominantnosti ali moči (bolje rečeno teže).
O vlečenju na povodcu ne bi, ker teh težav nimam.
Lahko je tistim, ki imajo majhne, ljubke, simpatične pse, težje je nam, ki imamo že tako neupravičeno imenovane nevarne pasme, ki pa so povrh vsega še veliko težje. In zato se moramo mi veliko bolj dokazovati, da imamo pse pod kontrolo, da smo odgovorni lastniki in da je okolica mirna. Ampak če se ne motim, določila, kje se mora uporabljati povodec, veljajo za vse. In če bi šli delat statistiko, koliko denarja in časa v vzgojo zahtevnih pasem vložimo lastniki v primerjavi s kužki, za katere lastniki zaradi njihove majhnosti ne čutijo potrebe po šolanju (kaj šele po pobiranju kakcev)
In kje piše, da je povodec ovira za spoznavanje z zunanjim svetom? Ja, z divjadjo, mišimi, rovkami, ježi ipd. že morda, ampak zakaj bi bil ovira za spoznavanje z ljudmi ali drugimi psmi. Še vedno lahko, če ugotoviš, da gre skupaj, to uporabiš na prvem prostoru, kjer ne oviraš niti drugih ljudi ali živali.
In zame je urbano naselje vedno samo urbano naselje, ne glede na to, ali je sprehod ponoči ali podnevi, ali gre za navajanje na hojo po pločniku ali pa ugotavljanje, kdaj je zelena luč na semaforju.

Angseter, ja, rottweilerja se samo s fizično silo ne da obvladati. Teki s psom na rolerjih ali ob kolesu, pa so po zakonu na površinah, namenjenih prometu, prepovedani.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #351 : sreda, 15.11.2006 : 17:52:32 »

Če pes hodi po poti, ne nadleguje nobene živali.

Moj pes, že delje kot ljubek pisan kuža z mehko dlako in imam pa zaradi tega včasih probleme in sem se morala zelo potrudit da sem psa naučila, da se ni treba bat vreščavih otročajek, ki so jo naskočili od zadaj. In če takrat nebi v hipu podaljšala vrvice, na kateri je bila, bi lahko kateri od teh staknil tudi ugriz. Jaz točno vem kaj imam in verjemi, bi to lahko bilo precej nevarno. Na srečo sem jih uspela umirit in  vsakemu v roke porinla en briket, da so bili vsi vključno s psom na koncu veseli.
Če bi mela nekaj podobnega rottiju se verjetno nebi zgodilo. Ni mi pa treba poslušat očitkov in lažnih natolcevanj. Je pa res, da pred takimi odgovornimi lastniki kot se najdete tukaj gori, lahko daš samo kapo dol, tudi če se vedno ne strinjamo.
Sej je logično, če ne drugo mamo različne pse z različnimi potrebami.

Moja na primer v gozd, zdaj ko so vabe okrog, ne gre brez vrvice(kot je zapovedano) in ob cestah in mestu je vedno na vrvici, ampak na vaških cestah, kjer je v treh urah in pol 8 avtov pa ne bo na vrvici, ampak bova vadili razna oddaljevanja in plezanja in podobne"bedarije" ali pa bo prezskrbno lutala malo sem malo tja.

Pristane pa takoj na vrvici, če je kaka potreba po tem. Noben pes ni 100%. Tega se zavedam.

V zahtevne pasme se pa nedomno vloži več dela, saj zato so pa zahtevne, ne? Wink Tongue
Pobiranje kakcev je stvar kulture. Jaz kar ponudim vrečko če koga vidim. Ponavadi jih je malo sram. Sem pa že doživela, da ena gospa ni pobrala kakca za malim kužkom in sem jo vprašala, če pač nima vrečke. Je rekla: Kje se je pa pokala? Vzela vrečko iz žepa in se zahvalila. Pač ni vidla. Se zgodi tudi najboljšim. Tu se je vsaj pri nas ogromno premaknilo.

Povodec ni ovira, če nas ne poleni. In psa je treba naučit da se živali ne preganja. Kar nam samo s povodcem ne bo uspelo. Sem mela lovskega psa (tudi iz zavetišča). Vem kako težko je kako stvar prepovedat. Ampak je ratalo.

V mojem primeru je urbano naselje v očeh mojega psa bolj nevarno kot dnevno in je posledično večkrat na štriku takrat.

Da ne bo kdo mislu, da moja pa ves čas leta okrog ali slučajno nadleguje mimoidoče Wink

Površina namenjena prometu je pa zgolj cesta in ne pločnik... Je sigurno prepovedano samo po cesti?
Logiran
drobtinica
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.477


« Odgovor #352 : sreda, 15.11.2006 : 18:10:17 »

AngSeter, ne vem, če si me razumela in odgovor ni bil namenjen tebi. In pred menoj ni potrebno dajati nobene kape dol kot odgovornemu lastniku. Jaz se namreč samo po najboljših močeh trudim, da bi bila.
Glede opredelitve pločnika kot prometne površine (za pešce, ki so tudi udeleženci v prometu), pa najdeš odgovor na tem forumu, jaz sem bolj štorasta, pa ne znam narediti povezave.

Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #353 : sreda, 15.11.2006 : 18:27:41 »

Sej vem, da ni bilo zame, ma so me srbeli prsti Wink
Logiran
drobtinica
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.477


« Odgovor #354 : sreda, 15.11.2006 : 19:21:28 »

Če te pa srbijo prsti  Grin pa preberi še, kako je s pločniki za pešce  Undecided

Moj ta večji sine pravi po domače takole: kolesar s psom na pločnik ne sme. Ni pa čisto siguren, kako je z rolerji brez ali s psom. Vsekakor pločnik poleg ceste ni najprimernejša rešitev za takšno ali drugačno rešitev rekreiranja psa. Razen če sta oba pešca seveda  Cheesy  Cheesy
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #355 : sreda, 15.11.2006 : 19:32:16 »

Kolo na pločnik tako in tako ne sme.
Z rolerji pa lahko greš, samo se ne smeš premikat hitreje kot pešec. Torej ne smeš hitreje kot če bi teku  Grin
Pa še to ti ni treba. Za psa je itak najboljše za drolge proge kas.  Wink
Nisem pa še slišala, da psa ne smeš vodit, če si na rolerjih. Ja ljudje niso tako neumni, da bi šli na kolesca z nevednim in neubogljivim psom. Te še v znak vrže Undecided

Kaj pa okrog ljubljane po tisti Zeleni poti po pesku? Pes na štrik in hop na kolo in lepo počasi naprej... Tongue
Logiran
drobtinica
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.477


« Odgovor #356 : sreda, 15.11.2006 : 19:39:21 »

Ti ne morem pomagat, ker nisem iz LJ. 
Sicer ne spada v to temo ali pa morda? A si prebrala po vseh medijih danes krožečo novico o napadih psov v Mariboru?
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #357 : četrtek, 16.11.2006 : 09:13:59 »

ja... Je tako odmevno samo zato, ker sta dva pita po moje.
Ko je pri nas na neki vase nek srednji mešanec ugriznil punčko v obraz, ni nihče v medije dal.

Upam, da ne bo spet gonja proti kakem tipu psov, ampak proti lastniku. Kar je spet skupno tudi s psi na povodcih --> (ne)odgovoren lastnik.
Logiran
Felina
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 450


« Odgovor #358 : četrtek, 16.11.2006 : 10:58:49 »

Mislim, da poznam ta dva pita....sem ju že večkrat srečala sama lutat po Mariboru, enkrat celo po Europarku (trgovski center v Mariboru). Bila so celo opozorila na radiu, da se sama šetata po parku itd.

Ja, neodgovornost ne pozna meja in takšnim ignorantskim ljudem ne bi pomagalo niti 20 vrvic (pač se psa ne pelje na sprehod), če pa imajo še dosti denarja, pa niti kazni. V bistvu je vse skupaj samo stvar v mentaliteti in ta se ne bo spremenila, razen če preskočimo nekaj stopničk na evolucijski lestvici.

Mislim, da vsak (to govorim o ljudeh, ki se ukvarjamo z živalmi)  za svojega psa ve kaj pričakuje od njega in na kakšen način ga šola....moj je pač takšen, ker pač verjamem v neke stvari in si v ta namen tudi izbiram temu primerne pasme, ki ustrezajo mojemu načinu in mojemu karakterju.

Sploh pa, če pogledam naše drago Pohorje, kjer se gremo turizem v naravi in so skozi gozdove speljane downhill poti za kolesarje, motoriste in jeape, potem smo mi lastniki psov, ki lepo šetkajo po potkah še najmanjši vsiljivci med prebivalci gozdov. Upam pa, da je bilo iz mojih sporočil razvidno, da ne podpiram, da bi bili kar vsi psi povprek spuščeni, povsod in kjer si bodi, ker to enostavno ne gre, tisti pa, ki si pa to lahko privoščimo (in to samo na določenih krajih, kjer nobenemu ne težimo in ne ogrožamo), pa ne vidim razloga, zakaj ne bi smeli vzgajat in delat s svojimi psmi na ta način.

Se pa strinjam z AngSeter.....naj bo kakšen izpit (bi bilo pa zelo dobro, da bi se takšni izpiti opravljali v bolj realnih situacijah, kot je poligon) in s tem dovoljenje, da lahko imaš na določenih krajih spuščenega psa.Sem takoj za!!!!

Lp, Tina
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #359 : četrtek, 16.11.2006 : 11:07:56 »

Pa kakšen psihotest tudi nebi bil slab.

Pa na živce mi gre, ker bodo spet govorili kako je treba prepovedat določene pasme. Stavim glavo, da ta dva nimata rodovnika.

Zakaj pa nebi prepovedali psov brez rodovnika? Huh

Pa ne govorim o vaških zmešančkih, ampak o teh bogih psih, ki z njimi samo služijo in parijo večinoma za pasje boje. Vsaj tako je pri nas s temi pitbuli, ki niso ne tič ne miš...
Seveda se je lažje spravit na rodovniške, ko pa je samo tam možna neka kontrola.

Vedno znova pridem do zaključka, da zadeva ne bo boljša, dokler ne bo res prave kontrole nad populacijo psov, lastniki psov ne bodo mogli zatajit psa (kar se zdaj dogaja tudi s psi z čipom!!!!!) in predvsem kazni morajo biti vzgojne! Ne pa to sranje kar imamo zdaj.

In z vrvice bi lahko spustil psa samo tisti, ki bi res dokazal, da ga lahko.
In vsi ostali, ki bi bili sami brez lastnika ali brez vrvice pa v javne pesjake, kjer bi mastno računali nastanitev.
Logiran
Strani: 1 ... 19 20 21 22 23 [24] 25 26 27 28 29 ... 51   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje  |  Tema: Psi brez povodca
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines