mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 23.11.2024 : 19:22:10

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zaščita živali in razno  |  Tema: zakaj živali sploh obstajajo?
Strani: 1 ... 31 32 33 34 35 [36] 37 38   Dol
Natisni
Avtor Tema: zakaj živali sploh obstajajo?  (Prebrano 113282 krat)
0 članov in 23 gostov pregleduje to temo.
takoda
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.324


« Odgovor #525 : petek, 13.05.2011 : 19:04:41 »

Citat
Houdini, kaj pa tista solata, ki se jo sproti reze? Ima neko precej logicno ime, ki se ga ne spomnim..
Berivka?
Logiran
Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128


WWW
« Odgovor #526 : sobota, 14.05.2011 : 09:51:39 »

berivko imam že nekaj let, samo pri njej pri nas postane problem, enkrat, ko zunaj postane bolj toplo. Namreč ... če jo pustim odkrito do nje zlezejo mački in berivke ni več, če je pokrita ji pa v zelo tolih mesecih tako visoka temperatura in vlaga kot nastaneta ne ustrezata in zgnije. Pokrita seveda ne more biti le s polivinilom ali kopreno ampak nečim kar prenese mačji skok + potem 7 kg mačka, zato sem potem drugo leto iz podolgovatih korit prešla na večje okrogle lonce, kjer je berivka pokrita s plastičnimi pokrovi od pladnjev za torte, ki imajo par lukenj zavrtanih noter. Balkon je velik malo manj kot 3 m2, čezenj pa ne morem obesiti ničesar, zaradi "mačje zamrežitve".
Pa tudi ta problem je, da iz enega podolgovatega metrskega korita lahko naenkrat obereš za malo več kot polovico sklede solate. Ta količina se ne obnovi do naslednjega dne. Berivka potrebuje tudi redno zalivanje in se zemlja pod njo ne sme izsušiti.
Logiran
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #527 : nedelja, 15.05.2011 : 17:24:30 »

Takole, zdaj, ko sem se malce ohladila, poskušam na celotno debato in njeno srž gledati z malce distance in malo me je sram, priznam – bom tudi obrazložila, zakaj.

Res je, da sem še vedno mnenja, da moja opazka o  tisti nesrečni solati s strani nekaterih (FŽ in Mel v prvi vrsti, pa ne me zopet kamenjat, ne nameravam začeti “jovo na novo”) ni bila razumljena na tak način, kot sem jo sama želela posredovati: da so tudi rastline živa bitja, da dopuščam možnost, da čutijo bolečino in trpljenje (jaz to dvoje namreč enačim) in da torej bolečina in trpljenje nista “privilegij” ljudi in živali.

Dalje. Mel je v veliko postih postregla s podatki o škodljivosti živinoreje (če me spomin ne vara, je – in tu se ji odkrito priklonim - večinoma izpustila trpljenje živali, ki od rojstva do smrti živijo v pogojih današnje živinoreje, pogojih za katere pravi izraz najbrž še ne obstaja, in se osredotočila predvsem na onesnaževanje), na drugi strani pa smo vsejedci izpodbijali – na takšen in drugačen način (kar se mene in mojih postov tiče, tudi zoprn, da na rečem kaj drugega) njene navedbe.

V glavnem, en pingpong brez konca ne kraja, če na zelo poenostavljen način povzamem dogajanje na teh 36 straneh (da se je vse skupaj potem nadaljevalo mimo medvedov do samooskrbe sem nalašč izpustila, ker to spada kvečjemu v kakšno drugo temo. Ali dve.).

Ampak, kot rečeno, mene je zdaj sram, ker če se berem za nazaj, v nekaterih odlomkih samo sebe berem kot hardcore zaveznico živinoreje in če samo pomislim, kaj pravzaprav živinoreja danes pomeni…in ne mislim na onesnaževanje (še vedno sem mnenja, da je največji onesnaževalec človek – živinoreja je kvečjemu naš produkt, ni kar padla z Jupitra). Sram me je pa zaradi tega, ker ob vsem tistem pisanju nisem v bistvu kaj dosti razmišljala o procesu in implikacijah, ki jih ima živinoreja na živa bitja, ne, raje sem usmerjala in koncentrirala  svoje energije v poskusu potrjevanja lastnega prava. Pa ne, da ne bi vedela, ampak na to sem enostavno "pozabila".

Tako. Zgornje stavke sem se počutila dolžno napisati jih,  ker se mi res zdi brezveze, da mi je vztrajanje pri lastnih argumentih ratalo pomembneje od dejanskega poslušanja sogovornika in od tega, da bi se resnično potrudila gledati na celotno problematiko z drugega zornega kota. Amen.



Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #528 : nedelja, 15.05.2011 : 17:33:22 »

Saj ravno v tem naj bi bil point: kako narediti živinorejo bolj prijazno živalim in manj nevarno okolju. Saj se da, če se hoče, pozitivnih primerov je kolikor hočeš - a kaj, ko je bolj zanimivo izpostavljati najhujše ekstreme.
Mimogrede, od znotraj sem videla precej štal, velikih in majhnih - v veliki večini so mi živali delovale povsem zadovoljno. Dve sta bili pa....no, ne obstajata več.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #529 : nedelja, 15.05.2011 : 18:07:30 »

Lanabela, zanimivo. To mi je ze kar nekaj ljudi reklo-glede stal in zivali v njih.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #530 : nedelja, 15.05.2011 : 19:27:07 »

Moj fotr je svoje čase (pravzaprav celo svojo poklicno kariero) delal v biznisu farm (vodil eno za govedo, kjer je od blizu spremljal in vodil dinamiko črede, prirasta, krmljenja, transporta, paše, oskrbe ipd., predvsem je ponavadi najbolj delovala zdrava kmečka logika, precej bolje kot neka huda znanost), potem pa še ˝prodajal˝ farme po bivši jugi in po svetu - od načrta in tehnologije, pa do izvedbe - za prašiče. Pa vam takole povem - iz njegovih pripovedi lahko rečem, da so bile tehnologije že precej naštudirane (prezračevanje, napajanje, način hranjenja, čiščenje), ker večina živali tudi ne prirašča preveč dobro, če se jim v času reje zelo slabo godi. Ne rečem pa, da je bilo vse idealno, ziher ne, gledat je bilo vedno treba tudi na rentabilnost investicije.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #531 : ponedeljek, 16.05.2011 : 10:13:47 »

Ob tem mi pride na misel štorija z nutrijami. Namreč pred mogoče 30 leti je ljudem množično začelo prihajati na misel, da bi se dalo lepo zaslužiti z rejo živali za krzno. Predvsem s činčilami in nutrijami. No pri činčilah je bilo booma konec prej preden se je sploh začel - začetna investicija v živali in kletke...pa čim razmere niso bile optimalne ni bilo s krznom nič, ker so si živali populile dlako in jim eno leto ni zrasla nova ....Ampak nutrije so bile pa nekaj imenitnega. Samo da si imel kakšno šupo ali kevder odveč, pa kakšno odpadno zelenje, množijo so kot podgane, pa še potem, ko jim kožo snameš se jih da pojesti. Aha. So se res. A se je izkazalo, da tovrstnega krzna ni hotel nihče odkupiti niti za predelavo. Ker je bilo zanič. Za dobro krzno, morajo imeti nutrije kvalitetno hrano in predvsem dovolj vode za kopanje in plavanje. In so krzno, ki so ga pridelali porabili za gospodinjin plašč ali pa živali preprosto spustili. In je bilo konec sanj o bogastvu od krzna. Če želiš od živali dobiti kvaliteten produkt (karkoli od mleka do mesa ali mladičev za hišne ljubljenčke) moraš tem živalim zagotoviti primerne pogoje. Če ne je izkupiček pičel, pridelki pa zanič.
Logiran
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #532 : ponedeljek, 16.05.2011 : 13:09:28 »

Moram it prav prebrat vso debato, ker je po pravici povedano nisem, ni bilo časa. Sem pa malo preletela in nekaj mi ni jasno. Zakaj naj bi bila zdrava pridelava hrane draga? Mislim taka brez škodljivih kemičnih pripravkov itd? Ne vem, meni zaenkrat super uspeva in bom kmalu stvari začela talat naokoli, ker že malo zaostajamo v sprotni porabi. Drugo, paradajz se da fajn gojit v teglcih na balkonu, sem ga in imela celo sezono fajn svež paradajz. Paprike tudi in feferone. Glede živinoreje moram rečt, da sem pozitivno presenečena zadnjih par mesecev in vsi, ki prihajajo na obisk tudi. Se da s kravcami in bikci tko fino delat, da je veselje. Res je, da na koncu pristanejo na krožniku, res pa je tudi, da vsakodnevno vidim odnos, ki ga dotični kmet do teh živali ima. In posledično tudi, kako to kažejo živali.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #533 : ponedeljek, 16.05.2011 : 13:15:51 »

Pejdi rajs prebrat. Wink
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #534 : ponedeljek, 16.05.2011 : 13:20:29 »

Ni pridelava zdrave hrane draga sama po sebi, draga je "eko" hrana, ki si jo kupiš, še zlasti, če nimaš priložnosti kupovati direktno od kmeta.
Logiran
luna7
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.656


« Odgovor #535 : ponedeljek, 16.05.2011 : 13:21:51 »

Moksa,  ljubezen Afro
Logiran
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #536 : ponedeljek, 16.05.2011 : 13:35:37 »

Jaz sem v bistvu še vedno na začetku teme, samo tega je toliko, da bom sproti pozabila, če ne vprašam takoj  Tongue
Čisto na začetku je spet vegi-ne vegi fajt. Zdej pa mene nekaj zanima. Ker sem dolgo živela brez mesa (nisem bila vegi, se za to nisem imela) in ker mi tudi zdaj meso ni kaj prida všeč, seveda berem dosti o tem, pa preizkušam nove recepte itd. Ampak... Je notri en kup sestavin, ki so seveda pridelane in uvožene od drugod. A tu se kdo vpraša, kaj pridelava pomeni in potegne za sabo in kaj za sabo potegne transport itd.? Samo tako, firbec pač.
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #537 : ponedeljek, 16.05.2011 : 13:38:04 »

Se je že večkrat v temi vprašalo.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #538 : ponedeljek, 16.05.2011 : 13:50:52 »

Ampak kakorkoli obrneš je čist vse en d... ali kuhaš po kakšnem starem domačem receptu in uporabiš same "domače" sestavine recimo česen, fižol, zelje...ali pa kaj eksotičnega in rabiš bambusove vršičke,  sojino ali kajastvem kašno omako in riževe rezance. Če je česen iz kitajske, fižol iz kanade in zelje iz Španije.
Logiran
Sleepy
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.129


« Odgovor #539 : ponedeljek, 16.05.2011 : 14:49:12 »

Se je že večkrat v temi vprašalo.

Tudi odgovorilo  Smiley

Ampak kakorkoli obrneš je čist vse en d... ali kuhaš po kakšnem starem domačem receptu in uporabiš same "domače" sestavine recimo česen, fižol, zelje...ali pa kaj eksotičnega in rabiš bambusove vršičke,  sojino ali kajastvem kašno omako in riževe rezance. Če je česen iz kitajske, fižol iz kanade in zelje iz Španije.
Itak.

Se pravi bi šlo, da sveta na glavo pač ne moremo obrnit, lahko pa se trudimo, da počnemo čim manj škode in povzročamo čim manj nepotrebnega trpljenja? Kjer in kakor kdo pač kdo lahko.
Logiran
Strani: 1 ... 31 32 33 34 35 [36] 37 38   Gor
Natisni
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zaščita živali in razno  |  Tema: zakaj živali sploh obstajajo?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines