mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 23.11.2024 : 19:20:03

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zaščita živali in razno  |  Tema: zakaj živali sploh obstajajo?
Strani: 1 ... 12 13 14 15 16 [17] 18 19 20 21 22 ... 38   Dol
Natisni
Avtor Tema: zakaj živali sploh obstajajo?  (Prebrano 113279 krat)
0 članov in 22 gostov pregleduje to temo.
king-roy
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.907


« Odgovor #240 : ponedeljek, 09.05.2011 : 20:26:49 »

Sedaj pa ti, če se ne želiš odpovedati mesu, odpovej vsemu ostalemu. Vsa čast. Še vedno boš za okolje naredila bistveno manj kot jaz (ali kdo drug, ki ne je mesa), ampak vseeno, pohvale vredno.

Če prav razumem.....vsejedci bi morali nazaj v jame, da bi vsaj približno toliko naredili kot vegetarijanci (oz.da bi lahko opravičili to,da jemo meso).
Logiran
king-roy
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.907


« Odgovor #241 : ponedeljek, 09.05.2011 : 20:30:59 »

Res škoda, da ni zadeva obratna (da bi bila pridelava zelenjave tako škodljiva za ves svet). Bi se z največjim veseljem odrekla tistemu zelenju, ki ga pojem in potem bi se tudi jaz lahko trkala po prsih kako sem dobra.  Tongue
Logiran
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #242 : ponedeljek, 09.05.2011 : 20:39:31 »

Sem že povedala. Mesno predelovalna in živinorejska panoga dobivata iz EU enormne količine denarja. Ta denar bi se namesto, da se sponzorira ta dejavnost, preusmeril v suvbencije, da se kmetje in tisti v tej industriji preusmerijo v proizvodnjo eko rastlinske hrane. Kakšen je pa tvoj predlog, da bi ukinili industrijo? Kako si pa ti to zamišljaš?
Nekaj me zanima, ful zanima: a ti imaš mogoče kakšno idejo, zakaj do tega ne pride? Malo čudno se mi zdi, da je dobiček glavni razlog, ker ko jaz nakupujem, dam daleč največ denarja prav za zelenjavo (res je tudi, da je kupujem veliko, ampak vseeno). Torej domnevam, da bi se s pridelovanjem zelenjave moralo fejst lepo zaslužiti. Kje je potem štos? Sprašujem resno, ne j****.

Glede tega, da je meso zlahka nadomestiti v dieti posameznika, pa je moja dvakratna izkušnja s poskusom izločitve mesa zelo drugačna: izguba teže (ki si je ne morem privoščiti, kvečjemu bi morala še kilco ali dve spraviti gor  Tongue). Pa sem res ful pazila, kaj in koliko sem pojedla, nisem štartala "na blef",  res pa je tudi, da npr ogromne sklede solate, ki naj bi delno nadomestila zrezek (zgolj primer) kapaciteta mojega želodca (želodčka Roll Eyes )ne prenese. Ostati na zelenjavni prehrani zame ne bi bila težava, ker jo obožujem, vendar so posledice moje bežne vegetarijanske izkušnje bile zoprne, milo rečeno.
Logiran
Mel
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.795


« Odgovor #243 : ponedeljek, 09.05.2011 : 20:48:00 »

Če prav razumem.....vsejedci bi morali nazaj v jame, da bi vsaj približno toliko naredili kot vegetarijanci (oz.da bi lahko opravičili to,da jemo meso).

Amm, a ti to resno?  Huh Kje sem pa p-r-i-b-l-i-ž-n-o kaj takega napisala? Še celo napisala sem, da je pohvalno karkoli kdorkoli naredi za zaščito narave, da pa je pač tako, da vegetarijanska prehrana naredi največ, zato, ker je živinoreja največji onesnaževalec. Če se pa ti ne moreš sprijazniti s tem, je pa to pač tvoj problem, ne moj. Smiley

Res škoda, da ni zadeva obratna (da bi bila pridelava zelenjave tako škodljiva za ves svet). Bi se z največjim veseljem odrekla tistemu zelenju, ki ga pojem in potem bi se tudi jaz lahko trkala po prsih kako sem dobra.  Tongue

Zanimivo, meni je bilo meso ful všeč (ne vsako meso, ampak kar nekaj različnih mesnih jedi pa zelo), tudi dišalo mi je in je bilo redno na mojem jedilniku. Tako, da ko sem se preusmerila na vegetarijansko prehrano, to ni bilo, ker bi mi bila zelenjava bolj všeč ali ker mesa ne bi marala.

Logiran
Mel
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.795


« Odgovor #244 : ponedeljek, 09.05.2011 : 20:54:37 »

Nekaj me zanima, ful zanima: a ti imaš mogoče kakšno idejo, zakaj do tega ne pride? Malo čudno se mi zdi, da je dobiček glavni razlog, ker ko jaz nakupujem, dam daleč največ denarja prav za zelenjavo (res je tudi, da je kupujem veliko, ampak vseeno). Torej domnevam, da bi se s pridelovanjem zelenjave moralo fejst lepo zaslužiti. Kje je potem štos? Sprašujem resno, ne j****.

Glede tega, da je meso zlahka nadomestiti v dieti posameznika, pa je moja dvakratna izkušnja s poskusom izločitve mesa zelo drugačna: izguba teže (ki si je ne morem privoščiti, kvečjemu bi morala še kilco ali dve spraviti gor  Tongue). Pa sem res ful pazila, kaj in koliko sem pojedla, nisem štartala "na blef",  res pa je tudi, da npr ogromne sklede solate, ki naj bi delno nadomestila zrezek (zgolj primer) kapaciteta mojega želodca (želodčka Roll Eyes )ne prenese. Ostati na zelenjavni prehrani zame ne bi bila težava, ker jo obožujem, vendar so posledice moje bežne vegetarijanske izkušnje bile zoprne, milo rečeno.

Glede tega, zakaj se ne spremeni. Živinorejski lobi je najmočnejši lobi v EU. Kmetje vladajo EU, in ker je tudi večina rastlinske hrane v domeni živinoreje (smo že velikokrat povedali zakaj) je posledično živinorejski lobi najmočnejši. Daaaleč najmočnejši. Nekaj malega lepo razložijo v temle članku:
http://www.spiegel.de/international/germany/0,1518,574754,00.html

Glede tvojih poskusov vegetarijanstva. Si pomislila, da si morda narobe jedla? Praktično vsi prehranski nasveti, ki jih pri nas slišimo so vezani na vsejedo prehrano, nasvetov za vegetarijansko pa ni. Zato žal ljudje ne vejo o tej prehrani popolnoma nič. Zato tudi tvoje "nadomeščanje" mesa s solato, ki je nesmiselno, saj je kalorijska gostota obeh živil prevecč različna. Raje poskusi s kakšnimi stročnicami (čičerika, leča) ali žitaricami (razne kaše, recimo ajdova). A mi lahko poveš tvoj tipičen vegetarijanski jedilnik? Lahko ti tu pomagam, če želiš.
Logiran
delavec@amis.net
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.444


« Odgovor #245 : ponedeljek, 09.05.2011 : 21:04:07 »

 Glede zdravja pa imam jaz izkušnjo, da bi bila že 23 let mrtva v kolikor ne bi bila vegetarijanka že pred tem. Trditev petih specialistov. Bolezen je bila dednega izvora, življenjska doba do tri leta od postavitve diagnoze. Miljonkrat je bilo v medijih objavljeno, da je največ bolezni in smrti (85 %) zaradi bolezni srca in ožilja, le te pa zaradi nepravilne prehrane-prenažiranje z mesom po domače.
Stvar posameznika  in njegovega značaja je ali mu je mar, da zaradi njegove prehrane trpijo živali ali ne. Nikoli se nisem vtikala v mesojedce, če so me pustili na miru. Res nikoli. Tudi v svoje najbližje ne. Bila pa sem vsezkozi (v današnjih časih razen tukaj precej manj)  jaz napadana z nasprotne strani, v smislu, da nisem normalna, da bom zbolela, da sem dvolična, ker tudi solata  čuti bolečine in trpi kot živali, da pa ja ni nobene razlike v tem s čim se hranimo, da sem čudaška, da je moj način prehrane  grozen in obsojanja vreden in bla,,,bla....., v tem primeru povem na glas kar sicer zadržim zase. Ali bi morala mogoče prenašati tudi napade na svoje misli?
Hranite se po svoji vesti in ne lažite sami sebi, da zaradi vas živali ne trpijo.


l.p.
Logiran
branka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 8.174


« Odgovor #246 : ponedeljek, 09.05.2011 : 21:07:18 »

Uf, pogumna dieta za zdravje Tongue. Res ob robu, ni del teme, ampak me pa firbec daje, kako ti kaže s hemoglobinom?

Mene pa firbec daje, kako je s tvojimi kilogrami, glede na tvojo višino? (king-roy) Nič nočem s tem slabega,  Smiley rada bi samo nekaj razumela iz več vidikov, in sicer: moj očim je tudi (skoraj) popolni mesojedec, vsaki dan na jedilniku mesni zrezki, zelenjave nič, razen v sezoni sveže gobe, čebula, ter malenkost zelene solate. Nič drugega. Samo meso in kruh, poleg tega pa čebula. Čeprav me skrbi, predvsem pa mojo mami, kako bo v prihodnosti z njegovim zdravjem, imamo pač izdelano prepričanje, da bi poleg tako velike količine mesa, ki jo zavžije, MORAL pojesti veliko več zelenjave, kot jo poje. Ne izključujem pa tega, da mogoče pa on in njeov metabolizem zelenjave, oz. rastlinskih izdelkov ne potrebuje.

Njegova telesna teža je zavidljiva (mene samo čudi), v 30 ih letih, (od njegovih 20 let starosti) se je zredil le za 3 kg. In je popolnoma brez trebuha. Postava super, nikoli bolan. Verjamem pa, da je odvisno tudi od genov, metabolizma človeka, in še od česa drugega. (?)
Logiran
king-roy
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.907


« Odgovor #247 : ponedeljek, 09.05.2011 : 21:19:34 »

In tudi, če se vsi odpovemo VSEM nepotrebnim artiklom (avto, računalnik, pohištvo), bi bistveno manj naredili za okolje, kot če se samo mesu odpovemo. Ok, jaz sem se odpovedala mesu. Nekaj sem naredila. Sedaj pa ti, če se ne želiš odpovedati mesu, odpovej vsemu ostalemu. Vsa čast. Še vedno boš za okolje naredila bistveno manj kot jaz (ali kdo drug, ki ne je mesa), ampak vseeno, pohvale vredno.

Dopuščam možnost napačne interpretacije, ampak to se mi bere tako-ti si z vegetarijanstvom doprinesla okolju X. Če bi jaz želela okolju doprinesti enako ( X) in se ne bi želela odpovedati mesu, bi mi preostalo to, da se odpovem VSEM nepotrebnim artiklom in ko bi se zreducirala na esencialne artikle (hrana, voda, zavetje, obleka) bi vseeno naredila manj kot X.

Zanimivo, meni je bilo meso ful všeč (ne vsako meso, ampak kar nekaj različnih mesnih jedi pa zelo), tudi dišalo mi je in je bilo redno na mojem jedilniku. Tako, da ko sem se preusmerila na vegetarijansko prehrano, to ni bilo, ker bi mi bila zelenjava bolj všeč ali ker mesa ne bi marala.

Super, to mi je dejansko všeč, ne pa hvaljenje tistih, ki obožujejo meso kot jaz zelenjavo.

Me pa resno zanima vegetarijanski meni za tiste, ki ne jemo zelenjave.


Mene pa firbec daje, kako je s tvojimi kilogrami, glede na tvojo višino? (king-roy) Nič nočem s tem slabega,  Smiley rada bi samo nekaj razumela iz več vidikov, in sicer: moj očim je tudi (skoraj) popolni mesojedec, vsaki dan na jedilniku mesni zrezki, zelenjave nič, razen v sezoni sveže gobe, čebula, ter malenkost zelene solate. Nič drugega. Samo meso in kruh, poleg tega pa čebula. Čeprav me skrbi, predvsem pa mojo mami, kako bo v prihodnosti z njegovim zdravjem, imamo pač izdelano prepričanje, da bi poleg tako velike količine mesa, ki jo zavžije, MORAL pojesti veliko več zelenjave, kot jo poje. Ne izključujem pa tega, da mogoče pa on in njeov metabolizem zelenjave, oz. rastlinskih izdelkov ne potrebuje.

Visoka sem 174 cm, imam pa 55 kg.
Ne jem telečjega mesa, divjačine, ovčetine, konjskega mesa, kozličkov, rac, gosi,...goveje samo mleto, puranje in piščančje meso samo prsa.
Pojem enormne količine pašte, tortelinov, riža, krompirja ne maram preveč. To kombiniram s puranjim zrezkom na žaru, golažem in puranjega mesa, ribe imam zelo rada, školjke, škampe, prato v omaki,....
Pa sendviči s salamo/pršutom, pizze,....in seveda SLADICE (torte, sladoled, palačinke, Nutella,...)
Od zelenjave špinačo, kislo zelje, grah (pogojno), surovo korenje.
Logiran
branka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 8.174


« Odgovor #248 : ponedeljek, 09.05.2011 : 21:23:20 »

king-roy, hvala za odgovor  Smiley  Wink

Logiran
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #249 : ponedeljek, 09.05.2011 : 21:36:29 »

Glede tvojih poskusov vegetarijanstva. Si pomislila, da si morda narobe jedla? Praktično vsi prehranski nasveti, ki jih pri nas slišimo so vezani na vsejedo prehrano, nasvetov za vegetarijansko pa ni. Zato žal ljudje ne vejo o tej prehrani popolnoma nič. Zato tudi tvoje "nadomeščanje" mesa s solato, ki je nesmiselno, saj je kalorijska gostota obeh živil prevecč različna. Raje poskusi s kakšnimi stročnicami (čičerika, leča) ali žitaricami (razne kaše, recimo ajdova). A mi lahko poveš tvoj tipičen vegetarijanski jedilnik? Lahko ti tu pomagam, če želiš.
Seveda sem najprej pomislila na to, vendar ko sem začela  s tistim neslavnim obdobjem vegetarijanstva, po katerem se mi niti malo ne toži, nisem skočila na slepo v vodo, sem se prej fino dokumentirala. Stročnice so tako ali tako na mojem jedilniku, tako da to ni bila nobena novost, so se pa fino (oziroma bi se morale) spremenile količine, s katerimi bi nadomestila npr telečji zrezek. In tu se mi je čisto zataknilo in za malo, da se mi nista še solata in radič zagabila. Moj tipičen vegetarijanski jedilnik (če bi izbirala po okusu, katerega ne mislim zanemariti vse dokler mi nekdo ne garantira, da imam še vsaj tri življenja v dobrem) je definitivno sestavljen iz zelene solate (endivije najraje) ali domačega radiča, paradižnika, česna, rjavega fižola, katerekoli druge zelenjave na žaru, kozjega sira, pašte, riža (če polit s sojino omako). Od sadja citrusi, jagode, grozdje in - mango! Za sushije in sashimije sem pripravljena delati sporne stvari  predaja (ja, riba). Kar se količin vsega navedenega tiče, nimam odgovora, ker mi nikoli ni bilo in mi ni do tega, da bi še hrano merila ne v gramih, dekah, kaj šele v kalorijah. To komot priznam. In predvidevam, da je tu catch. Ker če požrem srednje veliko skledo solate ali radiča s fižolom, bom po njej sita, vendar tudi kmalu ponovno lačna. Zaradi tega je meni osebno veliko lažje narediti si zrezek z veliko zelenjave zraven - točno vem, da bom po njem sita in polna energije.
Logiran
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #250 : ponedeljek, 09.05.2011 : 21:41:45 »

Mene pa firbec daje, kako je s tvojimi kilogrami, glede na tvojo višino? (king-roy) Nič nočem s tem slabega,  Smiley rada bi samo nekaj razumela iz več vidikov, in sicer: moj očim je tudi (skoraj) popolni mesojedec, vsaki dan na jedilniku mesni zrezki, zelenjave nič, razen v sezoni sveže gobe, čebula, ter malenkost zelene solate. Nič drugega. Samo meso in kruh, poleg tega pa čebula. Čeprav me skrbi, predvsem pa mojo mami, kako bo v prihodnosti z njegovim zdravjem, imamo pač izdelano prepričanje, da bi poleg tako velike količine mesa, ki jo zavžije, MORAL pojesti veliko več zelenjave, kot jo poje. Ne izključujem pa tega, da mogoče pa on in njeov metabolizem zelenjave, oz. rastlinskih izdelkov ne potrebuje.

Njegova telesna teža je zavidljiva (mene samo čudi), v 30 ih letih, (od njegovih 20 let starosti) se je zredil le za 3 kg. In je popolnoma brez trebuha. Postava super, nikoli bolan. Verjamem pa, da je odvisno tudi od genov, metabolizma človeka, in še od česa drugega. (?)
Enako moj oče, s tem da je on meso zadnja tri leta skoraj popolnoma opustil in se vrgel na zelenjavo, ribe (ja, zopet meso, vem) in stročnice (para-etični razlogi).Stvar metabolizma. Smo vsi v familiji, po eni in drugi strani suhci. Enako je bilo z mojimi nonoti. No, edino moja nona se je po menopavzi fino zredila, mogoče  se bom takrat tudi jaz Smiley
Logiran
Mel
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.795


« Odgovor #251 : ponedeljek, 09.05.2011 : 21:49:44 »

Dopuščam možnost napačne interpretacije, ampak to se mi bere tako-ti si z vegetarijanstvom doprinesla okolju X. Če bi jaz želela okolju doprinesti enako ( X) in se ne bi želela odpovedati mesu, bi mi preostalo to, da se odpovem VSEM nepotrebnim artiklom in ko bi se zreducirala na esencialne artikle (hrana, voda, zavetje, obleka) bi vseeno naredila manj kot X.

To ne pomeni, da mislim, da morajo vsejedi v jamah živeti. Pomeni samo, kot sem napisala, da pač zaradi takega faktorja onesnaženja z ne jedenjem mesa narediš za okolje bistveno več, kot če ga ješ in se poslužuješ vseh drugih naštetih ekoloških ukrepov. Teh dejstev si nisem zmislila jaz, tudi številk ne, samo prepisala sem jih, link sem pa že navedla.
Logiran
Mel
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.795


« Odgovor #252 : ponedeljek, 09.05.2011 : 21:57:53 »

Seveda sem najprej pomislila na to, vendar ko sem začela  s tistim neslavnim obdobjem vegetarijanstva, po katerem se mi niti malo ne toži, nisem skočila na slepo v vodo, sem se prej fino dokumentirala. Stročnice so tako ali tako na mojem jedilniku, tako da to ni bila nobena novost, so se pa fino (oziroma bi se morale) spremenile količine, s katerimi bi nadomestila npr telečji zrezek. In tu se mi je čisto zataknilo in za malo, da se mi nista še solata in radič zagabila. Moj tipičen vegetarijanski jedilnik (če bi izbirala po okusu, katerega ne mislim zanemariti vse dokler mi nekdo ne garantira, da imam še vsaj tri življenja v dobrem) je definitivno sestavljen iz zelene solate (endivije najraje) ali domačega radiča, paradižnika, česna, rjavega fižola, katerekoli druge zelenjave na žaru, kozjega sira, pašte, riža (če polit s sojino omako). Od sadja citrusi, jagode, grozdje in - mango! Za sushije in sashimije sem pripravljena delati sporne stvari  predaja (ja, riba). Kar se količin vsega navedenega tiče, nimam odgovora, ker mi nikoli ni bilo in mi ni do tega, da bi še hrano merila ne v gramih, dekah, kaj šele v kalorijah. To komot priznam. In predvidevam, da je tu catch. Ker če požrem srednje veliko skledo solate ali radiča s fižolom, bom po njej sita, vendar tudi kmalu ponovno lačna. Zaradi tega je meni osebno veliko lažje narediti si zrezek z veliko zelenjave zraven - točno vem, da bom po njem sita in polna energije.

Torej, vidim da ti na jedilniku prevladujejo nizkokalorične stvari. Vegetarijanstvo se pri nas večinoma enači s shujševalno kuro in se meso vrže ven in se uvede kup sadja in solat. S tem ni nič narobe, ampak potrebno je jesti (ni potrebno veliko) ampak nekaj bolj kaloričnih živil. Kot sem že omenila, od stročnic je še veliko, ni samo fižol, da se pripraviti odlične enolončnice z lečo ali čičerko (ki jo vsi mesojedi, ki so jo probali poližejo do zadnje kapljice Smiley) in je zelo kalorična, prav tako se naredijo razne kaše (ajdova, prosena), ki se dodajo omakam ali enolončnicam. Da ne govorim o polpetkih, ki mi jih na pikniku vedno pojejo  Tongue Zelo dobra (za mesojede) je kakšna musaka s sojo ali seitanom, tudi zelo kalorična. Če torej ješ večinoma sadje in zelenjavo si v bistvu presnojedka, kjer pa je kar resen problem telesna teža. Seveda, ni slabo dodati tudi kakšno izdatno količino oreščkov (pistacije, kikirikiji (ki so v bistvu tehnično gledano stročnice) in podobno). Skratka, veliko veliko zelo kaloričnih jedi (ki so tudi mesojedim všeč, po mojih lastnih izkušnjah, okusnih jedi se da pripraviti (sarme, segedin, filane paprike, razne tortilije, testenine na tisoč in en način itd.). Je pa res da je znanje o taki prehrani v našem prostoru zelo revno, ker če bi sodili veg. hrano po tem kaj pri nas dobiš v gostilnah, dobiš res katastrofalno mnenje, nekako tako, kot vidim, da ga imate. Tudi meni so na primer ogabni razni vegetarijanski krožniki po gostilnah, tega ne spravim dol pa če mi plačajo. Res zanič.
Logiran
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #253 : ponedeljek, 09.05.2011 : 22:01:18 »

Glede tega, zakaj se ne spremeni. Živinorejski lobi je najmočnejši lobi v EU. Kmetje vladajo EU, in ker je tudi večina rastlinske hrane v domeni živinoreje (smo že velikokrat povedali zakaj) je posledično živinorejski lobi najmočnejši. Daaaleč najmočnejši. Nekaj malega lepo razložijo v temle članku:
http://www.spiegel.de/international/germany/0,1518,574754,00.html
Tu nisem našla odgovora, žal. Lobiji gor ali dol, na koncu vsak lobi fura ali denar, ali pa moč, še najraje kombinacija obeh. Naivno vprašano, če je (kvalitetna, ne tista iz L.) zelenjava tako zelo draga za končnega potrošnika, zakaj se še vedno ne splača switch iz živinoreje na pridelavo zelenega? Pridelava stane več? Je štos kje drugod?
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #254 : ponedeljek, 09.05.2011 : 22:03:37 »

Mel, ze takrat mi ni bilo jasno na kaj naj bi jaz namigovala in v katerem delu; sem te ze parkrat prosila, da mi to navedes, pa noces. Tudi prav. Glede odgovorov sem ti prav tako napisala. Dokler mislis moje besede okrog obracat, odgovorov na vprasanja, ki so posledica teh okrog obrnjenih besed, ne bos dobila. Malce bolj se osredotocaj na to kaj je napisano, pa ti ne bo treba klicat na pomoc.

Citat
"Našo" bolečino? Bolečina je TOČNO DOLOČEN pojem. Izhaja iz bolečine, ki jo mi zaznavano, o tem govorimo, tako je beseda definirana. In rastline ne morejo zaznati nase bolečine, ker za našo bolečino je preprosto potreben živčni sistem, receptorji bolečin in še kaj. In beseda "bolečina" ni definirana kot "vsakršen odziv na kakršenkoli dražljaj", kot sem že nekajkrat povedala. Me preseneča, da o biologiji ne veš dovolj, da bi vedela kaj je vse potrebno za čutenje bolečin. Ponovno, bolečina ni "vsakršen odziv na kakršenkoli dražljaj". Trditi da "mogoče pa vseeno obstaja..." in na osnovi tega karkoli izvajati... Kot sem že povedala, pojem bolečine je točno določen. Obstajajo odzivi, ampak to primerjati s trpljenjem živali ni smiselno.

Ja, Mel, "naso" bolecino-> bolecina kakor jo cutimo mi. To iscejo pri rastlinah in ker tega (logicno) ne najdejo, recejo, da rastline itak ne morejo cutiti bolecine. "Nase" bolecine. Kar pa se ne pomeni nujno, da ne cutijo neke "svoje" bolecine.

Nikjer zgoraj ne pisem da:
-bolecina ni tocno dolocena
-rastline zaznajo naso bolecino
-je bolecina definirana kot vsakrsen odziv na kakrsenkoli drazljaj
-primerjam odzive s trpljenjem zivali

Citat
No, ta knjiga je pa posmeh vsej znanosti, biologiji, tehnologiji in medicini skupaj. Kako je ta tip meril je naravnost posmeh vsem znanstvenikom sveta. Ker se mi ne da pisat, je tule vse zelo dobro opisano (vključno s tem kako rastline "boli") http://www.skepdic.com/plants.html


Link ni knjiga, ampak dokumentarec. Ti si knjigo prebrala in ti je smesna. Prav. Jaz sem si pogledala dokumentarec in se mi je zdel zanimiv.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Strani: 1 ... 12 13 14 15 16 [17] 18 19 20 21 22 ... 38   Gor
Natisni
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zaščita živali in razno  |  Tema: zakaj živali sploh obstajajo?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines