mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
torek, 02.07.2024 : 01:17:31

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zaščita živali in razno  |  Tema: zakaj živali sploh obstajajo?
Strani: 1 ... 10 11 12 13 14 [15] 16 17 18 19 20 ... 38   Dol
Natisni
Avtor Tema: zakaj živali sploh obstajajo?  (Prebrano 108188 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
Laeja
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 186


« Odgovor #210 : ponedeljek, 09.05.2011 : 13:42:15 »

To ali jaz in moji bližnji jemo meso ali ne te popolnoma nič ne briga in glede mojih osebnih stvari ti zagotovo ne bom odgovarjala.

Je pa dejstvo, da me zanimajo tvoje rešitve glede ljudi&podjetij v tej panogi in panogah povezanih z mesno predelovalno industrijo, živali in rastlin po tej spremembi tudi če je postopna, kaj se bo zgodilo z njimi ...

 to kar si napisala je idealizirana rešitev problema .. razpiši se še kaj o drugi strani ... po mojih izkušnjah ne obstaja samo dobra stran sprememb (pišem na splošno, ne za konkretno spremembo o kateri se pogovarjava) :-)
Logiran
rava
živim tukaj
***
Sporočil: 3.641


WWW
« Odgovor #211 : ponedeljek, 09.05.2011 : 13:44:47 »

... sem pač zamudila za 24 ur debate ...

če povzamem, se je dalo iz argumentacije izluščiti tole:
tisti, ki smo kdajkoli pobrali in obdržali umirajočo mačko ali kako drugo žival smo v bistvu sovražniki živali.
humano bi bilo, da bi najdeno žival kresnili po glavi in pojedli, da bi njeno življenje in smrt dobila smisel in pomen.
(op. rava: hm ... bohve če to velja tudi za zavetišča?)
poleg vsega ostalega smo nemesojedci s petom vzvišeni, dvolični in še vse kaj drugega, pa ni bilo pojasnjeno kaj točno.
nekako imam občutek (ali pa vsaj upam), da punce ne mislijo tako in da je šlo samo za inatenje.

vse skupaj je šlo v take vode, da sem nehala brati in sem se šla raje cartat z mojo mačjo punčko  ljubezen, potem smo se pa še igrali, zadovoljni smo bili ljudje in oba mackota tudi  veselje

in seveda podpišem to, kar si napisala  bravo Afro
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #212 : ponedeljek, 09.05.2011 : 14:11:38 »

Za Mel: Industrija vs živinoreja

To, da industrija naredi manj škode kot živinoreja..... Od kod pa si ti te podatke pobrala? Mislim resno, ne iz prošpagandnih strani na internetu.

Pa smo spet pri tistih tvojih dveh dojenčkih: tovarna (industrija) spusti v potok strup. Vsi vodni organizmi, ki so sposobni trpljenja trpijo (ostale pa samo boli, so v stresu ali pa prenehajo obstajati,  kakor komu ljubo). Produkt te tovarne nujno potrebujemo (dvomim, da katerikoli  industrijski produkt vključno z elektriko bolj potrebujemo kot hrano vključno z mesom, ampak naj ti bo). Se mu ne moremo odpovedati (dvomim, čist vsakemu industrijskemu produktu se lahko odpovemo in preživimo, ampak naj ti bo). Tovarne ne moremo zapreti, ker bodo ljudje osali brez dela ( a zaradi slabega poslovanja jih pa lahko?)

 Ali zaradi tega vodni organizmi trpijo manj kot če jih zastrupi gnojnica? PAZI, ko govoriš o trpljenju, moraš gledati s stališča tistega ki trpi in ne iz stališča tistega, ki trpljenje povzroča).

Trditev, da so industrijske odplake manjše zlo od gnojnice iz štal (ker štale manj nujno rabimo kot fabrike je...ma ne najdem izraza sploh.

OBOJE se da in je nujno preprečiti. Če fabrika ne zmore/noče zrihtat svojih odpadkov, naj se jo zapre. Če štala noče/ne more zrihtat svojih odpadkov, naj se jo zapre. O tem, da je veliko lažje opraviti z gnojnico kot z industrijskimi odpadki pa raje ne bi začela.

Da so velike površine posejane s poljščinami, ki jih poje živina? Ja. če živine ne bi bilo, bi bilo pa kaj? Pšenica za lačne zamorčke? Pragozd? Ja pa ja de. A veste kaj bi bilo? Prov isto, samo da tistega ne bi požrle krave ampak bi predelali v gorivo. S tem dodatkom, da bi se še bistveno bolj packalo, saj so pravila za gojenje industrijskih rastlin precej bolj ohlapna kot tista za gojenje hrane.
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #213 : ponedeljek, 09.05.2011 : 14:12:54 »

Hehe rava, vidiš, jaz pa berem, da vsi ki si drznemo jesti meso povzročamo samo trpljenje in nikoli nič dobrega ne naredimo. Tako se pa bere druga plat medalje.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #214 : ponedeljek, 09.05.2011 : 14:34:10 »

Ja takole: če nekdo ne je mesa, ker meni, da s tem pripomore k boljšemu in lepšemu življenju vseh skupaj, potem je to zelo v redu. Enako kot če si sam skuha prašek, si sam pridela del hrane ali pa si naredi varčno hišo. OK?
Če pa ta isti nemesojedec začne posploševati, da noben človek ne rabi mesa in da tisti, ki meso kljub temu jedo, povzročajo praktično vse gorje in trpljenje na tem svetu tako rekoč zanalašč, potem bo pa ta dobil nazaj bumerang: jaz povzročam trpljenje ker jem meso, ki bi se mu lahko odrekel. Ok. A ti pa ne povzročaš trpljenja, ker futraš to isto nekoč trpeče meso svojemu ljubljenčku, ki ga pa  nikakor ne rabiš za preživetje?
Da bi ta ljubljenček, ki si ga rešil  pojedel enako mesa kot ga pri tebi tudi če bi ga pustila na cesti? Ne bi, ker ne bi živel dolgo. Življenju enega si dal prednost pred življenjem mnogih. Je s tem kaj narobe? Ni. dokler ne gledaš drugim v pisker. Jasno?
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #215 : ponedeljek, 09.05.2011 : 14:36:05 »

 Afro Afro Afro Bingo!
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #216 : ponedeljek, 09.05.2011 : 14:49:23 »

Ufff, zdajle bi pa rabila kar en priročen tovornjaček, če bi hotla vse tole odpeljat, kar ste naložile! Tongue

Jaz bom vse svoje misli strnila bolj na kratko: vsak po svojih močeh naj prispeva k temu, da bo manj trpljenja na svetu. Na nulo zmanjšati se ga ne da. Ker ni interesa za to, in pri tem mislim na različna področja. Povsod se najde nekdo, ki ima opravičilo za takšno ali drugačno trpljenje. Zato: "live and let live"!
V tem smislu tudi odgovarjam vsem provokatorjem, ki se občasno pojavijo v mojem življenju. Večino argumentov, navedenih v tej debati, sem že slišala. Nekatere po večkrat. Lahko se pogovarjamo še naslednjih 15 strani, pa se nikoli ne bomo vsi strinjali.  

Sem vegetarijanka že krepko čez dvajset let. Usnjenih izdelkov ne kupujem več. Kozmetiko, čistila ipd. kupim izključno, če ni testirano na živalih. In tako dalje.

Moji psi pa jedo meso.  In zemlja se še naprej vrti.

Peace, brothers and sisters! Cool
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
Houdini
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.128


WWW
« Odgovor #217 : ponedeljek, 09.05.2011 : 14:58:11 »

Vsekakor je že bilo dokazano, da ljudje nasplošno (ne govorim o posameznikih sedaj tu v debati, ki jedo ali pa ne jedo mesa sploh) pojemo prevelike količine mesa. Prekoračimo tako priporočeno porcijo vnosa mesa kot tudi sam kaloričen vnos pri obroku in čez dan (pri kaloričnem vnosu lahko sebe dam kar zraven). Tudi v gostilnah recimo. "Navaden" človek bolj ceni gostilno, kjer strežejo ogromne porcije, ki presegajo dejansko potrebo po hrani, ki jo komaj pojemo (ali pa tega celo nismo zmožni), zrezek gleda prek vseh robov krožnika, zraven sta pa dva grahka in žlica krompirja, vse skupaj okrašeno s koščkom radiča.  In tako restavracijo pohvalimo, češ kako je dobra, ker so porcije velike, pa čeprav bi za naše potrebe zadostovala za vsaj tretjino manjša porcija. Osebno bi raje videla, da mi postrežejo z okusnejšo hrano v manjših količinah, kot hrano brez posebnega okusa s katero se na hitro nabašem, pojem preveč. Tudi takšne gostilne seveda obstajajo, tudi prav na robu izumrtja niso, so pa tako na splošno med splošno populacijo manj "cenjene" ...
Prav tako je brezmesni jedilnik še vedno marsikje zelo omejen. Seveda se stanje izboljšuje, ampak se pa še vedno pogosto zgodi, da brezmesne jedi vključujejo kuhano zelenjavo iz zamrzovalnika (grah, koruza, korenje, mogoče kak stročji fižolček ali krompirček) in pa sojim/zelenjavni ocvrt zrezek.
Tudi gradivo na medicinskem faksu še vedno vsebuje podatke, da je meso nujna sestavina otroškega jedilnika, ker sicer otrok ne dobi vseh potrebnih aminokislin in ka jvem še česa. Tako tudi večina zdravnikov in frišnih zdravnikov, ki se sami posebaj ne pogobijo v to, enako učijo mlade starše ... Da ne bo pomote, sama nisem vegeterjanka. Meso mi sicer ne predstavlja neke nuje, niti ga nimam (od otroštva) posebno rada, ampak se pa zgodi, da mi zapaše mesna štruca, ki diši iz pečice pri mami.   

No kar bi rada povedala je, da mnogi od "vsejedih" ljudi svoje obroke sestavljajo v vsakem primeru preveč bazirane na mesu in so pravzaprav verjetno ti obroki manj uravnoteženi in človeku primerni, kot jih dobiva moj kosmatinec. Istočasno poznam tudi "modne vegeterjance" (take, ki jih je kmalu minilo), ki so si jedilnik sestavljali tako, da so popolnoma zanemarili vire beljakovin (recimo stročnice, ker so bile fuj), kar je prav tako privedlo do zdravstvenih težav.  Ljudje imamo na splošno velike "probleme" s prehrano. Privoščimo si "svašta" samo zato ker je na razpolago, oglaševano, verjamemo marsikaj...
Kupujemo velikokrat z velikimi očmi in mnogokrat potem mečemo hrano (druge stvari pa tudi) stran (sama zelo pazim, hodim v trgovino z listkom, redno pregledujem omare in hladilnik, pa se mi zgodi, pa lahko rečem, da večina ljudi, ki jih poznam ni pol tako previdinh, koliko stvari zmečejo stran oni?).
Potem se stvari zopet ustavijo pri denarju. Zakaj mora biti moja solata iz Italije (ali še od nekod dlje), zakaj so jabolka od nekod iz Afrike? Saj vem zakaj, pa se mi vseeno zdi precej mimo cela stvar ...

Marsikateri človek bi moral o svoji prehrani resno razmisliti in marsikaj spremeniti.



Še en odgovor enem vmes zastavljenem vprašanju: Raznoraznim industrijam se je že zgodilo, da so postale odvečne ali pa vsaj manj pomembne. Najboljši primer je recimo razcvet premogovništva z industrijsko revolucijo in pa potem zaton te panoge, ko ostala industrija ni bila več odvisna le od premoga in pare. Če bi se to slučajno zgodilo tudi mesni industriji bi bilo verjetno zelo podobno.
Logiran
king-roy
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.907


« Odgovor #218 : ponedeljek, 09.05.2011 : 16:20:59 »

Evo me, sem ena tistih, ki poje absolutno preveč mesa (sicer večinoma belo meso, ampak vseeno ga je preveč).
Glede na moj odnos do psov in mačk ( ne bom rekla do živali, ker hladnokrvo pobijam vse klope, komarje,....v moji bližini in se na smrt bojim podgan) bi človek pričakoval, da bom tudi sama vegetarijanka, pa mi nekako ne gre.
Meni je zelenjava fuj (z redkimi izjemami), sadja tudi rajši ne bi, sir,ipd je tudi bljaki, razni vege krožniki so mi tudi nagravžni, solata pa v moji prisotnosti ne sme biti na mizi.
Na hitro pogledano bi brez mesa živela od pašte s pomidorom, mamine ješprenke z zeljem (pripravljene brez ostale osovražene zelenjave) ) in sladkarij  Cheesy , ki jih že tako pojem preveč.

Meni bo res trda predla, če bo začasa mojega življenja prevladala vege struja.
Bom pa vegetarijancem vsekakor aplavdirala, ampak samo do trenutka, ko se bo le-ta vtaknil v moj izbor hrane na krožniku.
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #219 : ponedeljek, 09.05.2011 : 16:43:04 »

Uf, pogumna dieta za zdravje Tongue. Res ob robu, ni del teme, ampak me pa firbec daje, kako ti kaže s hemoglobinom?
Pa recimo s splošno odpornostjo proti prehladom in podobnemu...
(Jaz se pretirano ne pazim, jem pa zdravo, kuham veliko sama, pojem malo predelanega, mlečnih izdelkov malo, zato pa domača jajca v normalnih količinah. Imam dve meritve za zadnje leto - dan po porodu 142, pred recimo mesecem dni 136. Jeseni bo 11 let brez mesa. Skratka, nič ne kaže, da me bi moralo pobrat od brez mesa ; ))
Logiran
king-roy
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.907


« Odgovor #220 : ponedeljek, 09.05.2011 : 17:00:26 »

Uf, pogumna dieta za zdravje Tongue. Res ob robu, ni del teme, ampak me pa firbec daje, kako ti kaže s hemoglobinom?
Pa recimo s splošno odpornostjo proti prehladom in podobnemu...

 Smiley Zdaj smo pa tam, sem edina v familiji s takšnimi prehranjevalnimi navadami in sem tudi edina, ki ima kri ok, zdravnika nisem obiskala že kar lepo število let (so me zadnjič klicali iz ambulante pediatrinje naj že končno odnesem karton v ambulanto za odrasle ).
Prehlajena sem bila lani spomladi, to jesen/zimo nisem niti čihnila.
Gripce, angine,....se me izogibajo; tudi če moj dragi zboli, se mene ne prime ama ništa.
Nimam alergij, kilaža je normalna, koža b.p.
Edina posebnost je ta, da nisem imela vročine že ene 20 let-nimam pojma zakaj.


Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #221 : ponedeljek, 09.05.2011 : 17:06:37 »

Tudi jaz sem imela ob podobni ˝dieti´ kor king-roy kri superduper. Imela pa sem preveč kil zaradi prevelike količine hrane in premalo gibanja. Imela pa sem prehlade (veliko sem pobrala vrtčebskih okužb od otrok) in alergijo na cvetni prah. Pa še pritisk se mi je iz nagravžno nizkega povišal v normalnega (verjetno zaradi postopnega nabiranja teže). Po delni Bicom diagnostiki na alergije na hrano se je izkazalo, da sem alergična na pšenico, krompir in koruzo ter rumenjak, na katerokoli vrsto mesa, beljak in mleko pa ne. Naslednjič grem na popolno diagnostiko alergij na hrano, pa bomo videli še za sadje in zelenjavo. Zanimivo, ne?
Logiran
king-roy
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.907


« Odgovor #222 : ponedeljek, 09.05.2011 : 17:07:29 »

Pa še to.....edino alergijsko reakcijo sem dobila na vrhunsko naravno kozmetiko.  Shocked

Logiran
king-roy
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.907


« Odgovor #223 : ponedeljek, 09.05.2011 : 17:22:37 »

Meni si zdi,da je keč v tem, da smo si pač različni; naši oganizmi delujejo vsak malo po svoje. In če nekdo odlično funkcionira brez mesa že 30 let, to ne pomeni, da bom tudi jaz.
Nek razlog mora biti, da je meni zelenjava nagravžna in da je moje telo zaenkrat ne pogreša.




Logiran
moksa
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.901


« Odgovor #224 : ponedeljek, 09.05.2011 : 17:29:17 »

Če smo že v ordinaciji: zdravje bp (evo, že trkam), telesna kondicija dovolj dobra, da prenesem obremenitve za treke do 5.500 m nadmorske višine Tongue
Ki so potem poplačani tudi z jakovim mesom (ti lumpi menihi, ziher ne bodo prekinili samsare na ta način).
Meso praviloma enkrat tedensko (rdeče ali belo, domače salame, divjačina pa je off limits), ribe enkrat mesečno (in še manj, če se le da, bljask) poglavitna prehrana pretežno surova zelenjava, pašta,sadja z izjemo jagod in citrusov pa pojem premalo, priznam. Sladkarij skoraj nič. Jajca skoraj vsak dan za zajtrk. Veliko mleka (domačega), sirov,  ob dobri večerji pa paše kozarec črnega, ob dobri družbi pa pivo.
Ne pozabite, da je veliko zadevc v naših telesih gensko pogojenih in s prehrano nimajo veliko skupnega Wink
Logiran
Strani: 1 ... 10 11 12 13 14 [15] 16 17 18 19 20 ... 38   Gor
Natisni
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zaščita živali in razno  |  Tema: zakaj živali sploh obstajajo?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines