mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
nedelja, 22.09.2024 : 03:08:36

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Socializacija in habitualizacija  |  Tema: Kuža+muca
Strani: 1 ... 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 ... 28   Dol
Natisni
Avtor Tema: Kuža+muca  (Prebrano 70790 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Ivanhoe
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 256


« Odgovor #135 : petek, 20.05.2005 : 12:08:14 »

da še malo jaz komentiram: imela sem 2 dobermanna, eden je bil od malih nog (tačk) navajen na mačke, ta drugi pa je šele prišel v stik s mačko ko je bil že odrasel. Na začetku sem imela iste probleme, mačka tega psa ni bila navajena in se ga je bala, čim se je hotela odmakniti je hotel pes za njo. Jaz sem rešila to zadevo relativno hitro v parih dneh. Ker je pes (predvsem dobermann) zelo velik in močen kuža lahko mački v sekundi povzroči hude rane - tudi če to ni hotel. Dovolj je že, da s vso silo da tačo na hrbet mačke in lahko pride do zloma! To nisem hotela riskirati in sem zato dala psa in mačko v isti prostor (zelo velik) in sem psa imela na povodcu z nagobčnikom (tudi če se psa nevem kako dobro pozna, se neve kako bo reagiral, če ka mačka npr. s tačo mahne po obrazu - sigurno je sigurno). Ko se je mačka malo navadila tudi na tega psa (lažje je bilo, kar je pse že poznala), je pustila da počasi pridem bližje nje. Seveda je pes vlekel ko nor proti mački. S povodcem sem mu pa pokazala, da to ni zaželjeno, in da mora hoditi "poleg" do mačke. Ko se je naučil počasnega približanja, jo je lahko tudi povohal. Potem ko je videl, da to ni nič hudega je interes takoj izginil. To je seveda trajalo par ur, da se je mačka in pes umiril. To vajo sem delala par dni in sem vedno, ko je bila mačka v bližini imela psa na povodcu. Kasneje sem pustila tudi nagobčnik stran, ko sem videla, da pes nima več interesa loviti mačko. Čes par dni moj dobi sploh ni več "videl" mačko, kar ga ni več zanimala. Od trenutka dalje ko sem videla, da jo ignorira, sem ga lahko tudi pustila brez povodca in nagobčnika v mačji bližini. Seveda na začetku pod kontrolo, potem pa je šlo tudi že brez.

Meni je ta način prišel prav, kar je kuža zelo hitro opazil da mačka ni nič posebnega. Če se samo na daleč vidijo, ostane le vedno tisti interes - no načelo: to kaj je prepovedano je zanimivo!

lp
Logiran
WildAngel
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 754


« Odgovor #136 : petek, 20.05.2005 : 13:18:05 »

waw...zanimivo.. a se nisi nič bala, da bi maček mogoče psa po očeh? kakšen je bil pa pes potem do ostalih mačk?
Logiran
Ivanhoe
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 256


« Odgovor #137 : petek, 20.05.2005 : 13:49:32 »

Mačko, ki sem jo izbrala za ta eksperiment (imam jih namreč cel kup) je bila bolj mirne narave. Seveda je vedno možnost napada mačke na psa. Ampak, jaz sem kot prvo psa naučila, da se zelo počasi približa mački. Ko je mačka videla, da ta "veliki monster" zna naenkrat biti zelo miren in previden, se je kar hiter sprostila. Večina mačk (vsaj mojih 10) se psa predvsem zaradi tega pojij, če ko zmešan zalaufa nasproti. Čim je kuža umirjen in ne bezla ko zmešan proti mački se sploh ne boji. Zato mi je bilo to kot prvo najbolj pomembno, da navadim psa mirno priti do mačke, ne vlečt, čvilit, lajat,..itd. Ko je kuža to vajo pogruntal, smo se pa lahko bližali čisto mački (po sistemu: če boš priden in miren dobiš nagardo --> in to je, da smeš povohati mačko). In ko je videl, da to ni igrača, ki zelo zanimivo miga je zelo hiter izgubil interes. Sploh pa dobermanni, ki so zelo podvrženi k temu, da jih vse kaj miga zelo zanima, in kaj ne miga je dolgočasno in ne vredno ogleda/interesa.
Logiran
WildAngel
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 754


« Odgovor #138 : petek, 20.05.2005 : 17:21:56 »

ivanhoe: kaj pa do drugih mačk?

sej jaz sem tudi že pogruntala, da gre maček zadnje čase rajši bolj počasi mimo, ker je pomoje dojel, da se pes tako ne bo tako hitro zakadil.

bom nabavila nagobčnik, našla en prostor za vajo (garaža najbrž, ker se maček nima takoj v kakšno luknjo za skrit).

naš maček se drugače ne boji psov. ustraši se takrat, ko pes zalaufa ali pa zalaja. če je pes miren, je tudi maček miren. napasti ga maček še nikoli ni poskusil.

zadnje čase tudi delam na tem, kar je Yo svetovala. Psa sprehajam mimo mačk (sosedova se prav nastavlja) in jo ves čas opozarjam, da more bit pridna, na koncu jo pohvalim. Moram rečt, da je malo bolj eže, ne zaganja se več toliko, ampak še vedno bi pa zalaufala za njim, če bi imela možnost. V stanovanju se mi zdi, da je drugače, kot zunaj in da je bolj potrpežljiva. Mačka dam na pult in opazujem psa, ki ga gleda. Sicer je vsa trda, ampak ne skoči in ne zalaja. Vsaj ne v tistem kratkem času, dokler maček ne pobegne...

Enkrat, ko je bila še mlajša (ene 2leti) in še nismo imeli mačka, niti ona ne stikov z njimi, nam je ušla in stekla za mačkom. maček se je obrnil in začel renčat vanjo ter praskat s taco. ona je stala pred njim in lajala vanj, ni pa skočila.

tudi, ko sva našli srako, ki ni mogla letat na tleh, je fabija stala pred njo in lajala, sraka vpila nanjo....

če bi se v teh dveh situacijah maček ali ptič premaknil, bi ga pa takoj zagrabila - ujela. isto je s srnami. če je pri miru ona le laja....
Logiran
Ivanhoe
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 256


« Odgovor #139 : ponedeljek, 23.05.2005 : 07:27:01 »

Ko sem še imela dobermanne sem imela samo 3 mačke - tistih so se navadili in nisem imela problema. Problem je bil, če smo srečali druge muce. Če so tiste panično zbezale se je vsake toliko zgudilo, da je zbezlav za nimi - predvsem tisti, ki sem ga kasneje dobila in poskusila privaditi na muce. Pri zdajšnem psu (imam zdaj 10 mačk) je pa situacija čisto drugačna. On je takorekoč zadnji prišel v hišo in za njega so mačke čisto nekaj normalnega. Tudi, kaj sem s veseljem opazila, druge, tuje muce. Tudi če panično tečejo stran ko vidijo mojega psa njega prav nič ne tangira. Verjetno misli, da vsaka mačka spada v njegov krdel  Grin !
Pomembno je, ko se pelje psa po cesti, in ko zagleda drugo muco, da si ti prva ki reagiraš, da poskušaš preusmeriti pozornost psa nase. Če mi je to pravočasno uspelo, tudi prejšna dva psa nista divjala stran. Če sem pa pravi trenutek zamudila... Jaz sem to vedno tako interpretirala: ko je pes samo še "lov" videl oz. ze štartal, ga nič več ni ustavilo, tudi kričanje ne! Če se pa je uspelo psa upozarjati preden je zdivjal, je pa pes vedno odnehal - seveda, če je bil naučen kaj pomeni komanda "ne!". Potem pa je vedno sledila pohvala s kakšnem koščkom vamp, klobase in podobno.
Ja, tudi jaz sem trenirala kuzke na druge mačke. Mislim, da je to zelo pomembno, ker se res pes čes čas sprosti.
Logiran
WildAngel
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 754


« Odgovor #140 : torek, 24.05.2005 : 10:44:49 »

včeraj sem bila pri prijateljici, ki ima mačka, mačko in 3 mladičke. noben se ne boji psov in niso bežali. fabija je samo čudno gledala kaj je zdaj to...za mladički sploh ni potegnila, nemo je opazovala mačka, ki se je igral z drevesom. mčka, ki je ležala jo v tistem trnutku ni zanimala. če bi jo spustila, bi vseeno najbrž zalaufala tja. moram pa rečt, da nikoli ni zalajala ali potegnila, tudi ko sem ji rekla greva domov, je takoj obrnila in šla (brez, da bi jo cukala s povodcem)...no potem sva šli pa v gozd in tam je bila ena mačka, ki jo je fabija seveda takoj zaganjala, mačka pa hop na drevo Shocked

kaj pa ta možnost, da bi fabijo pripeljala v mojo sobo (kjer je maček, ona pa nima dostopa, si pa seveda želi gor).. da bi ji pač enkrat dovolila, da pride gor, seveda pod pogojem, da bi bila strpna do mačka...drugače pa takoj nazaj dol.
a je to varianta? ker ene parkrat je že potihoma prišla gor in gledala mčaka, samo sem jo jaz takoj dol napodila... ker ona ve, da tam ni njen teritorij in bi se mogoče drugače obnašala? ali bi bila samo še bolj ljubosumna?

Logiran
Ivanhoe
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 256


« Odgovor #141 : torek, 24.05.2005 : 11:04:41 »

Mislim, da bi bila to kar dobra ideja! Če  psička nima dostopa do določene sobe, je to za njo velika nagrada, če lahko vstopi. Že avtomatično bi se bolj "prijazno" obnašala zaradi straha, da če bo kaj naredila narobe, da bo morala spet ven. Tudi imaš ti večjo avtoriteto nad psom, če je to prostor v katerem samo ti "kraljuješ".

Ljubosumje tukaj nebi smela povezovati - bi bilo malo pre komplicirano za pasje možganče. Samo,če bi ti demonstrativno božala samo mačko, ne pa njo. Ko jo daš v sobo ji daj kakšno komando, ki bi naj izrazila: "če boš pridna do mačke lahko ostaneš, če ne pa ven!" npr. "muca pridna" ali kaj podobnega, najdi kaj, kaj si lahko zapomni in kaj boš tudi drugot potem lahko uporabljala. To je res boljše kot pa npr. garaža. Dodatna pohvala je vstop v prepovedano sobo.

Da ti je bila psička prida na obisku pokaže tudi, da se ni upala na tujem terenu pokazati kakšno dominaco. Predvsem pa ker so mačke bile pridne in mirne je super funkcioniralo. Puskuši it še tja na obiske - več mačk kot bo tvoja kokica videla, bol normalno bo to za njo postalo! No, en napredek že imamo...če pozabimo tisto s mačko na drevesu Grin....
Logiran
WildAngel
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 754


« Odgovor #142 : torek, 24.05.2005 : 11:16:42 »

no potlej bom pa poskusila...samo takrat, ko staršev ne bo doma, ker bognedaj, da bi vedeli, da sem jo gor spustila Angry Angry

pa še balkon ima moja soba, kjer fabija rada leži, maček pa tudi..

no bom poročala...
Logiran
Ivanhoe
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 256


« Odgovor #143 : torek, 24.05.2005 : 11:57:39 »

želim veliko uspeha!
Logiran
flatka
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 597


« Odgovor #144 : torek, 24.05.2005 : 14:23:10 »

Ta možnost s tvojo sobo je verjetno res učinkovita, kakor je rekla Ivanhoe

Citat
Mislim, da bi bila to kar dobra ideja! Če  psička nima dostopa do določene sobe, je to za njo velika nagrada, če lahko vstopi. Že avtomatično bi se bolj "prijazno" obnašala zaradi straha, da če bo kaj naredila narobe, da bo morala spet ven. Tudi imaš ti večjo avtoriteto nad psom, če je to prostor v katerem samo ti "kraljuješ".

Vendar ji moraš nazorno pokazati, da ji izrecno dovoliš v ta prostor. Da ne boš mešala ukazov in psička na koncu res ne bo vedela kaj lahko naredi in kaj ne.
V tem prostoru je glavni maček in Fabija naj bi bila bolj zadržana.
Pri nas je tako, da našo muco pusti pri miru, ostale, če nisem dovolj hitra z ukazom NE, pa zelo rada, z velikim veseljem spodi.
Verjetno gre pri vas ravno obratno, domačo podi, ostale pa pusti pri miru. Mogoče si nekje nevede naredila napako, saj ji je slajše tisto kar je bolj prepovedano. Doma si ji bolj prepovedovala, kako zunaj. Za vse mora biti enako. Zato se osredotoči, da domača muca ne bo prepovedana, vendar dovoljena, pod pogojem, da bo lepo ravnala z njo!!!  Grin  Grin  Grin

Tudi jaz ti želim veliko uspeha!
Logiran
WildAngel
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 754


« Odgovor #145 : torek, 24.05.2005 : 15:10:16 »

upam, da ne bom še večje štale naredila..da bo pes začel gor hodit, maček se pa ne bo več varnega počutil...

ivanhoe: a imaš ti sedaj dobija?
Logiran
flatka
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 597


« Odgovor #146 : torek, 24.05.2005 : 17:35:03 »

ups, to bi znal biti problem. Vendar lahko hitro urediš. Enostavno jo pokličeš gor, nato se nekaj časa ukvarjaš z mačko in psom. Da vidiš, če ti bo ratalo na tak način. Ju čim bolj, počasi zbližaš,... nato pa odpelješ Fabijo nazaj dol. Takoj ji zopet prepoveš prehod po stopnicah. Sama greš gor, njej pa ukažeš, da ne sme. (ne vem kakšen ukaz imaš za to)
Za mucka pa mislim, da ne bi smel biti problem, saj bo že opazil, da Fabija ne hodi več gor. Zato pa muce ne smeš prestrašiti, potem boš zopet na istem. S počasnimi gibi ju boš lahko zbližala. Ali si kupila nagobčnik?
Logiran
WildAngel
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 754


« Odgovor #147 : torek, 24.05.2005 : 18:56:29 »

ne nisem še... Huh

sej tega se bom lotila šele, ko ga bom kupila..upam, da čimprej. kakšnega nej pa kupim? a je važno? kolko pa sploh stanejo nagobčniki?
Logiran
flatka
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 597


« Odgovor #148 : torek, 24.05.2005 : 23:42:11 »

joj jaz se ne spoznam za nagobčnike, mogoče poglej pod temo oprema, ali kaj takega- gotovo je kaj.

Bojim se le, da Fabija ne bo navajena nanj.  Undecided Poglej kako se bo obnašala in če ji ne bo odgovarjalo je ne sili. Mislim, da ne bi bilo dobro, če bi mešala učenje nagobčnika in muce.
Logiran
Łyra
otrok do 14 let
**
Spol: Ženska
Sporočil: 76


« Odgovor #149 : sreda, 25.05.2005 : 15:56:13 »

Pozdravljeni!

Tudi mi imamo težave z mačkami. Roll Eyes Ampak to bi enkrat lahko Lyro stalo življenja. Hodili smo po cesti (Lyra je bila še zeloooo mlada) in na drugi strani na pločniku je hodila mačka. Moja psica jo je zagledala in se zagnala čez cesto. V tistem trenutku je z veliko hitrostjo pripeljal avtomobil. Lyro je vrglo pod avto in z ovratnico se je zataknila za del podvozja. Na srečo je voznik hitro ustavil, Lyra pa je poletela izpod avta in stekla naprej. Kasneje se je vrnila k meni in mi cvilila v naročju. Vse se je zgodilo le v nekaj sekundah in pred tem jaz nisem mogla ukrepati. Najbolj čudno pa je to, da cesta sploh ni prometna! Na srečo Lyra ni bila poškodovana in kmalu je dogodek pozabila. Ampak vseeno je dogodek ni izučil. Sad Še vedno se zaganja v muce in ko jih zagleda ni sile, ki bi jo lahko ustavila. Cry Mi lahko kdo pomaga in mi pove kako jo naj navadim na mačke??

Lep pomladno- poletni pozdravček! Kiss
Logiran
Strani: 1 ... 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 ... 28   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Socializacija in habitualizacija  |  Tema: Kuža+muca
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines