o psih
pasme
galerija
forum
zaščita ivali
posvojite psa
Dobrodošel/la,
gost
. Prosim
prijavi
ali
registriraj
se.
petek, 29.11.2024 : 22:58:54
1 uro
1 dan
1 teden
1 mesec
vedno
Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
mojpes.net
|
o psih
|
nakup psa
|
Rodovniški ali nerodovniški?
| Tema:
nerodovniški mladički?
Strani:
1
...
25
26
27
28
29
[
30
]
31
32
33
34
35
...
68
Dol
« nazaj
naprej »
Avtor
Tema: nerodovniški mladički? (Prebrano 189776 krat)
0 članov in 36 gostov pregleduje to temo.
TagTu
tukaj sem doma
Spol:
Sporočil: 2.173
Re: nerodovniški mladički?
«
Odgovor #435 :
ponedeljek, 21.11.2005 : 13:18:46 »
Ja Jana, se strinjam. Ampak žal je vse preveč ljudi, ki slepo verjamejo tistemu, ki prvi pride mimo in potem drugih sploh ne poslušajo več. Jaz sem vložila v prepričevanje ljudi v moji okolici kar precej truda - pri nekaterih celo uspešno. Nekateri pa enostavno nočejo ničesar razumeti in jim je zadnji argument to, da mi rečejo, da itak nimam pojma in da se samo šopirim z mojima rodovniškima psicama in ju vozim v šolo, pa na agility, pa ne razstave in ne dovolim, da se prosto potikata po naselju ali pa kar po celi Ljubljani...pa čeprav to nima popolnoma nobene zveze s proizvajanjem nerodovniških mladičev.
V prejšnjem postu omenjenih veterinarjev jaz osebno ne poznam niti ne vem imen, je pa eden iz Kamnika, drugi pa iz Grosuplja.
Logiran
Geri
rad prihajam sem
Spol:
Sporočil: 1.546
«
Odgovor #436 :
ponedeljek, 21.11.2005 : 13:26:30 »
Andi, tudi mi smo dobili podoben nasvet. 10 let nazaj ko je bila naša psička stara 1 leto nas je veterinar spodbujal naj jo parimo- psička je mešanka. Sterilizacija pa naj bi ji škodila in boh ne daj da ji to naredimo ker bo depresivna, debela itd. No nam ni bil problem čuvati psičke, ampak zaradi vztrajnega priganjanja veterinarja da psica mora imet eno leglo smo jo pri 3h letih parili... žal smo takrat upoštevali mnenje 2h veterinarjev in v veri da delamo prav tudi tako naredili. Zakaj Žal... Maša je imela 3 mladičke. Pa je samo še eden živ. Eden se je zastrupil, drugi pa je bil uspavan s strani lastnika, ki je potem kupil "pravega" rodovniškega psa. Čeprav smo lastnike skrbno zbirali saj je bilo kar nekaj interesentov zgleda da pes brez rodovnika ni imel za njih vrednosti.
Kajo smo sterilizirali takoj ko je dopolnila 6 mesecev ker smo takrat že vedeli da je najbolje sterilizirat pred prvo gonitvijo. Maša pa je ob sterilizaciji (pri 5. letih) imela že raka na maternici, ki pa so ga na srečo dovolj zgodaj odkrili (čisto naključno ko smo se odločili za sterilizacijo) in odstranili. Torej imela je mladičke. Dvakrat- prvič na našo željo, drugič (pri 5ih letih) pa je pobegnila mami na sprehodu, pa je vseeno imela raka na materinici!
Jaz mislim da je mašančke najbolje sterilizirat oz. kastrirat. Žal mi tega 10 let nazaj nismo vedeli. Me pa čudi da še vedno veterinarji to pravijo- pri nas so mnenje spremenili, pa čeprav so bolj za krave specializirani...
Lp, Mojca
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
Spol:
Sporočil: 29.418
Sijejo zvezdice na nebu ...
«
Odgovor #437 :
ponedeljek, 21.11.2005 : 13:28:15 »
Vem, TagTu, da je takih ljudi verjetno kaksnih 80% ali se vec (tako lastnikov psov, kot tistih, ki psa nimajo) in mi je jasno, da ogromno skode naredijo veterinarji s svojimi nasveti in izjavami, po katerih jih obicajno celo nihce ne sprasuje.
Je pa na drugi strani tudi res, da pomeni vsak, ki zacne misliti s svojo glavo in ki ne verjame slepo vsemu, kar slisi, vidi ali prebere, uspeh za tiste, ki se trudimo ljudem odpreti oci. Najhuje je, ko nekdo svoje prepricanje brez argumentov in brez kakrsnegakoli razmisleka ali novih znanj posreduje in siri naprej. Tako je z vecino stereotipov, ki se vztrajno vedno znova pojavljajo in krozijo okrog. Ljudje jih "nekje" poberejo, potem pa jih sirijo kot sveto resnico.
Nikoli nisem trdila, da mora kdo moje mnenje vzeti za svoje ali celo z njim mahati kje okrog, temvec je v celoti moj namen oglasanja ta, da ljudje povezejo vec informacij, razmislijo o njih, o dilemah raziscejo se vec in pocasi pridejo do spoznanja, kaj je prav in kaj narobe. Vendar, po lastnem tehtnem razmisleku.
Logiran
Jana
>>naš živalski svet<<
TagTu
tukaj sem doma
Spol:
Sporočil: 2.173
«
Odgovor #438 :
ponedeljek, 21.11.2005 : 13:52:02 »
Dobra si, Jana, da si sploh pri volji vedno znova argumentirati in razlagati, ne glede na to, ali sprašujejo ljudje iz neznanja, ali provocirajo, ali pa se jim enostavno ne ljubi ničesar prebrati....
Bi morala dobiti Nobelovo nagrado za potrpljenje
Logiran
mojčica
rad pišem
Spol:
Sporočil: 321
«
Odgovor #439 :
ponedeljek, 21.11.2005 : 16:51:01 »
citat;Vesela sem, da pred sirjenjem nesmiselnih stereotipov poisces kaksno informacijo vec.
Nisem želela širiti nobenih stereotipov. Želela sem samo odgovor na vprašanje, od nekaterih sem ga dobila in za to se zahvaljujem.
Sem pa že videla da so sterilizirane psičke zelo debele,brezvoljne..... No pač ima vsaka stvar svojo dobro in slabo plat. Mogoče je res več pluskov za steriliziranje
Logiran
Geri
rad prihajam sem
Spol:
Sporočil: 1.546
«
Odgovor #440 :
ponedeljek, 21.11.2005 : 17:03:19 »
Moji dve sta obe sterilizirani in v dobri formi. Obe se igrata cel dan in sta prav veseli in živahni kljub temu da imata 11 in 6 let. Nobena ni debela... tudi to je stereotip.. če pa je sterilizirana psica debela bi bila tudi če ne bi bila sterilizirana...
Lp, Mojca
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
Spol:
Sporočil: 29.418
Sijejo zvezdice na nebu ...
«
Odgovor #441 :
ponedeljek, 21.11.2005 : 17:20:20 »
Citat: mojčica , ponedeljek, 21.11.2005 : 16:51:01
Sem pa že videla da so sterilizirane psičke zelo debele,brezvoljne..... No pač ima vsaka stvar svojo dobro in slabo plat. Mogoče je res več pluskov za steriliziranje
Vsak pes, ki ga prekomerno hranimo (velikokrat tudi neprimerno) in ki mu nudimo pramalo gibanja, je lahko predebel. Posplosevanje, da je debelost domena steriliziranih psic ni na mestu. Strinjam se z Geri, dodala bi le se to, da je za debelost psa izkljucno kriv njegov lastnik, razen ce gre za zdravstvene vzroke debelosti in ne sterilizacija sama po sebi. Ce se zacne psica po sterilizaciji rediti, ji odredimo primernejso prehrano in zagotovimo cim vec gibanja, pa bo zagotovo ostala manekenka
. Tudi za pasjo brezvoljnost je kriv lastnik (razen pri bolezenskih tezavah, ki jih je tudi treba resevati). Vec aktivnega ukvarjanja z njo jo bo prerodilo, ce jo pustimo v pesjaku ali samo v kotu, ter se zanjo zmenimo le nekajkrat na dan, ko jo je treba peljati na kratko ven, da opravi potrebo, bo brezvoljna in debela. Tudi ljudje ratajo taki, ce zdijo v svojih kamricah, se nazirajo s prigrizki in neprimerno hrano ter se ne gibljejo.
Logiran
Jana
>>naš živalski svet<<
Lanabela
živim tukaj
Sporočil: 4.474
«
Odgovor #442 :
ponedeljek, 21.11.2005 : 20:46:16 »
No ni čisto tako. Medtem ko se nekaterim steriliziranim psicam nikjer čisto nič ne pozna, drugim se. zakaj? kdove, mogoče je odvisno od starosti pri kateri so sterilizirane, v kateri fazi gonitve so sterilizirane ali pa dednosti ali pa vsakega po malo. Nekatere psice se po sterilizaciji zredijo, pa čeprav se njihovi lastniki na moč trudijo, jih hranijo z dietno hrano, skrbijo za gibanje....nekatere se po teži nič ne zredijo, pač pa izgubijo eleganco, postanejo vrečaste (kastrirani samci tudi). Imam občutek, da se živalim, ki so sterilizirane tik pred prvo gonitvijo to še najmanj pozna. Nisem pa dozdaj videla niti ene psice, ki bi zaradi sterilizacije postala apatična. Prej se zgodi, da so bolj živahne in igrive kot prej.
Logiran
Maja.
rad prihajam sem
Spol:
Sporočil: 1.065
«
Odgovor #443 :
ponedeljek, 21.11.2005 : 21:18:15 »
V Salomonovem oglasniku mislim da je 8 oglasov za nerodovniška legla bernskih planšarskih psov (seveda čistokrvni brez rodovnika, čistokrvnih staršev...) in niti 1 za rodovniško leglo taiste pasme. Poleg tega pa je izmed poplave oglasov za zlate prinašalce le 1 za rodovniško leglo.
Logiran
rapgirl
rad pišem
Sporočil: 264
«
Odgovor #444 :
ponedeljek, 21.11.2005 : 22:56:13 »
Meni je žal, da se nisem pozanimala kakšna je razlika med rodovniškim psom in nerodovniškem! Kupila sem zlato prinašalko, ki nima rodovnika! Seveda sem tako pametna, da sem jo dala sterilizirati, saj ne mislim imeti mladičev. Če bi bilo več takšnih ljudi, ki bi dali nerodovniške pse in mešančke sterilizirati/kastrirati bi bilo fajn. Vendar se mi zdi, da si eni želijo mladiče, pa čeprav njihov pes nima rodovnika. Sedaj vem, da bo moj naslednji pes imel rodovnik!
Logiran
Lanabela
živim tukaj
Sporočil: 4.474
«
Odgovor #445 :
torek, 22.11.2005 : 12:40:50 »
Če bi vsi novi lastniki nerodovniških mladičev sprejeli dejstvo, da so njihovi psi čisto dobri za vse, razen za vzrejo, ne bi bilo nobenega problema. tako pa se pri vsakem nerodovniškem leglu najde kakšen nov lastnik, ki iz takih ali drugačnih razlogov spari svojega psa ali psico. In ni treba poudarjati, da so mladiči iz generacije v generacijo slabši, po izgledu, žal pa prepogosto tudi po zdravju.
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
Spol:
Sporočil: 1.361
«
Odgovor #446 :
torek, 22.11.2005 : 15:36:13 »
Pes ali psica ima lahko tudi rodovnik, pa ni rečeno , da naredita rodovniške mladiče
... ker nimata vzrejnega dovoljenja
Že kar nekaj časa nazaj je moja sodelovka klicala po teh oglasih v salamoncu( za foro) In res dobivala zanimive odgovore
največja cvetka je bil pa ( nekako takle) ja pes ima rodovnik je potomec odličnih staršev tudi psica je vrhunska. Na vprašanje ali mladički imajo rodovnik je bil pa odgovor: Ne mladiči nimajo rodovnika -papirja samo so rodovniški
ker so potomci odličnih staršev. Na vprašanje zakaj niso delali vzrejnega dovoljenja pa; "ja kdo se bo pa še s tem ukvarjal".... in še prav pokroviteljsko... " veste s psom ni malo dela"
No in na koncu, ko je gnjavila in gnjavila ji je pa rekel možakar" vam ga tako ali tako ne prodam , ker niste primerni za psa"
Potem pa na takele res lahko rečeš samo " svašta p***a rodi samo traktor neče
"
Logiran
mojčica
rad pišem
Spol:
Sporočil: 321
«
Odgovor #447 :
torek, 22.11.2005 : 18:12:37 »
Moja znanka se je zelo hvalila da imajo oni zdaj ta pravega, ornk psa,ki ima rodovnik. Mešačnčki pa niso ta pravi psi al kaj? Pa tud beseda mešanec se mi zdi kar malo žaljiva za psa, zakaj se jim ne reče rajši nepasemski psi? Mogoče bi jih potem rajši posvojili?
No v glavnem je ta znanka vsa ponosna na "ornk" psa, ko pa pride na vrsto pospravljanje za kužkom, sprehodi...pa to opravi nekdo drug,namesto nje.
Zato je bilo včasih moje mnenje, da se z rodovnikom ljudje samo hvalijo.
Mislim da nekateri kupijo psa z rodovnikom iz napačnih razlogov.
Logiran
Pumma
nekaj malega že vem
Spol:
Sporočil: 198
«
Odgovor #448 :
torek, 22.11.2005 : 18:20:43 »
Mojca, mislim, da tvoja znanka ni primerna za lastnico.Če se že tako hvali s tem svojim ''ornk'' (
)
psom, na zanj tudi POSKRBI!Tudi meni se zdi žaljivo, da psa mešančka grdo obrekujejo.Sama in imam mešančka in je zagotovo lepši od marsikaterega ''ornk'' in rodovniškega psa.Tudi mešančki si zaslužijo lepo življenje in topel dom!
Lp, pumma!
Logiran
Nanook
midi
Spol:
Sporočil: 7.399
NS Lama Tari
«
Odgovor #449 :
torek, 22.11.2005 : 19:07:45 »
Zakaj bi bila beseda mesanec zaljiva?
Ce ljudje kupujejo pse iz napacnih razlogov, so krivi psi? Ali ljudje?
Logiran
"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Strani:
1
...
25
26
27
28
29
[
30
]
31